Izopačena predstava o Bogu

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
No, da te prosvetlim.

Teško, ali ajde probaj...

Psihologija je nauka koja se bavi ljudskim ponašanjem i doživljavanjem kao i unutrašnjim, psihološkim faktorima koji utiču na to ponašanje i doživljavanje.

Eto vidiš. Pokazuješ da znaš definiciju psihologije, ali istovremeno pokazuješ kolika si neznalica po pitanju Biblije...Jer, da nisi neznalica, onda bi znao da se Biblija sukobi sa ljudskom psihologijom, i da joj je sušta suprotnost.

To je inače (već sam pisao o tome) dokaz da Bibliju nisu pisali samo ljudi, već da je postojala i Božija intervencija, kao i da ona nije menjana po svojoj suštini kroz istoriju...Da su samo ljudi bili ti koji su pisali i osmislili Božije Reči, onda se u njoj nikada ne bi nalazila uputstva poput: "ljubi neprijatelje svoje" ...

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Eto vidiš. Pokazuješ da znaš definiciju psihologije, ali istovremeno pokazuješ kolika si neznalica po pitanju Biblije...Jer, da nisi neznalica, onda bi znao da se Biblija sukobi sa ljudskom psihologijom, i da joj je sušta suprotnost.

Nisam siguran na šta tačno misliš pod ovim.

To je inače (već sam pisao o tome) dokaz da Bibliju nisu pisali samo ljudi, već da je postojala i Božija intervencija, kao i da ona nije menjana po svojoj suštini kroz istoriju...Da su samo ljudi bili ti koji su pisali i osmislili Božije Reči, onda se u njoj nikada ne bi nalazila uputstva poput: "ljubi neprijatelje svoje" ...

Zanimljiv način zaključivanja. Moram priznati da se nisam sreo sa ovakim zaključkom do sada. Na tvoju žalost, ipak je pogrešan.

Prvo - Biblija jasno opisuje svu ljudsku slabost, oholost, sebičnost, kukavičluk i sve ostale mane koje jedinke naše vrste pokazuju i danas. Opisi u Bibliji samo pokazuju manifestacije istih karakteristične za taj period.

Drugo - ti kažeš da se suština "božije intervencije" nije promenila kroz istoriju? Pa zašto onda više ne smatramo humanim i hrišćanskim da podvodimo decu, masakriramo neprijatelje, uništavamo čitave civlizacije jer nisu naše vere, spavamo sa roditeljima, imamo robove, trgujemo ljudima a sve u slavu gospoda boga našeg (tačnije vašeg)? Jer upravo su to intervencije kojima bog interveniše u Bibliji da bi ljudima dokazao pravoverje.

Čitav ljudski napredak kako u moralno-vrednosnom pogledu, tako i u materijalno-tehnološkom najviše je vođen ljudima koji su odbili da se vode božanstvima te su razum i kritičko mišljenje stavili kao najviše dosege ličnog razvoja.

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Teško, ali ajde probaj...

Tko god čita bibliju, drugačije ju doživljava. Svatko prema svojim sposobnostima. Ti nas nasilno uveravaš u ispravnost sopstvenog proučavanja biblije i još bi hteo da na tvoj način steknemo tvoju izopačenu sliku o Bogu. To je suludo, to je opačina.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
nije tacno, naucnici koji su lazirali dokaze su odbaceni od strane drugih naucnika, koji deo nauke podupire da ljudi mogu da zive po 900 godina, da zmije pricaju, da ljudi zive u ribama, da se sunce okrece oko zemlje, da ljudi ustaju iz mrtvih i tako dalje, nemoj da pricas gluposti
mozes li ti dokazati svoje postojanje? mozesli dokazati da si nekoc bio beba a sad si odrastao covek? kako dokazujes?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
zdrav razum govori ljudima da ako u nekoj knjizi pise da zmije pricaju i da se sunce zaustavlja, to nije tacno, neki ljudi izaberu da veruju u to a neki vide da je izmisljotina, jednostavno, niko ne moze da garantuje da ni jedan bog ne postoji, ali ako u nekoj svetoj knjiizi pisu nebuloze svako razuman odbaci to kao mogucnost

ali kakve to veze ima sa bogom? kakve veze crkve imaju sa bogom? nemaju nikakve i ne moze neko na osnovu necega sto negde pise da zakljuci da bog ne postoji ili da postoji, problem je sto se vi smejete onima sto veruju u boga a ne vidite da ste sami smesni i da sto se tice toga, nema neke velike razlike izmedju vas i onih sto veruju
Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere. – Albert Einstein

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
mozes li ti dokazati svoje postojanje? mozesli dokazati da si nekoc bio beba a sad si odrastao covek? kako dokazujes?

mogu, imam stotine svedoka koji ce da potvrde da postojim , ja sam svestan danas i bio sam i juce, imam snimke slike i secanja iz detinjstva tako da znam da sam nekada bio i dete, svi dokazi upucuju na to. Tako je i sa evolucijom. Ne postoje dokazi koji bi rekli da ne postojim

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
ali kakve to veze ima sa bogom? kakve veze crkve imaju sa bogom? nemaju nikakve i ne moze neko na osnovu necega sto negde pise da zakljuci da bog ne postoji ili da postoji, problem je sto se vi smejete onima sto veruju u boga a ne vidite da ste sami smesni i da sto se tice toga, nema neke velike razlike izmedju vas i onih sto veruju
Logic will get you from A to B. Imagination will take you everywhere. – Albert Einstein

Lepo je što pokušavaš da napraviš kompromis između dve strane, ali ni tvoje razmišljanje nije ispravno.

