Jehovini svedoci!

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
za geru
znaci ne slazes se da je Isus takodje bio jedan od onih koji su pripravljali put Jehovi,bas kao i jovan Krstitelj,drugi pra proroci,pa cak i apostoli?
Ne slazes se da treba da se molimo po Isusovoj molitvi?Da dodje carstvo tvoje i da bude volja tvoja i na zemlji kao sto je na nebu.
Mozda je za tebe vec sada Bozja volja i na zemlji kao sto je na nebu?Jel jeste ili nije ?napisi.

I sta kazes(Crkva je kroz svoju istoriju prihvatila da je Bog jedan i da on postoji kroz tri osobe: Oca, Sina i Svetog Duha.)
Ko bre covece pita crkvu i kakvu crkvu za misljenje?A vidi ove kvarne filozofije "Bog je jedan,ali postoji kroz tri osobe"Zar ne shvatas covece sujetni da je Konstantin to sve cinio radi rimske MNOGOBOZACKE religije,a ne radi hriscanske...
Pazi ove tvoje sledece izjave koje nigde nema u Bibliji ("Pavle poverio Timoteju tajnu trojstva"????)GDE TI TO PISE?Sto fantaziras?
JS su u raskoraku sto to ne razumeju jer to nigde ne pise????
E vala nasmjao si me bas,hvala...

Izvini risko ali ja nikad nisam cuo da se JS,mole !!!da dodje carstvo tvoje, da bude volja tvoja, i na zemlji kao na nebu i na zemlji itd.

Cini mi se da si ti popio neku, i pogresio molitvu to je ortodoksna molitva!!!

Sveti Duh je moja pobeda nad vama!!!

A evo i kako:

Zbog toga što je ovo područje najčešće napadano, mi treba da potvrdimo ne samo božansku prirodu Svetog Duha, već i razloge zbog kojih verujemo da je to tako. Reč "Trojstvo" se ne nalazi u Bibliji, ali taj termin odgovara teolozima koji pokušavaju da objasne tri božanske osobe. Možda bi termin trojedinstvo bolje objasnio Boga. On nije 1+1+1=3, već je 1 x 1 x 1=1.

U Prvoj knjizi Mojsijevoj 1:1 je napisano: "U početku Bog..." Hebrejska reč koja je prevedena kao "Bog" je Elohim, i označava množinu za El (Bog u jednini). U hebrejskom jeziku postoje jednina, dvojina i množina. Bog u jednini je El, u dvojini Elah, a u množini je Elohim. Ne možemo poreći da reč "Elohim" barem ukazuje na Božje trojedinstvo.

Nakon toga čitamo u Prvoj Mojsijevoj 1:2: "Duh Božiji lebdijaše nad vodama". Sveti Duh je prva osoba Trojstva koja je posebno identifikovana u Bibliji. U Prvoj Mojsijevoj 1:26 piše: "I Elohim reče: Da načinimo čoveka po obličju i po prilici našoj." On nije rekao: "Ja ću ga napraviti na moju sliku." Drugim rečima, tri osobe Trojstva su zajedno govorile.

Osobine Duha

Da bismo dokazali da je Sveti Duh Bog, prvo ćemo pokazati da osobine koje poseduje samo Bog pripadaju Svetom Duhu. Jedna od božanskih osobina je njegova večna priroda. On je oduvek postojao. U Jevrejima 9:14 piše da je Hristos sebe bezgrešnog ponudio Bogu kroz večnog Duha. Ako je Duh večan, i ako je ovo samo božanska osobina, onda je Duh Bog. Tri osobe Trojstva su povezane i u ovom stihu.

Još jedna od božanskih osobina je da Bog sve zna. Bog poznaje sve stvari, kao što i Jakov kaže u Delima 15:17-18: "Govori Gospod koji tvori ovo - poznato od večnosti." Ova osobina je takođe pripisana Svetom Duhu. U Prvoj Korinćanima (1. Korinćanima 2:10-11) piše: "A nama je Bog otkrio posredstvom Duha; jer Duh ispituje sve, i dubine Božije. Jer ko od ljudi zna šta je u čoveku - sem čovekovog duha koji je u njemu? Tako isto niko - sem Duha Božijega - ne zna šta je u Bogu." Ovde je Božje znanje pripisano Božjem Duhu.

Još jedna od božanskih osobina je sveprisutnost. Bog istovremeno postoji na svakom mestu u svemiru. U Psalmu 139:7 David pita: "Kuda bih otišao od duha tvoga, kuda bih od lica tvog utekao?" Bog postoji na nebu, u paklu i u najvećim dubinama mora. Duh je sada sa mnom ovde gde se ja nalazim, i u isto vreme je sa vama gde god da se nalazite u ovom trenutku čitajući ovu knjigu.

Bog je svemoguć. Ova reč se upotrebljava da pokaže da Bog može sve. Kada se Sara smejala na objavu da će dobiti sina u svojoj starosti, anđeo Gospodnji ju je upitao: "Ima li nešto što bi Gospodu bilo nedostižljivo?" (1. Mojsijeva 18:14). Isus je rekao: "Bogu je sve mogućno" (Marko 10:27). U Luki 1:37 On je rekao: "Jer je svaka reč Božija moćna." Kada je Marija pitala kako će ona, kao devica, roditi dete, anđeo joj je odgovorio: "Duh Sveti doći će na tebe i sila Svevišnjega oseniće te" (Luka 1:35). U ovom stihu Sveti Duh i sila Svevišnjega su poistovećeni.

