Izopačena predstava o Bogu

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
nisam znao. kolikio sam ja obavesten do juce,jediono ako su danas uspeli naucnici da preskoce motkom 200 ooo km veliku provaliju neznanja,kakav skok! da znaju da se koristi tek nekih 10 %posto od kompletnog mozga,samo tolko kapacitetom. kazem mozda nisam cuo.
ali da li ti znas da se znanje ne skladisti u mozgu ,Bozje znanje,vec u srcu? e,to ti je muka,jer instrumenti tu nisu mocni da dosegnu naucni saldo je tu nula. ali veruj da je to istina. to proradi tek posle smrti kod mnogih al kasno. sve vreme se cude odakle im dolazio kazu ljudi taj instikt,neki cudan osecaj. sve vreme je taj osecaj bio kontra od pameti a gle kad im se dogodi to u stvarnosti neke manje stvari desava se kod mnogih to iskustvo,oni kazu ,kako to nije mogao pre da uhvati odakle je to dolazilo,kazu kao iz podsvesti. jadni ljudi,kakva podsvest,to je glas savesti dolazi iz srca,tu je Bozja tvrdjava za njegovog coveka ,jer je on sazdao stvorenje i bolje zna sto je gde,gde bubrezi,gde srce itd. ni sustinu naseg oka ne mozemo spoznati osim da se divimo tome. kakav majstor.sta majstor slucaj.o,akak beda opd pameti onda u nama!

Imaš božjeg znanja u srcu a nemaš znanja o pisanju velikog slova na početku rečenice.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Život i realnost te uveliko demantuju. Upravo je stvar u tome što se neće složiti. Najbolji dokaz za to je činjenica da danas u svijetu postoji skoro hiljadu vjerskih denominacija (o pojedincima da i ne govorim) koje su nastale upravo iz razloga različitog poimanja i tumačenja Božije riječi, odnosno, Biblije. I naravno, svi tvrde da su samo oni u pravu.

Ništa ne znači što netko tvrdi da je pravi ili da je u pravu. Ljudi govore iz neznanja ili oholosti, ili neke svoje ogranienosti. Važno je da Isus na takav način nije govorio. On je rekao: po ljubavi će vas prepoznati, ako se međusobno budete ljubili, po tome će se znati da ste moji učenici.
Unatoć doktrinalnim razlikama naših vjera, ne možemo reći da se kršćani mrze - ja za sebe znam da nikog ne mrzim, iako se ne slažem s nekima. Dakle, ima nesloge, jer nismo ujedinjeni, a neki (koji se još nisu obratili i nanovo rodili u Kristu) ujedbdinjnje kršćana se čini suludo. No, ako si primjetio, kad se vodi diskusija s ateistima, onda smo svi složni.
:dtyste: Dakle, kao kršćani vjerujemo u Boga, koji je naš Otac, u Isusa Spasitelja, Duha Posvetitelja, u život vječni...itd. dakle, to su bitne stavri i temelji vjere.
Biblija, odnosno Evanđelje koje je kršćanima bitno, razumijemo i prihvaćamo tako kako je napisano. Ukoliko netko tumači drugačije, može - njegova stvar, ali taj ne stiže daleko... jer ima mnogo sekta koje su se pojavile i nestale.

Božja Riječ nije kruta, napisana je za svakog čovjeka i za sva vremena. Svaki je prima kako može, prema svojim sposobnostima i raspoloživosti svoje duše. Možemo je shvatiti različito, ali važno je da nas Božja riječ pouči, prosvijetli, osnaži, da shvatimo da je izrečena za nas i da je znamo primjeniti životu.
Svojevremeno sam sudjelovala na biblijskim sastancima. Bilo je interesatno za čuti kako je čitanje jedne epizode iz Evanđelja svakom sudioniku progovorila drugačije i kako je netko primjetio nešto što drugi nije.
To je dobro i korisno jer obogaćuje.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
po ljubavi će vas prepoznati, ako se međusobno budete ljubili, po tome će se znati da ste moji učenici.
zanimljiva izjava
ali nedostaje i da je Ius rekao:

