Joga - mudrost na delu

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Joga - mudrost na delu




Iako postoji već hiljadama godina, a po Beogradu i Srbiji raširila se osamdesetih godina prošlog veka, jogu i dalje prati dosta nedoumica i zabluda, najčešće izazvanih neznanjem koje ovu drevnu veštinu svrstava i pod nečastive/sektaške sile!

Oni koji tako misle verovatno ne znaju da aerobik, pilates, kalinetiks, tae bo i ostale politički korektne veštine svoju osnovu duguju upravo jogi. Zbog toga je Yellow Cab poput myth bustersa rešio da malo zagrebe po svetu joge, sa željom da demistifikuje tabue i otkrije neka od mesta u našem glavnom gradu gde se na kvalitetan način upražnjava ova veština izgradnje uma, duha i tela.

Za početak krenimo od značenja. Reč yoga dolazi iz korena sanskrtske reči yuj (juđ) koja označava povezivanje, spajanje, savez, sjedinjenje. Veruje se da je u početku postojalo 8.400.000 asana (udoban i stabilan položaj), upravo onoliko koliko se veruje da je potrebno inkarnacija za potpuno pročišćenje. No, da li zbog racionalnosti, zaboravnosti, nedovoljne pismenosti ili već nečeg drugog, do danas se održalo nekoliko stotina poza, a retki su oni koji znaju da izvedu četvorocifren broj položaja.

— Joga je stil života ili naše prirodno stanje. To je sloboda da svesno budemo onakvi kakvi jesmo i da živimo život bez straha i mentalnih ograničenja. Praktikovanjem joge postiže se usklađivanje energija, što se pozitivno odražava i na psihičko stanje — kaže za Yellow Cab Predrag Gnjatić, instruktor joge u Sidhasana Yoga Studiju ili, slobodno možemo reći, Kući joge.

U Beogradu, kao i u ostalom delu zapadnog sveta, najrasprostranjenija je hatha joga, koju čine položaji/asane — vežbe u pokretu usklađene sa disanjem (pranajama) — koje se uglavnom izvode u sedećem položaju.

Prema Predragovim rečima, ovakvom praksom može se postići veća gipkost, tj. elastičnost, otpušta se stres, poboljšava disanje, što je, prema učenju, osnova za duži život i zdravlje, povećava se snaga, poboljšava koncentracija, držanje tela, senzitivnost, pomeraju se granice izdržljivosti, fleksibilnosti i uživanja, a jača se i imunitet.

— Sa ispravljenom kičmom poboljšava se funkcionisanje mozga, osećaj za balans i koordinaciju, budnost uma i jasnoća misli. Otvaranje disanja ostvaruje se uporedo sa otvaranjem tela i srca, emocija. Ispravljanje kičme ide ruku podruku sa otvaranjem ramena, grudi, pluća, dijafragme, kukova, disanja i emocija. Konačno, kada nam se otvore disanje i srce, možemo slobodno da primimo i damo ljubav, možemo da ispunimo osnovnu svrhu naše ljudske prirode — objašnjava Predrag.

Naravno, ne preko noći, niti uzimanjem steroida ili jake proteinske hrane, već uz smiren um, koncentraciju, disanje, tj. ono najvažnije za razvijanje svesnosti.

— Rezultat svake akcije jeste srazmeran nivo svesnosti. Njenim razvijanjem postepeno počinjemo da uspostavljamo bolji kontakt sa telom, da čujemo informacije koje nam ono šalje, sveobuhvatnije shvatamo kakav je naš odnos sa okolinom, odakle dolaze inspiracije, misli, snovi, ideje. Kroz svesnost otkrivamo značaj svakog trenutka, radost življenja i dobijamo osećaj ispunjenosti — kaže za Yellow Cab Danica Miljković, koja vodi Gopi yoga centar.

Guru Predrag dodaje da jogisti postaju više prisutni i fokusirani u onome što se dešava u sadašnjem trenutku.

— Ljudima se povećava realna energija, entuzijazam, mir, optimizam i vera da oni stvarno mogu da učine nešto za svoj život — smatra on.

Štaviše, joga je, koliko je poznato, jedina fizička aktivnost koju možete da praktikujete i kada ste bolesni. Kako, zašto? Pa, dok vam tegovi ili običan aerobik troše energiju, joga usklađuje i usmerava energiju na bolne delove tela, praktično vas lečeći. Naravno, ovo se odnosi na teške bolesti.

Ipak, ma koliko pravilno radili, ključ je, prema Predragovim rečima, u „kvalitetu, a ne u onome šta radimo i koliko“.

— Tek kada se oslobođene energije izbalansiraju, naš um može da funkcioniše u miru i blagostanju. Vežbajući jogu mnogi su uspeli da reše neke životne probleme iako se njima nisu bavili. Vežbanjem su doveli energije u skladan odnos, oslobađajući se frustracija i potisnutog, uskraćujući „hranu“ koja je održavala u životu negativne programe — tvrdi Predrag.

MITOVI, LEGENDE I ZABLUDE

Kada bismo ih pustili, navedeni instruktori mogli bi ceo dan da pričaju o jogi, ali pošto nemamo toliko papira, savetujemo vam da se, ukoliko imate nedoumica, raspitate kod njih lično, jer vas sigurno neće odbiti. U međuvremenu, mi ćemo otkriti još neke istine o jogi, koju osim mistifikacije i svrstavanja uz onostrano prate i razne zablude.