Dela Duha

Svetom Duhu nisu pripisane samo božanske osobine, već i božanska dela. Jedno od božanskih dela je delo stvaranja. Svi iz Trojstva su prisustvovali činu stvaranja. U Prvoj Mojsijevoj 1:1 piše: "U početku stvori Bog." U Jovanu 1:1-3 piše: "U početku beše Reč Božija, i ta Reč beše u Boga, i Bog beše Reč. Sve je kroz nju postalo, i ništa, što je postalo, nije postalo bez nje." I Duh je takođe aktivno učestvovao u činu stvaranja. U Prvoj Mojsijevoj 1:2 piše da se Duh kretao iznad vodene površine. Duh je govorio sa Ocem i sa Sinom kada je Bog rekao: "Da načinimo čoveka po obličju i po prilici našoj" (1. Mojsijeva 1:26). U Psalmu 104:30 piše: "Pošlješ dah svoj, i ona postaju."

Još jedno od Božjih dela je davanje, pružanje života. Iz Druge Korinćanima 3:6, gde Pavle govori o slovu zakona, možemo videti da Bog pruža i održava život: "Jer slovo ubija, a Duh oživljava." U Jova^nu 6:63 Isus je rekao: "Duh je ono što oživljava."

Biblija je napisana nadahnućem Svetog Duha a ipak mi, pravilno, nazivamo Bibliju Božjom rečju. 2. Petrova 1:21 kaže: "Jer nikad proroštvo ne bi čovečijom voljom, nego su Duhom Svetim nošeni sveti ljudi govorili od Boga." U Drugoj Timotiju (2. Timotiju 3:16) Pavle objavljuje: "Sve Pismo je bogonadahnuto." Petar kaže da su pisci bili nadahnuti Svetim Duhom, a Pavle da ih je inspirisao Bog. Znači da je Duh poistovećen sa Bogom.

Zbog ovoga su mnogi stihovi iz Starog zaveta, za koje se kaže da ih je Bog izgovorio, u Novom zavetu pripisani Svetom Duhu. U Isaiji 6:8-9 prorok je rekao: "I čuh glas Gospodnji koji reče: "Koga ću poslati, ko će za nas ići? 'I ja odgovorih: 'Evo mene, mene pošalji'' Tada on reče: Idi i reci tvome narodu: 'Čućete, al' nećete razumeti, videćete, ali nećete poznati.'" Kada je Pavle citirao ovaj deo u Novom zavetu (Dela 28:25-26), on je rekao: "Dobro je Duh Sveti kazao vašim očevima preko proroka Isaije, govoreći: 'Slušaćete i nećete razumeti, gledaćete i nećete videti.'" Isaija je rekao da je Bog govorio; Pavle kaže da je govorio Sveti Duh. Obojica mogu biti u pravu samo ako su Bog i Sveti Duh jedno.

Dodato posle 4 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Sto se tice Konstantina, ja ga ne poznajem, ama bas kao ni ti (Carsa t rusela i ruteforda) Nadam se da smo se razjasnili.

Dodato posle 14 minuta:

A Ako si toliki poznavalac biblije, pozivam te samo na dve teme, a to su "hula na svetog duha", najveca prevara biblija JS,(NOVI SVET) i ne samo tebe, vec i sve JS, ako imate sta da kazete i dokazete, ajde da diskutujemo na ovim temama.Verujem da cete doziveti potpuni poraz.

Ali ako stvarno tvrdite da poznajete bibliju ajd,da vidimo!!!

Obecavam da ce mo se ponasati u duhu hriscanstva, sve dok i vi budete cinili isto.

Evo ja cu odmah postaviti post.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
E moj Gerice
Nikada nisi cuo da se JS mole da dodje carstvo moje?
Eto sad jesi cuo od mene.I ja se molim da dodje carstvo Bozje i da bude volja njegova i na zemlji kao sto je i na nebu.
Nadam se da si cuo jos mnogo toga od mene,a sto nisi pitaj.
Hajde da krenemo sa tvojim pitanjem u vezi ELOHIM.Tvrdis da ta rec podupire trojstvo.Izgleda da bolje znas hebrejski i od samih jevreja.

psalam 97:7
poklonite mu se svi bogovi

Sto se tice jevrejske reci "ELOHIM"
elo'hah - bog ima 2 oblika mnozine
- elo'him bogovi i
- elo'heh bogovi od
Sve je to jevrejska gramatika ,pa cu pokusati da pojednostavim po srpski.
1.Jevrejima je oduvek bila potpuno strana pomisao da je Bog skup vise bogova-trojstva(znaju svoj jezik)
2.Biblija koristi rec elo'him i elo'heh i kad se osvrce na niz laznih bogova i idola
2.Mojsijeva 2:12
12 Jer ću proći po zemlji misirskoj tu noć, i pobiću sve prvence u zemlji misirskoj od čoveka do živinčeta, i sudiću svim bogovima misirskim, ja Gospod.
3.moze se odnositi i na samo JEDNOG TUDJEG BOGA
-Tako su se Filestejci osvrnuli na svog Boga Dagona (sudije 16:23,24)
-Val ili Baal se takodje naziva Bogom-ELO'HIM (1.samuilova 18:27)
Da nisu i Dagon i Baal bili neka trojstva???

4.Elo'him se moze odnositi cak i na ljude.
Mojsiju je receno da ce biti bog-ELO"HIM i za Arona i za faraona (2.mojsijeva 4:16 .7:1)
Da nije i Mojsije bio Trojedan covek ili Bog???

Poenta je da se elo'him upotrebljava da ISKAZE VELICANSTVENOST ili SUPERIORNOST,nesto slicno kao zamenica " VI" na nasem jeziku..moze da se tumaci u jednini kada se nekome persira "vi gospodine"...
Ako ti neko kaze "VI Gospodine" ne misli se da vas ima vise u tebi,pogotovo ne broj 3.

Odoh na kraci odmor,a ti razmisljaj,laku noc svima

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
za geru
znaci ne slazes se da je Isus takodje bio jedan od onih koji su pripravljali put Jehovi,bas kao i jovan Krstitelj,drugi pra proroci,pa cak i apostoli?
Ne slazes se da treba da se molimo po Isusovoj molitvi?Da dodje carstvo tvoje i da bude volja tvoja i na zemlji kao sto je na nebu.
Mozda je za tebe vec sada Bozja volja i na zemlji kao sto je na nebu?Jel jeste ili nije ?napisi.

