Jehovini svedoci!

Član
Učlanjen(a)
19.10.2009
Poruka
73
Gen 1:1 בראשׁית ברא אלהים את השׁמים ואת הארץ׃
Neptune ovo je sa originla hebrejskog -beresit bara Elohim
da je tako kako ti tvrdis pisalo bi ovako:
ו בתחילת היתה המקורי שיצר את השמים ואת הארץ האלים

vidis razlija je ogromna,sad bih voleo da nam pokazes u kom to hebrejskom "originalu"pise tako tatko su tebe ubedili?

Bere shit bara Elohim et ha-shamajim we-et ha-arez

Na pocetku bog stvori nebo i zemlju

ili

Bog je ovde u mnozini kao i rec nebo, sto bi trebalo da znaci na pocetku bogovi stvorise nebesa i zemlju (tu fali mnozina barim)

ili

Po nekim kabalskim izvorima rec bere shit takodje moze da ima znacenje pocetni ili prvobitni ili onaj koji prvi bese. A et moze takodje da se prevede kao rec sa.

Tako da po ovome moze da ima i znacenje... prvobitni stvori bogove sa nebesima i zemljom.

Ne kazem da je tako ali je ocigledno sve stvar interpretacije .

u celoj bibliji se stalno spominju bogovi u mnozini, neznam odakle onda odjednom samo jedan preostade...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Ja sigurno ne bih otišla kod nekog budiste i nudila mu da pređe u moju veru onda kada mu je teško.
A posebno se ne bih ljutila ako me odbije. Svako ima pravo izbora i pravo da mu se nešto sviđa ili ne.
Tako se meni ne sviđa nastup Jehovinih svedoka ali mi ne smeta da za svoj groš veruju u šta god požele.

Kako bi reagovala kad bi ti Isus Hrist došao na vrata i ponudio biblijski studij?

Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Kada mi se desila najstrašnija stvar u životu na mojim vratima su se pojavili Jehovini svedoci, dan posle.
Može se reći da sam bila dete tada.
Volela bih da znam kako nepogrešivo znaju, kome se i kada dešava nešto loše?
I baš se tada pojave nudeći te lepe sličice!
Bili su ljuti što sam ih odbila.
Imam li predrasude? NE!

Kako su znali? Pa njihova ciljna grupa su ljudi lako podložni uticajima sa strane, bilo zbog toga što im je takva ličnost ili (kao u tvom slučaju) što su emotivno ranjivi zbog nekog traumatičnog događaja (smrt bliske osobe, bolest itd..). Tačno znaju šta rade, podli su i iskalkulisani, atakuju na emotivno nezrela bića (decu) i emotivno nestabilne sve pod izgovorom da oni to rade zbog našeg spasenja (vidite li neku paralelu sa katoličkim "misionarstvom" nekada). I ne rade to samo oni, to je način rada manje-više svake sekte, tako dobijaju lojalne članove i vernike do smrti. Samo što su JS posebno agresivni.

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
To sto kazes da su gluposti to samo potvrdjuje da je sve istina sto sam napisao, jer da imas jedan jedini argument ti bi ovo osporio. Znam Malecki da istina cesto boli, ali uvek mozes da se ispravis. Potrazi istinu i nacices je.

Moguće je da me nisi razumeo, ja sam uvek za istinu i govorim istinu, upravo iz tih razloga i kažem da ono što si izneo nema, apsolutno nikakve veze sa istinom. Nemam nameru da osporavam gluposti i priče sa pijace! Na tebi je da dokažeš ono što iznosiš jer sve što ne dokažeš je laž i kleveta!

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Kako bi reagovala kad bi ti Isus Hrist došao na vrata i ponudio biblijski studij?
Nemam ništa posebno protiv bilo koje vjere, crkve, sekte... Za mene su sve iste. Bavim se religijom iz čisto filozofko-socioloških razloga. Ali ovo što si napisao, previše je degutantno. Upoređuješ nekog Jehovinog svjedoka sa Isusom?!

Član
Učlanjen(a)
14.10.2009
Poruka
434
Moguće je da me nisi razumeo, ja sam uvek za istinu i govorim istinu, upravo iz tih razloga i kažem da ono što si izneo nema, apsolutno nikakve veze sa istinom. Nemam nameru da osporavam gluposti i priče sa pijace! Na tebi je da dokažeš ono što iznosiš jer sve što ne dokažeš je laž i kleveta!

Cekaj jesam li ti napisao citate iz Biblije, ti ako mi ne verujes uzmi pa procitaj Bibliju i videces da tamo pise ono sto sam te pitao!!! Zato si ti u toj sekti, samo zato sto ne citas Sveto pismo.

Jako je zanimljivo da su se velike danasnje sekte razvile na zapadu, odnosno od otpadnika katolika, a sta su onda sekte?!