Prve četiri od Deset zapovijedi Božjeg Zakona sažete su u jednu veliku zapovijed: ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim,svom dušom svojom, svom pameću i snagom svojom.
Posljednjih se šest sadrže u drugoj zapovijedi: ljubi bližnjega svoga kao sebe samog

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ništa ne znači što netko tvrdi da je pravi ili da je u pravu. Ljudi govore iz neznanja ili oholosti, ili neke svoje ogranienosti. Važno je da Isus na takav način nije govorio. On je rekao: po ljubavi će vas prepoznati, ako se međusobno budete ljubili, po tome će se znati da ste moji učenici.
Unatoć doktrinalnim razlikama naših vjera, ne možemo reći da se kršćani mrze - ja za sebe znam da nikog ne mrzim, iako se ne slažem s nekima. Dakle, ima nesloge, jer nismo ujedinjeni, a neki (koji se još nisu obratili i nanovo rodili u Kristu) ujedbdinjnje kršćana se čini suludo. No, ako si primjetio, kad se vodi diskusija s ateistima, onda smo svi složni.
:dtyste: Dakle, kao kršćani vjerujemo u Boga, koji je naš Otac, u Isusa Spasitelja, Duha Posvetitelja, u život vječni...itd. dakle, to su bitne stavri i temelji vjere.
Biblija, odnosno Evanđelje koje je kršćanima bitno, razumijemo i prihvaćamo tako kako je napisano. Ukoliko netko tumači drugačije, može - njegova stvar, ali taj ne stiže daleko... jer ima mnogo sekta koje su se pojavile i nestale.

Božja Riječ nije kruta, napisana je za svakog čovjeka i za sva vremena. Svaki je prima kako može, prema svojim sposobnostima i raspoloživosti svoje duše. Možemo je shvatiti različito, ali važno je da nas Božja riječ pouči, prosvijetli, osnaži, da shvatimo da je izrečena za nas i da je znamo primjeniti životu.
Svojevremeno sam sudjelovala na biblijskim sastancima. Bilo je interesatno za čuti kako je čitanje jedne epizode iz Evanđelja svakom sudioniku progovorila drugačije i kako je netko primjetio nešto što drugi nije.
To je dobro i korisno jer obogaćuje.
Sve je ovo fino i lijepo što si napisala (prava apologetika), no, ima jedan mali problem, kada je riječ o tome kako pojedine vjerske denominacije shvataju i tumače Sveto pismo. Notorno je da ga tumače različito, jer da nije tako ne bi ni bilo na hiljade različitih autonomnih pokreta toga tipa. Šta je ovdje problem? Problem je što ne postoji reper od koga će se poći pri ocjeni da li neko Sveto pismo tumači pravo ili krivo? Tvrdnja, recimo, jednog adventiste da je on pravi tumač Božije riječi, u principu stoji ravnopravno sa tvrdnjom bilo koje druge vjerske denominacije - katoličke, pravoslavne, protestantske...
S toga mislim, da bi vjernici to morali shvatiti i sud o tome prepustiti Bogu u koga vjeruju, a ne da sami sude i presuđuju ko je "pravi", a ko "krivi" vjernik.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Bilo bi idealno kada bi većina hrišćana u svom duhovnom životu zadržala svest o slabosti svoje prirode i zavisnosti od Božje sile,kakvu je imala u početku svog duhovnog iskustva. Pošto dožive vidljive promene svoga karaktera, ostave alkohol, duvan, naprasitu narav i slične grehe, mnogi spuste pogled sa Hrista na sebe. Sa opravdanja verom, nesvesno ali voljno prelaze na opravdanje delima. Umesto Hristovom, počinju da se bave svojom pravednošću i da na njoj grade temelje svog spasenja.