I sta kazes(Crkva je kroz svoju istoriju prihvatila da je Bog jedan i da on postoji kroz tri osobe: Oca, Sina i Svetog Duha.)
Ko bre covece pita crkvu i kakvu crkvu za misljenje?A vidi ove kvarne filozofije "Bog je jedan,ali postoji kroz tri osobe"Zar ne shvatas covece sujetni da je Konstantin to sve cinio radi rimske MNOGOBOZACKE religije,a ne radi hriscanske...
Pazi ove tvoje sledece izjave koje nigde nema u Bibliji ("Pavle poverio Timoteju tajnu trojstva"????)GDE TI TO PISE?Sto fantaziras?
JS su u raskoraku sto to ne razumeju jer to nigde ne pise????
E vala nasmjao si me bas,hvala...
Vidis Peko i Risko vi iznostite lazno ucenj koje ne uci ni Kula strazara.Kula tvrdi da postoji samo jedan Bog.Ali kad citamo vase pisanje nalazimo 2 Boga,ne jednog iznad svega.To je Jehova,Bog,Otac,koji je svemoguci Bog,medjutim u vasem prevodu nalazim u Isaiji 9,9 prorocanstvo da ce Isus biti "silni Bog".Tu je dakle jedan "Svemoguci Bog" i jedan "Silni Bog".
Ovde se vase ucenje kule strazara suocava sa problemom po tom pitanju jer Isaija 43,10 kaze da nijedan Bog nije stvoren ni pre ni posle Boga i On nikako ne moze biti drugi Bog.Dakle vase ucenje je zbrkanije nego bilo koje hriscansko ucenje o Trojstvu.
Da mozemo poreci Hristovo bozanstvo,kao sto to pokuisava kula Strazara,tada bi stvar bila jednostavnija.Medjutim Pismo uci da je Hristos bozanstvo-ON je Bog.Evo nekih primera samo.Matej1.23;Jovan 20:28; Filibljanima 2,6-11; 1.Timotiju 3,16 ; Titu 3:4;Jevrejima 1;8.U svetlu ovih stihova nije moguce poreci Hristovo bozanstvo.
Otac i sin su kao i supruznici dvoje sacinjavaju jedno_Otac i sin su bozanstvo,ali su 2 odvojene licnosti,takodje pripadaju jedinstvenom Bozanstvu.
Sveti Duh je takodje licnost i deo tog Bozanstva.Rimljnima 8 glava inace je ova glava jedan od razloga sto su Js morali da narave svoj prevod,jer ne podupire Trojstvo koje je ovde opisano.

8:34:"Koji je taj sto ce suditi?Hristos Isus je taj koji je umro,da ,stavise,onaj koji je ustao iz mrtvih,koji je s desne strane Bogu,koji se takodje moli za nas"

Moze li neko da nas zastupa ako nije licnost?Naravno da ne,jer ovajs tih kaze da se Isus TAKODJE moli za nas,jer ovo poglavlje govori o jednoj drugoj licnosti koja se moli za nas.26.stih iste glave nam govori o kome je rec"A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim."

Efescima 4,30 jos jedan tex o Duhu Svetome koji govori da neko moze da "ozalosti"Svetoga Duha.Ne mozes ozalostiti silu,mozes ozalostiti samo nekoga sa osecanjem i ostalim osobinama licnosti.
Zatim Jovan16,13, gde Isus kaze da ce nas Duh Sveti voditi i istini i ucenju.Once govoriti ali ne od sebe.Pa,Dela13,2gde Duh Sveti sebe naziva JA.To su samo neki citati

Onda u Delima 5,3 i 4 vidimo o bozanskom bicu.Petar optuzuje Ananiju da je slagao Duhu Svetom,objasnjavajuci da je to laganje Bogu.
Bibija govori o tome da je Sveti Duh nerazdvojivo povezan sa Ocem i Sinom u jedno zajednicko ime,otptilike kao sto brani par ima jedno preizme.To je ono ime u koga se ljudi krstavaju.Matej 28,19 gde se goviti u IME,ne u IMENIMA,Oca,Sina i Svetoga Duha.Svaka pijednicna licnost nije Bog,sve 3 osobe su Bog,ili sacinjavaju bozanstvo.To je kao vlada,koja je rec u jednini,ali se satoji od oredjenog broja clanova.Nijedan poseban clan nije vlada,ali svi zajedno cine vladu ako njeni pojedini clanovi.
Za sada dosta,retko kada sam raspolozen da ovoliko pisem:) nastavak sledi

Ma ne mora si ni vracas onako jos osnovne stvari nisi savlado,nego samo beganija kad je gusto,evo malo gore napisanog da se preispitas dok si na odmoru

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Vidis Peko i Risko vi iznostite lazno ucenj koje ne uci ni Kula strazara.Kula tvrdi da postoji samo jedan Bog.Ali kad citamo vase pisanje nalazimo 2 Boga,ne jednog iznad svega.To je Jehova,Bog,Otac,koji je svemoguci Bog,medjutim u vasem prevodu nalazim u Isaiji 9,9 prorocanstvo da ce Isus biti "silni Bog".Tu je dakle jedan "Svemoguci Bog" i jedan "Silni Bog".
Ovde se vase ucenje kule strazara suocava sa problemom po tom pitanju jer Isaija 43,10 kaze da nijedan Bog nije stvoren ni pre ni posle Boga i On nikako ne moze biti drugi Bog.Dakle vase ucenje je zbrkanije nego bilo koje hriscansko ucenje o Trojstvu.
Da mozemo poreci Hristovo bozanstvo,kao sto to pokuisava kula Strazara,tada bi stvar bila jednostavnija.Medjutim Pismo uci da je Hristos bozanstvo-ON je Bog.Evo nekih primera samo.Matej1.23;Jovan 20:28; Filibljanima 2,6-11; 1.Timotiju 3,16 ; Titu 3:4;Jevrejima 1;8.U svetlu ovih stihova nije moguce poreci Hristovo bozanstvo.
Otac i sin su kao i supruznici dvoje sacinjavaju jedno_Otac i sin su bozanstvo,ali su 2 odvojene licnosti,takodje pripadaju jedinstvenom Bozanstvu.
Sveti Duh je takodje licnost i deo tog Bozanstva.Rimljnima 8 glava inace je ova glava jedan od razloga sto su Js morali da narave svoj prevod,jer ne podupire Trojstvo koje je ovde opisano.