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Nemam ništa posebno protiv bilo koje vjere, crkve, sekte... Za mene su sve iste. Bavim se religijom iz čisto filozofko-socioloških razloga. Ali ovo što si napisao, previše je degutantno. Upoređuješ nekog Jehovinog svjedoka sa Isusom?!

Isus jeste Jehovin Svedok u to nema nikakve sumnje! Evo ti biblijski dokaz za to u Otkrivenju na samom početku 1:4,5 "
Nezaslužena vam dobrota i mir od “onoga koji jest i koji je bio i koji dolazi” i od sedam duhova koji su ispred njegovog prijestolja 5 i od Isusa Krista, koji je “Vjerni svjedok”, “Prvorođenac od mrtvih” i “Vladar kraljeva zemaljskih”!

Drugo sam Isus je ustanovio propovedanje dobre vesti od kuće do kuće o Božjem kraljevstvu koje će rešiti sve probleme na zemlji i koje je jedino rešenje za stanje na zemlji! Biblijski dokaz za to:
1. Luka 10:1 "Potom je Gospodin odredio sedamdeset drugih i poslao ih dva po dva pred sobom u svaki grad i mjesto u koje je sam mislio doći!"
2. Dela apostolska 5:42 "I svaki su dan u hramu i od kuće do kuće bez prestanka poučavali i objavljivali dobru vijest o Kristu, Isusu.
3. Dela apostolska 20:20 " I ništa korisno nisam propustio reći vam i poučavati vas javno i idući od kuće do kuće."

Ima još stavaka koji jasno opisuju propovedanje od kuće do kuće ali nadam se da su ova tri sasvim dovoljna! Dakle nisu Jehovini svedoci izmislili propovedeanje od kuće do kuće već sam Isus, Sin Jehovin i osnivač prve hrišćanske skupštine. Jehovini svedoci samo nastavljaju Isusovu zapovest zapisanu u Mateju 24:14 "I ova dobra vijest o kraljevstvu propovijedat će se po svemu svijetu za svjedočanstvo svim narodima, i tada će doći kraj." i u Mateju 28:19,20 "Zato idite i načinite učenike od ljudi iz svih naroda, krsteći ih u ime Oca i Sina i svetog duha, 20 učeći ih da drže sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka ovoga poretka."

Dodato posle 5 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Cekaj jesam li ti napisao citate iz Biblije, ti ako mi ne verujes uzmi pa procitaj Bibliju i videces da tamo pise ono sto sam te pitao!!! Zato si ti u toj sekti, samo zato sto ne citas Sveto pismo.

Jako je zanimljivo da su se velike danasnje sekte razvile na zapadu, odnosno od otpadnika katolika, a sta su onda sekte?!

Gde su ovde citati iz Biblije? Označi jasno i vidljivo iz tvog teksta citate iz Biblije!

http://serbianforum.org/religija/67090-jehovini-svedoci-34.html#post438457

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Kao verska yajednica mislim da odlično funkcionišu, a sa druge strane ne smatram ih nimalo bezazalenim.
Da li je to slučajnost, ali poznavala sam nmoge koji su živote okončali samoubistvom. Postoji tu i neka imovinska pogodba, u smislu daćemo ti šta god hoćeš ali posle tvoje smrti sve ostaje nama. Zbog toga se mnogi kasnije kada dođu sebi ubiju.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Dobro, što ti smatraš da je Isus bio Jehovin svjedok (mada ne znam kako si "vjerni svjedok", preveo u "Jehovin svjedok"?), no, ne ulazim u to. Ja sam, u kontekstu prethodnog posta na koji si odgovarao, rekao da je to degutantno. Dakle, ti si implicite Jehovinog svjedoka koji je došao na vrata dotične dame, uporedio sa Isusom. Zar se ne plašiš da se Isus ne naljuti na tebe?

Član
Učlanjen(a)
06.02.2010
Poruka
535
Kao verska yajednica mislim da odlično funkcionišu, a sa druge strane ne smatram ih nimalo bezazalenim.
Da li je to slučajnost, ali poznavala sam nmoge koji su živote okončali samoubistvom. Postoji tu i neka imovinska pogodba, u smislu daćemo ti šta god hoćeš ali posle tvoje smrti sve ostaje nama. Zbog toga se mnogi kasnije kada dođu sebi ubiju.

