ИЗАБРАНЕ СВЕТООТАЧКЕ ПОУКЕ

Član
Učlanjen(a)
15.05.2010
Poruka
33
Moj duhovni otac, (čije ime i manastir ne pominjem iz razumljivih razloga), je ispričao jedno svoje iskustvo, kao ilustraciju čistoga srca.
"Gostovao sam u jednoj osnovnoj školi i to u odeljenju 1.razreda. Zapitah decu da mi kažu koje je zajedničko ime za Boga i čoveka. (Pitanje koje zahteva prilično dobro poznavanje izvesnih teoloških znanja. Pa ipak...). Dečica su se zgledala, i u glas rekla: OČE NAŠ!
-A koliko vredi jedna 0 ?-zapita nakon toga otac (...) decu.
-Pa ne vredi ništa.-reče jedna devojčica.
-E, pa onda ja imam samo 7 godina, (ona 0 se briše jer ne vredi ništa).-obradova se otac i dodade. - Eto i ja sam upisao 1.razred i uspešno ga završavam.
A ona devojčica ustade polako, sa podignuta dva prstića i sva ozbilja upita oca:
-A kada si pre ostario...?"

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Moj duhovni otac, (čije ime i manastir ne pominjem iz razumljivih razloga), je ispričao jedno svoje iskustvo, kao ilustraciju čistoga srca.
"Gostovao sam u jednoj osnovnoj školi i to u odeljenju 1.razreda. Zapitah decu da mi kažu koje je zajedničko ime za Boga i čoveka. (Pitanje koje zahteva prilično dobro poznavanje izvesnih teoloških znanja. Pa ipak...). Dečica su se zgledala, i u glas rekla: OČE NAŠ!
-A koliko vredi jedna 0 ?-zapita nakon toga otac (...) decu.
-Pa ne vredi ništa.-reče jedna devojčica.
-E, pa onda ja imam samo 7 godina, (ona 0 se briše jer ne vredi ništa).-obradova se otac i dodade. - Eto i ja sam upisao 1.razred i uspešno ga završavam.
A ona devojčica ustade polako, sa podignuta dva prstića i sva ozbilja upita oca:
-A kada si pre ostario...?"
:), deca su fatastična :).

Član
Učlanjen(a)
15.05.2010
Poruka
33
PREPODOBNI ISIHIJE, PREZVITER JERUSALIMSKI KAŽE:
-Mi nismo jači od Sampsona, niti smo mudriji od Solomona, ni razumniji od blaženog cara Davida, niti pak volimo Boga više od apostola Petra. Stoga ne treba da se uzdamo u sebe. Jer Sveto Pismo kaže da će onaj ko se uzda u sebe, pasti strašnim padom.
-Onaj ko ne zna istinu, ne može istinski ni verovati, budući da znanje prethodi veri. Ono što je rečeno u Pismu, rečeno je ne samo da bi mi to znali, već da bi isto i tvorili.
-Mnoge strasti se kriju u našim dušama. One se međutim pojavljuju tek kada se pred očima pojavi njihov uzrok.

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
ћутање

о три предмета не жури да говориш: о богу - док не утврдиш веру у њега, о туђем греху - док се не сетиш свога, и о сутрашњем дану - док не сване.

слабић

злочин је слабост, а не снага. злочинац је слабић, а не јунак.
зато сматрај свога злотвора увек као слабијег од себе, па као што се не светиш слабом детету, не свети се ни злотвору. јер он није злотвор по снази, него по слабости.
тим начином гомилаћеш снагу у себе и бићеш као море, које се не излива да потопи свакога дерана, што се у њ баца каменом.

пехар сласти

кад би ти понудили златан пехар са најбољим вином у свету и рекли: пиј, но знај, да је на дну скорпија - да ли би пио?
у сваком пехару сласти земаљске налази се на дну скорпија. и уз то, нажалост, пехари су ови тако плитки, да је скорпија увек близу усана.

владика николај велимировић

Član
Učlanjen(a)
15.05.2010
Poruka
33
Pa dobro... Ne možemo se mi sami očistiti potpuno. Ali zato imamo Gospoda. Pitao me je jedan monah, (žao mi je što ne mogu da kažem ko je i odakle je), šta tražim od Gospoda kada se molim Njemu. I... ja sam počeo da nabrajam, (...). Ne... ne tražim ono što treba da tražim.
-Pa šta onda da tražim, ako to nije, (napred navedeno nabrajanje...).
-Kada se moliš Bogu, reče mi taj kaluđer, traži Sve. Traži Gospoda...

Razumeš?

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
pa dobro... Ne možemo se mi sami očistiti potpuno. Ali zato imamo gospoda. Pitao me je jedan monah, (žao mi je što ne mogu da kažem ko je i odakle je), šta tražim od gospoda kada se molim njemu. I... Ja sam počeo da nabrajam, (...). Ne... Ne tražim ono što treba da tražim.
-pa šta onda da tražim, ako to nije, (napred navedeno nabrajanje...).
-kada se moliš bogu, reče mi taj kaluđer, traži sve. Traži gospoda...

Razumeš?

мислим да разумем, "иштите царство небеско, све остало, даће вам се." само, као што кажеш, тешко је достићи тај ниво духа и душе. пажњу нам одвлаче бриге овога света.

"кад нема никог од људи да нас утеши, онда господ и кроз књигу долази да обрадује душу"

о. тадеј

Član
Učlanjen(a)
15.05.2010
Poruka
33
Tako je to danas. Otac Tadej je znao šta govori. Da budem iskren, i ja bih želelo da znam to isto... Kaže mi moj otac, da ću znati, ali ću biti prilično star da bih imao želju da to unovčim. Pa ja bih najviše voleo da zarađujem te Nebeske eure...
-Gospod jeste i sam po sebi, po svojoj suštini-CARSTVO NEBESNO. Ali gle, DIVAN JE GOSPOD U SVETIMA SVOJIM.
-SVETINJE, SVETIMA, govori sveštenik...
A ko su Sveti?
-Pa mi smo Sveti. Samo ako to želimo.

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
созерцање

када се у човеково срце усели царство божије, бог ће му онда открити тајне. заједно с богом "ући ће" у суштину ствари и разумеће њихову тајну. све је знање у богу и кад господ зажели, по милости својој открива човеку тајне. тако и прост, неук монах милошћу божјом, сазнаје велике тајне: о животу, о смрти, о рају, о аду, сазнаје како је овај свет устројен....када се у човеково срце усели царство божје, човек ће тада разумети не само тајну твари, него ће разумети и тајну самог себе..."

о. тадеј

Poslednja izmena:
Natrag