8:34:"Koji je taj sto ce suditi?Hristos Isus je taj koji je umro,da ,stavise,onaj koji je ustao iz mrtvih,koji je s desne strane Bogu,koji se takodje moli za nas"

Moze li neko da nas zastupa ako nije licnost?Naravno da ne,jer ovajs tih kaze da se Isus TAKODJE moli za nas,jer ovo poglavlje govori o jednoj drugoj licnosti koja se moli za nas.26.stih iste glave nam govori o kome je rec"A tako i Duh pomaže nam u našim slabostima: jer ne znamo za šta ćemo se moliti kao što treba, nego sam Duh moli se za nas uzdisanjem neiskazanim."

Efescima 4,30 jos jedan tex o Duhu Svetome koji govori da neko moze da "ozalosti"Svetoga Duha.Ne mozes ozalostiti silu,mozes ozalostiti samo nekoga sa osecanjem i ostalim osobinama licnosti.
Zatim Jovan16,13, gde Isus kaze da ce nas Duh Sveti voditi i istini i ucenju.Once govoriti ali ne od sebe.Pa,Dela13,2gde Duh Sveti sebe naziva JA.To su samo neki citati

Onda u Delima 5,3 i 4 vidimo o bozanskom bicu.Petar optuzuje Ananiju da je slagao Duhu Svetom,objasnjavajuci da je to laganje Bogu.
Bibija govori o tome da je Sveti Duh nerazdvojivo povezan sa Ocem i Sinom u jedno zajednicko ime,otptilike kao sto brani par ima jedno preizme.To je ono ime u koga se ljudi krstavaju.Matej 28,19 gde se goviti u IME,ne u IMENIMA,Oca,Sina i Svetoga Duha.Svaka pijednicna licnost nije Bog,sve 3 osobe su Bog,ili sacinjavaju bozanstvo.To je kao vlada,koja je rec u jednini,ali se satoji od oredjenog broja clanova.Nijedan poseban clan nije vlada,ali svi zajedno cine vladu ako njeni pojedini clanovi.
Za sada dosta,retko kada sam raspolozen da ovoliko pisem:) nastavak sledi

Ma ne mora si ni vracas onako jos osnovne stvari nisi savlado,nego samo beganija kad je gusto,evo malo gore napisanog da se preispitas dok si na odmoru

Bravo niki!!!

To je vise nego pravi odgovor,za one koji izvrcu bibliju.

A evo i od mene malo o svetom duhu:

(Jovan 14:26)

26 A utešitelj, Duh Sveti, kog će Otac poslati u ime moje, On će vas naučiti svemu i napomenuće vam sve što vam rekoh.

(jovan 15:20)
26 A kad dođe utešitelj, koga ću vam poslati od Oca, Duh istine, koji od Oca izlazi, On će svedočiti za mene.

(1 jov 5:6)

6 Ovo je Isus Hristos što dođe vodom i krvlju i Duhom, ne samo vodom nego vodom i krvlju; i Duh je koji svedoči, jer je Duh istina,

(jovan 16:7)
7 Nego vam ja istinu govorim: bolje je za vas da ja idem; jer ako ja ne idem, utešitelj neće doći k vama; ako li idem, poslaću Ga k vama.

(jovan 14:16,17,18)
16 I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
17 Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.

18 Neću vas ostaviti sirotne; doći ću k vama.

itd.

Dodato posle 3 minuta:

Iz ovoga se jasno vidi, da je Sveti Duh licnost!!!

Dodato posle 2 minuta:

(1 kor 2:14)

14 A telesni čovek ne razume šta je od Duha Božijeg; jer mu se čini ludost i ne može da razume, jer treba duhovno da se razgleda.

Dodato posle 17 Sati 15 minuta:

Znajući, čineći, osećajući

Veoma lako možemo videti iz Pisma da je Sveti Duh osoba. Njemu su pripisane osobine koje se mogu pripisati samo jednoj osobi. Osoba je biće sa umom, voljom i osećanjima. Ako Pismo pripisuje ove osobine Svetom Duhu, onda moramo zaključiti da je Sveti Duh osoba. U 1. Korinćanima 2:10-11 piše: "A nama je Bog otkrio posredstvom Duha; jer Duh ispituje sve, i dubine Božije. Jer ko od ljudi zna šta je u čoveku - sem čovekovog duha koji je u njemu? Tako isto niko - sem Duha Božijega - ne zna šta je u Bogu." Ovde se Duh opisuje kao da poseduje znanje. Sirova sila ili energija ne poseduje nikakvo znanje. Bilo bi apsurdno zameniti reč "Duh" rečju "postojanje (ili energija)" u Bibliji, jer bismo onda imali "energiju" koja ispituje sve stvari!

U Rimljanima 8:27 Pavle kaže: "A onaj što ispituje srca zna šta je smeranje Duha, pošto se po Božijoj volji moli za svete." Ovde se govori o umu Duha, nečemu što obična energija ne poseduje. U 1. Korinćanima 12:11 Pavle, govoreći o darovima Duha, kaže: "A sve ovo čini jedan i isti Duh, koji razdeljuje svakome kako hoće." Ovde vidimo da Sveti Duh poseduje volju, još jednu od osobina povezanu sa ličnošću.

