Zašto je božanska pouka tako korisna? Prije svega, zbog svog neprocjenjivog sadržaja. Jehovina nam pouka daje ”praktičnu mudrost“. Osim toga, od Boga dana mudrost ”čuva na životu“ one koji je prakticiraju (Priče Salamunove 3:21, 22; Propovjednik 7:12; NW).
Sastavljač 119. Psalma bio je svjestan da ga je Jehovina mudrost čuvala kroz cijeli život. On je, naprimjer, pjevao: ”Miliji mi je zakon usta tvojih nego tisuće zlata i srebra. Da nije zakon tvoj bio utjeha moja, poginuo bih u nevolji svojoj. Zapovijest tvoja čini me mudrijega od neprijatelja mojih; jer je sa mnom u vijek. Razumniji postah od svijeh učitelja svojih; jer razmišljam o tvojim otkrivenjima“ (Psalam 119:72, 92, 98, 99).
Psalmist nije jedini koji bi ’poginuo u nevolji svojoj‘, da nije bilo Jehovinog zakona. Rosa, mlada žena iz Španjolske, uvjerena je da je njen život spašen jer je primijenila božanska načela. ”Sa 26 godina već sam dva puta pokušala počiniti samoubojstvo“, prisjeća se ona.
Rosa se upetljala u prostituciju kao i u zloupotrebu alkohola i droge. ”Jednog dana, dok sam bila u najdubljem očaju“, kaže ona, ”jedan je bračni par Svjedoka govorio sa mnom o tome kako nam Biblija može pomoći riješiti svoje probleme. Počela sam proučavati Božju riječ te sam ustanovila da je fascinirajuća. U roku od mjesec dana smogla sam snagu za potpuno nov početak u životu. Sada, budući da je moj život imao smisao, nisam više trebala potporu alkohola ili droge. I zato što sam toliko željela biti Jehovin prijatelj, bila sam odlučna živjeti u skladu s njegovim mjerilima. Da nije bilo praktične mudrosti iz Božje riječi, sigurna sam da bih si dosada već okončala život.“
Zaista, mudrost od Jehove spašava život. Stoga se možemo okoristiti ne samo neprocjenjivim sadržajem božanske pouke već i pomoćnim sredstvima koja Jehova koristi kako bi podučavao svoje sluge. Budući da nam je Božji Sin, Isus Krist, zapovjedio da budemo učitelji i da činimo učenike, želimo upoznati najdjelotvornije metode pružanja poduke (Matej 28:19, 20).