Iako je stekla ogromnu popularnost na zapadu (uključujući i Srbiju), još ima ljudi koji misle da je joga sekta, šta god to značilo. Joga je učenje koje se oslanja na filozofske (ne i religijske) spise upanišade, koje datiraju još od sedmog veka p. n. e. S druge strane, iako drevna, neverovatno je koliko joga psihički i fizički poznaje čoveka, što je potvrdila i savremena medicina. Joga učenje sasvim je primenljivo i danas, u našoj, zapadnoj kulturi. Iz joge danas uzimamo ono što odgovara savremenom čoveku (najčešće iz hatha

Dalje, veliki je broj onih koji misle da je joga namenjena samo za gipke i mršave, i da je ne mogu raditi starije osobe. To, naravno, nije tačno, jer se joga, pre svega, radi u granicama svojih mogućnosti. Ako vredno radite, te granice vremenom se pomeraju i verujte da ćete se već posle dva-tri meseca prijatno iznenaditi.

Takođe, da biste praktikovali jogu, nije potrebno odreći se svoga boga ili njegovog sina, proroka, pošto je joga oslobođena svih religijskih ili filozofskih zabluda, jer je čista praksa, a priznaćete — smiriti um disanjem u ritmu rada vežbi teško se može nazvati bogohuljenjem.

Jedna rasprostranjena zabluda jeste i to da je joga samo za žene. Doduše, istina je da žene često čine znatnu većinu, ali u početku, jogini su mahom bili muškarci. Joga je podjednako dobra za oba pola, bez razlike. Vežbe su iste, a druga stvar je što mačizam balkanskim muškarcima ne dozovljava da se bave jogom, već samo da dižu tegove.

Takođe, nije potrebno odreći se mesa ili cigareta da biste se bavili jogom, ali iskustvo govori da iako vam je sve dopušteno, oni koji vežbaju svojevoljno izbacuju neke loše navike.

Ako ste i posle svega skeptični, pogledajte kako izgledaju i u kakvoj su formi Madonna i Angelina Jolie. Ili, još bolje, pogledajte neverovatnog pisca, pevača i romantika Leonarda Cohena. Ovaj 75-godišnjak nedavno je očarao publiku u Beogradu, i to ne samo lirikom već i neverovatnom gipkošću i životnošću tokom sva tri sata koncerta.

B92



 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Sat joge nedeljno sačuvaće vaše telesno i duhovno zdravlje

Sat joge nedeljno sačuvaće vaše telesno i duhovno zdravlje

Posledice sve većih psihičkih i fizičkih zahteva s kojima se žene svakodnevno suočavaju jesu stres, nervoza, nesanica i nedostatak kretanja. Kako biste postigli telesni, mentalni i duševni sklad, upražnjavajte jogu. Ove vežbe imaju neverovatan učinak, dovode u ravnotežu telo, um, svest i dušu.

5220_joga-foto01-Novi-Cas-Pre-Zeni_if.jpg


Za vežbanje joge potrebna je ravna površina, a odeća mora da bude rastegljiva. Izbegavajte da vežbate posle jela ili kada ste umorni

Joga pomaže u savladavanju svakodnevnih zadataka, teškoća i briga, kao i u postizanju višeg stepena razumevanja sebe i drugih. Vežbe joge prvenstveno su namenjene starijim ženama, kojima je potrebno opuštanje, a ne mogu da izdrže naporne vežbe na aerobiku ili u teretani.
Vežbe joge zahtevaju predanost, vreme i pažnju i ima ih zaista mnogo. Pošto su joga položaji rezultat opuštanja uz pomoć daha, a ne rezultat napora i mučenja, prilikom vežbanja ne treba da testirate svoje fizičke granice. Zato, kada počinjete sa vežbanjem joge, pribegavajte jednostavnim položajima, pri kojima ćete osećati stabilnost. Mi smo za vas izabrali veoma lagane, meditativne vežbe, za opuštanje mišića i duha.


VELIKI MAJMUN ZA VELIKU SREĆU
Uz pomoć ove vežbe potpuno ćete se opustiti i osetiti vrhunsku harmoniju duše i tela. Oslonite se celom težinom na koleno jedne noge, drugu nogu podignite, savijte u kolenu, a stopalo druge noge prislonite na zemlju. Ispružite prste na rukama, spojite ih visoko iznad glave kao da želite da dotaknete sunce. Ostanite u ovom položaju dva minuta i nakon toga promenite nogu.

BROD ZA JAČANJE TRBUŠNJAKA
Ova vežba je veoma dobra za oslobađanje napetosti u predelu vrata, gde se napetost najviše i skuplja, za povećanje kapaciteta pluća kao i za stvaranje trbušnih mišića. Lezite na stomak, udahnite, ispružite ruke i noge i odvojite ih od zemlje. Ostanite u tom položaju dokle god vam prija, najbolje bi bilo pet udaha i izdaha. Nakon toga spustite ruke, noge i glavu na zemlju i izdahnite. Ovu vežbu radite svaki dan.nozdrve i prelazi preko vaših usana. Zamislite kako vam ispunjava pluća i izbacuje stomak. Ova vežba treba da traje barem 10-15 minuta.

5221_joga-foto05-Novi-Cas-Pre-Zeni_hf.jpg


MAČJA LEĐA ZA OPUŠTANJE MIŠIĆA
Ova vežba je idealna za opuštanje i savršeno definisanje mišića leđa. Kleknite na kolena i noge prislonite na zemlju. Ruke namestite tako da budu tačno u širini ramena, a listove nogu potpuno spojite. Udahnite duboko, spustite glavu prema zemlji, a leđa izbacite koliko god možete. Nakon toga leđa uvucite, glavu okrenite prema nebu i izdahnite, baš kao mačka.

MOLITVA ZA MEDITACIJU
Molitva je vežba za meditaciju. Sedite, prekrstite noge, a ruke stavite na grudi, kao da se molite.
Zatvorite oči, udišite duboko kroz nos, a izdišite na usta. Trudite se da ne mislite ni na šta, koncentrišite se na disanje i na to šta osećate dok vam vazduh struji kroz vazduh kroz pluća. Ovu vežbu radite što duže.