U Rimljanima 15:30 Pavle pripisuje Duhu osećanje ljubavi. Sila ili energija ne može voleti. Ljubav je neodvojiva od ličnosti. Zanimljivo je da, iako sam čitao ili čuo nebrojeno mnogo propovedi o Božjoj ili o Isusovoj ljubavi za nas, još uvek nisam čuo propoved o ljubavi Svetog Duha. A ovo bi trebalo da je jedna od osnovnih osobina Svetog Duha, jer on proizvodi ljubav kao svoj plod u našim životima. Sveti Duh uistinu poseduje osećanja i može biti ražalošćen, jer Pavle, u Efescima 4:30, opominje crkvu da ne žalosti Svetog Duha Božjeg. Razmislite samo kako bi luckasto zvučalo da kažete da ste ražalostili energiju!

Duh opisan kao ličnost

Kroz celu Bibliju lične zamenice se koriste kada se opisuje Sveti Duh. U Jovanu 14:16 Isus je rekao: "I ja ću moliti Oca, pa će vam (on) dati drugog pomagača-utešitelja da (on) bude sa vama doveka." Ovde se lična zamenica "on" koristi i za Oca i za Duha. Ako verujete u ličnog Boga, isto tako treba da verujete i u ličnog Duha. U istom tom delu Isus je rekao da svet nije mogao primiti Duha jer ljudi nisu videli i upoznali Njega. Isus je rekao da Ga poznajete jer On prebiva sa vama.

Obratite pažnju koliko mnogo puta Isus koristi ličnu zamenicu kada govori o Svetom Duhu. U Jovanu 16:7-15 Isus nekoliko puta upotrebljava ličnu zamenicu on kada govori o Svetom Duhu. "Ali ja vam govorim istinu: dobro je za vas da ja odem. Jer ako ne odem, pomagač-utešitelj neće doći do vas; ako pak odem, poslaću vam Ga. I kada On dođe, dokazaće svetu da ima greha, i pravednosti, i suda. U pogledu greha - što ne veruju u mene; u pogledu pravednosti - što odlazim Ocu i nećete me više videti; u pogledu suda - što je vladar ovoga sveta osuđen. Imam još mnogo da vam govorim, ali sada ne možete da podnesete. A kad On dođe, Duh istine, uputiće vas u svu istinu; jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti ono što sluša, i najaviće vam što će doći. On će me proslaviti, jer će uzeti od mojega i javiti vam. Sve što Otac ima - moje je; zbog toga rekoh da će uzeti od mojega i vama javiti." Grčka lična zamenica on i njeni oblici veoma mnogo se upotrebljavaju kada se govori o Svetom Duhu u Svetom pismu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za devojcicu
jos nisi odgovorila na pitanje iz Jovana 17:21,a presla si na Rimljane 8:34 i jos ga laziras
Nije kako ti pises
NEGO JE BEZ TVOG DODATKA koji se takodje moli za nas!!!

Ovo je ono sto pise u Bibliji
34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umre, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?.
Kad odgovoris na to zasto laziras stihove,i odgovoris na pitanje iz Jovana 17:21,mozemo dalje u ozbiljan razgovor.

Nadalje kad smo kod elohima,odgovorite na pitanje kako to da je Mojsije bio Bog
2.Mojsijeva 7:1
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
Ako je Jehova Bog mogao da postavi Mojsija kao Boga faraonu,zasto ne bi mogao i da isusa Hrista postavi kao Silnog Boga za sve hriscane???
E sad jos jedno pitanje ,da li je Elohim Mojsije trojedanbog ,ili samo jedan???

Član
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poruka
317
Prevod je sa engleskog Risko,a sto se tice laziranja stihova pa tu ste majstori zar ne?Sto se tice tvojih pitanja pa i tu valjda znas kada ces dobiti odgovre,kada odgovris na sve ono sto si pre toga pitan,na ovoj i ostalim temama.Bitno je da smo utvrdili da vi definitvno nista hriscani vec pagani i mnogobozci jer verujete u 2 Boga.No idemo dalje na temi Trojstva,a ti Rsiko kad smognes snage pa odgovoris na sva pitanja od koji si pobegao,javi nam pa cemo da se pozabavimo tvojim pitanjima

Član
Učlanjen(a)
28.01.2011
Poruka
620
Prevod je sa engleskog Risko,a sto se tice laziranja stihova pa tu ste majstori zar ne?Sto se tice tvojih pitanja pa i tu valjda znas kada ces dobiti odgovre,kada odgovris na sve ono sto si pre toga pitan,na ovoj i ostalim temama.Bitno je da smo utvrdili da vi definitvno nista hriscani vec pagani i mnogobozci jer verujete u 2 Boga.No idemo dalje na temi Trojstva,a ti Rsiko kad smognes snage pa odgovoris na sva pitanja od koji si pobegao,javi nam pa cemo da se pozabavimo tvojim pitanjima

Bas tako niki!!!

Risko ja jos uvek cekam, na moja postavljena pitanja!!!

Na primer na post #1071, #1074, a takodje i na predhodne.

Dodato posle 3 Sati 3 minuta:

E moj Gerice
Nikada nisi cuo da se JS mole da dodje carstvo moje?
Eto sad jesi cuo od mene.I ja se molim da dodje carstvo Bozje i da bude volja njegova i na zemlji kao sto je i na nebu.
Nadam se da si cuo jos mnogo toga od mene,a sto nisi pitaj.
Hajde da krenemo sa tvojim pitanjem u vezi ELOHIM.Tvrdis da ta rec podupire trojstvo.Izgleda da bolje znas hebrejski i od samih jevreja.

psalam 97:7
poklonite mu se svi bogovi

Sto se tice jevrejske reci "ELOHIM"
elo'hah - bog ima 2 oblika mnozine
- elo'him bogovi i
- elo'heh bogovi od
Sve je to jevrejska gramatika ,pa cu pokusati da pojednostavim po srpski.
1.Jevrejima je oduvek bila potpuno strana pomisao da je Bog skup vise bogova-trojstva(znaju svoj jezik)
2.Biblija koristi rec elo'him i elo'heh i kad se osvrce na niz laznih bogova i idola
2.Mojsijeva 2:12
12 Jer ću proći po zemlji misirskoj tu noć, i pobiću sve prvence u zemlji misirskoj od čoveka do živinčeta, i sudiću svim bogovima misirskim, ja Gospod.
3.moze se odnositi i na samo JEDNOG TUDJEG BOGA
-Tako su se Filestejci osvrnuli na svog Boga Dagona (sudije 16:23,24)
-Val ili Baal se takodje naziva Bogom-ELO'HIM (1.samuilova 18:27)
Da nisu i Dagon i Baal bili neka trojstva???

