Izopačena predstava o Bogu

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
To vi "sektaši" ovde stvarate boga na svoju sliku i priliku pravdajući se da tako piše u bibliji koju jedino vi sektaši znate ispravno da prezentujete i to svaki ponaosob za sebe a ni jedan nema nikakve stručne naobrazbe u tom smislu. Ovaj forum vam je Bogom dan da udovoljite svojem neizdrživom unutrašnjem porivu da sve ostale ljude uverite u "svoju istinu o istini" i nije vam problem da pri tome, ponekad, idete iz krajnosti u krajnost, ono što sam ja već nazvao "versko nasilje" na onoj temi tamo. Svi ste vi (sektaši) verske siledžije. Silujete bibliju najpre u celini pa onda svaki redak posebno.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Svi ste vi (sektaši)

Ateisti je najlakše da sve strpa u isti koš jer tako umiruje sopstvenu nečistu savest. Umesto da uloži određeni napor pa da bar pokuša da se upozna sa Bogom, on odmahuje rukom na svaku takvu pomisao a izgovore nalazi u ponašanju drugih ljudi...Primer: Aha, eno neki pop je maznuo tamo neke pare, eto dokaza da Bog ne postoji...i sl...

Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
1.589
ohole ? a sta je sa onima koji brane i racionalisu ubistva dece i silovanje devica, oni zasluzuju raj ?

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Ovo je interesantna, ali vrlo kompleksna tema. Pokušat ću reći nešto, barem u natuknicama.
Prije svega, moramo biti svjesni da se koncept, ideja ili poimanje Boga mijenjalo tijekom povijesti čovječanstva. Imamo primjere da je čitava kultura nekog naroda imala određeni, jedinstveni pojam Boga. Danas se može govoriti o individualizaciji pojma o Bogu što znači da svaki čovjek na svoj način doživljava Boga. To samo po sebi nije loše ukoliko se ne radi o iskrivljenoj slici Boga (ili kako ti kažeš izopačenoj).

Ako malo bolje pročitaš šta si napisala shvatićeš da si, u principu, kontradiktorna. Naime, ako se ideja ili poimanje boga menjalo tokom istorije, to znači da je svaka generacija imala neku svoju sliku zasnovanu na svom doživljaju i svojim potrebama. Znači, ne možemo govoriti o "ispravnoj" slici o bogu kada se počelo od ličnog doživljaja i potreba. Ako neko i kaže da je nečija slika o bogu "izopačena" to samo znači da se nečija slika o bogu ne slaže sa njegovom (ličnom) slikom o bogu, jer, kako smo već ustanovili, objektivnog i nezavisnog repera nema. Prema tome, dolazimo do zaključka da objektivne, istinite, nezavisne i "prave" slike o bogu nema; postoje samo različita tumačenja zasnovana na potrebama, doživljajima i drugim subjektivnim kategorijama kod čoveka.

Ljudi imaju različita mišljenja o mnogim stvarima bilo da se radi o nogometu, pjevaču ili političkoj stranci, stoga ne čudi što nam je poimanje Boga različito. Ta različitost proizlazi iz iskustva s Bogom, odgoja, obrazovanja i kriterija/ vrijednosti po kojima svaki živi svoj život itd. Danas postoji preko 37 000 denominacija, sekti i kultova utemeljenih samo na kršćanstvu, a njima treba pribrojiti i druge, mnogobrojne religije. Umjesto razlika koje postoje, uvijek je dobro uzeti istu osnovu/istinu na kojoj se bazira vjera, a to su:

1) Bog je Stvoritelj, Vječan i Svemoguć, a čovjek je stvorenje, smrtan i ograničen

2) Bog je Ljubav i samo Ljubav, ali ta Ljubav u sebi sadrži pravdu, mudrost i istinu. Čovjek je sebičan, (ne)svjesno sam sebi laže i vrlo često nerazumnog ponašanja.

3) Bog nas je stvorio iz ljubavi, na svoju sliku i osposobio nas da Ga upoznamo i uzljubimo, tj. da svojim životom odgovorimo na njegove darove.

A odakle dolaze te tri tačke? Iz nečijeg subjektivnog poimanja; kako da neko zna da su jedine one ispravne kada ne postoji objektivni, spoljašnji kriterijum? Zašto bi ti sad bila u pravu kada sam čuo gomilu ljudi (između ostalog i sveštenika, kako katoličkih, tako i pravoslavnih) koji se ne slažu sa ovim tačkama? I ko tu onda može reći ko ima "pravu" a ko "izopačenu" sliku o bogu?

