Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
E, to je ta caka! Kažeš da je Judino Jevanđelje kriva nauka. Kako to znamo? Kako znamo da ona Jevanđelja koja su nekada davno crkveni oci odlučili da uvrste u Novi zavjet, nisu kriva nauka? Zašto su odabrali baš ta, a tridesetak drugih nisu? Da li je prilikom odabira Jevanđelja koja će ući u Novi zavjet, ikakvu ulogu igrala tadašnja društvena i politička situacija?
Sve su to pitanja na koja se ne može ogovoriti ni sa približnom pouzdanošću, ako ćemo pošteno govoriti. Ali, ako pođemo od stereotipa i predrasude koju smo već usvojili o Judi kao izdajniku, onda se, naravno, ni njegova riječ neće smatrati relevantnom, jer, Bože moj, ko je pokvaren i izdajica, ne može ni istinu govoriti?! No, prvo bi trebalo utvrditi da li je Juda zaista ono što o njemu govori oficijelna crkva./QUOTE]

Judino evanđeje je kriva nauka nastala u IV stoljeću pod utjecajem gnostičkih naučavanja. (O njihovim zabludama mi se sada ne da pisati)
Evanđelja koja su napisali sveti Matej, Luka, Marko i Ivan su autentična. Oni su su bili s Isusom, "jeli i pili s Njim", gledali i slušali svaki dan, na kraju krajeva, oni su izabrani od Isusa za apostole. Izuzetak je sv. Luka koji nije poznavao Isusa, ali u uvodu svog Evanđelja kaže da je pomno ispitao događaje. Osim toga, Lukica je bio s Pavlom, moguće da je upoznao i Mariju, Majku Božju koja mu je mogla ispričati dgađaje iz Isusova djetinjstva, o kojima on piše. Dakle, i njegovo Evanđelje je i više nego pouzdano.

Apokrifnih evanđelja ima mnogo, što uopće nije čudno, no važno je znati da apokrifna evanđelja ne donose ništa novo ni bitno, dapače, više su izraz sentimentalne pobožnosti onih koji su ih pisali.
Što nama znači da je Isus kao dijete pravio ptičice od blata u koje je puhao, a one oživjele i odletjele? Ništa, uopće ne moramo u to vjerovati, sve da se dogodilo tako kako je neka pobožna duša zapisala.
Ono što je važno kad govorimo o Evanđeljima jest slijedeće.
Isus je bio DOGAĐAJ! Njegovo djelovanje, njegov odnos prema ljudima, čudesa, na kraju krajeva Njegova smrt i Uskrsnuće - sve je to bio DOGAĐAJ koji se nikad prije nije dogodio, niti će ova zemlja upoznati nešto slično. On je živio među svojima, živo su osjećali Njegovu prisutnost i bili "jedno srce i jedna duša". Tek kada su počele umirati generacije njegovih suvremenika, osjetila se želja da se zapišu Njegova djela. I zapisala se. To su Evanđelja koja imamo.

Što s Judom?

Neki objašnjavaju da je moguće da je bilo kršćana koji su podlegi kušnji (mukama) Rimljana i zatajili Isusa ili ga se odrekli da spase život. Iz ranokršćanskih vremena imamo geslo: Krv mučenika sjeme je kršćana.
Moguće je da svi nisu ostali vjerni Isusu Takvima je Juda postao blizak, pa su ga pokušali prikazati u drugom svijetlu. Ali, to je pretpostavka. Drugi pak kažu da su Judino evanđelje napisali njegovi sljedbenici.
I tako...svašta se može govoriti, ali nama to nije od koristi.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da nešto razjasnimo. Oficijelna hrišćanska crkva smatra da su pisci tkz. nekanonskih ili apokrifnih Jevanđelja, među kojima je i Judino, bili u zabludama i ti, naravno, kao pripadnice te crkve to prihvataš kao konačnu istinu. Šta očekivati da Crkva kaže, nego upravo to što kaže!?
Drugo, volio bih da potvrdiš da su Marko, Matej, Luka i Jovan, svi do jednoga bili Isusovi savremenici.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Da nešto razjasnimo. Oficijelna hrišćanska crkva smatra da su pisci tkz. nekanonskih ili apokrifnih Jevanđelja, među kojima je i Judino, bili u zabludama i ti, naravno, kao pripadnice te crkve to prihvataš kao konačnu istinu. Šta očekivati da Crkva kaže, nego upravo to što kaže!?
Drugo, volio bih da potvrdiš da su Marko, Matej, Luka i Jovan, svi do jednoga bili Isusovi savremenici.

O kojoj Crkvi govorimo? Pa Petar, Andrija, Jakov i ostali apostoli su bili stupovi prve Crkve koju je Isus ustanovio. Za večinu apostola znamo kako su djelovali i njihova misijska putovanja. Stvarno ne razumijem što želiš reći? Kome bismo trebali vjerovati nego apostolskom nauku?

Pa, naravno da su bili, u Evanđelju su spomenuti.

