pozdrav
pišem vama koji ste zaista željni znanja
Židovski narod je preko Mojsija primio različite Zakone i uredbe da bi se znao vladati pred Bogom i ostalim narodima
tako razlikujemo tri vrste zakona
1. moralni Zakon 10.zapovijedi, nazvan i dekalog, je Zakon koji se nemože ukinuti jer je sam po sebi vječan
ukidanje tog Zakona je bezakonje (a to če se desiti uskoro u bliskoj budučnosti, o tome je pisao prorok Izaija, tada če sam "JEHOVA" svojim glasom intervenirati i spasiti svoj narod koji poštuju svih 10.zapovijedi, ekumena ima cilj instalirati papu kao vrhovnog moralnog arbitra i srušiti Božji Zakon)
Oskvrnjena je zemlja, pod žiteljima svojim, jer prestupiše Zakon, pogaziše
odredbu, Savez vječni razvrgoše
Izaija 24:5
dekalog jasno uči šta je dužnost stvorenja prema Bogu i prema ostalim stvorenjima
2. obredni Zakon je imao zadaću prikazati na žrtvu Krista kao janje bez mane
ukinut je sa smrću Spasitelja na Križu Golgote jer je Kristovom smrću potpuno ispunio zadatak
3. civilni Zakon, regulirao je odnose između Izraelaca, odnosio se na poreze, državne službe, vojsku
ukinut je raspadom Židovske države, nakon silnog progonstva i uništenja Jeruzalema 70.g nakon smrti Isusa Krista
@slap
zašto je BOG naredio da se kamenuje čovjek koji je u subotnji dan sakupljao drva za vatru a znao je da se to nesmije, pretpostavljam da ćeš sam najbolje shvatiti proučavajući Riječ Božju