[YOUTUBE]LoaH7u0fKCE&feature[/YOUTUBE]
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Individualno je načega ćeš se koncentrisati prilikom meditacije,ne mora baš na disanje,recimo moja omiljena molitva za meditaciju


[YOUTUBE]3Jtj9Ika1ks[/YOUTUBE]
 
ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poruka
2.888
najrasprostranjenija je hatha joga, koju čine položaji/asane
Ovo je netacno. To je Raja yoga, a hata yoga su vezbe ciscenja tela raznim metodama.

Joga je učenje koje se oslanja na filozofske (ne i religijske) spise upanišade, koje datiraju još od sedmog veka p. n. e.

Starije o njih su vede koje su stare vise od 10 000 godina.
 
Član
Učlanjen(a)
28.03.2010
Poruka
2
Hata joga ili telesna joga priprema telo za mogucnost dugog i mirnog boravka u jednom polozaju, kako bi meditacija bila moguca. Vezbe hata joge imaju snazno dejstvo na prociscenje energetskih kanala.

Radza joga je dublji aspekt joge, kraljevski put meditacije i odnosi se na kontrolu misaonih tokova.

Patandjali je u svojim drevnim Joga sutrama Radza jogom nazivao osmostepeni put koji obuhvata jame, nijame, asane, pranajame, pratjaharu, daranu, djanu i samadi.

Tradicionalna Hata joga (Hata yoga pradipika, Yogi Svatmarama) obuhvata telesne polozaje (asane), vezbe disanja (pranajame), odvajanje od culnih utisaka (pratjaharu), koncentraciju (darana), meditaciju (djana) i samadi.
Ona ukljucuje i moralne discipline (jame i nijame), metode ciscenja, mudre, bande.

Metode ciscenja tela su krije (hata joga krije).

Razlicite skole (i ponekad u razlicitim istorijskim periodima) ponekad daju razlicita tumacenja... Vidimo da se ona preklapaju. Kao sto i Vede i Upanisade iz razlicitih uglova (religijskih i filozofskih) tumace isto.

Za jogu je vazno razumeti da je ona slobodna od religijskih koncepata, sto ljudi cesto ne znaju, i da za njeno praktikovanje nije potrebna primena folklora koji je prati u kulturi u kojoj je nastala. U zavinosti od toga kako joj praktikant pristupa, ona moze biti duhovna disciplina koja vodi visim stanjima svesnosti, ili psiholosko-fizicka disciplina koja ima izuzetne terapijske efekte, ako joj se pristupi na takav nacin, a ako se izvodi povrsno ona je prijatna rekreacija kojom se smanjuje stres, poboljsava spavanje i opste fizicko stanje organizma. (B.J. YCS)
 
Član
Učlanjen(a)
12.04.2010
Poruka
591
Joga vezbe

Uz pomoć Medical Yoga Centra Zagreb svake nedjelje otkrivamo vam tajne drevnoga istočnjačkog učenja o zdravlju, koje zbog blagotvornih učinaka na zdravlje ima sve više poklonika i u Hrvatskoj


zdravlje, rano ustajanje










Statistike, suhe, neumoljive i crne, kakve obično jesu, kažu da se u suvremenom društvu depresija nezadrživo širi, da u Hrvatskoj već danas bilježimo 300 tisuća depresivnih osoba, a da je sve to tek vrh sante leda jer mnoge osobe i ne znaju da boluju od ove bolesti.

Psihijatar John J. Foster gorko je primijetio da možda nije poznat najpametniji način kako prići depresivnoj osobi, ali je garantirano već otkriven najgluplji pristup: depresivnu osobu pokušati “oraspoložiti” i “razveseliti” besmislenim frazama o tome kako je život lijep, a sutrašnjica vedra. Jer, objašnjava, depresija može imati na stotine različitih uzroka, koji katkada uopće nemaju veze s objektivnom životnom situacijom pacijenta. Drugim riječima, čak i osoba koja je svjesna da joj sve u životu ide lijepo, može patiti od duboke depresije.

Ova bolest može, primjerice, biti izazvana onim što se obično naziva “sindromom sezonskih afektivnih promjena”, a najčešće se očituje kao “zimska depresija”, jer joj je ishodište sa zapadnjačkog medicinskog gledišta pomanjkanje Sunčeva svjetla. U novije vrijeme raste broj depresija uzrokovanih nezadovoljstvom [COLOR=#018D25 ! important]poslom[/COLOR] ili strahom od gubljenja radnog mjesta. Zanimljivo je da depresija može biti i rezultat nakupljanja otrova u debelom crijevu zbog dugotrajne opstipacije, a mogu je izazivati i davni neriješeni unutrašnji konflikti samog bolesnika, bez ikakva vanjskog povoda. Nimalo ohrabrujuće ne djeluje činjenica da su neki oblici depresije rezultat neurokemijskih poremećaja u mozgu koje uopće ne možemo kontrolirati.

Što učiniti? Za početak, prihvatiti istinu da stvar nije ni jednostavna, ni bezazlena i pokušati je riješiti u suradnji s liječnikom. Postoje snažni dokazi da se depresija često može ublažiti ili spriječiti navikama zdravoga življenja – zaključak je grupe američkih liječnika, autora “Velikog obiteljskog savjetnika o zdravlju”. Pravilna prehrana, tjelovježba, odmor, izbjegavanje prekovremenog rada i odvajanje vremena za stvari koje uživate činiti smanjuju izglede za pojavu depresije. Jogini odavno kao jednostavan recept savjetuju rano ustajanje, što su potvrdila i mnoga suvremena klinička istraživanja, pogotovo ako se uz rano ustajanje veže i lagana gimnastika, šetnja ili set vježbi joge.




