Kalendar kojim se belezi Uskrsenje Isusa Hrista

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
A ne razumem ako Jahvea nema u Novom Zavetu kako znaš da je Isus Jahve? Ge jhe On to rekao da je Javhe? Idemo po tvome...rezonu..gde je On rekao da je Jahve u Novom Zavetu?

Starozavjetna objava je nepotpuna objava. Tek nam se u Kristu, dakle u Novom zavjetu, Bog potpuno otkriva onakvim kakav Bog zaista jest. Tako, uz sve ostalo, u Novom zavjetu saznajemo da je Bog Trojstvo - Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. ;)

P.S.
Jovane, zašto ti se gadi Novi zavjet? :)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Starozavjetna objava je nepotpuna objava. Tek nam se u Kristu, dakle u Novom zavjetu, Bog potpuno otkriva onakvim kakav Bog zaista jest

Gde je na krstu objavio da je Jahve? Idemo tvojom logikom..ne piše Jahve znači nema Jahve. Jel tako? Vidiš, da sam ja tebi recimo citiao Marko 12,24 ti bi rekao ALI NE PIŠE JAHVE NE PIŠE....a sada ja tebe pitam gde piše Jahve za Hrista? Hajdemo..tvoja konstrukcija će se pokazati da li ima utemeljenja ili nema. Jer ti često izvedeš određeni zaključak i primeniš ga na neke situacije ali se pokaže potpuno neprimenjiv na ostale situacije. Dakle, ne piše Jahve..gde stoji da je Isus Jahve?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Gde je na krstu objavio da je Jahve? Idemo tvojom logikom..ne piše Jahve znači nema Jahve. Jel tako? Vidiš, da sam ja tebi recimo citiao Marko 12,24 ti bi rekao ALI NE PIŠE JAHVE NE PIŠE....a sada ja tebe pitam gde piše Jahve za Hrista? Hajdemo..tvoja konstrukcija će se pokazati da li ima utemeljenja ili nema. Jer ti često izvedeš određeni zaključak i primeniš ga na neke situacije ali se pokaže potpuno neprimenjiv na ostale situacije. Dakle, ne piše Jahve..gde stoji da je Isus Jahve?

Rekoh ti, liječi se od gadljivosti prema Novom zavjetu. Kada se izliječiš od toga dat će Bog i da razumiješ. Ovako, dokle god ti se povraća na Novi zavjet, ne vrijedi ti niti što pokazivati niti te čemu poučavati. Dakle, demontiraj "Ellen-čip" iz moždine.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti ni jednu tezu koju izneseš ne možeš odbraniti? Šta ti to govori? Da ih sastavljaš ad hok...tj. da braniš dogmu crkve pošto poto ali nemaš Biblijski argument koji tu tezu može primeniti u svim slučajevima.

Znači (po tvome) nema u Novom Zavetu Jahve...dakle nema ni Jahvea zapravo a ni Isus onda ne može bti Jahve.

Da li vidiš koliko je ova tvoja teze neupotrebljiva.

Slušaj me po ovom pitanju i odbaci ideju da u Novom Zavetu nema Jahve. Ima. Vidiš da ni tvome stavu u vezi Isusa ne ide to u prilog...naprotvi još manej nego što misliš.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znači (po tvome) nema u Novom Zavetu Jahve...dakle nema ni Jahvea zapravo a ni Isus onda ne može bti Jahve.

Rekoh ja tebi. Objava starozavjetnog Jahve je nepotpuna objava. Bog nam se tek u Kristu, dakle u Novom zavjetu, potpuno otkriva i objavljuje onakvim kakav Bog zaista jest. Tako, uz sve ostalo, u Novom zavjetu saznajemo da je Bog Trojstvo - Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. ;)

Rekoh ja da tebi ne vrijedi niti citirati niti objašnjavati. Ljudi kojima se gadi i povraća na Novi zavjet, kao tebi, ne mogu to razumijeti

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Rekoh ja tebi. Objava starozavjetnog Jahve je nepotpuna objava. Bog nam se tek u Kristu, dakle u Novom zavjetu, potpuno otkriva i objavljuje onakvim kakav Bog zaista jest. Tako, uz sve ostalo, u Novom zavjetu saznajemo da je Bog Trojstvo - Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti. ;)

Rekoh ja da tebi ne vrijedi niti citirati niti objašnjavati. Ljudi kojima se gadi i povraća na Novi zavjet, kao tebi, ne mogu to razumijeti
Pusti sada taj posredni put. Ti si meni tražio direktan dokaz sada ja tebi zražinćm direktan. Vidiš kako išak treba promisliti.