Ljudi, niti jedan vjernik, ne može imati pravu sliku o Bogu bez “Duha Svetoga koji sve proniče i dubine Božje.”

Ovo je isto kao ona Alan Fordova - ako želiš da pobediš, ne smeš da izgubiš. Šta to znači ima "duha svetoga koji sve proniče i dubine božje" kada smo već ustanovili da je sam doživljaj boga subjektivna kategorija? Apsolutno ništa. To je samo tvoj lični doživljaj koji deli još određeni broj ljudi ali kojemu se suprotstavljaju, kako si i sama dobro zaključila, veliki broj drugih i drugačijih mišljenja.

Dakle, ljudi zbog svoje ograničenosti (mašte, lijenosti, egoizma, neznanja ili nepoučenosti…) stvaraju Boga po svojoj mjeri i u tome je sva zabluda. Za kršćanina je uvijek i svakako najvažnije imati pred očima Boga koji se očitovao i pokazao svoje lice u Isusu Kristu.

Opet si kontradiktorna - u prvom delu si već (tačno) rekla da "svaki čovek na svoj način doživljava boga, i da se slika o istome menjala tokom vremena".

Druga važna stvar: čovjek se ne može realizirati bez Boga, pa tako ni po iskrivljenom pojmu o Bogu ne može rasti. Bog želi uzvisiti čovjeka do “punine Kristove”, dati mu “dostojantsvo i moć djeteta Božjeg”, kako kaže sv. Ivan, ali čovjek se zatvara ili ostaje na pola puta ili zato uopće ne mari.

Šta to znači? Mani se praznih, subjektizovanih i mistifikovanih fraza koje lepo zvuče a ništa ne govore. Reci jasno o čemu se tu, zapravo, radi? Operacionalizuj to o čemu pričaš i priloži dokaze svojoj pretpostavci. Sve bez toga je prazno naglabanje.

Moglo bi se opširno govoriti o tome što danas uništava čovjeka, koliko je on otuđen od sebe, koliko je ispunjen ili prazan, koliko je uopće u njemu još ostalo božjega?

Tako se govorilo u svim epohama, govoriće se i dalje. Nismo ni po čemu posebni od svih ranijih generacija kada je ovo u pitanju. Samo sada imamo mnogo više pametnih i razumnih ljudi koji se ne bave ovakvim besmislenim trabunjanjima i rade nešto korisno za sebe i čovečanstvo.

Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Ateisti je najlakše da sve strpa u isti koš jer tako umiruje sopstvenu nečistu savest. Umesto da uloži određeni napor pa da bar pokuša da se upozna sa Bogom, on odmahuje rukom na svaku takvu pomisao a izgovore nalazi u ponašanju drugih ljudi...Primer: Aha, eno neki pop je maznuo tamo neke pare, eto dokaza da Bog ne postoji...i sl...

Pa ono sam napisao ja a ne ateista. Ti bi trebao da uložiš mali napor pa da najpre pročitaš neki tuđi post pre nego odgovoriš. Ti nemaš blagoga pojma o pojmu, pa tako ne znaš ni da li sam ja uopšte ateista ili nisam. Nigde nisam pisao o popovskim parama i sigurno neću da se tebi i takvima kao ti poveravam u vezi mojih opredeljenja jer smatram da vi sektaši niste toga dostojni. Kad napišeš negde nešto iole smisleno, onda ti možda kažem jesam li ateista ili vernik ali obzirom kako trkeljaš nebuloze o meni, ateizmu i popovskim parama, šanse su ti manje nego izgledne da ću ikada ta ti se poverim o bilo čemu.

Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
Pa ono sam napisao ja a ne ateista. Ti bi trebao da uložiš mali napor pa da najpre pročitaš neki tuđi post pre nego odgovoriš.

Ja nisam odgovorio tebi lično kao jedinki na ovome forumu, nego kao komentar na post koji si napisao a koji je "zvučao" kao da ga je ateista (da neupotrebim neku grublju reč) sročio -> "SVI STE VI SEKTAŠI..."
Ko to - vi?
Odakle ti ideja da mene nazivaš sektašem. Odnosno, "uložiš mali napor pa da najpre pročitaš neki tuđi post" pa onda citiraj i jedan deo onoga što sam dosad' napisao kako bi dokazao da sam sektaš?

