Jehovini svedoci!

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Eto vidiš Malecki šta lepo kaže tvoj brat iz Mostara.
Preneo si poruku na ovom forumu i time izvršio i završio svoju misiju.
Ne vidim ni jedan razlog da svojim citatima daviš ljude.

Star61, ljep pozdrav iz Beograda. Čuvajte taj most da vam ga više nikad niko ne ruši. :yea:

Lepo je što brineš o meni, zaista sam ti zahvalan, ipak nema potrebe druže, jehova se dobro brine o meni, veoma sam zadovoljan. Vidim žuljaju te i smetaju citati iz Božje reči! Nadam se da ćeš progledati iako još uvek ne vidiš razlog citiranja Biblije.

Dodato posle 1 6 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Vidi se da vam je skromnost jača strana...

Tačno, skromnost nam je veoma jaka strana ali isto tako mi, Jehovini svedoci smo svedoci istine i tačno je da smo najbolji narod na svetu! Mnogi su svesni i izjavljuju da kad bi svih 7,5 miliona svedoka živelo u jednoj državi ne bi bilo potrebe za milicijom, vojskom, kompletnim sudskim aparatom i mnogo čega drugog! Zar to nije dovoljan pokazatelj da smo mi Jehovini svedoci najbolji ljudi na planeti? Možeš li da kažeš iskreno to isto za neka druge pripadnike religije?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Tačno, skromnost nam je veoma jaka strana ali isto tako mi, Jehovini svedoci smo svedoci istine i tačno je da smo najbolji narod na svetu! Mnogi su svesni i izjavljuju da kad bi svih 7,5 miliona svedoka živelo u jednoj državi ne bi bilo potrebe za milicijom, vojskom, kompletnim sudskim aparatom i mnogo čega drugog! Zar to nije dovoljan pokazatelj da smo mi Jehovini svedoci najbolji ljudi na planeti? Možeš li da kažeš iskreno to isto za neka druge pripadnike religije?

A ti mnogi su upravo JS. ;) Sve je to ŠBBKBB (Šta bi bilo, kad bi bilo). To je čisto nagađanje, ajde skupite se negde i vas 5000 pa da vidim kako bi sve funkcionisalo besprekorno. To je prosto nemoguće. Milicija, vojska i sud su nužni jer bolja rešenja zasad civilizacija nije pronašla. A to da bi bez njih 7,5 miliona ljudi funkcionisalo je jedna veeelika Utopija, tu priču ni mom sestriću od 3 godine ne bi mogao da prodaš.

Što se skromnosti tiče, to vam itekako nije jaka strana. Sve i da jeste "najbolji narod na svetu", valjda je, ako služite bogu, ugodno da ne mislite tako o sebi, a naročito da to ne potencirate. Ovako sve što kod vas vidim je jedna nadmenost i razmišljanje: "Ja sam bolji od svih zato što sam JS". Nije vam ovo utakmica pa da se takmičite ko je bolji. Biti čovek prema svima, to je poenta koju ne razumete, jer ste se, više nego bilo koja religija, učaurili u svojoj dogmi koja je puna šupljina, na šta su ukazali mnogi forumaši na ovoj temi.

Žao mi je što moram da vam demistifikujem "religiju", ali znam puno porodica koje su se raspale jer je muž/žena upala u vaše kandže. I u svakoj od njih su postojale teške okolnosti: teško bolesna deca, smrtni slučajevi bliže rodbine/prijatelja itd. I takve, emotivno ozbiljno uzdrmane ljude vi pikirate. Možda je njima i lepo da žive vašu laž, ali to je upravo to - laž, beg od realnosti, slepa vera u nešto što stoji na vrlo klimavim nogama. Zato ljude upozoravam da se klone takvih organizacija.

Član
Učlanjen(a)
27.06.2010
Poruka
306

Prvo: Niko,ali niko nije direktni svedok istine koju ti pominjes. Niko od vas nije bio tamo pre 2010 godina i vise,da tvrdi sta se zaista desilo!
Drugo:Nijedna grupa neke vere iliti sekte (kako god) nemoze da sadrzi najbolje ljude na svetu! Jer je svaka osoba individua! I njenu dobrotu ne karakterise pripadnost nekoj grupi!

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Ovo mi je prvi komentar na ovom forumu!

I JA SAM JEHOVIN SVJEDOK i ponosim se s tim!!! Kad se drugi koji ubijaju , varaju, kradu, lazu ponose svojom religijom ja se jos vise ponosim sa svojom jer je pozitivno promijenila moj zivot i zivot cijele moje porodice!