Znači direktan dokaz ili onda i meni da priznaš da Jahve ipak jeste u Novom Zavetu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pusti sada taj posredni put. Ti si meni tražio direktan dokaz sada ja tebi zražinćm direktan. Vidiš kako išak treba promisliti.

Znači direktan dokaz ili onda i meni da priznaš da Jahve ipak jeste u Novom Zavetu.

Dakle, bio sam u pravu. Ne možeš ti ovo razumjeti. A sve ti je to zbog tvoje gadljivosti prema Novom zavjetu i zbog toga što si izjednačio Isusa i đavlinu.

I naravno, i zbog toga što si sljedbenik patoloških lažova Alberta Rivere i Valtera Veitha.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ah, Izabelita...duga je to priča. Ne bih da tebe sablažnjavam jer si osoba koja nemaš duh napada kao neki na forumu.

Budi bez brige, Jovane. Ne sablažnjavaš me, samo se slabići (u vjeri) sablažnjavaju. Ni ja ne razumijem tajnu Presvetog Trojstva, ali vjerujem. I molim se svetoj Trojici (kako pravoslavci kažu) kako najbolje znam. I veselim se, pa da, baš me raduje pomisao da smo nastanjeni i da je čovjekova duša prebivalište Presvetog Trojstva.
Isus je to rekao: »Ako me tko ljubi čuvat će moju riječ pa će i Otac moj ljubiti njega i k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti."
A ti? Imam dojam da tražiš.., ali mi se čini da želiš svojim snagama i svojim mozgom...zar nije rečeno da miljenicima svojim Bog u snu daje.
Bog je ono što jest i što želi biti, a ne što čovjek misli da jest, ne može čovjekova pamet obuhvatiti Boga niti može stati u čovjekovu pamet.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Dakle, bio sam u pravu. Ne možeš ti ovo razumjeti

Upravo je obrnuto. Ti postaviš tezu, a onda je ne možeš odbraniti jer je na pogrešnim osnovama. Prava teza je ona koja ima primenjivost na svaki tekst Pisma koji se bavi tom tematikom.

Recimo...ti kažeš Isus je uvek Theos a ne theos. Ok, onda idemo ispitati tu tezu. Vidimo da ona prvo nema realnu osnovu jer izraz theos se koristi i Sotonu ali i za ljude. Tu tvoj teza pada prvo. Takođe kada naviiš Titu 2,6..."veliki theos" ti kažeš evo Isus je veliki Theos. Ali onda se postavlja pitanje a ko je onda Otac ako je Isus "veliki T/theos? Za Oca se samo kaže "Theos".

Ali da sada vidimo moju tezu. Ja prvo kažem da se za Isusa izraz "teheos" uklapa u tekst Pisma u svim situacijama i čini razumljivim tekst. Ako je Isus pokazan kao theos to se uklapa u sve..On kaže daje On manjiod Oca..u suprotnom Otac bi trebao biti Veliki Theos a ne Isus..vidimo i druge stvari da Isus nema što i Otac...ne zna dana i časa..dakle uklapa se. Takođe Isus kao takavna zemlji može bti i "veliki theos" ali opet je "theos" a sao je Otac Theos.

I ne samo ovo već mnoge druge stvari. Dakle, kada postaviš tezu ne možeš je tek tako promovisati ako se ona ne uklapa u svim situacijama u kojima se primenjuje.