Posledice sopstvene grešnosti, ranije manifestovane u neprijatnim osećanjima i narušenom odnosu sa okolinom su gotovo sasvim nestale, te su oni pomislili da mogu sada konačno da se oslone na sopstvenu pravednost. Tako su dospeli u veoma teško stanje. Više ne mogu da se prepoznaju u siromašnima duhom, koje Isus naziva blagoslovenima (Matej 5,3).

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
@100dinara
kroz gay populaciju se sam sotona ruga Bogu i Kristu
jer navodi ljude na odvratan grijeh, prestup Božjeg Zakona
Bog je u Edenu izrekao blagoslov muškarcu i ženi, i to se ne mijenja

@jurivaka
poštovani uredniče, ljudi, vjernici ili oni koji su još uvijek u tami danas če mnogo teže shvatiti tko je pravi Božji sluga, jer su posvuda oko nas stotine raznih denominacija, vjerskih zajednica koje se lažno predstavljaju da su kršćani
kršćanska crkva je jedna, i nema ni dominacija niti ikakvih frakcija
Krist je na čelu te crkve uvijek bio i ostao, nikakav grešni čovjek
kršćanstvo je čisto, sveto i ponizno to je prava odlika Kristovih sljedbenika

da bi čovjek koji je u tami, odnosno nepoznavanju istine o Bogu , Kristu i Svetom Pismu mogao razumijeti što je istina kada dođe u kontakt sa istinom na tog čovjeka mora djelovati Duh Sveti, jer tek tada če moći pravilno razumijeti, prepoznati istinu
čovjek koji je u tami nemože sam od sebe shvatiti, prepoznati zaključiti šta je istina gdje je istina,
može naslučivati ali ni tada nije 100% siguran
tek djelovanjem Božjeg Duha na srce čovjeka, prepoznaje se istina
svatko to može, samo je pitanje da li to želi

kada je Spasitelj govorio o ljubavi, u prvom redu je mislio na ljubav stvorenja prema Bogu, koja se traži kroz poštivanje Božjeg Zakona koji je zapisan na prve četiri zapovijedi na prvoj kamenoj ploči
ljubav prema bližnjemu je potpuna kada se poštuju drugih šest zapovijedi Božjeg Zakona na drugoj kamenoj ploči
tako svatko može shvatiti da je na prvoj ploči napisan odnos, dužnosti prava stvorenja prema Stvoritelju
a druga ploča Zakona regulira odnos stvorena prema stvorenju, čovjeka prema čovjeku

prorečena je reforma o poštivanju Božjeg Zakona, baš u posljednjim vremenima prije slavnog drugog dolaska Spasitelja, kroz pero Božjeg sluge proroka Izaije
Izaija 58:12
i ti češ graditi na stari razvalinama
diči češ temelje budučih koljena
zvat če te popravljačem pukotina
i obnoviteljem cesta do naselja

prije 2700.g. Bog je najavio moralnu reformu koja se upravo vrši, evo danas pred našim očima
ostvaruje se proročanstvo
subota je kao dan odmora bila dugo u ruševinama, nepoznata, sakrivena od ljudi, ali je osnivanjem adventnog pokreta ponovo skrenuta pažnja ljudima na svetkovanje tog dana odmora
osnivanjem pokreta adventista moralna reforma je započela i vrrši se do sudnjeg dana
nije pažnja skrenuta samo na subotu nego i na poštivanje Božjeg Zakona svih 10.zapovijedi
dakle kompletna moralna reforma koja se sastoji od upoznavanja Božjeg Zakona, Biblijskog vjeronauka, istinitog tumačenja Kristovog Evanđelja
moralni reformator ima zadaću:
upoznati ljude, upozoriti ih na Božji Zakon, na njegovu vrijednost, neprolaznost, upoznati ljude kako da se približe Bogu, da ljudi sami shvate koliku žrtvu je Gospod Bog prinio za grešnike jer ljubio nas je ljubavlju *jačom od smrti*
i kako da pokažu zahvalnost Gospodu za život koji imamo i koji nas čeka u Kraljevstvu Nebeskom

