Kako sam zanemario o tome sam i govorio. Sta po tebi znaci "ispuniti"?
Zar ne vidis da govori o "ispunjenju prorocanstava", jer je spomenuo "proroke", a ne samo "zakon".
To su dva dela Biblije, i tebi je to sasvim jasno kao poznavaocu, da su Jevreji delili Bibliju na "zakon, pisma i proroke".
Isus je na drugom mestu rekao: "treba da se ispuni na meni sve sto je PISANO U ZAKONU" - da nije mozda pisano u dekalogu???
Ta prica "da biblija ( zakon) sve obuhvata pa i dekalog" , je izvlacenje, jer ti si gore tvrrdio da Isus ovde "iskljucivo pominje dekalog" , te da izraz "zakon" ovde pomenut ''znaci samo dekalog".
Ja sam to oborio, i to je netacno!
Mire, delimicno se slazem sa tobom. Slazem se da tu Isus ne govori samo o Zakonu, nego govori i o procima. Isto tako slazem se da On govori i o onome sto je on ispunio da se to ne odnosi samo na Zakon nego i na prorocanstva koja su proroci dali za Njega.
Medjutim, ipak u Mateju 5,17-29 ne gtovori se o nikakvim prorocanstvima, osim sto je Isus i njih spomenuo, nego Hristos raspravlja o DEKALOGU i drugim zabranama.
"Nece nestati ni jedne tile iz ZAKONA dok se sve ne izvrsi." st.18
"Ako ko pokvari jednu od najmanjih ZAPOVESTI." st.19
"Culi ste da je kazano starima NE UBIJ". St.21. A to je SESTA ZAPOVEST DEKALOGA,
"Culi ste kako je kazano starima "Ne cini preljube." St. 27. A TO JE SEDMA ZAPOVEST DEKALOGA.
Pa onda sam vidis Mire da je netacno to sto kaszes da Isus u tom tekstu ne govori o Dekalogu. Apsolutno govori. Istina je da govori i o drugim propisima koji nisu deo Dekaloga, ali u prvoj perspektivi Hristovog objasnjenja jeste DEKALOG.
Tako Mire, zao mi je ali mora da ti priznam, meni ti ovde jos nista nisi dokazao. Ali ja ne gubim nadu, mozda ces to uskoro i dokazati.
Jeste ukljucen i dekalog, ali adventisti tvrde, kao sto si i ti tvrdio gore, da se ovde rec "zakon" odnosi "iskljucivo na dekalog", dok ta rec ustvari znaci "Tora"(pentateux) , i u to nema nikakve sumnje...[/QUOTE]
Mire, to adventisti tako ne uce, imas pogresno shvatanje o adventistima. Evo kako adventisti objasnjavaju taj tekst: "Zakon, Gr. nomos (Rimljani 3,19) je ravno Jevrejskoj reci Tora, STO UKLJUCUJE SVU BOZJU IZRAZENU VOLJU."BC vol.5, p. 331.
Eto vidis kako Adventisti veruju i uce. Medjutim Hristos ovde najpre raspravlja o Dekalogu pa tek na kraju i o drugim propisima. Ne mozes kazati da Isus nije rekao da se Dekalog nece
promeniti.
Sem toga Isus kaze, "nisam dosao da ukinem, vec da ISPUNIM" zatim kaze "nece nestati ni jedna titla iz zakona, DOK SE SVE NE ISPUNI" misleci time na "prorocanstva", a ne na "dekalog".[/QUOTE]
To je tvoje misljenje, ali ne vidinm da je i Hristovo. Slazem se da ovde govori i o prorocanstvima koja su se ispunila njegovim dolaskom i zrtvom, ali tema je Zakon i proroci, a nije rec samo o prorocima.
Dakle Isus je ovde prvenstveno fokusiran na "prorocanstva", i ispunjavanje onoga sto je u Zakonu (Tori) o njemu pisano..[/QUOTE]
Izvini Mire, ali ja to u tom tekstu ne vidim. Jasno sam ti gore pokazao da je upravo DEKSALOG Stozer ove Hristove izjave, a proroci i drugi propisi su uzgred spomenuti. Ajde reci nam koje prorocanstvo je tu Hristos spomenuo? Nije nijedno! Ali neke od zapovesti iz Dekaloga jeste.
[/QUOTE]
Poslednja izmena: