Jehovini svedoci!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Reci ti koje je to ime. I navedi gdje si to pronašao u Bibliji.

Jeli ti odgovorio? Ako ti i odgovori citiraće Egzodus i deo u kome Bog Mojsiju na pitanje ko ga šalje, odgovara YHWH, Ja Jesam, to oni tumače kao "Jehova", i kao i braća im po Mileru, posle to pronalaze i u knjizi Postanja.

Da ne govorim o tome kako po njima u prvoj od zapovesti dekaloga umesto ""Ja sam Gospodin, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene!" treba da stoji : Ja sam Jehova, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene." jer je navodno ime zamenjeno sa Gospodin, i to ne pod uticajem zapovesti o ne uzimanju imena Boga svoga uzalud, nego po njihovom tumačenju Crkva je namerno redigovala Bibliju da bi uklonila "Ime".

Sve i da im poverujemo, postoji jedna mala kvakica koja ruši ovo njihovo "mudrovanje". Naime početak prve zapovesti ide kako? "Ja sam (ego imi na grčkom) na hebrejskom YWHW, što oni misle da se izgovaralo "jehova", dakle, kako bi onda zvučala prva zapovest? Ovako: "Jehova, Jehova, Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene." Kako ti ova zapovest sada zvuči? Budalasto u najmanju ruku, dakle Boga predstavlja kao nekoga ko dva puta ponavlja svoje ime u zapovesti koja bi trebalo da je kristalno jasna.

Naravno, i u ovom slučaju će se Raselovci snaći i tvrdiće da je Crkva izmenila zapovest, i da je u stvari ona glasila ovako : "Jehova, Jehova Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz njega.

No, sve i da neko poveruje da je tako, a oni čini se veruju, implikacije su ogromne, jer se ovim ruši tvrdnja da je Bog lično pisao Dekalog. Jer tako uzete zapovesti doslovno pokazuju drugog autora, ljudskog autora.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jeli ti odgovorio? Ako ti i odgovori citiraće Egzodus i deo u kome Bog Mojsiju na pitanje ko ga šalje, odgovara YHWH, Ja Jesam, to oni tumače kao "Jehova", i kao i braća im po Mileru, posle to pronalaze i u knjizi Postanja.

Ako piše YHWH onda nije Jehova. Ja nisam tražio njegovo tumačenje, nego citat iz Biblije gdje stoji - Jehova.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ako piše YHWH onda nije Jehova. Ja nisam tražio njegovo tumačenje, nego citat iz Biblije gdje stoji - Jehova.

Slape, znam ja šta si ti tražio od njega, ali to kao što i sam znaš dobiti nećeš, jer ga nema. Oni preko Male Krsne ili Albukerkija dolaze do svojih tvrdnji, zato sam i napisao ono što ti je verujem poznato.

Neće ti dati citat, osim ako se ne nada da ćeš prihvatiti citat iz New World Translation. Samo tu ima Jehova, kao i u njima omiljenom Daničić - Karadžić, u manjem obimu prihvataju i Bakotićev prevod jer on koristi Jahve, a sve jer New World još uvek nije preveden na naš jezik.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
> "Svako ko prizove Bozije ime bice spasen", a kako ce ga prizvati ili obratiti mu se ako nezna pravo ime JEHOVA .
---------------------------------------------------------------------------------------
A zašto JS veruju u takvog Boga? Koji je smisao da se zbog uzvišenosti karaktera sveti nečije ime, a ne karakter te osobe?

Pa kada bi Sveto pismo zaista zastupalo takav formalizam (kao da je Bogu navodno važno ime), ja bih čiste savesti odbacio takvog Boga i nastavio da tražim istinu negde drugde.

Besmisleno je da je ime važnije od Njega samog i Njegovog karaktera.

Zamisli da si ti učinila za neke svoje prijatelje u njihovoj nevolji i potrebi - neko divno samopožrtvovano delo, a oni onda, umesto da izraze zahvalnost tebi, počnu da se bave tvojim imenom i da o njemu govore kako je tvoje ime krasno i divno, a ne govore o tvojoj ličnosti i tvom samopožrtvovanom postupku?

Zar to ne bi bilo uvreda za tvoju ličnost da hvale tvoje ime, a ne tebe; i da se bave tvojim imenom, umesto tvojim delom?

Isto tako je uvreda za Boga slaviti Njegovo ime, a ne Njega samog.

Poenta je što reč za ime i za karakter jedna ista reč "šem" kod semitskih jezika, pa kada se kaže da treba da slavimo Božje ime, misli se na karakter, a ne na samu formu imena.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Od koga si kopirao ovu besmislicu? Koga si plagirao?

Šem označava karakter? Ahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.

Koga je plagirao? Kako koga, pa nekog od dvojice - trojice veleumnih "prosvetitelja", (Bogdanović, Petrović, Simović)

Vidi, ako bi se poverovalo njegovim "tvrdnjama", Očenaš bi mogao da se "moli" i ovako:

"Oče naš koji jesi na nebesima, sveti se karakter tvoj, Dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja, Kako na nebu, tako i na zemlji, Kruh naš svagdanji daj nam danas, i otpusti nama duge naše, kako i mi optuštamo dužnicima našim, i ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla.
Jer tvoje je kraljevstvo i slava i moć u vjeke vjekova"

Ili da ne idemo tako daleko, rečenica i "darova mu Bog ime nad svakim Imenom," bi trebalo da se po učenju "Tripo and Co." u stvari čita: I darova mu Bog karakter nad svakim karakterom"

Nemam reči na egzamplar budalaština koje sledbenici američkih blefera i trgovaca lopkm protiv ćelavosti svakodnevno ovde prosipaju.

Natrag