Zao mi je sto cu pisati ijekavicom jer Vam se javljam iz suncanog Mostara. Moje ime je Senad i imam 50. Supruga mi se zove Dusanka a djeca Goran i Fedja....Medjutim, nije mi povod da Vam pisem o porodici nego o mojoj braci, isto Jehovinim svjedocima sa ovog foruma:

Braco, nama nije cilj da se raspravljamo sa ovosvjetskim ljudima i da im dokazujemo ko je u pravu. MI IMAMO ZAPOVIJED OD SAMOG ISUSA KRISTA (HRISTA) DA PRENESEMO VAZNE INFORMACIJE koje se ticu prezivljavanja svih ljudi na ovoj planeti. Jehova, jedini i pravi istiniti Bog, trazi izgubljene ovce doma Izraelova i mi ih moramo pronaci. Ne idite jarcima. Ne baca se biserje pred svinje. Ovo su rijeci naseg gospodina Isusa, ne moje.
Zato oprez braco draga. Prenesite poruku spasenja i cekajte. Prave izgubljene ovce ce prepoznati Isusov poziv i doci ce same. I CUVAJTE SE SOTONE I NJEGOVIH JARACA KOJI BODU NA SVE STRANE PA I NA OVOM FORUMU ( cast izuzecima). Znate da je to sve proreceno.

A za ''ostale'' koji nisu Jehovini svjedoci poruka od Boga Jehove koja je zapisana u Bibliji:
2. Petrova:
3:9 Jehova ne kasni s ispunjenjem svog obećanja, kao što neki misle da kasni, nego je strpljiv s vama jer ne želi da iko propadne, nego da svi dođu do pokajanja.
3:10 A Jehovin dan doći će kao lopov. U taj će dan nebesa uz tutnjavu brzo proći i počela će se, užarena, raspasti, a zemlja i djela na njoj bit će razotkrivena.
Pamet u glavu ljudi i spremite se...

Pozdrav od najboljih ljudi na planeti i pozdrav od jednog od njih:
St@ri - Mostar

Pozdrav iz suncanog Mostara

Pozdravljam te prijatelju stari :)

Meni je uvek drago da čujem i čitam ijekavicu jer imam puno divnih prijatelja iz Bosne i Hercegovine.

Pošto si se meni kao "ostalom" obratio sa rečima iz Biblije voleo bih da te pitam :

1)O kojoj se Bibliji radi iz koje si izvadio citate?

2)Konkretno ,koji je prevod u pitanju ?

οὐ βραδύνει κύριος τῆς ἐπαγγελίας, ὥς τινες βραδύτητα ἡγοῦνται ἀλλὰ μακροθυμεῖ εἰς ὑμᾶς, μὴ βουλόμενος τινας ἀπολέσθαι ἀλλὰ πάντας εἰς μετάνοιαν χωρῆσαι.

3)Dali je ovo što sam napisao identično sa ovim citatom koji si naveo?

4)Dali znaš na kom jeziku je ovo napisano i odakle potiče?

Ne zameri mi molim te na ovim pitanjima ,mislim da ti neće biti teško da daš odgovore .Molim te po tačkama da bi se zadržala preglednost.

I da dodam iz iste poslanice
16. Као што говори о овоме и у свима својим посланицама, у којима имају неке ствари тешке разумети, које ненаучени и неутврђени изврћу, као и остала писма, на своју погибао.

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Uzalud ti nada.

Potpuno mi je jasna tvoja metoda ali neprestano ponavljanje na mene nema baš nikakvog uticaja.

Odlično druže, nemam šta da dodam ako si ti zadovoljan svojim načinom života!

Svako dobro ti želim!

Prvo: Niko,ali niko nije direktni svedok istine koju ti pominjes. Niko od vas nije bio tamo pre 2010 godina i vise,da tvrdi sta se zaista desilo!
Drugo:Nijedna grupa neke vere iliti sekte (kako god) nemoze da sadrzi najbolje ljude na svetu! Jer je svaka osoba individua! I njenu dobrotu ne karakterise pripadnost nekoj grupi!

Natalija koliko si upoznata sa Biblijom?

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
3.957
SVEDOCI GOVORE

Nekoliko iskustva onih koji su mnogo zrtvovali u zajednici Jehovinih svedoka, ali jedoga dana sve se izmenulo, tvrdjava se srusila, a ladja se rezbila.
Ovim iskustvima ne zelim da kazem da samo Jehovini svedoci imaju unutrasnje, organizacione i doktrinarne probleme; to je iskustvo svih drustava pa i religija.

U svim ovim izjavama, iako na razlicite nacine, ponavljaju se isti razlozi koji su doprineli da se tvrdjava srusila i potopi brod njihovih nada. Pokusaljte sami da pronadjete sta je ono sto se sustinski ponavlja u svim ovim izjavama. Posebno mislim na vas, Jehovine svedoke, mozda ipak ima nesto sto su ovi otkrili i dokucili, a sto je vama zasada nepoznato.

I oni su nekad tako verovali
Razgovor sa gospodjom Vajzer imao sam 1979. godine u Laru u Nemackoj.