Ako neko i kaže da je nečija slika o bogu "izopačena" to samo znači da se nečija slika o bogu ne slaže sa njegovom (ličnom) slikom o bogu, jer, kako smo već ustanovili, objektivnog i nezavisnog repera nema. Prema tome, dolazimo do zaključka da objektivne, istinite, nezavisne i "prave" slike o bogu nema;

Zanima me kako si došao do zaključka da: "dolazimo do zaključka da objektivne, istinite, nezavisne i "prave" slike o bogu nema;"

Da li si do tog zaključka došao opstvenim traganjem i proučavanjem, ili si to prosto čuo pa usvojio bez razmišljanja...?

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Zanima me kako si došao do zaključka da: "dolazimo do zaključka da objektivne, istinite, nezavisne i "prave" slike o bogu nema;"

Da li si do tog zaključka došao opstvenim traganjem i proučavanjem, ili si to prosto čuo pa usvojio bez razmišljanja...?

Javio mi se Isus u toku popodnevne dremke i to mi rekao.

Šalu na stranu, taj zaključak se dade lako izvesti ako se poznaje psihologija i teorija religije, barem u osnovi. Pogotovo ako se usmerimo samo na ono što je ona napisala.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.12.2009
Poruka
318
taj zaključak se dade lako izvesti ako se poznaje psihologija i teorija religije, barem u osnovi.

Odakle ti ideja da psihologija i teorija religije predstavljaju pravu sliku o Božijem karakteru i o tome ko je On?
Kakve veze imaju psihologija i teorije religije sa Biblijskim izveštajem koji nam otkriva Božiji karakter?
Kakve veze imaju ljudske tvorevine psihologija i teorija, sa Božijom Reči?

Eto, ti si upravo klasičan primer kako se širi izopačena predstava o Bogu...

Član
Učlanjen(a)
24.09.2010
Poruka
544
Odakle ti ideja da psihologija i teorija religije predstavljaju pravu sliku o Božijem karakteru i o tome ko je On?
Kakve veze imaju psihologija i teorije religije sa Biblijskim izveštajem koji nam otkriva Božiji karakter?
Kakve veze imaju ljudske tvorevine psihologija i teorija, sa Božijom Reči?

Eto, ti si upravo klasičan primer kako se širi izopačena predstava o Bogu...

Ti baš ne znaš mnogo o svetu oko nas, je li? Očigledno, ne znaš mnogo ni o Bibliji.

No, da te prosvetlim. Psihologija je nauka koja se bavi ljudskim ponašanjem i doživljavanjem kao i unutrašnjim, psihološkim faktorima koji utiču na to ponašanje i doživljavanje. S tim u vezi, dobro su mi poznati mehanizmi na kojima se zasniva subjektivni doživljaj realnosti oko nas, pa tako i religije, boga i svega ostalog.

Dalje, tvoja drugarica po religiji jasno je rekla da se poimanje boga menjalo tokom vremena čime se slažem i što dokazuje moju polaznu pretpostavku o subjektivnom doživljaju kao o nečemu što proizlazi iz individualnih (i kolektivnih ako gledamo makro sliku jednog društva) potreba, strahova, doživljaja i ostalih psihičkih fenomena koji čine jednu ljudsku psihu.

Ako nam Biblija otkriva božiji karakter, zašto je onda ne koristite u potpunosti, 100% od korice do korice? Zašto je potrebno da se ista "tumači"? I zašto ta tumačenja nisu ista danas onima od pre 100, 500, 1000 i 2000 godina? Ako je Biblija objektivni, nezavisni dokaz postojanja boga i njegovog kvaliteta kako to da je onda potrebno da se tumači? I zašto sva tumačenja nisu ista? I kako onda znati koje je "pravo"? Ako uopšte možemo da govorimo o "pravom" tumačenju, budući da bi ista trebala biti objektivan kriterijum; a pošto nije, dolazimo opet do potvrđivanja moje početne pretpostavke o subjektivnom doživljaju i ničemu više.

Psihologija objašnjava potrebu za bogom, kao i sve vrste "komunikacije" (bilo jednosmerne, bilo dvosmerne") sa istim, kao i svim ostalim "bogovima".

Natrag