7. U poseti kuci princeva
Danas, 19.7.2007. posetio sam Kucu princevau San Dijegu u Kaliforniji, koju je drugi predsednik Jehovinih svedoka, Josip Raderford 1929. godine sagradio da u nju nastani patrijarhe Starog zaveta koji su, po njegovom prorocanstvu, trebali vaskrsnuti jos 1925. godine.
Vise od 40 godina bio sam upoznat za cvrstim uverenjem pastora Raderforda i vernika Jehovinih svedoka da ce patrijarsi Starog zaveta, Avram, Isak, Jakov i drugi, vaskrsnuti i preuzeti upravo u ovom svetu. Od 1929. do 1942. godine Radeford je uzivao u sagradjenoj vili cekajuci patrijarhe da vaskrsnu. Umro je u “Kuci princeva”, a nije docekao da se sretne sa Avramom i drugim patrijarsima.
Treci predsednik Jehovinih svedoka, Nejtan Nor, kategoricno je odbacio Raderfordovo ucenje i 1948. godine prodao Kucu princeva.
Posto zivim oko 170 km. daleko od San Dijega, pitao sam mnoge Jehovine svedoke za adresu tog imanja, jer sam uvek zelo da ga vidim. Medjutim, kad god sam ih pitao za to, sramota ih je da o tome razgovaraju i tvrdili su da je vila verovatno srusena i da niko ne zna ni gde se i nalazila.
Medjutim, nedavno sam na internetu pronasao da se vila nalazi na adresi: 4440 Braeburn Road, San Dijego, Kalifornia. Nisam mogao da propustim tu priliku da i to cudo vidim. Vila se nalazi u ekskluzivnoj privatnoj ulici, oko nje su vecinom vile, i danas je u vrlo dobrom stanju.
Nalazi se na jednom bregu odakle se prostire lep poged. Mora da vam priznam da je Raderford imao zaista dobar ukus, vila je jako lepo zagradjena, ima 10 spavacih soba, valjda je Raderford predvideo da toliko patrijaraha treba da vaskrsne. Verujte mi, na ulazu nije me docekao Avram, nego crnac.
Zar Vam to ne zvuci neobicno da bi normalni ljudi mogli poverovati u tako nesta? Zar je tako nesta godinama mogla da uci i propoveda Kula strazara za koju tvrde da je “jedini kanal istine koji Bog danas upotrebljava na Zemlji?
Kakvu su to istinup ropovedali predsednici Kule strazare i Jehovini svedoci u njihovo vreme, kada je svaki sledeci predsednik bio primoran da odbaci fantazije svoga predhodnika? “Kuca princeva” stoji kao svedok onoga sto su nekad nazivali “istinom”, i sa velikim odusevljenjem propovedali, a danas i deca znaju da su to bile zablude. Prema tome, da li cete i dalje verovati da je Kula strazara jos uvek “jedini kanal istine”? Mutna voda jos uvek tece tim kanalom.
ovo je napisao moj prijatelj iz Amerike koji ima skoro 8o gidina sada
Dodato posle 54 minuta:
--------------------------------------------------------------------------
Godine 1873. Rasl je dosao do zakljucka da ce Hristos doci 1874. godine. Kada je prosla spomenuta godina, a nista se nije desilo, Rasl je Hristov dolazak pomerio na 1914. godinu kada je po njegovom misljenju trebalo da bude unistenje gresnika i pocetak Bozjeg carstva na Zemlji. Rasl je poceo da putuje po svetu i osniva svoje zajednice.
Drustvo je 1909. dobilo novo ime - Internacionalno drustvo studenata Biblije, a glavna uprava preseljena je u Bruklin, Njujork. Rasl je objavio sest knjiga pod naslovom "Proucavanje Pisma". Tvrdio je da su njegove knjige vrednije od Svetoga pisma: "Ove strudije su u stvari izlaganje Svetoga pisma. Ovo nije samo biblijski komentar, vec sama Biblija. Ljudi ne mogu da shvate Bozji plan kad proucavaju Bibliju u svojoj vlastitoj svetlosti. Mi smo ustanovili da ako neko dve godine proucava ove knjige mora biti obracen, isto tako, ako ih prestane proucavati za dve godine pasce u potpunu tamu." (La Tour de Garde du 15 septembar 1910)
Iako je Rasl odredio dva termina: 1874. i 1914. godinu kada je po njegovoj zamisli trebalo da pocne Bozje carstvo na Zemlji, ipak je umro u vozu 1916. godine, a njegova mastanja nisu se ispunila.
Posle Raslove smrti, medju Jehovinim svedocima nastalo je rasulo, podelili su se u oko 20 grupa. Na Raslovo mesto izabran je Josip Raderford koji je sa velikom sumnjom prihvatio Raslovo ucenje. Medjutim, 1924. godine Raslove knjige potpuno su odbacene sa priznanjem da se u njima nalaze mnoge greske. Raderford je otisao toliko daleko da je osudio one koji su citali Raslove spise nazivajuci ih "neposlusnim slugama".