M. U kojoj religiji ste odrasli gospodjo Vajzer?

Vajzer: Rodjena sam u strogo katolickoj porodici. Jos dok sam bila mlada izgubila sam roditelje. Moja starija sestra starala se o meni. Kad sam imala 12 godina, sestra me je dala u samostan da mucim telo da bih zasluzila vecni zivot.

M. Mozete li nam reci, kako ste ziveli u samostanu?

V. Svakoga dana polazili smo na spavanje u devet sati, a ustajali u pet ujutru. Nismo smeli da govorimo, osim pola sata ujutu, a pola sata navece, i to svi zajedno u grupi. Nikad dve stestre nisu smele da razgovaraju odvojeno od drugih. Jutarnja misa trajala je jedan sat. Postojao je jedan praznik u godini kada niko nema pravo da govori nista za cetiri dana, osim molitve. Provela sam osamnaest godina u tom samostanu, a nikad nisam videla Bibliju. Za vreme Drugog svetskog rata, samostan je bio unisten, a mi smo se vratili svojim kucama.

M. Kako ste postali Jehovin svedok?

V. Cim sam se vratila iz samostana, udala sam se. Moj muz je bio evngelista i od tada sam pocela da citam Bibliju, ali nista me nije privlacilo u njegovoj Crkvi. Posle izvesnog vremena upoznala sam Jehovine svedoke i ubrzo postala njihov clan.

M. Kakve sve obeveze ima clan Jehovinih svedoka?

V. On treba da prisustvuje svim sastancima, a ima ih najmanje pet u sedmici. Obavezan je da 35 sati mesecno odvoji za posecivanje domova, sirenje njihove literature i propovedanje njihove doktrine. Nije toliko vazan kvalitet propovedanja kao vreme koje treba provesti na terenu.

M. Odakle novac za kupovinu zgrada, masina, stampanje literature i placanje propovednika?

V. Svaki clan je duzan da svojim sredstvima potpomaze zajednisu, a te obaveze nisu male. Sto se tice kupovine zgrada i placanje literature, to mi clanovi ne znamo. Uvek se govori da neki bogati daju velike svote novaca, ali dosta sam putovala, a nikad nisam srela nijednog takvog darodavca, uvek se govori da oni zive u dalekim zemljama.
M. Da li ste jos pripadnik zajednice Jehovinih svedoka?

V. O ne! Pre cetiri godine napustila sam ih. Kao sto sam rekla, svaki clan ima svoje podrucje rada, a na mom podrucju nalazila se i adventisticka crkva u kojoj je bio i stan za propovednika. Odmah na pocetku skrenuli su mi paznju da slocajno ne udjem u tu crkvu ili da posetim pastora. U toku jedanaest godina svake sedmice prolazila sam pored crkve, a nikad nisam zakucala na njihova vrata, iako sam bila odgovorna za sve koji zive na mome terenu.

Jednog dana, dok sam posecivala domove, naisla sam na vrlo ljubaznu porodicu. Rekli su da imaju Bibliju i pozvali me da zajedno proucavam s njima. Posle dva sata razgovora sa ovom porodicom, otvorile su mi se oci i shvatila sam da sam jedanaest godina propovedala zabludu. Kad sam uvece stigla na nas redovni sastanak, pohvalila sam se kako sam nasla jednu porodicu koja dobro poznaje Bibliju. Odmah su me pitali: "Kojoj crkvi pripadaju?" Rekla sam im da su adventisti. Odmah su me savetovali da ih vise ne posecujem. Medjutim, naglasila sam da iduce srede imam zakazan sastanak i da bi se kod tih ljudi osramotila ako ne bih otisla.

Na to su odgovorili da ce me iskljuciti, ako i dalje budem proucavala Bibliju s njima. Za mene je to bilo strasno razocaranje. Posebno me mucilo to sto nisam mogla da razumem zasto? Zasto da ne razgovaram sa ljudima koji su tako dobri i toliko poznaju Bibliju, a svakoga dana salju nas da trazimo takve ljude.

Sledece srede ipak sam otisla na zakazani sastanak. Kad smo se uvece nasli na redovnom sastanku, odmah su me pitali da li sam posetila tu porodicu. Rekla sam istinu. Oni su me anatemisali. Tih nekoliko dana bila sam veoma zalosna. Pored toga ustanovila sam da njihov prevod Biblije nije ispravan i niz predvidjenih godina u kojima su se trebali odigrati vazni dogadjaji nikad se nisu ispunili. Sledece subote posetila sam Adventisticku crkvu. Jehovisti su poceli da mi prete. Dolazili su jedan za drugim u posetu, zvali telefonom, pogrda za pogrdom stizale su jedna za drugom.