Piše: mag. iur. Vlatko Mišković

Dodato posle 10 minuta:
--------------------------------------------------------------------------


nPBoNv.jpg

Joga pozitivno utiče na brojne psihičke i fizičke aspekte – osećate se jače, smirenije i zategnutije. Ona može da vam pruži više samopouzdanja, ublaži glavobolju, formira zategnut stomak i ublaži stres.
Vežba za oblikovanje gornjeg dela ruku

Držanje sopstvene težine u ovoj pozi, uz oslanjanje dorektno na laktove jača i zateže tricepse. Sedite na pod sa nogama ispruženim ispred tela (noge treba da su skupljene). Stavite ruke – prsti okrenuti napred – neposredno iza kukova. Ispravite nožne prste i uzimajte vazduh dok zatežete stomačne mišiće, ispravite ruke (šake treba da budu ispod ramena) i podižite kukove sa poda sve dok telo ne bude u ravnoj liniji od ramena do stopala. Gledajte ispred sebe. U ovom položaju ostanite i pravite 5 – 10 udaha i izdaha. Ponovite vežbu tri puta.
Vežba za samopouzdanje

Uspostavljanje ravnoteže i gracioznosti utiču na samopouzdanje. Iz stojećeg stava, skupljenih stopala i rukuopuštenih uz telo, udahnite duboko, podignite levu nogu savijenu u kolenu, i potisnite levo stopalo prema zadnjici. Levom rukom uhvatite levo stopalo i ispružite desnu ruku ispred sebe. Nastavite da podižete levu nogu koliko možete, bez preteranog naginjanja ili povijanja ramena. Ravnomerno dišite i ostanite u ovom položaju koliko možete. Kada se vratite u početnu poziciju, uradite vežbu savijajući desnu nogu iza tela. Vežbu ponovite još jednom svakom nogom.
Vežba za zatezanje trbušnih mišića

Ovo je odlična vežba jer aktivira najdublje abdominalne mišiće, koji su odgovorni za idealno zategnut stomak. Vežbu počnite u stojećem stavu, razmaknutih stopala, blago savijenih kolena i dlanova postavljenih na donji deo butina. Vazduh ispustite do kraja, ali nemojte ponovo da udahnete. Bez povijanja leđa, brzo uvucite stomak, a onda opustite stomačne mišiće. Ove pokrete možete ponavljati onoliko puta koliko možete (bez uzimanja vazduha).
Vežbe za ublažavanje stresa

Spuštanje glave ublažava stres i opušta. Oslanjanje rukama na stolicu ili neki drugi oslonac omogućava istezanje leđa. Kleknite ispred stolice na udaljenosti dužine ruku. Dlanove postavite na sedište (ili ga obuhvatite šakama). Oslonite se na pod celom površinom gornjeg dela stopala. Povucite kukove prema petama, spuštajući glavu i grudi prema podu. Ostanite u tom položaju dok ne udahnete i ne ispustite vazduh desetak puta.
Vežba za jaka leđa

Ova vežba je odlična za jačanje leđa jer aktivira sve mišiće duž kičme. Lezite na stomak blago raširenih nogu, oslonjenih gornjim delom stopala na pod i šakama postavljenim ispod ramena. Pritiskajući šake i gornji deo stopala o pod, podignite grudi i ispravite ruke. Ukoliko to možete nastavite da podižete kukove i butine. Dišite desetak sekundi, a onda se vratite u početni položaj.
Vežba za otklanjanje glavobolje

Ova vežba je savršena za istezanje i opuštanje mišića gornjeg dela leđa i ramena. Sedite prekrštenih nogu i pravih leđa. Podignite ruke do visine grudi, ukrstite ih (desna isod leve) i nastojte da spojite dlanove. Podignite grudi, povijte ramena prema napred i povucite laktove kako biste razdvojili lopatice. U ovom položaju ostanite i pravite 8 – 10 uzdaha i izdaha, a zatim zamenite ruke.
Vežba za više energije

Ova vežba omogučava veći dotok kiseonika, lakše disanje i više energije. Kleknite, razmaknite kolena u širini kukova i postavite gornji deo stopala na pod. Udišite dok širite ruke, povijate leđa i hvatate članke. Zabacite glavu koliko možete. Ostanite u ovom položaju dok ne udahnete i ne ispustite vazduh 4 – 8 puta.
Vežba za bolji seks

Ova vežba pojačava senzitivnost karlične oblasti. Spustite se na pod i pritom se oslanjajte na podlaktice i unutrašnji deo kolena. Hodajte na unutrašnjem delu kolena koliko možete (održavajuci kičmu u fleksibilnom položaju). Zadnjicu povlačite prema podu sve dok ne osetite zatezanje u kukovima, unutrašnjem delu butina i donjem delu leđa. Ostanite u ovom položaju dok ne udahnete i ne izdahnete 5 – 10 puta.


logo_small-trans.png
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Joga - Sklad uma, duha i tela

2. jul 2010.

Joga - Sklad uma, duha i tela


Nekada je joga shvatana samo kao disciplina koja treba da nas odvede duhovnoj samorealizaciji, ali poslednjih trideset godina ljudi otkrivaju i njene profilaktičke i terapeutske vrednosti. Ministarstvo zdravlja uvrstilo je jogu u metode rehabilitacije.

Izvor – Farmakon
Foto: federico stevanin / FreeDigitalPhotos.net;


14460439824c2dae8b5d3e1863338518_extreme.jpg


Telo su kočije, čula su konji, čulni objekti su putevi, um su uzde, inteligencija je kočijaš, „sopstvo“ je putnik. Ova drevna sanskritska izreka govori da mudar čovek zna da je njegovo „sopstvo“ ispunjeno i samodovoljno onda kad je ujedinjeno s telom, čulima i umom.