upoznati ljude sa Kristom Spasiteljem kroz proroke i Evanđelje , dovesti ljude u Kristove ruke da ih On vodi prema Bogu

pravilno tumačiti sve Bibilijske kjnige, Stari i Novi zavjet

objasniti da uz moralnu reformu ide i zdravstvena reforma, tek nakon toga čovjek može pristupiti krštenju, obredu poniznosti, Euharistijskom slavlju i postati kršćanin
moralni reformator koji je ujedno i zdravstveni, ima veliku,tešku zadaću jer ljudi su zaljubljeni u ovaj svijet, ali uz pomoć Boga i Krista zadaća se obavlja, svakodnevno

http://serbianforum.org/religija/361531-zdravstvena-i-moralna-reforma.html

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Pa gej populacija radi upravo to - onda su i oni njegovi učenici, zar ne?

Krajnje neukusna poredba, ne želim odgovarati na ovakvu provokaciju. Ti zagovaraš homoseksualce i sve te izopačenosti, zar ne?
Nadam se da će ti taman ili netko tko ima dobro zašiljeno pero, dati odgovor.

Na tvoja prethodna pitanja odgovaram:

100Dinara : Ako malo bolje pročitaš šta si napisala shvatićeš da si, u principu, kontradiktorna. Naime, ako se ideja ili poimanje boga menjalo tokom istorije, to znači da je svaka generacija imala neku svoju sliku zasnovanu na svom doživljaju i svojim potrebama. Znači, ne možemo govoriti o "ispravnoj" slici o bogu kada se počelo od ličnog doživljaja i potreba. Ako neko i kaže da je nečija slika o bogu "izopačena" to samo znači da se nečija slika o bogu ne slaže sa njegovom (ličnom) slikom o bogu, jer, kako smo već ustanovili, objektivnog i nezavisnog repera nema. Prema tome, dolazimo do zaključka da objektivne, istinite, nezavisne i "prave" slike o bogu nema; postoje samo različita tumačenja zasnovana na potrebama, doživljajima i drugim subjektivnim kategorijama kod čoveka.