Kad vice nisam mogla da trpim, napisala sam im pismo: "Mislila sam da kao pripadnik vase zajednice, ipak mogu biti slobodna zena. Zar sam ucinila neko zlo sto sam posetila ljude koji poznaju Bibliju bolje nego vi? Osecam, da kada biste imali vlast, osudili biste me na smrt. Posto vise ne mogu da podnosim vase prekore i neopravdane pogrde, obavestavam vas da vise ne zelim da budem clan vase zajednice. Vase ucenje suprotstavlja se ucenju Biblije, a vas prevod Biblije nije ispravan. Molim vas prestanite sa svojim pretnjama.

Posle nekoliko dana dobila sam odgovor: "Draga sestro Vajzer, Odbor je proucio tvoje pismo i zbog toga te poziva da dodjes u sledecu subotu u deset sati pre podne da odgovoris na pitanja o tvojoj laznoj religiji..." Posle toliko pogrda i pretnji, nisam imala hrabrosti da odem. Zatim sam dobila drugo pismo u kome me vise ne nazivaju sestrom, vec me obavestavaju da su me iskljucili i da je svima clanovima zajednice zabranjeno da se pozdravljaju i druze sa mnom. Zalim onih jedanaest godina u kojima sam umesto istine propovedala ucenje ljudske bujne maste."
----------------------------------

Ovaj ti daje odgovore na sva tvoja pitanja:

JA SAM SVEDOK

Kao jedan od Jehovinih svedoka, znao sam da imam istinu. Sa svojom suprugom Marijom, bio sam krsten kao Jehovin svedok 1960. u svojoj 26. godini `ivota. Svi zajedno smo prouvavali sa svedocima i bili obraceni. Kao ugledan clan bio sam staresina zajednice od 1965. godine. Redovno sam isao od vrata do vrata, drzao bibliske casove po kucama, i cinio sve sto je zahtevala Kula strazara. Tako smo vaspitali i nasu decu, željno ocekivali da prezivimo Armagedon i nastavimo vecni zivot u raju na ovoj Zemlji.

Od 1960. drustvo Jehovinih svedoka tvrdilo je da c'e 1975. godine doc'i kraj ovoga gresnoga sveta. Literatura iz onoga vremena i objašnjenja na našim sastancima bili su jasni u ovom pitanju. Pošto smo bili uceni da c'e samo Jehovini svedoci dobrog vladanja preziveti Armagedon od celog srca verovali smo da c'e tako biti i 1972. godined prodali smo radnju, a 1974. i kucu, sve samo da bismo bolje mogli posluziti Jehovi za ovo kratko vreme. Prema tome, razumljivo je zašto su mnogi Jehovini svedoci 1976. godine bili razocarani svojom samoobmanom. Bilo mi je sumnjivo kada je Kula strazara odbila da preuzme odgovornost za ono sto je objavila u literaturi i propovedanjem prethodnih godina. Umesto da priznaju svoju grešku, prebacili su odgovornost sa sebe na suvise revne i odusevljene clanove zajednice.

Medjutim, to nisu jedini razlozi. Kad sam uzeo u obzir druge slucajeve, u kojima je ova organizacija prorekla kraj sveta, odlucio sam da sam za sebe ispitam ova predvidjanja. Naravno, Kula strazara ne podnosi kritiku, analizu svoje istorije i ucenja, zato ostro sprec(ava i kontrolise svakoga koji bi to pokusao. Pošto mi odgovornost staresine nije dozloljavala vreme koje mi je bilo potrebno za istrazivanje, podneo sam Zajednici ostavku na sluzbu. Bila je to ozbiljna odluka sa dalekose`nim posledicama. Tako sam poceo odiseju istrazivanja prorocanstava i ucenja Jehovinih svedoka. Moja supruga i ja nabavili smo stare knjige Kule strazare, koje su povucene iz upotrebe i otkrili neverovatne tvrdnje ovog drustva.

Jehovini svedoci su ucili da c'e doc'i kraj sveta 1914. godine. Kada je ta godina prošla, predsednik drustva Rasl promenio je datum na 1915. a zatim na 1918. godinu. Kasnije, drugi predsednik Raderford, za kraj sveta odredio je 1925. godinu i izjavio da c'e Avram, Isak, Jakov i drugi „stari sveci" vaskrsnuti iste godine da preuzmu upravu nad novim svetom. Godine 1929. Raderford je još uvek verovao u vaskrsenje patrijaraha pa je za njih sagradio zamak u San Dijegu nazvavsi ga „Bet serim" sto znaci kuca princeva. On je najzad 1942. umro u kuci princeva, a pred samu smrt izjavio je da je kraj sveta toliko blizu, od toga dogadjaja deli nas samo nekoliko meseci.