To stanje jedinstva zove se joga. Pravilnikom o blžim uslovima, načinu i postupku obavljanja metoda i postupaka tradicionalne medicine Ministarstvo zdravlja uvrstilo je jogu u metode rehabilitacije. Prema učenju joge, čoveka čini pet omotača ili nivoa: fizički (anamaja koša), energetski (pranamaja koša), mentalni (manomaja koša), psihički (vigjana maja koša) i nivo jedinstva i blaženstva (anandamaja koša). Joga oplemenjuje i vitalizuje sve te nivoe i svojim tehnikama postepeno „produhovljuje“ i onaj najgrublji sloj. Reč joga potiče od sanskritske reči judž, što znači spojiti, a spajaju se svesni i nesvesni deo čovekove ličnosti, koji se dovode u skladan odnos.

– Prednost joge nad svim drugim disciplinama jeste u tome što se radi sa svešću, sa disanjem, potpuno opušteno, i to tako što se polazi od funkcionalne anatomije i motorike tela – objašnjava za Farmakon Dragan Lončar, dugogodišnji joga majstor, učitelj i osnivač škole Vidya yoga u Beogradu, čiji naziv u prevodu znači joga znanja.

– Hronični zamor, nedostatak energije, nesanica, pad koncentracije, loše pamćenje, bolovi i grčevi u mišićima, sve su to posledice stresa. Joga svojim vežbama laganog i svesnog istezanja i uvrtanja aktivira mišiće, poboljšava cirkulaciju i vitalizuje ih. Tada dolazi do postepenog oslobađanja od tenzija generisanih u nervnom i endokrinom sistemu, koji su bili u stanju konstantne napetosti. Ipak, ne treba zaboraviti da se samo opušten mišić može i sme istezati; u suprotnom, izlažemo ga dodatnom stresu. Suština joge je u nenasilnom pristupu – ističe Lončar. Osim na otklanjanje fizičkih simptoma stresa, joga pozitivno deluje i na emotivne tenzije, ali za njihovo otklanjanje su, kaže Lončar, potrebne suptilnije tehnike i vežbanje uz daleko veću pažnju i kontinuirano svesno disanje tokom čitavog vežbanja.

– Tehnike joga disanja imaju neprikosnovenu ulogu i značaj. Udah treba da bude dug, suptilan, dubok, ujednačen, a izdah spor kako bi se oslobodili toksini akumulirani u fizičkom i energetskom telu – objašnjava Lončar, koji se jogom bavi već trideset četiri godine. Deo tog vremena proveo je u Indiji baveći se jogom i meditacijom, učeći od svog učitelja Svamija Satjanande, ali i izučavajući sanskrit, indijsku astrologiju i ezoternu pozadinu mitova i rituala drevne Indije.

– Nekada je joga shvatana samo kao disciplina koja treba da nas odvede duhovnoj samorealizaciji, ali poslednjih trideset godina ljudi otkrivaju i njene profilaktičke i terapeutske vrednosti. Sve češće se otvaraju medicinski centri i instituti u kojima je joga jedna od redovnih aktivnosti za pacijente i dosta lekara dalo je svoj doprinos njenom terapeutskom razvoju – naglašava Dragan Lončar.

Instruktor joge ne treba da izigrava lekara, ali bi, prema Lončarevom mišljenju, trebalo da sarađuje s njima.

– Neke vežbe su kontraindikovane i bitno je da joga učitelj poznaje istoriju bolesti. Zbog toga je u mojoj obuci za instruktore joge obavezno i izučavanje medicine, fiziologije i anatomije kako bi polaznici bili upoznati s osnovnim stvarima. Pokušavam ljude da naučim zbog čega se koje vežbe rade. U starim tekstovima o jogi ne spominje se ništa o tome kako joga deluje na mišiće, ali nova saznanja sa zapada pomažu nam da pametno vežbamo. Zbog toga na svakom času mora da se ispoštuje pravilo postepenog zagrevanja kako bi se kičma, zglobovi, tetive i ligamenti dobro pripremili i vežbači zagrejali. Ništa ne sme da se radi na silu – zaključuje Lončar.

2814488284c2dae8baa082167426675_extreme.jpg


Sličnih pravila pridržava se i Milica Zorić, instruktorka joge i član Joga centra Srbije, koja se tom disciplinom bavi četrnaest godina, a kao instruktor radi poslednje četiri godine.

– Imam tri osnovna principa kojih se pridržavam na svakom času, a to je da se vežba samo u granicama prijatnosti, da se to prepozna i da nikad ne prelazimo tu granicu. U vežbanju joge ne treba da se postavljaju ciljevi, važno je samo strpljenje i lagano kretanje napred, korak po korak. Kada se usvoje ti principi, čovek onda i u svakodnevnom životu počinje tako da razmišlja. Iz časa u čas primećujem pozitivne promene kod svojih polaznika, odnosno oni ih primećuju i govore mi koliko im se kvalitet života poboljšao. Zahvaljuju mi, ali nisam ja zaslužna za to, već su oni sami do toga stigli vežbanjem – ističe Zorićeva.

Joga omogućava svakome da upozna svoje telo, da spozna njegove mogućnosti i kroz to se otvori prema svojim emocijama. Da bi ljudima pokazali da je malo potrebno da budu zdraviji, opušteniji i žive kvalitetnije, instruktori Joga centra, kako ističe Zorićeva, pokrenuli su akciju besplatnih časova joge vikendom na Adi Ciganliji i na Ušću u Beogradu, kao i u drugim gradovima Srbije. Tu akciju podržalo je Ministarstvo sporta i omladine.

– Neki ljudi misle da je joga instant šansa za lečenje, kao kad popiju čaj i bude im bolje. Rezultati joge nisu vidljivi posle samo jednog ili dva časa, ali redovnim vežbanjem harmonizuje se rad čitavog organizma. Stalnim zatezanjem i opuštanjem mišića telo se pokreće i svaka ćelija napaja se kiseonikom. Osim toga, joga podstiče cirkulaciju i utiče pozitivno na čitav kardiovaskularni sistem, telo brže izbacuje toksine, a rad žlezda s unutrašnjim lučenjem se uravnotežuje.