Ne, nema kontradikcije. Znam što govorim, ali ti ne razumiješ. Idemo točku po točku. Sve se na ovom svijetu mijenja, (i napredujemo u svakom pogledu, haha…) Dakle, s razvojem čovjeka i njegove svijesti mijenjala se slika o Bogu, ali to ne znači da se Bog mijenjao. Bog je isti “ Isus Krist isti je, jučer i danas.” Ukratko, Bog Starog Zavjeta je prikazan kao Ratnik, Gospodin nad vojskama, Strogi sudac, Onaj koji kažnjava I kojeg se treba bojati. Kako je primitivan čovjek mogao drugačije razumjeti ako se njegov život svodio na borbu za goli opstanak i preživljavanje (jelo), prokreaciju, da ne govorim o tome da je ženu trebao samo kao ženku, a odnos prema djeci da ni ne spominjem…Onda je došao Isus koji govori o Milosrdnom Ocu koji prašta I ljubi svoje stvorenje. Zašto ga farizeji i učeni ljudi onoga doba nisu prihvatili. Imali su zacementiranu sliku o Bogu koji je strog sudac, zato su ga pokušavali udobrovoljiti svojim djelima. Isus, s druge strane, svojim stavom prema- pazi sad- grešnicima, gubavcima, siromašnima, poganima, ženama, djeci…dakle, marginalcima onoga vremena, mijenja sliku o Bogu, ali učeni ljudi to ne samo da ne prihvaćaju, nego ga razapinju.
Sve do Srednjeg Rijeka ta slika o Bogu je prevladala u kršanstvu. Kad slušam Španjolce i njihovo viđenje o osvajanju Amerike i stradavanju domorodaca, onda kažu da je glavna zabluda bila u tome što su ondašnji konkistadori smatrali da su odabrani da navjeste Evanđelje, da se pogani pokrste itd. Ali, istovremeno, imaš povijesne zapise o tme, franjevci i dominikanci se bore protiv takvih metoda i govore da je svaki čovjek stvorenje Božje. Naravno, za svoja ujerenja plaćaju glavom.
Dalje, dugo je vremena postoalo uvjerenje da je čovjek grešan, što je istina, i da je njegovotijelo izvor grijeha. Stoga, tijelo treba trapiti, pokorama umištiti grešne sklonosti. Imamo čitavu vojsku pustinjaka i čudnih ljudi koji su živjeli po spiljama i pustinjama. Ne govori se da je to bilo loše, među njima je bilo svetaca ( sv. Antun npr.) ali sve je to bio znak onoga vremena. Kasnije se pojavljuju redovnici i monasi koji pak smatraju da je monaški život privilegiran i da u Bogu posvećemom životu mogu osigurati spasenje. Kasnije francuska revolucija, pojava jansenizma itd. Što danas imamo? Ateizam, agnosticizam, vjerska ravnodušnost, idolopoklostvo, praznovjerja…ali, suvremeni čovjek je još uvijek u potrazi za srećom i duševnim zadovoljstvom koju ne može zadobiti materijalnim stvarima.
Uglavnom, danas se u teologiji govori o posinstvu, o milosti koja izvire iz krštenja, o Bogu koji je čovjeku blizak, koji želi da čovjek postigne svoju puninu, da se ostvari kao čovjek. To znači da dođe do spoznanja istine da je stvoren iz ljubavi i za ljubav i da živi u zajedništvu s Bogom.

A odakle dolaze te tri tačke? Iz nečijeg subjektivnog poimanja; kako da neko zna da su jedine one ispravne kada ne postoji objektivni, spoljašnji kriterijum? Zašto bi ti sad bila u pravu kada sam čuo gomilu ljudi (između ostalog i sveštenika, kako katoličkih, tako i pravoslavnih) koji se ne slažu sa ovim tačkama? I ko tu onda može reći ko ima "pravu" a ko "izopačenu" sliku o bogu?

Rekla sam tri da mi bude kraće. Može i pet i deset.
Shvati, to je Vjerovanje ili Credo ili Simbol vjere. Ne vjerujem ti kad kažeš da svećenici to ne vjeruju ili to nisu svećenici.

Ovo je isto kao ona Alan Fordova… Šta to znači ima "duha svetoga koji sve proniče i dubine božje" kada smo već ustanovili da je sam doživljaj boga subjektivna kategorija?

Volim, tj. voljela sam Alana Forda, pa ako smo istomišljenici u čemu, nije mi krivo, haha.

Ovako: ti kažeš da si ateist…Prema tome nemaš svijetlo vjere i ne možeš razumjeti i meni je uzaludno objašnjavati. Kad budeš u poniznosti stao pred Boga i molio Ga da ti otkrije istinu, tada ćeš znati.
Moj subjektivni doživljaj i moje mišljenje ima vrijednost kao i tvoje, razlikuju se samo što je tvoj subjektivni doživljaj praznina ili odsutnost Božja, a moj je Prisutnost jedne Osobe, dobre i svete.
:dtyste:

Svatko od nas može imati svoje mišljenje, ali su nam učinci različiti, netko ima mir, a netko nemir.

Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
zašiljeno pero neznam da če pomoći nekome da shvati istinu i preobrati se
kroz to zašiljeno pero neće izaći ljubav Kristova da potakne ljude, pojedince na istraživanje Biblije, Svetog Pisma

tko sa Kristom ne sabire, taj rasipa

Natrag