4.Elo'him se moze odnositi cak i na ljude.
Mojsiju je receno da ce biti bog-ELO"HIM i za Arona i za faraona (2.mojsijeva 4:16 .7:1)
Da nije i Mojsije bio Trojedan covek ili Bog???

Poenta je da se elo'him upotrebljava da ISKAZE VELICANSTVENOST ili SUPERIORNOST,nesto slicno kao zamenica " VI" na nasem jeziku..moze da se tumaci u jednini kada se nekome persira "vi gospodine"...
Ako ti neko kaze "VI Gospodine" ne misli se da vas ima vise u tebi,pogotovo ne broj 3.

Dodato posle 5 minuta:

za devojcicu
jos nisi odgovorila na pitanje iz Jovana 17:21,a presla si na Rimljane 8:34 i jos ga laziras
Nije kako ti pises
NEGO JE BEZ TVOG DODATKA koji se takodje moli za nas!!!
Ovo je ono sto pise u Bibliji
34 Ko će osuditi? Hristos Isus koji umre, pa još i vaskrse, koji je s desne strane Bogu, i moli za nas?.
Kad odgovoris na to zasto laziras stihove,i odgovoris na pitanje iz Jovana 17:21,mozemo dalje u ozbiljan razgovor.Nadalje kad smo kod elohima,odgovorite na pitanje kako to da je Mojsije bio Bog
2.Mojsijeva 7:1
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
Ako je Jehova Bog mogao da postavi Mojsija kao Boga faraonu,zasto ne bi mogao i da isusa Hrista postavi kao Silnog Boga za sve hriscane???
E sad jos jedno pitanje ,da li je Elohim Mojsije trojedanbog ,ili samo jedan???

šta cemo risko s imenom boga, kako boga treba zvati u trojstvu?

U kom imenu treba da smo spašeni?

isus a naš gospod Božiji Sin kaže: "Ako ustrajete u mojoj nauci... upoznaćete istinu..." (Jn. 8,31-32). Na ovom svetu postoji samo jedan izvor koji nam donosi istinu od Boga: Božija reč, onako kako nam je objavio Božiji Sin. Kroz Isusa Hrista nam je Bog rekao sve što je želeo da nam saopšti. "U davnim vremenima Bog je govorio preko proroka očevima, danas govori kroz svog Sina." (Jev. 1,1-2). Zato Njegova večna reč sama odlučuje o tome da li su "Svedoci kule stražare" svedoci istine ili svedoci Bruklinskog društva traktata u Americi.

šta je ime?

Naše ljudsko divljenje nas zbog toga ne bi trebalo lišiti trezvenosti, kako bi mogli ispitati "udruženje Novog sveta" koja se trudi da utiče na javnost pomoću najmodernije propagandne tehnologije na javnim skupovima, u rezolucijama i intenzivnim uključivanjem nebrojenih propagatora - ispitati je po Božijem merilu: Koje je to ime u kome bivamo spašeni? Isus Hrist ili Jehova? Ako "Verni sluga" kako sebe "Društvo Kule stražare" (centrala) sebe naziva, u ovome greši, onda je razotkriven i u svojim ostalim tvrdnjama kao "neveran" - lažan.šIme je ono što karakteriše pojedino biće radi njegovog razlikovanja od drugih (npr. 1. Moj. 2,20: "I čovek dade ime svakoj životinji i svakoj ptici nebeskoj i svakoj zveri poljskoj...").

Ime kao karakteristika bića

Pažljivi čitalac Biblije zna da imena u Pismu pre svega karakterišu bića. Adam je, na primer, nazvao svoju ženu Eva (heb. Havva, od reči HAJ - život; Živka, Živana), zato što je ona majka svih živih (1. Moj. 3,20). Otac verujućih Avram, dobio je od Boga novo ime - Abraham (otac mnoštva). Slično je Bog učinio i Jakovu kad mu je dao ime Izrael (Božiji borac).

I kod nas se dešava da ljudi imaju ime, kasnije prezime po onome što je bilo karakteristično za njih. Najlakše je to pokazati na prezimenu Kovačević gde je nekad bio neki kovač, pa su po njegovom zanatu svi ukućani bili kovači, pa Kovačevići. Ili Mlinarčić, po nekom mlinaru. Danas u toj porodici nema ni jednog kovača, ili mlinara, slično kao što se i mnogi nazivaju hrišćanima ali, nažalost, nisu svi i hrišćani.

Božije ime - izraz i objava njegovog bića

Razna Božija imena, onako kako ih nalazimo u Bibliji, nisu imena kao Kovačević i Mlinarčić, nego su izraz i objava Njegovog božanskog bića. Izraz "Ime Božije" zato često znači isto što i Bog lično (vidi 1. Car. 8,43; 5. Moj. 12,11). Da bi objasnili da su ova razna Božija imena u Starom i Novom zavetu trebala da služe za objašnjenje i objavu Njegovog bića, moramo ih navesti po mogućnosti kompleksno. S tim u vezi, koristićemo listu Božijih imena u predgovoru drugom izdanju "Elberfeldske Biblije" (1891), koju "Društvo Kule stražare" (u nemačkom govornom području) često citira. Na objašnjenje prevodioca iz 1891. godine (kad se radi o reči "Jehova"), nažalost, "Jehovini svedoci" nimalo ne obraćaju pažnju - ovo ime su sebi nadenuli tek 1931. U protivnom, uz korišćenje ove Biblije, ne bi mogli da dođu do pogrešnih zaključaka i tumačenja.

