Član
- Učlanjen(a)
- 25.08.2010
- Poruka
- 2.919
Pogledao sam brate Gera i zaista izlazi na vidjelo namjera vođstva JS, ovi obični vjernici su u zabludi. Amateri i spiristi su prevodili Bibliju. Čak su uzeli jednog Grka koji je po struci kuvar. Uuuuu....bruke i sramote
A JS zaobilaze naše postove. Evo opet post Gera i obaranje tvrdnji JS u vezi Isusa i slučaja "Što me zoveš blagi"?
Ko je taj "dobar"?
Pogledajmo sada taj česti prigovor kritika (uglavnom Jehovinih svedoka) Hristovog božanstva koji oni izvlače iz Jevanđelja po Marku 10:17-18, gde Isus kaže: "...što me nazivaš dobrim? Niko nije dobar - osim jednoga Boga". (Karadžić koristi reč "blagi".) Prema njima Isus ovde poriče da je Bog, jer da je Bog priznao bi da je dobar - prihvatio bi hvalu, ne bi je odbacio. No, ovo je proizvoljno tumačenje i nerazumevanje same suštine odeljka.
Treba primetiti da mladić oslovljava Isusa sa "učitelju" (ravi), dakle on ne upotrebljava neki od Mesijanskih naziva ili titula, što nam govori da je on Isusa smatrao kao jednog od mnogih rabina toga vremena. Dalje, izraz "dobar" je zaista u apsolutnom smislu rezervisan samo za Boga, to je nešto što je svaki Jevrejin toga vremena znao (Ps. 86:5; Ps. 100:5; Ps. 103:8; Ps. 106:1, itd). No, Isus nije ukorio mladića što ga je njime častio, On mu nije rekao:"Nemoj mi govoriti da sam ja dobar, jer je samo Bog dobar", već: "Zašto me nazivaš dobrim, kada znaš da je jedino Bog dobar?" Isus je njegov izraz upotrebio kao protiv-pitanje, kojim je hteo iskušati mladićevu veru u Njega. Međutim, bogataš nije bio spreman priznati Isusa za nešto više. Mladić nije imao svesti o stvarnoj Hristovoj veličini, da je imao, najverovatnije bi na Isusovu opasku spremno odgovorio: "Da, zato te i ja nazivam dobrim." Suština cele ove situacije je slična kao sa ženom Hananejkom, no, za razliku od ovoga mladića žena je položila "ispit vere" (Mt. 15:22-28), ona je svesno priznala stvarnu Isusovu veličinu.
Наравно, то се поставља и пред све нас. Многи мисле да је све то само прошлост, а истина је да тај испит полажемо сви ми у садашњем и реалном времену: прихватамо Исуса Христа или га одбацујемо следећи људске науке. И фарисеји су били високо образовани људи, знали су многе ствари из Писма, али ове основне и полазне нису могли да прихвате. Тако и сви ови који одбацују Христа као Бога и верују у Њега како им се више свиђа, а не онако како треба (Јер ће доћи време кад здраве науке неће слушати, него ће по својим жељама накупити себи учитеље да им голицају уши, па ће одвратити уши од истине и окренуће се причама.).