Pravilnim disanjem smanjuju se tenzije u organizmu, ljudi se na taj način oslobađaju stresa, počinju bolje da spavaju, ujutro se bude raspoloženi i puni energije koja im daje snagu za lakše suočavanje sa svakodnevnim stresom. Na neki način, joga deluje kao vitaminska injekcija. Ništa drugo nije potrebno, ne treba menjati način života i ishrane, dovoljno je redovno vežbanje i umerenost u svemu – objašnjava Zorićeva.

Svi instruktori Joga centra Srbije prolaze školovanje po standardima Međunarodne joga federacije i imaju sertifikate te organizacije. Program vežbanja prilagođen je psihički i fizički zdravim ljudima. Serijal vežbi koji Milica Zorić praktikuje u radu s polaznicima osmišljen je tako da pokreće svu energiju u telu, ali ona naglašava da niko ne mora da uradi vežbu savršeno, već da je bitno da je svako usvoji do one mere do koje može.

– Niko ne treba da se forsira i ne sme da dozvoli bol. Usvajanje načina disanja takođe je veoma važno jer se disanjem usporava misaoni tok i kiseonikom napaja svaka ćelija. Usporavanjem misaonog toka, čovek se na neki način isključuje iz spoljnog sveta i iz briga i usmerava se na svoje telo, ali da bi se stiglo do te faze, potrebno je vreme – naglašava Zorićeva.

Čovek živi u tri nivoa svesti: u budnom stanju, u snu i u stanju sanjarenja. U budnom stanju svesti doživljava stvarnost svojim čulima, u snu je potpuno odsečen od stvarnosti, a što duže spava, čula mu sve više otupljuju.

– Postoji i četvrto stanje svesti – kaže za Farmakon Aleksandra Grujović, instruktorka šri-šri joge u Art of living fondaciji u Srbiji. Ono je negde između ta tri stanja i tada je kod čoveka prisutno jedino znanje o tome da postoji.

– To je stanje u kome postoji samo „ja sam“, ali ne i „gde sam“ niti „šta sam“. U tom stanju dostiže se najdublji odmor koji čovek može da ima i posle koga um postaje svež i veoma delikatan. U to stanje u kojem smo istovremeno budni i u potpunom odmoru, ulazimo jedino meditacijom. Koraci koji nas vode u meditaciju vrlo su jednostavni. Nije potrebno da radimo ništa jer meditacija nije ranja. Prvi korak koji nas vodi ka tome jeste da se opustimo, drugi korak je da se opustimo još više, a treći korak je da se opuštamo sve više i više. Do meditacije se dolazi bez ikakvog napora i naprezanja misli – objašnjava Grujovićeva.

– Ne postoji skala kojom se može izmeriti mentalni mir, nivo nečije svesnosti i budnosti, nivo ljubavi ili saosećanja, niti dubina nečije povezanosti sa sobom – nastavlja Grujovićeva. A upravo to su esencijalni elementi joge. Praktikovanje joga položaja bez drugih elemenata samo su vežbe akrobacije i ne mogu se zvati jogom.

– Joga je za mene blagoslov, izvor mudrosti. Sve u meni i oko mene je joga. Kada sam pre jedanaest godina prošla svoj prvi Art of living seminar, osetila sam da je to bilo ono za čim sam tragala celog života, što sam do tada samo intuitivno pretpostavljala. Proteklih pet godina, kao instruktor joge, taj osećaj delim s drugima – kaže Aleksandra.

16389697614c2dae8c07abc533801154_extreme.jpg


Program časova prilagođava trenutnim potrebama ljudi. Ako na seminar dođu mladi, vežbe će biti drukčije nego kada su tu stariji polaznici, posebno ako imaju zdravstvenih problema. – Ljudi dolaze iz različitih pobuda. Oni koji su u potrazi za dubljim aspektima joge treba da su vođeni suptilnim i još nepoznatim dimenzijama svog uma. Ti suptilni nivoi ne mogu biti preneseni rečima i zato se ne mogu naći u knjigama. Mogu se jedino preneti. Na časovima je važno da se smejemo, da odemo duboko u unutrašnji mir, a tehnike vežbanja, disanja, relaksacije i meditacije vode nas do tamo. Bitno je i moje stanje, da li je moj um miran, da li se menjam i da li dolazim do dubljih aspekata joge. Ako je to prisutno, možemo stalno da radimo isti set asana i iskustva koja ćemo imati uvek će biti nova kao prvi put – kaže Aleksandra Grujović.

I ona ističe značaj disanja i naglašava da je dah jedan od osnovnih izvora energije, ali da većina ljudi ne obraća pažnju na to i koristi svega oko 30 odsto kapaciteta pluća.

– Način na koji dišemo ukazuje na stanje našeg uma. Kada smo ljuti, dah je kratak i brz, a kada smo mirni, dah postaje duži i glatkiji. Obraćanjem pažnje na disanje možemo svoj um iz stanja nemira da vratimo u prijatno stanje, kao i u sadašnjost, jer um stalno osciluje od prošlosti do budućnosti, vezujući se za negativne osećaje žaljenja u vezi s prošlošću ili brige u vezi s budućnošću – objašnjava naša sagovornica i dodaje da je mudrost joge duboka, a njene dobrobiti velike. Neke od njih odnose se na telo, neke na um, a neke na duh.