Sada Kula strazara uci da je svet od 1914. samo usao u poslednje vreme da bi na taj nac(in sa sebe skrenula paznju od neispunjenih prorocanstava. Oni sada uce da c'e generacija koja je bila svedok godine 1914. videti kraj sveta. Sve ovo, za mene i moju suprugu, bilo je dokaz da je drustvo Kula strazara „lažni prorok", jer se potpuno uklapa u biblijsku definiciju laznog proroka datu u 5. Mojsijevoj 18,21.22. „Ako li reces u srcu svojemu: kako c'emo poznati rec( koju nije Gospod rekao? Sto bi prorok rekao u ime Gospodnje, pa se ne zbude i ne navrsi se, to je rec( koju nije rekao Gospod; nego je iz oholosti rekao onaj prorok, ne boj ga se." Kao rezultat toga, najpre smo se povukli, a kasnije i potpuno odvojili od drustva Kule strazare. Naravno od tada, Jehovini svedoci poceli su da nas preziru sto smo unapred znali.
Kada smo poslali ostavku na clanstvo, neopisivi mir ispunio je moju dusu koji nikad nisam imao za 22 godine svoga clanstva u zajednici Jehovinih svedoka. Osetio sam da je Isus preuzeo vodstvo moga zivota i shvatio da moje spasenje ne zavisi od mojih dela (svedocenja poruke laznog proroka), vec' je dar Bozje milosti. Uceni smo, da jedini put do Boga vodi kroz organizaciju Kule strazare, me?utim, svedoci smo istine koju je Isus rekao: „Ja sam put istina i zivot. Niko nec'e doc'i Ocu do kroza me." (Jovan 14,6) Nije vam potrebno posredstvo klase takozvanih 144.000. da bi vam pomogli da postignete spasenje. „Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, covek Hristos Isus, koji je sebe dao u otkup za sve." (1. Timotiju 2,5.6) Ovaj poziv Gospod upucuje svima i Jehovinim svedocima: „Hodite k meni svi koji ste umorni i natovareni, i ja u vas odmoriti." (Matej 11,28)

Leonard A Krisan

Pitanje za JS:
Vi nas stalno ubedjujete da je Kula strazara jedini kanal istine i
da neposredno Bog vodi vasu zajednicu, a eto Leonard svedoci da je Kula strazara „lažni prorok" od koje treba bezati. Koga onda da slusamo?

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
@cobi63

Ne verujem da će jehovci ovo pročitati,ali se nadam da će kao i sve ostale postove čitati svi ostali koji treba da ih upoznaju.

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Antonijevo iskustvo:

Razmotri primjer Anthonya, koji se krstio još kao dijete. ”Bio sam prvo dijete iz naše obitelji koje se krstilo“, priča on. ”Kad sam se krstio, mama me čvrsto zagrlila. Nikad je nisam vidio sretniju. Svi su bili sretni, a ja sam se osjećao tako važno.“ Međutim, tu je bila i druga strana medalje. ”U našoj se skupštini dugo vremena prije toga nije krstio nitko od mladih“, nastavlja Anthony. ”Zato sam bio jako ponosan na sebe. Bio sam ponosan i na svoje komentare i govore na sastancima. Postalo mi je važnije da steknem hvalu i odobravanje ljudi nego da hvalim Jehovu. Stvarno nisam imao blizak odnos s njim.“
Poput Anthonya, neki su možda učinili korak predanja više zbog želje da ugode drugima nego zbog želje da ugode Jehovi. Unatoč tome, Bog očekuje od tih osoba da žive u skladu sa svojim obećanjem da mu služe. (Usporedi Propovjednika 5:4.) No bez osobne privrženosti Bogu, mnogim takvima to je teško. Anthony se prisjeća: ”Velika radost koju sam osjećao prilikom svog krštenja bila je kratkog vijeka. Za manje od godinu dana nakon svog krštenja počinio sam ozbiljne grijehe, tako da su me skupštinski starješine morali ukoriti. Budući da sam se nastavio loše vladati, bio sam isključen iz skupštine. Šest godina nakon što sam se predao Jehovi uhapsili su me i zatvorili zbog ubojstva.“
”Počeo sam razmišljati kako je bilo kad sam imao tako puno duhovnih ciljeva usredotočenih na vršenje Jehovine volje“, piše on. ”To je bilo bolno. No u svem tom bolu i razočaranju imao sam na umu Jehovinu ljubav. Trebalo mi je neko vrijeme da skupim snagu za molitvu Jehovi, no učinio sam to i izlio sam mu svoje srce, moleći da mi oprosti. Također sam počeo čitati Bibliju, pa sam se iznenadio koliko sam toga zaboravio i kako sam zapravo malo znao o Jehovi.“ Iako Anthony treba odslužiti zatvorsku kaznu za svoje zlodjelo, on prima pomoć od mjesnih Svjedoka i duhovno se oporavlja. Anthony s osjećajem zahvalnosti kaže: ”Hvala Jehovi i njegovoj organizaciji što sam uspio skinuti staru osobnost, i sada se svaki dan trudim oblačiti novu. Sada je za mene najvažnija stvar moj odnos s Jehovom.“

Zašto Antoni želi ponovo da bude Jehovin svedok?

Kula stražara 1998.