Godine 1974. novi predsednik Nor izjavio je da je prodato sest miliona Raslovih knjiga preko kojih su ljudi saznali istinu. A sta je sa zabludama zbog kojih su ih kasnije odbacili? Da li su ljudi upoznali istinu ili nesto drugo?
Raderford je Raslove knige zamenio svojim. Izdao je 15 knjiga od kojih se svaka drugoj suprotstavlja. Posto 1914. nije dosao kraj gresnika ni pocetak hiljadugodisnjeg carstva na Zemlji, Raderfod je to objasnjavao da je tada nastao rat na nebu posle koga je sotona sa demonima zbacen na Zemlju, a Hristos poceo da vlada na nebu od 1918. godine.
Godine 1931, Raderford je priznao da im ne pripada ime Studenti Biblije zato je predlozio da se nazovu Jehovinim svedocima, tvrdeci da mu je to ime dao sam Bog.
Princevi su ovde
Raderford je 1920. izdao knjigu pod naslovom "Milion osoba sada rodjenih nece nikada umreti", u kojoj pise da ce patrijarsi iz Staroga zaveta vaskrsnuti 1925. i preuzeti upravu nad novim svetom. On je sagradio zamak u San Diegu sa planom da se u njemu nastane vaskrsli patrijarsi. Mdjutim, patrijarsi niisu vaskrsli 1925. godine niti je nastao novi svet.
Godine 1932. Raderfor je to ovako objasnio:
"Godine 1929. u Sam Diegu u Kaliforniji, na malom imanju bila je sagra|ena kuca koja se zove Bet serim, sto znaci Kuca princeva. Svrha kupovine ovoga imanja i gradnja prebivalista pokazuje danas koliko su neki ljudi imali jaku veru u Boga, Hrista i Njegovo carstvo, koji su verovali da ce Silni vaskrsnuti svoje odane sluge iz staroga vremena da im poveri nalog i poslove ovoga sveta. Ovo imanje pripada drustvu Kula strazara, a na raspolaganju je predsedniku drustva i njegovim saradnicima, sve dotle dok ne bude predato princevima povracene Zemlje. Mnogi ljudi znaju svrhu ovoga konaka. Kad princevi budu vaskrsli i budu stanovali ovde, rugaci ce biti osramoceni, a vera onih koji su sagradili Bet serim bice opravdana." (Salut, p. 272)
Raderford je 1942. umro u kuci princeva, a nije docekao da se sretne sa Avramom i ostalim starozavetnim patrijarsima.
Na Raderfordovo mesto izabran je Nejten Nor (Tathan Knorr) koji je odbacio sve Raderfordove knjige i izdao nove samo ovoga puta bez imena pisca.
Kuca princeva u San Dijegu
Ranije smo rekli da je Raderford kupio imanje i sagradio zamak za patrijarhe, koji su trebalo vaskrsnu i preuzmu upravu novoga sveta. Cak 1950. posle Raderforda, Jehovini svedoci jos uke su verovali u to:
"Godinama Jehovin narod verovao je da ce verni starih vremena: Avram, Josif, David vaskrsnuti pre zavrsetka gresnog sistema ovoga sveta... Na kraju 1950. brat Frank (novi predsednik) je u subotu u vece u propovedi postavio pitanje: ‘Ovaj internacionalni skup, zeli li veceras da zna ima li medju nama princeva novoga sveta?...'
Mi smo poceli da gledamo oko sebe nadajuci se da vidimo: Davida, Avrama, Danila ili Jova, mozda su ovde?... Ja sam verovao svakoga trenutka da ce se pojaviti ljudi koji su nekad ziveli... Oni koji su bili napolju posli su unutra, gledajuci na propovedaonicu u nadi da ce videti Davida, Avrama ili Mojsija. Prisutni su ustali i zavladala je cudna atmosfera.
Siguran sam da se tada pojavio starac duge brade da bi cela masa posla za njim. Zatim je nastala duboka tisina. Svi su se napregli da ne izgube nijednu rec. Govornik je tacno objasnio jevrejsku rec prevedenu sa ‘princ' zatim je rekao: ‘Nista dakle ne smeta da Isus ucini druge ovce, koje su jos rasejane u svetu, princevima cele Zemlje." (Anuaire 1975, p. 213.214) Posle ovakvog izvestaja, poznavaocima Biblije ostaje sam da se cude.
A vi nam recite, da li su to fantazije ili verovanje u "istinu"?
Pre nekoliko meseci posao sam da potrazim Kucu princeva.
I danas postoji. Nalazi se u ekskluzivnom predelu grada San Dijega.
Jos uvek je to zaista lepa gradjevina.
Medjutim, peredsednik JS KNORR prodao ju je i najzad odrekao se krivoverja svoga prethodinaka Ruterforda. Tako da Kuca princeva i danas SVEDOCI o zabludama JS.