Najzastupljenija vrsta joge u Srbiji je hata (hatha) joga, koja je usmerena na postizanje jedinstva tela, uma i čula. Jedini instruktor takozvane ragavan (raghavan) joge, kao posebne vrste hata joge, kod nas je Maja Radulović, koja je jogom počela da se bavi 1998. godine u Americi. Za instruktora je učila u Los Anđelesu, u Naučnom joga centru u Kaliforniji, kod učitelja koji je ujedno i direktor centra. On se zove Ragavan Das i koncipirao je ragavan jogu, koju ona podučava. U Americi je stekla zvanje Yogi Siromani, što znači da se opredelila da se bavi obučavanjem početnika s elementima srednjeg kursa. U Beograd se vratila pre godinu i po dana, i kako kaže, dve najlepše stvari koje je sa sobom donela iz Kalifornije jesu njene tri ćerke i ragavan joga. Danas radi u studiju Shiva-Shakti kod Mirjane i Predraga Gnjatića, s kojima je stupila u kontakt još dok je boravila u Americi.

– Ako poredim Srbiju i Ameriku, mislim da nema razlike u pristupu, shvatanju joge i razlozima zbog kojih je ljudi praktikuju. Najčešći motiv ljudi da krenu na jogu i u Americi i u Srbiji jeste svakodnevica, jer je više od 80 odsto bolesti današnjice bazirano na stresu koji blokira cirkulaciju energije u telu. Joga koju praktikujem je tradicionalna hata joga, osmišljena na Ragavanov način, onako kako je on smatrao da ima najviše efekta. Jedinstvena je zato što su položaji tela (asane) povezani na njegov način – ističe Radulovićeva.

Dužina časova, kako kaže, zavisi od starosti polaznika. Kada vežba s odraslima, njen čas traje oko sat i po, ali kada su polaznici deca od šest do dvanaest godina, onda čas traje oko četrdeset minuta, jer je to maksimum njihove koncentracije i pažnje. Na kraju svakog njenog časa obavezna je relaksacija, koja se nadovezuje na šavasanu (shavasanu), vežbu koja praktikuje apsolutni mir. „Pokušajte da ne razmišljate ni o čemu, samo osećajte“ jeste mantra koje se Maja Radulović pridržava u svom radu.

Prvi tragovi


Joga datira od pre 5.000 godina. Arheolozi su prve tragove o njenom postojanju, kako navodi Dragan Lončar, pronašli 1920. godine u iskopinama dva istorijska grada, Mohenđo Daro i Harapa, koja se nalaze na teritoriji današnjeg Pakistana. U njima su pronađeni otisci, pečati i skulpture ljudi kako sede u zahtevnim jogičkim položajima. Do tada se mislilo da joga datira iz vremena Bude, koji je živeo pet vekova pre Hrista, ali tada je mišljenje pomereno nekoliko milenijuma unazad. Još u vedama, prvim pisanim tekstovima, opisane su jogičke tehnike, meditacija, udubljivanje, kontemplacije i koncentracije, samo se joga tada nije nazivala joga, već askeza ili tapas – ističe Dragan Lončar.

Joga za mame i bebe


Zahvaljujući Mirjani Gnjatić, Maja Radulović angažovala se u držanju časova za trudnice, ali i za mame i bebe, i kako kaže, nije ni slutila da će joj to postati omiljeni časovi.

– Rad s trudnicama, mamama i bebama predstavlja posebno zadovoljstvo. Predivno je raditi s tim grupama, veoma su specifične i inspirativne. Mame koje na časove dolaze kao trudnice, obično posle oporavka pokažu interesovanje da se vrate u studio sa svojim bebama i nastave jogu, koja je od velike koristi i za njih i za njihovu decu. U trudnoći je joga značajna, jer se sve vreme radi na snazi i fleksibilnosti mišića, koordinaciji i balansu. Osim toga, ona uravnotežava hormone, popravlja cirkulaciju, otklanja bolove, jača karlicu i priprema za porođaj. Iskustvo pokazuje da žene koje su upražnjavale jogu u trudnoći, osećaju njene dobrobiti dugo posle porođaja, kao i njihove bebe. Na časovima za mame izvode se specijalne vežbe koje one rade same sa svojim bebama. Majke na časovima uspostavljaju posebne odnose sa svojom decom, ali i sa grupom, i svi zajedno uz pomoć joge nalaze svoj mir, zadovoljstvo i ispunjenje – objašnjava Radulovićeva.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Joga – saveti za zdravu ishranu

Joga – saveti za zdravu ishranu



Dragan Cvetković – 26.08.2010.

Izvor: Krstarica

Da bismo sačuvali vitku liniju i svoje zdravlje, veoma je važno obratiti pažnju na vrstu hrane koju jedemo i na to kako se hranimo.

Ukoliko se vratimo u našu istoriju ili istoriju istočnih naroda, videćemo da je mnogo korisnih saveta bilo u narodnim predanjima i učenjima drevnih naroda koje smo mi tokom vremena nepotrebno zapostavili i zaboravili.
Tako i u vezi sa jogom postoji mnogo zabluda, a previđa se činjenica da to nije sportska disciplina već drevna filozofija o životu zasnovana na vekovnim iskustvima milona ljudi. Joga ne preporučuje samo vežbanje već i zdrav način života i zdrav način ishrane, koji je ponovo u modi i pomaže i u ovim savremenim uslovima života.