Zašto​
vjerujem u Bibliju životna priča nuklearnog fizičara

ISPRIČAO ALTON WILLIAMS
GODINE 1978. dogodila su se dva značajna događaja u mom životu. U rujnu sam završio studij nuklearne fizike, a u prosincu sam se krstio kao Jehovin svjedok.
Kad ljudi čuju da sam znanstvenik i Jehovin svjedok, često se pitaju kako sam svoje znanje s područja prirodnih znanosti uspio pomiriti s vjerovanjem u ono što kaže Biblija. Moram priznati da sam se i ja godinama pitao je li to uopće moguće. No s vremenom sam se čvrsto uvjerio da se Biblija slaže sa znanstvenim činjenicama. Kako sam došao do tog zaključka? Dopustite mi da vam najprije ispričam kako sam postao znanstvenik.​
Projekt​
koji je trajao 19 godina

Rođen sam 1953. u gradu Jacksonu (Mississippi, SAD) kao treće od 11 djece. Naša je obitelj bila siromašna. Često smo se morali seliti jer nismo mogli platiti stanarinu. Hranu smo uglavnom dobivali putem državnog programa za pomoć siromašnima. Nosili smo rabljenu odjeću koju smo dobivali od ljudi kojima je naša majka čistila kuće i urede.
Roditelji su nas često podsjećali da je stjecanje dobre naobrazbe jedini način da se izvučemo iz neimaštine. Stoga sam još kao mali dječak imao cilj da jednog dana završim fakultet. Krenuo sam u školu kad mi je bilo šest godina te sam se nastavio školovati punih 19 godina. Jako sam volio prirodne znanosti i matematiku, tako da sam se upisao na fakultet sa željom da postanem znanstvenik.
Na fakultetu sam upoznao djevojku po imenu Del. Jedan profesor rekao joj je da mi se obrati za pomoć u vezi s jednim predmetom s područja prirodnih znanosti. No ubrzo smo počeli pričati i o drugim temama, a ne samo o znanosti, te smo se zaljubili. Vjenčali smo se 10. siječnja 1974. u dvosatnoj pauzi između predavanja! Doktorirao sam četiri godine kasnije, 1978.
Ostvario sam ono što sam smatrao ključem za uspjeh u životu. Postao sam znanstvenik, ni manje ni više nego doktor teoretske nuklearne fizike. Godinama sam marljivo učio i sad je došlo vrijeme da uživam u plodovima svog rada. Težio sam za stjecanjem ugleda u znanstvenim krugovima. Što se tiče zaposlenja, mogao sam birati između mnogih privlačnih ponuda koje sam dobivao od raznih privatnih tvrtki i državnih ustanova.
Nekoliko mjeseci kasnije, 30. prosinca 1978, učinio sam još jedan važan korak i ubrzo se pokazalo da je on još više utjecao na moj život i budućnost nego doktorska titula. Naime, tog sam dana krštenjem u vodi simbolizirao svoje predanje Jehovi Bogu i postao Jehovin svjedok. Kako je došlo do toga?​
Knjiga​
je pobudila moje zanimanje

Potkraj 1977, dok sam studirao na Sveučilištu Massachusettsa u Amherstu, na vrata mog stana pokucale su dvije Jehovine svjedokinje. Ja sam bio negdje vani, no moja supruga Del bila je kod kuće s djecom — jedno je imalo tri godine, a drugo je bilo novorođenče. Del je pozvala Jehovine svjedoke u kuću. Nakon ugodnog razgovora pristala je da je posjećuju jednom tjedno kako bi s njom proučavali Bibliju.
Kad mi je supruga rekla za taj dogovor, odmah sam se usprotivio. Nisam imao ništa protiv da postane član neke vjerske zajednice, ali nisam htio da to budu Jehovini svjedoci! Ustvari, nisam baš puno znao o Jehovinim svjedocima, no bio sam uvjeren da su čudni i da pomoću Biblije obmanjuju ljude. Imao sam dojam da su Jehovini svjedoci počeli opsjedati moju suprugu, pa sam odlučio stati tome na kraj i pobiti njihova učenja služeći se svojim znanjem s područja prirodnih znanosti.
Jednog sam dana ranije otišao sa sveučilišta, gdje sam radio na jednom istraživačkom projektu, te sam krenuo kući kako bih prisustvovao biblijskom studiju svoje supruge. Međutim, budući da sam stigao kući kasnije nego što sam planirao, žena koja je vodila biblijski studij već je bila na odlasku. Dala mi je knjigu s naslovom Da li se je čovjek razvio ili je stvoren? Zatim je rekla mojoj supruzi kako je planirala da idući tjedan na biblijskom studiju razmotre biblijsko proročanstvo koje pokazuje da je 1914. veoma značajna godina. To je bila izvrsna prilika da joj dokažem da je u krivu! Rekao sam Jehovinoj svjedokinji da ću idući put i ja biti prisutan kad budu razgovarale o Bibliji. Htio sam istražiti je li ono što je namjeravala govoriti o godini 1914. matematički točno.
Te sam noći počeo čitati knjigu koju mi je dala. Iskreno govoreći, duboko me se dojmilo ono što sam u njoj pročitao. U knjizi se iznose logični argumenti i mnogi znanstveni podaci u vezi s evolucijom. Na svoje iznenađenje, saznao sam da Biblija opisuje stvaranje svijeta puno točnije nego što sam mislio. Za nekoliko dana proučio sam cijelu knjigu i morao sam priznati da ono što Biblija govori o stvaranju zapravo nije u suprotnosti s poznatim znanstvenim činjenicama o postojanju života na Zemlji.​
Uporno​
tražim greške

