Član
- Učlanjen(a)
- 11.01.2010
- Poruka
- 603
Zapazimo Isusovu zapovest zapisanu u Mateju 28:19 koja ide ovako:"Zato idite i načinite sve narode mojim učenicima...
Ocigledno je da osoba treba da ima znacajno poznavanje Biblije i obimnog materijala da bi bila u stanju da stvara ucenike. Mora prvo ona sama da bude dobro obrazovana i poucena biblijskom naukom.
Sledeci stavak je iz Dela Ap. 8:12 :"Kada pak poverovaše Filipu, koji je propovedao evanđelje o carstvu Božijem i o imenu Isusa Hrista, krštavahu se ljudi i žene."
Ovako opisuje Origen u svojim delima 185-254.n.e.:"Obicaj je crkve(ne biblijska doktrina) da se krstenje obavlja cak i smalom decom".Tu je praksu potvrdio i Treci koncil u Kartagi (253.n.e.)
[Izbor iz Origenovih komentara i homilija, Madras, Indija,1929, str.211]
Istoricar religije Augustus Neander je pisao sledece:"Vera je uvek bila povezana s krstenjem; i zato posotoji najveca moguca verovatnoca da je obicaj krstavanja dece bio nepoznat u ovom periodu (u 1. veku). Cinjenica da je taj obicaj prvi put postao poznat u trecem veku kao apostolska tradicija pre je dokaz protiv, a ne za potvrdu o njegovom apostolskom poreklu"
[Istorija utemeljenja i vodjenja hriscanske crkve od strane apostola, Njujork, 1864, str.162]
Ama dete drago!Krstenjem se dobija dar Duha Svetoga da bi se moglo razumeti ono sto predstavlja Bozije otkrovenje -Biblija.To je sveti cin kojim mi dobijamo mogucnost da razumevamo stvari koje nasem umu nisu pojmive.Krstavanjem se deci ne uskracuje pravo da veruju ili ne veruju.Krstenje nije isto sto i ucenistvo.Sta vredi tebi da se "uveris" da treba da budes krsten,ako kasnije ne budes ziveo po veri?Krstenjm mi pored dara Duha Svetoga, kojim sticemo i zastitu od zlih sila, dobijamo i Andjela cuvara.Da li si siguran da bi toga lisio svoje dete ako sam uvidjas da treba da budes krsten?Koji roditelj bi, ako je spoznao Boga, ostavio svoje dete da se "samo u to uverava"?Ako je sam Hristos rekao da ne branimo deci da mu prilaze, ko je onda taj koji to sme da negira?Krstavali su se ljudi i zene ali Biblija nigde ne tvrdi da su to bile SAMO ODRASLE OSOBE, pa gde bi te zene dosle da se krste i svi ukucani da se krste, a decu po strani da ostave?!Nemoj da te varaju oni koji ti to govore...S jedne strane tvrdis da hoces da mislis svojom glavom, a onda biblijske istine opovrgavas kojekakvim tumacenjima srednjovekovnih mislilaca.Procitaj sta o krstenju dece govore PRAVOSLAVNI SVETITELJI a ne filozofi.
Ko i kaze da si sam?!Daleko bilo!nisam mislila na ukucane tvoje nego na prelest da si uzeo sam da citas ono sto predstvalja takvu tajnu da andjeli zele u nju da zavire...Ja nisam rekao da sam sam. Ja neizmerno volim svoje bliznje sto dokazujem samim tim sto ovog momenta govorim o Bibliji i velicanstvenoj buducnosti koje ceka poslusno covecanstvo!
smile3
Ne znam sta da ti kazem...puno sam i sama lutala dok nisam nasla prvau veru.Razumem te mozda vise nego sto mislis.ZAto ti od srca zelim da te Bog izvede na pravi put, Sebi.