Ideja o bogu nastala je kada je čovek razvio potrebu da objasni stvari oko sebe a koje nije mogao da objasni znanjem koje je tada posedovao. Samim tim što jedna ideja traje dugo (ta prvobitna ideja nije bila jednaka ovoj današnjoj koju gaje monoteističke religije ali je iz nje potekla) ne daje joj nikakvu težinu u smislu da je dokazuje. Religiozni ljudi nemaju nikakve dokaze da dokažu svoju tvrdnju. Ako se nešto tvrdi bez dokaza, onda se to isto može odbaciti bez dokaza. Sistemom opservacija - pretpostavka - eksperiment/provera - analiza - prihvatanje/odbacivanje pretpostavke - korekcija mi imamo trenutno najsavršeniji način dolaženja do istine. Ti nastojiš reći da niko ništa ne zna, ali to jednostavno nije tačno. Mi (ljudi koji se vodimo racionalnim kritičkim razmišljanjem) znamo gomilu stvari koje one druga strana odbacuje, negira, ignoriše ili sprda. Mi s toga nemamo jednake argumente, nemamo jednake polazne tačke jer su naši argumenti i naše polazne tačke potkovane objektivnim naučnim otkrićima i proveravane kritičkim mišljenjem. Njhove polazne tačke su zastarele, pokazuju nedostatak osnovnih znanja iz svih oblasti moderne nauke, a način razmišljanja protkan je logičkim greškama, kontradikcijama, apsurdima i katastrofalnim nedostatkom kritičkog i samokritičkog mišljenja.

Zbog toga, mi možemo da tvrdimo ono što tvrdimo sa daleko većom jačinom nego što to mogu oni. I tačka.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746

Pa kako nema veze sa bogom. Sta mislis, zasto veruju u boga? Pa zbog crkvi i zbog mitova o pricajucim zmijama, zbog indoktrinacije u detinjstvu, zbog elementarnog nepoznavanja i nerazumevanja prirode. Ima mnogo razloga ali najvise zbog crkvi i basni o pricajucim zivotinjama.

The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this
Albert Einstein

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
mogu, imam stotine svedoka koji ce da potvrde da postojim , ja sam svestan danas i bio sam i juce, imam snimke slike i secanja iz detinjstva tako da znam da sam nekada bio i dete, svi dokazi upucuju na to. Tako je i sa evolucijom. Ne postoje dokazi koji bi rekli da ne postojim

Mrsavkic je ocigledno adzokerista.:D

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Prvo - Biblija jasno opisuje svu ljudsku slabost, oholost, sebičnost, kukavičluk i sve ostale mane koje jedinke naše vrste pokazuju i danas.

To si dobro zaključio: Biblija OPISUJE ljudske slabosti, i greške koje proizilaze iz odluke da se odbaci Moralni Zakon...10 Božijih Zapovesti su samo sažetak ukupnog Moralnog Zakona koji se odnosi na čovekovo srce i ono što iz njega izlazi...opačina, ljubomora, zavist, gnevljivost, gordost, sebičnost...itd.
Ali izostavljaš i prenebegavaš činjenicu da isto tako Biblija UKORAVA takva čovekova ponašanja OPOMINjUĆI na POSLEDICE...
Ukratko, Biblija od čoveka traži da menja sam sebe, a ne svet oko sebe...

Pazi šta kaže apostol Pavle:

"Znamo,naime, da u meni, to jest, u mome telu, dobro ne obitava; jer hteti -toga ima u meni, ali činiti dobro - toga ne nalazim. ... Želeći,dakle, da činim dobro, nalazim da za mene važi zakon - da je zlo umeni."
(Rimljanima7,18-21)

Za razliku od biblijskih, drugi duhovni autoriteti imaju ponekad zaista neobičnu predstavu o čoveku i planu spasenja:

"Ovo je jedini način da postignemo cilj; reći sebi i svima ostalima da smo savršeni. I dok budemo ovo stalno ponavljali, dolaziće snaga.Neka vaše telo prožima ova jedina ideja: Ja sam apsolutno čisto,sveznajuće, svemoguće, večito blistavo Ja, koje se rađa i neumire!" (Vivekananda)

"Ponavljajte u mislima: Ja nisam telo, niti um, niti osećanja. ... Telo je omotač vlastitog Ja koje je čisto i savršeno. Ja sam beskrajna,neograničena, večita bit. Ja sam uvek slobodni, ja sam večno prisutni. Ja Sam koji Jesam." (S.Jesudijan, Joga i zdravlje,str.273)

Ako ja nisam svoje telo, onda zbog grešnosti svoga tela ne gubim svoju suštinsku moralnu vrednost. A zašto mi je to važno? Zato što takvim "trikom" pokušavam da nadomestim nedostatak prave ljubavi prema sebi i drugima. Zbog toga što svojom sebičnom ljubavlju ne mogu da prihvatim ljude (ni sebe ni druge) takve kakvi jesu (grešne i krive), moram da nađem neku vrednost (razlog) unjima da bih mogao da ih volim. ..

Natrag