Međutim, još uvijek sam bio skeptičan prema učenjima Jehovinih svjedoka i s nestrpljenjem sam čekao da matematički provjerimo točnost biblijskog proročanstva u vezi s 1914. Mislio sam da će takav pristup pokolebati Jehovinu svjedokinju i nadao se da će moja supruga uvidjeti da su učenja Jehovinih svjedoka pogrešna.
Idućeg tjedna žena koja je poučavala moju suprugu došla je s čovjekom koji je bio starješina u skupštini Jehovinih svjedoka. On je vodio studij. Objašnjavao je proročanstva iz 4. i 9. poglavlja biblijske knjige Danijela, koja govore o dolasku Isusa u ulozi Mesije i Kralja. Tražio sam matematičke greške u onome što je govorio, ali nisam pronašao nijednu. Naprotiv, ponovno me zadivila logičnost onoga što piše u Bibliji.
Dotad sam smatrao da se vjera u Boga više temelji na emocijama nego na razumu. No bio sam potpuno u krivu! Zahvalio sam se Jehovinim svjedocima za poučan razgovor i rekao im da bih volio svakog tjedna prisustvovati studiju. Tako sam se i dalje bavio znanstveno-istraživačkim radom na sveučilištu te zajedno sa suprugom proučavao Bibliju s Jehovinim svjedocima. Osim toga, moja supruga i ja počeli smo pohađati sastanke u Dvorani Kraljevstva.
Za samo nekoliko mjeseci upoznao sam mnoge biblijske istine i ubrzo sam ispunio preduvjete da se pridružim Jehovinim svjedocima u službi propovijedanja od vrata do vrata. Počeo sam ići u službu propovijedanja unatoč tome što sam uskoro trebao doktorirati, tako da sam imao vrlo malo slobodnog vremena. U ljeto 1978. završio sam doktorsku disertaciju i preselio se u državu Alabamu, gdje sam počeo predavati fiziku na Poljoprivredno-tehničkom fakultetu Sveučilišta Alabame u Huntsvilleu. I tamo smo ubrzo stupili u kontakt s Jehovinim svjedocima, tako da je jedan starješina sa svojom ženom nastavio s nama proučavati Bibliju. Nekoliko mjeseci kasnije moja žena i ja smo se krstili, i to istog dana.​
Aktivan​
kao znanstvenik i propovjednik

Na temelju vlastitog iskustva uvjerio sam se da nije nespojivo baviti se znanošću i biti Jehovin svjedok. Godine 1983. počeo sam raditi kao astrofizičar u NASA-inom Centru za svemirske letove George C. Marshall u Huntsvilleu. Bavio sam se eksperimentalnim i teoretskim radom vezanim za usavršavanje jednog rendgenskog teleskopa. (Godine 1999. taj je teleskop — rendgenski teleskop Chandra — lansiran u orbitu pomoću space shuttlea Columbia.) Bio mi je užitak raditi na tom projektu, koji je uključivao i analiziranje rendgenskih zraka koje odašilju razne zvijezde i galaksije, a sve to s ciljem da se bolje upozna materijalni svemir.
U svom sam poslu uživao ne samo zato što sam radio na projektu koji je u znanstvenom pogledu bio izuzetno zanimljiv već i zato što sam imao priliku još bolje upoznati moć i mudrost našeg Stvoritelja. Ustvari, počeo sam potpuno drugačije doživljavati riječi koje je Jehova još u drevno doba rekao preko proroka Izaije. Te riječi glase: ”Podignite gore oči svoje i vidite; tko je to stvorio? tko izvodi vojsku svega toga na broj i zove svako po imenu, i velike radi sile njegove i jake moći ne izostaje ni jedno?“ (Izaija 40:26). Što sam više ’podizao gore svoje oči‘ i upoznavao veličinu, složenost i ljepotu svemira, to sam više cijenio inteligentnog Tvorca koji je sve to stvorio i postavio zakone koji omogućavaju da u svemiru vladaju izvanredni sklad i red.
U to sam vrijeme u znanstvenim časopisima objavljivao otkrića do kojih sam došao baveći se istraživanjima na području rendgenske astrofizike. Međutim, bio sam aktivan i u kršćanskoj skupštini. Služio sam kao starješina te sam svaki mjesec oko 20 sati posvećivao službi propovijedanja. U međuvremenu je moja žena započela s punovremenom službom, posvećujući mnogo vremena tom biblijskom obrazovnom djelu.
Ja sam već otprilike četiri godine radio za NASA-u, no sve sam više razmišljao o tome da se u većoj mjeri posvetim pomaganju ljudima da upoznaju divne biblijske istine. No kako to provesti u djelo? Nakon što sam o tome razgovarao sa svojom ženom i iznio to Jehovi u molitvi, shvatio sam da moram donijeti neke važne odluke.​
Važne​
odluke