Budi bez brige, Jovane. Ne sablažnjavaš me, samo se slabići (u vjeri) sablažnjavaju. Ni ja ne razumijem tajnu Presvetog Trojstva, ali vjerujem. I molim se svetoj Trojici (kako pravoslavci kažu) kako najbolje znam. I veselim se, pa da, baš me raduje pomisao da smo nastanjeni i da je čovjekova duša prebivalište Presvetog Trojstva.

Sve je to stvar vere i ličnog doživljaja onoga što smatraš Bog. I po svom osvedočenju i razumevanju i trebaš da postupaš.

A ti? Imam dojam da tražiš.., ali mi se čini da želiš svojim snagama i svojim mozgom...zar nije rečeno da miljenicima svojim Bog u snu daje.
Bog je ono što jest i što želi biti, a ne što čovjek misli da jest, ne može čovjekova pamet obuhvatiti Boga niti može stati u čovjekovu pamet.

Hvala Bogu i trebamo da tražimo. Jer ko traži naći će..ko kuca otvoriće mu se. Mi moramo neprestano tražiti a u isto vreme biti zahvalni za ono štoso do sada razumeli. Bog želi da tražimo, istražujemo ali da to ne bude na silu i da to radimo zato što nemamo šta drugo..već da mislimo o tome stalno i da želimo razumeti. Ja ništa nisam tu zaslužan..ovo je volja Božija. On želi dati..On želi voditi. Zna pobude naše. Tako da ono što daje trebamo ceniti. Iz tog razlog i iznosim velike stvari.

Neka je On blagosloven.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Sve je to stvar vere i ličnog doživljaja onoga što smatraš Bog. I po svom osvedočenju i razumevanju i trebaš da postupaš.

Lični doživljaj onoga što smatram da je Bog?!

Ne bih rekla da je tako. Ja vjerujem. “Vjerujem da razumijem, i razumijem da bolje vjerujem”. ( sv. Augustin)
I moj lični doživljaj Boga nije važan, jer to može biti samo na emocionalnoj osnovi i nije pouzdan, dapače emocije su vrlo opasne za labilne ljude. Mogu si svašta umisliti. Da sam se vodila svojim osjećajima, i ja bih danas bila "proročica" ili bih se osjećala posebna i važna. NE! Ne emocije, nego vjera. I ako se ne prijeđe taj prag od osjećaja na vjeru, ne može se govoriti o zrelosti kršćana.

Čini mi se da vi protestanti imate puno problema s kojima se katolici ni pravoslavci ne muče. Zašto? Pa, imamo učiteljstvo Crkve koje ste vi tako lako odbacili. Za rast u vjeri, Božja Riječ, crkveno učiteljstvo i tradicija, idu zajedno. Ja, ako nešto ne znam ili mi je nejasno, konzultiram Katekizam Katoličke crkve:

206 Objavljujući svoje tajnovito ime YHWH, to jest »Ja sam onaj koji jest« ili »Ja sam onaj koji jesam« ili također »Ja jesam koji ja jesam«, Bog kaže tko je on i kojim ga imenom treba nazivati. To je božansko ime tajnovito kao što je i sam Bog otajstvo. Ono je u isti mah objavljeno ime i kao uskrata imena; i upravo time ono najbolje izriče Božju zbilju, ono što je beskrajno iznad svega što možemo shvatiti ili izreći: on je »skriveni Bog« (Iz 45, 15), ime mu je neizrecivo, a ujedno je Bog koji se približava ljudima.

Dajući svoj život da nas oslobodi od grijeha, Isus će objaviti da i on sam nosi to božansko ime: »Kad uzdignete Sina čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam« (Iv 8, 28)

Hvala Bogu i trebamo da tražimo... moramo neprestano tražiti a u isto vreme biti zahvalni za ono štoso do sada razumeli. Bog želi da tražimo, istražujemo ali da to ne bude na silu ...već da mislimo o tome stalno i da želimo razumeti. On želi dati..On želi voditi. Zna pobude naše. Tako da ono što daje trebamo ceniti.

Da, s ovim se slažem. Boga uvijek trebamo tražiti jer je neicrpan Izvor novih spoznaja i novih milosti, ali najvažnije je rasti u ljubavi, jer u ljubavi Božjoj uvijek se može ići dalje i više.

Natrag