Božija imena u Starom zavetu

1. El - Bog silni (naročito kod Jova i u Psalmima).

2. Eloah - Moćan, neograničen, takođe onaj od koga dolazi strah (naročito kod Jova).

3. Elohim - Množina od Eloah - Bog, Stvoritelj i održavalac sveta (najčešće korišteno ime. Samo u Prvoj Mojsijevoj je korišteno 200 puta.).

4. Adon ili Adonaj - Gospodar ili Moj Gospodar/Gospod (Ps. 2,4; Sud. 6,15 itd.).

5. Cur - Stena - (5. Moj. 32,4; 5. Moj. 32,15; 5. Moj. 32,18.).

6. Kadoš - Sveti (Isaija je ovo ime upotrebio 32 puta).

7. Šaddaj - Svemogući (često upotrebljavano od strane patriarha i Jova, 2. Moj. 6,4).

8. Jahve - "On jeste" (značenje imena Jahve nam je poznato iz Druge Mojsijeve 3,14 gde se Bog predstavlja Mojsiju u gorućem grmu rečima: "Ja sam onaj koji jesam" i dalje: "Kaži dakle deci Izraela: "Ja jesam" me je poslao vama, tj. "onaj koji je aktivan, koji se objavljuje kao živ i koji pomaže, On me je poslao vama" - vidi Real-naučni rečnik 8. tom, str. 534). "Jahve" je ova reč u trećem licu, dakle: "On je" (ja sam, ti si, on je). Kako su ovu reč koristili Jevreji, Isus i njegovi apostoli, navešćemo kasnije.).

9. Jahve Sevaot - (Tačnije: J'HVE C'BAOT, ne zna se kako se izgovara, /ovo je samo prepis ali nedostaju znaci za pravilno čitanje - prim. prev./) Ime Savaot (Gospod nad vojskama) veoma često koriste proroci, dva puta je upotrebljeno u Novom zavetu (Jak. 5,4 i Rim. 9,29) i tamo se to nalazi doslovce prepisano sa hebrejskog na grčki (Sabaot), dok prva reč ovog složenog imena, "Jahve" nije ni prepisana ni prevedena, nego je nadomeštena rečju KIRIOS (Gospodar /sa hebrejskog Adonaj, kako su se jedino jevreji usuđivali da izgovore ime koje je bilo zapisano slovima JHVH - prim. prev./).

Božija imena u Novom zavetu

Mnoštvo imena Božijih kako ih nalazimo u Starom zavetu je u Novom zavetu znatno redukovano. Novi zavet se ograničava posebno na dva imena:

1. Theos - Bog: Ova reč je upotrebljena više od hiljadu puta i odgovara starozavetnom El, Elohim...

2. Kirios - Gospodar (Gospod): Ova reč je upotrebljena u vezi s Bogom više od 600 puta i odgovara reči Jahve ili Adonaj u Starom zavetu. Osim ova dva imena nalazimo još i imena koja Božije biće bliže opisuju, kao na primer: "Svevišnji" ili "Bog na visini" (Lk. 1,32; Lk. 1,35; Lk. 1,76; Lk. 2,14 itd.). "Svemogući (ili Svedržitelj)" (2. Kor. 6,18; Otk. 1,8), "Otac" (Mt. 6,9; Mt. 11,25; Jn. 17,25; 2. Kor. 6,17 itd.), "Kralj" i "Kralj kraljeva" (1. Tim. 1,17; 1. Tim. 6,15 itd).

Dodato posle 4 minuta:

Dali je isus izgovarao ime jahve?

Smisao Isusove misije je bilo da otkrije i propoveda ljudima Božije ime (Jn. 17,6; Jn. 17,12; Jn. 17,26). zato moramo pretpostaviti da bi se Isus suprotstavio svakoj novotariji koja bi bila protivna volji njegovog Oca i časti Njegovog imena. Isto kao što je u svom svetom gnevu isterao trgovce iz hrama svog Oca, suprotstavio bi se i odbacivanju ili obeščašćivanju Božijeg imena. Iznova i iznova nas fascinira kako Hrist uspeva da upotrebi Stari zavet kao mač u svakoj situaciji protiv svih iskušitelja, neprijatelja i za pouku svojim učenicima. Poznavao je Pismo kao niko drugi na Zemlji.

Pogledajmo dakle, u evanđeljima, koja nam posredstvom Duhom inspirisanih očevidaca, oslikavaju život Božijeg Sina, kako je on nazivao Boga, kako se obraćao svome Ocu. Otrežnjujuća činjenica koja bi trebala da prodrma svakog istinoljubivog "svedoka": U svim evanđeljima - to znači u izvornom grčkom tekstu nedostaje reč Jahve, ne pojavljuje se ni jednom. Isus, tokom iskušenja u pustinji (Mt. 4,4-10), suprotstavlja se satani citirajući tri mesta iz Starog zaveta u kojima je, u originalnom hebrejskom tekstu napisana reč Jahve. Novi zavet ipak govori da je Božiji Sin upotrebio reč Bog (gr. Theos) ili Gospod (gr. Kirios), upravo tako kako je to bio običaj među Jevrejima. Time bi trebalo da je ovo pitanje jednom za svagda rešeno, za svakog onog kome je Isus Gospod i primer!

Kad je Isus čitao u sinagogi svog rodnog grada spis proroka Isaije, po Luki 4,18 je čitao: "Duh Gospoda" a ne, kako je stajalo u originalnom hebrejskom tekstu "Duh Jahve"... dalje je čitao "godinu milosti Gospodnje" a ne "godinu milosti Jahvine". Ako bi ovde upotrebili logiku i nauku Društva kule stražare, morali bi da optužimo Isusa da je "izbacio" lično Božije ime iz originalnog teksta proroka Isaije. Da, morali bi da zaključimo da je Isus svojim primerom i ponašanjem porekao ono što je bio: svedok boga "Jehove".