Otišao sam do svog nadređenog u NASA-i i rekao mu da bih želio umjesto pet dana u tjednu raditi samo četiri. Naravno, bio sam spreman prihvatiti i manju plaću. Objasnio sam mu da bih se preostala tri dana u tjednu htio posvetiti svojim vjerskim aktivnostima. On se složio, premda nikad nije čuo da je netko od znanstvenika iz NASA-e zatražio takvo što. No, rekao mi je da moram o tome razgovarati i s njegovim nadređenim. To sam i učinio te sam se ugodno iznenadio kad je taj čovjek koji je bio na vrlo odgovornom položaju udovoljio mojoj molbi. Tako sam u rujnu 1987. počeo služiti kao punovremeni propovjednik, provodeći otprilike 90 sati mjesečno u službi propovijedanja od vrata do vrata te u drugim vidovima službe.
Nakon nekog vremena dobio sam poziv iz uprave Poljoprivredno-tehničkog fakulteta Sveučilišta Alabame u Huntsvilleu. Ponuđeno mi je da radim kao profesor na odsjeku za fiziku. Odgovorio sam da bih prihvatio posao samo ako bih mogao veći dio svog vremena posvećivati svojim vjerskim aktivnostima. No rekao sam da to ni u kom slučaju ne bi utjecalo na kvalitetu mog rada sa studentima. Predstavnik fakulteta s kojim sam razgovarao složio se s tim. Danas još uvijek predajem na tom fakultetu i služim kao punovremeni propovjednik. Čak sam imao vremena naučiti španjolski. Sada moja žena i ja služimo u skupštini Jehovinih svjedoka u Huntsvilleu koja djeluje na španjolskom.​
Znanost​
i vjera

Već se godinama bavim znanstveno-istraživačkim radom i još nikad nisam naišao na proturječnost između nepobitnih znanstvenih činjenica i nekog biblijskog učenja. Naizgledna proturječja često proizlaze iz nedovoljnog poznavanja onog što o nekoj temi kaže znanost ili pak onog što uistinu piše u Bibliji. Naprimjer, neki znanstvenici i drugi ljudi pogrešno misle kako Biblija naučava da su se biljke, životinje i ljudi pojavili na Zemlji u roku od šest doslovnih dana koji su trajali po 24 sata. To bi se kosilo s poznatim znanstvenim činjenicama. No Biblija ne naučava takvo što. Naprotiv, ona otkriva da su dani stvaranja trajali tisućama godina.
Pomutnju stvara i predodžba da je vjera u Boga samo stvar emocija. No to nipošto nije točno. Vjera u Boga i Bibliju temelji se na činjenicama koje se mogu potkrijepiti dokazima. Prema definiciji iz Biblije, ”vjera je zajamčeno očekivanje onoga čemu se tko nada, jasno dokazivanje stvarnosti iako ih se ne vidi“ (Hebrejima 11:1). Da, vjera se temelji na dokazima. Na stotine proročanstava već se ispunilo u prošlosti ili se ispunjava u današnje vrijeme. Stoga čak i ako primijenimo znanstvenu metodu kojom se služe svi znanstvenici kad žele dokazati točnost neke znanstvene teorije, možemo se potpuno pouzdati u ispunjenje biblijskih proročanstava koja govore o budućnosti.
Jedno od tih proročanstava obećava da ćemo u skoroj budućnosti živjeti u Raju na Zemlji. Nitko više neće patiti zbog starenja, bolesti, smrti, ratova i nepravde (Otkrivenje 21:3, 4). Tada ćemo imati vremena pomno istražiti sve što je Jehova Bog tako divno stvorio, uključujući i mnoge zakone koje je postavio da upravljaju zadivljujućim materijalnim svemirom.
Zahvalan sam Jehovi Bogu što mi je pomogao da pronađem ključ za pravu sreću — divne istine iz njegove Riječi, Biblije. Želio bih da još mnogi ljudi, uključujući i znanstvenike, upoznaju te dragocjene istine.​
[Bilješke]​
Objavili Jehovini svjedoci. Više se ne tiska.
NASA (američka Nacionalna uprava za aeronautiku i svemirska istraživanja) državna je ustanova koja djeluje neovisno od drugih državnih službi.

22.januar 2004.​

Poslednja izmena:
Natrag