Vidiš ja znam mnogo više onih koji kažu da im je Biblija i proučavanje biblije sa Jehovinim svedocima spaslo živote, brak, decu...Evo jedan od mnogih primera:

To pokazuje iskustvo Emilie iz Meksika koja kaže: ”Prije 15 godina zaključila sam da moj muž i ja jednostavno više ne možemo biti zajedno. Stalno smo se svađali. Nisam ga mogla nagovoriti da prestane piti. Često sam našu djecu koja su još bila mala morala ostaviti samu dok sam ga tražila. Bila sam na rubu snaga. Nekoliko puta otišla sam u crkvu nadajući se da će mi to pomoći da nađem rješenje. Iako se Biblija povremeno koristila, nisam čula nikakav konkretan savjet za svoju situaciju niti mi je itko prišao i rekao što da radim. Nisam bila zadovoljna time da neko vrijeme samo sjedim u crkvi i ponavljam određene molitve.“

Emilia, koja se spominje u prethodnom članku, kaže: ”Vlastitim snagama nisam mogla poboljšati situaciju u svojoj obitelji. Kada sam počela proučavati Bibliju s Jehovinim svjedocima, shvatila sam da ima nade te sam polako mijenjala svoj stav. Naučila sam biti strpljivija i svladavati ljutnju. S vremenom mi se i muž pridružio u proučavanju. Nije mu bilo lako prestati piti, ali uspio je. Tako smo dobili priliku da spasimo brak. Sada smo sretni kršćani i u našu djecu usađujemo izvrsna biblijska načela“ (Kula Str. od 15. Maja 2010.)

Mijanmar​
Lazaru je nekad krijumčario drogu. Osim toga, sam je konzumirao drogu, ubijao i imao sve vrste poroka. Međutim, kad mu je jedna pionirka pokazala u Bibliji da se Bog zove Jehova, Lazaru je odmah prepoznao istinu i pristao na biblijski tečaj. Dugo je proučavao, ali konstantno je duhovno napredovao. Nije mu bilo lako kad je trebao u potpunosti prekinuti s prijašnjim životom. Kad je kriminalcima s kojima je dotad radio rekao da više neće raditi s njima, oni su se uplašili jer je Lazaru znao sve o njihovim poslovima s drogom. Stoga su poslali nekoliko ubojica da ga ubiju, ali Lazaru im je svima uspio umaknuti. S vremenom se preselio u drugi kraj te su se on i njegova žena krstili.(Godišnji izveštaj Jehovinih Svedoka 2008, str. 53,54)​

Spašen brak!
Obrazovanje koje pruža pravo kršćanstvo može pomoći osobi da se oslobodi poroka i nemoralnog načina života. Manuel se osobno osvjedočio u to. S 13 godina pobjegao je od kuće i počeo pušiti marihuanu. Kasnije je prešao na heroin. U zamjenu za krov nad glavom i novac prostituirao se s muškarcima i ženama. Ponekad se izdržavao pljačkajući ljude. Gotovo je neprestano bio pod utjecajem droge. Zbog nasilnog ponašanja često je bio u zatvoru. Jednom je četiri godine bio u zatvoru i tada se upleo u trgovinu oružjem. Manuelov se život i nakon ženidbe nastavio srozavati. On kaže: ”Na kraju smo došli čak dotle da smo živjeli u kućici koja je nekad bila kokošinjac. Nikako ne mogu zaboraviti prizor u kojem moja žena kuha na ciglama. Život nam je bio toliko neizvjestan da je čak moja obitelj govorila mojoj ženi da ode od mene.“
Što je dovelo do promjene u njegovom životu? Manuel odgovara: ”Jednom nas je posjetio neki poznanik i pričao nam o Bibliji. Pustio sam ga da dolazi samo zato jer sam mu htio pokazati da ne postoji Bog kojemu je stalo do ljudi. Ja sam sebe smatrao živim svjedokom toga. No iznenadilo me što je bio toliko strpljiv i ljubazan, pa sam odlučio posjećivati sastanke Jehovinih svjedoka. Iako su neki prisutni znali tko sam, srdačno su me pozdravili. Pomogli su mi da se osjećam kao jedan od njih. To mi je puno značilo. To je toliko utjecalo na mene da sam odlučio ostaviti drogu kako bih našao pošten posao. Već nakon četiri mjeseca proučavanja Biblije mogao sam ići u službu propovijedanja, a četiri mjeseca kasnije krstio sam se i tako postao Jehovin svjedok.“
Što je za Manuela i njegovu obitelj značilo upoznavanje pravog kršćanstva? ”Bez biblijske poduke sigurno bih već godinama bio mrtav. Način života kojem je Isus poučavao ljude vratio mi je obitelj. Moje dvoje djece ne mora proživljavati ono što sam ja doživljavao u mladosti. Ponosim se time što sada imam dobar odnos sa svojom suprugom i jako sam zahvalan Jehovi na tome. Neki od onih s kojima sam se prije družio čestitali su mi i rekli da sam, po njihovom mišljenju, odabrao najbolji životni put.“ (Kula Str. od 15.Maja 2010, str. 5,6)

Bilo bi dobro da navedeš dokaze za tvoje tvrdnje kao što sam ja naveo jer sve ostalo je rekla-kazala!​

Natrag