E sad da vidimo, šta ti ovde nije jasno?

Dodato posle 18 minuta:

Risko i ostali JS, pitam sta je s odgovorom, ko je alfa i omega, pocetak svega i svrsetak svega, a takodje zivot i smrt?

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za gericu
Kao prvo i osnovno opet ne odgovaras na moja pitanja :
kako to da su otac i sin u ucenicima,
niti kako to da je Mojsije bio Bog,prema Jovanu 17:21, i 2.mojsijevoj 7:1

Ali hajde odgovoricu ja na tvoja pitanja
Tekst si zapoceo sa "U davnim vremenima Bog je govorio preko proroka očevima, danas govori kroz svog Sina." (Jev. 1,1-2).
To danas je bilo za vremena apostola Pavla,pre 2000 godina.Isus je jos tada prorekao da ce biti od tada do poslednjeg dana i psenice i kukolja.Kukolj ili SEKTE su posejane jos u I veku nase ere,i plodovi tih sekti su vidljivi svima.Dovoljno je poslusati vesti na tv ili izaci napolje i videti kakvi su hriscani danas,kako nemaju ni slovo H od hriscanstva.,sem ako ti mislis da su ti tvoji koji ubijaju i koje blagosiljate za ratovanje pravi hriscani.

To sto pises za bozja imena El,elohim,Bog,stena itd,to su samo TITULE!!!,a titule nikada nisu bile niti ce biti IMENA.
Imena su Dejan,Goran,Vladan,Zoran,Dragan....
Ljude zanima kako se zove pravi Bog koji je stvorio Adama i Evu.
Kao sto znaju da je indijanski Bog po imenu Manitu,pa grcki Zevs,Apolon,Posidon itd ,itd..da ih sve ne nabrajam po imenima.
Bas da bi se razlikovao od mase drugih bogova ,Svemoguci Bog je ljudima kazao ime po kojem ce ga prizivati i razlikovati od drugih laznih Bogova.Sam je sebi nadenuo ime JEHOVA,a ne ljudi.
Drugi je problem ,sto je njegov mrzitelj uticao na ljude da oni izbace njegovo ime iz Biblija,ili da ga ne izgovaraju.
Spomenuo si Isusa hrista i njegovo citanje Isaije u sinagogi.
Isaija 61:1,2
Duh je Gospoda Boga na meni, jer me Gospod pomaza da javljam dobre glasove krotkima, posla me da zavijem ranjene u srcu, da oglasim zarobljenima slobodu i sužnjima da će im se otvoriti tamnica.

2 Da oglasim godinu milosti Gospodnje i dan osvete Boga našeg, da utešim sve žalosne (DK prevod)

1 Duh Jahve Gospoda na meni je, jer me Jahve pomaza, posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena; da zarobljenima navijestim slobodu i oslobođenje sužnjevima;
2 da navijestim godinu milosti Jahvine i dan odmazde Boga našega; da razveselim ožalošćene na Sionu(prevod Stvarnost)

Sve starozavetne knjige bilo na jevrejskom(hebrejskom),ili grckom SEPTUAGINTE imale su zapisano Bozje ime Jehova u obliku tetragramatona.,a jednu od njih je citao i sam Isus Hrist.
Da se mozda nije plasio fariseja ,pa zato tamo gde pise Jehova,i on sam govorio Gospod???
Mozemo biti sigurni 1.000.000 % da je Isus citao bas onako kako je pisalo.
Zato je mogao sa pravom i reci
Ja Javih IME tvoje ljudima.,Jovan 17:6
6 Ja javih ime Tvoje ljudima koje si mi dao od sveta; Tvoji behu pa si ih meni dao, i Tvoju reč održaše.
Nebuloza je tvrditi da je to ime Gospod Bog jer je to samo titula i Gospod i Bog.
Zna se dobro sta je IME,a sta je Titula.

Član
Učlanjen(a)
24.01.2010
Poruka
667
Kakvi su sagovornici Jehovini svedoci ?

Приче Соломунове, глава 27
2. Нека те хвали други, а не твоја уста, туђин, а не твоје усне.

Na ovom forumu po svim temama su Jehovini svedoci diskutovali sa hrišćanima,ateistima budistima,muslimanima i da ne nabrajam dalje.

Zbog toga sam želeo da napravim anketu o tome šta ljudi misle o njima kao sagovornicima.
Razmislite o tome .
Kakav su utisak ostavili na vas?

Često su citirali Bibliju.
Da li ste stakli utisak da se stvarno toga i drže?

Na temama o Jehovinim svedocima ili drugim gde i oni učestvuju ste ih verovatno već dobro upoznali.
Voleo bih da na jednom mestu mogu da pročitaju kakvu su svojim učešćem stekli reputaciju.

Mislim da svako ko je čitao postove već zna kakvo sam mišljenje ja stekao o njima ali za one koji čitaju prvi put da napišem sažeto mišljenje.

Jehovin svedok ne želi da sasluša,a insistira da bude saslušan.

To bi bilo moje najkraće mišljenje,koje ih naravno ne interesuje :)
Molim vas da date vaše mišljenje.

Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Ne mozemo ih sve generalizovati prema ovima koji pisu na forumu. Nisu svi oni isti niti su isti pripadnici drugih religija. I ti ljudi kao i svi drugi traze svoje mesto, svoju srecu, svoj spas. Pronalaze ono sto im se cini najadekvatnijim i tu traze utociste kojim bivaju uslovljeni te se tako i u daljem radu manifestuju. Nemogucnost da budu otvoreni tj. neograniceni u komunikaciji sa drugima dolazi delom iz "obuke" jehovinih svedoka ali dobrim delom i iz vaspitanja i prozivljenog iskustva. Kao i svi ostali, i oni cine ono sto smatraju najboljim...a to sto su opsednuti neznanjem, to je druga tema o kojoj nema razloga da se govori.

Natrag