Preporuke

Navodimo 18 kratkih saveta o tome kako i šta jesti kako bismo sprečili gojaznost, očuvali zdravlje i pobedili bolesti:
1. Jedite kada ste gladni, a pijte tečnost kada ste žedni. Nemojte piti tečnost kada ste gladni i nemojte jesti hranu kada ste žedni.
2. Nemojte jesti pre nego što se prethodni obrok svari u vašem želucu.
3. Hranite se u skladu sa sezonom, tako da na trpezi preovladava hrana koja se jede u tom godišnjem dobu.
4. Treba se hraniti u skladu sa intelektualnim ili fizičkim poslovima koje obavljate.
5. Jedite u skladu sa dobom dana, a to znači doručkujte doručak, užinajte užinu, ručajte ručak, a večerajte večeru, a ne obrnuto (preskočiti doručak, a prejesti se za večeru...)
6. Jedite sedeći u mirnoj opuštenoj atmosferi kada je vreme za obrok.
7. Nemojte jesti na brzinu, ali ni predugo ni presporo.
8. Nemojte jesti stojeći ili u hodu. Ne treba jesti dok radite na radnom mestu, dok gledate TV, uz kompjuter ili uz neku drugu aktivnost.
9. Odlazak na spavanje ne preporučuje se odmah posle obroka.
10. Nemojte jesti vrelu i ledenu hranu, niti piti vrele ili ledene napitke.
11. Žvaćite dobro hranu dok jedete. Nemojte pričati dok jedete, jer ćete se nagutati vazduha.
12. Ne trpajte mnogo hrane u usta i nemojte jesti prepunih usta.
13. Nemojte gladovati niti se prejedati.
14. Jedite toliko da ispunite manje od polovine želuca hranom.
15. Nemojte piti hladnu vodu odmah posle obroka.
16. Hrana koju jedete treba da je raznovrsna i lako svarljiva.
17. Nemojte odmah posle jela preći na neki naporan fizički rad niti odmah posle jela skočiti u vodu na plivanje i kupanje.
18. Obrok treba da bude od hrane koja je sveže pripremljena, lepo servirana, ukusna i koja je lepog mirisa.

Zaključak

Navedene savete i preporuke treba imati stalno na umu jer ćemo tako doprineti svom zdravlju, a nećemo biti ni gojazni ni neuhranjeni.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Joga kao put do zdravlja!!!

joga-v.jpg


Probajte da izdvojite nekoliko minuta dnevno za nov način vežbanja i osećajte se mnogo bolje


Joga kao put do zdravlja!!!


Subota - 27.11.2010


Moderna joga zbunjuje mnoge koji je površno tumače. To je pre svega čudesan sistem zdravlja i lične promene. Postoji mnogo vrsta joge. Najvažnije je shvatiti da joga nije samo sistem fizičkih vežbi već način života. Joga vam pokazuje i principe zdravog življenja, ne samo kako da vežbate.

Suština vežbanja joge
Pitanje načina izvođenja joge u svakodnevnom životu uključuje mnogo toga. Za početak, postoje suštinske joga aktivnosti koje čine osnovu jednog ovakvog načina života. Svaka vrsta joge upućuje na različito izvođenje vežbi. Proširujte zato svoja znanja o tehnikama - Hata jogi, asanama, krijama, pranajamama.

Dišite pravilno

Odgovarajuće disanje je osnova dobrog zdravlja. Jedan uredan život u osnovi podržavaju tri elementa: hrana, voda i vazduh. Joga shvata važnost pravilnog disanja za telo i duh. Toliko je ispravno disanje značajno, da je čitava grana joge razvijena isključivo u svrhu negovanja moćnog potencijala disanja - nauka poznata kao pranajama joga. Dobro zdravlje može da se ostvari samo uz odgovarajući odmor i oporavak, a važan deo učenja kako upražnjavati jogu, upravo je učenje kako se opustiti. Joga pruža sasvim nov pristup relaksaciji, onoj koja nam pomaže da otpustimo duboko ukorenjeni stres i napetost, a uspostavimo harmoničnije, zdravije stanje tela i duha.

Zdravija ishrana

Joga nas usmerava i ka ishrani koja godi zdravlju. Velik je uticaj hrane na zdravlje, fizičko, mentalno, emocionalno i duhovno.
Pravilna, energizujuća i preventivna ishrana zauzima ključnu poziciju u zdravom načinu življenja, a joga nas usmerava ka ishrani koja godi zdravlju. Joga je mnogo više od jednog časa koji izvežbamo nekoliko puta nedeljno. To je ceo jedan pristup životu koji se širi na sve ono što činimo, što uključuje i vrstu posla kojim se bavimo i to u kakvom smo društvu, a možda i najvažnije, sam način na koji živimo. Stil života i navike igraju ključnu ulogu u zdravlju, kao i oblikovanju daljeg odvijanja života. U suštini, dok učimo kako da izvodimo jogu, ponovo učimo da živimo. Poreklo joge ide do nekoliko milenijuma unazad, do vedske kulture drevne Indije, čak dalje u prošlost nego što nas vodi pisana istorija.

Kako vežbati?

Neki učitelji joge preporučuju opuštanje u ležećem položaju, glavom usmerenom ka severu, kako bi se osoba poravnala sa magnetnim poljem same zemlje. Postoje dokazi da magnetno polje zemlje utiče na fiziološke funkcije organizma i izvedena je studija kako bi se utvrdilo da li eventualno položaj glave ima uticaj na broj otkucaja srca u minutu i krvni pritisak, dok se osoba odmara u ležećem položaju. Studija pokazuje da ležanje uz različit položaj glave zaista ostvaruje uticaj na broj otkucaja srca u minutu i krvni pritisak. Za sve one dane kada nemate luksuz da joj se potpuno posvetite, 15 minuta bi i dalje moglo da bude dovoljno. Uravnoteženo praktikovanje joge čini savijanje unapred i unazad, uvijanje i istezanje u stranu.


Primer vežbe
Provedite najmanje dva minuta udobno sedeći u položaju gde su noge prekrštene i kičma ispravljena. Ovo bi moglo da bude najsmislenije vreme koje ćete provesti u toku dana. Počnite sa disanjem dijafragmom: polagano, duboko udisanje širiće stomačne mišiće, a dug, dubok izdah će ih skupiti uz povlačenje centra pupka ka bazi kičme.

Ivan Kovačević
Izvor: ALO



 
Natrag
Top