@starstuff
A što bih to trebala znati? strika.gif

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746

@starstuff
A što bih to trebala znati? Pogledajte prilog 33848

Na primer da osim Lukinog (koji isto nije bio savremenik Isusa i u svojim "istorijskim delima" je dosta "pozajmljivao" od Josifusa Flavijusa) autori preostala tri jevandjelja nisu poznati. To moze da ti potvrdi bilo koji istoricar i teolog. Najstarije je Markovo i ono je pisano oko 65-70 godine n.e. a svako sledece (po Mateju je drugo, po Luki trece, po Jovanu poslednje) je pisano u razmaku 10-15 godina u odnosu na prethodno.
Sve u sveme da ne duzim, guglaj malo, procitaj nesto o jevandjeljima, kako su nastali, ako razumes engleski pogledaj na youtube jednog od poznatijih svetskih teologa, koji je neko vreme bio i evangelisticki propovednik Bart Ehrman. Imas niz predavanja i kako je cela biblija nastala.
Evo ti za pocetak jedan kratak petominutni video, cisto da te nateram da saznas nesto o jevandjeljima van onog sto ti svestenstvo servira.

Bart Ehrman - Who Wrote The Gospels? - YouTube

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
O kojoj Crkvi govorimo? Pa Petar, Andrija, Jakov i ostali apostoli su bili stupovi prve Crkve koju je Isus ustanovio. Za večinu apostola znamo kako su djelovali i njihova misijska putovanja. Stvarno ne razumijem što želiš reći? Kome bismo trebali vjerovati nego apostolskom nauku?

Pa, naravno da su bili, u Evanđelju su spomenuti.
Nisam te pitao za Petra, Andriju i Jakova, nego za pisce Jevanđelja - Marka, Mateja, Luku i Jovana. I dalje tvrdiš da su svi bili Isusovi savremenici?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Nisam te pitao za Petra, Andriju i Jakova, nego za pisce Jevanđelja - Marka, Mateja, Luku i Jovana. I dalje tvrdiš da su svi bili Isusovi savremenici?

12 Isusovih Apostola:
»Ovo su imena dvanaest apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i njegov brat Andrija; Jakov Zebedejev i brat mu Ivan;

Filip i Bartolomej; Toma i Matej, carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kanaanac i Juda Iskariotski, koji ga izdade«. ( Mt, 10)

Dakle, Ivan i Matej su bili Isusovi apostoli, svjedoci njegovih djela i Uskrsnća.
Marko? Neki kažu da je mladić koji se spominje u epizodi prije Isusove muke, drugi da je u njegovoj kući Isus slavio Posljednju večeru. U svakom slučaju, poznavao je sv. Petra i bio s njim na putovanjima. Za Luku sam već rekla. On je bio Grk, nije mogao upoznati Isusa, ali je bio liječnik, dakle školovan i kako sam kaže "pomno sam ispitao sve događaje..."

Dakle, Evanđelja po Mateju i Ivanu možemo smatrati doslovno apostolskim spisima, dotle evanđelja po Marku i Luki možemo smatrati utjelovljenim apostolskim svjedočanstvom Petra i Pavla.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746

12 Isusovih Apostola:
»Ovo su imena dvanaest apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i njegov brat Andrija; Jakov Zebedejev i brat mu Ivan;

Filip i Bartolomej; Toma i Matej, carinik; Jakov Alfejev i Tadej; Šimun Kanaanac i Juda Iskariotski, koji ga izdade«. ( Mt, 10)

Dakle, Ivan i Matej su bili Isusovi apostoli, svjedoci njegovih djela i Uskrsnća.
Marko? Neki kažu da je mladić koji se spominje u epizodi prije Isusove muke, drugi da je u njegovoj kući Isus slavio Posljednju večeru. U svakom slučaju, poznavao je sv. Petra i bio s njim na putovanjima. Za Luku sam već rekla. On je bio Grk, nije mogao upoznati Isusa, ali je bio liječnik, dakle školovan i kako sam kaže "pomno sam ispitao sve događaje..."

Dakle, Evanđelja po Mateju i Ivanu možemo smatrati doslovno apostolskim spisima, dotle evanđelja po Marku i Luki možemo smatrati utjelovljenim apostolskim svjedočanstvom Petra i Pavla.

Ne bih da provociram ali to sto si napisala je kao kad bi ja napisao da je Tolkin pristvovao sastancima Gandalfa i Froda i da je licno poznavao Smigla.:D
Situacija je definitvno zabrinjavajuca, moras malo da se edukujes u vezi jevandjelja.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Zna Isabeleta dosta o Jevanđelima, zna takođe i da pisci Novozavjetnih Jevanđelja, nisu svi mogli biti Isusovi savremenici, kao i da ono što piše u pojedinim Evanđeljima nije sve autorsko djelo onih po kojima se na zovu, ali, ona je gorljiva vjernica, pa zvuči uvjerljivije, neporicivije i autentičnije, kada kaže da su svi oni neposredno svjedočili Isusovom djelu. Time pojačava vrijednost i neosporivost samih njihovih djela.
Moramo je razumjeti:dtyste:

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
starstuff: Ne bih da provociram ali to sto si napisala je kao kad bi ja napisao da je Tolkin pristvovao sastancima Gandalfa i Froda i da je licno poznavao Smigla.:D
Situacija je definitvno zabrinjavajuca, moras malo da se edukujes u vezi jevandjelja.

Tolkien je upotrijebio maštu i u toj mašti je " vidio" i Froda i Gandalfa.
I ja mogu upotrijebiti maštu da oživim slike iz Evanđelja.
Ja da se educiram? Nisi li mi na drugom mjestu preporučio drugu lektiru za čitanje. Ja sam dosta čitala, sad je na tebi red.

Natrag