- Učlanjen(a)
- 22.10.2016
- Poruka
- 122
Svi mi procenjujemo druge, hteli to ili ne(to nam je u prirodi), ali je pitanje da li je nasa procena uvek tacna(ja ne kazem da moja jeste), a procena zavisi od obrazovanja i drugih faktora..
Ko po tebi ima pravo procenjivati necije poznavanje Biblije?
Licno se mogu sloziti sa nekim tvojim postovima, opet sa nekim se i ne slazem, a jos mi nije jasan tvoj konacni stav po pitanju religije, jer se ne izjasnjavas otvoreno..
Evolicionisti su ljudi koji veruju u teoriju evolucije.
Teoreticar evolucije ne mora uvek biti i ateista, jer postoje evolucionisti koji veruju u stvoritelja ili koji veruju da je zivot prenet sa neke druge planete.
Teista je osoba koja veruje da je Bog stvorio univerzum.. A kreacionisti nastoje da naucnim dokazima podupru njihove tvrdnje o stvaranju..
Ateista je osoba koja ne veruje da postoji Bog ili neko vise bice koje je stvoritelj sveta..
Agnostici, nisu sigurni ni u sta..
A ako si religiozan, religija se deli na pozitivan i negatovan princip, odnosno verovanje u dobrog ili zlog Boga.
Tko po meni ima pravo procjenjivati nečije poznavanje Biblije ...
Teologija (gr. θεός - bog i λόγος - nauka, doslovno: "nauka o Bogu") ili bogoslovlje, sistematsko i racionalno, proučavanje koncepata Boga ili bogova i njihovog utjecaja na prirodu religijskih istina. Teologijom se također naziva zvanje stečeno po završetku specijaliziranog religijskog studija, obično na univerzitetima, teološkim fakultetima ili sjemeništima (seminarima[1]).
Teologijom se često naziva i visoka škola na kojoj se odvija studij te naučne discipline.[2] Stručnjaci u teologiji se nazivaju teolozi.
Ni u Starom ni u Novom zavjetu riječ teologija se izričito ne spominje. Međutim, theologos, pojam usko povezan s pojom theología, javlja se jedanput u nekim biblijskim rukopisima u naslovu Knjige Otkrivenja: apokalypsis ioannou tou theologou, "otkrivenje Ivana theologosa". Međutim, riječ theologos se na tom mjestu ne odnosi na Ivana "teologa" u modernom srpskohrvatskom značenju te riječi, nego – koristeći malo drukčije značenje korijena lógos, ne u smislu "racionalnog diskursa" nego u značenju "riječi" ili "poruke" – na onoga tko govori riječi Božje, logoi tou theou.
(Wikipedija ..)