Bog je postao Otac onog trenutka kada je rodio Sina...pusti se misterije zvane vječno rađanje....
Suverenitet Boga Oca
Otac je vrhovni Izvor svih stvari:
"Ali mi imamo samo jednoga Boga Oca, od kojega je sve, i mi u njemui jednoga Gospoda Isusa Hrista, kroz kojega je sve, i mi kroza Njega." (1.Korinćanima 8.6.)
"Ali je sve od Boga, koji pomiri nas sa sobom kroz Isusa Hrista, i dade nam službu pomirenja." (2.Korinćanima 5,18.)
"Jer je od Njega i kroz Njega i u Njemu sve. Njemu slava vavijek. Amin." (Rimljanima 11,36.)
"Toga radi preklanjam kolena svoja pred Ocem Gospoda našega Isusa
Hrista, po kome se sva čeljad i na nebesima i na zemlji zovu."
(Efescima 3,14.15.)
Otac je Bog Hristu:
a) Za vreme Hristovog života, utelovljenog u ljudskom obličju, prilikom raspeća;
"A oko devetoga sahata povika Isus iza glasa govoreći: Ili! Ili! lama savahtani? to jest: Bože moj! Bože moj! zašto si me
ostavio?" (Matej 27,46.)
b) Nakon Hristovog vaskrsenja;
"Reče joj Isus: ne dohvataj se do mene, jer se još ne vratih k Ocu svojemu; nego idi k braći mojoj, i kaži im: vraćam se k Ocu svojemu i Ocu vašemu, i Bogu svojemu i Bogu vašemu. (Jovan 20,17.)
"Blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas je blagoslovio svakim blagoslovom duhovnim na nebesima kroz Hrista." (Efescima 1,3.)
"Koji pobedi učinicu ga stub u crkvi Boga svojega, i više neće izići napolje; i napisaću na njemu ime Boga svojega, i ime
novoga Jerusalima, grada Boga mojega, koji silazi s neba od Boga mojega, i ime moje novo." (Otkrivenje 3,12.)
"Blagosloven Bog i Otac Gospoda našega Isusa Hrista, koji nas po velikoj milosti svojoj prerodi za živ nad vaskrsenjem Isusa
Hrista iz mrtvih." (1.Petrova 1,3.)
Isključivo Otac je nazvan - Višnji (Najviši):
"Ali oni još jednako grešiše Njemu, i gnjeviše Višnjega u pustinji." (Psalam 78,17.)
"Jer reče: doista su moj narod, sinovi koji neće izneveriti. I bi im Spasitelj. U svakoj tuzi njihovoj on beše tužan, i anđeo, koji je pred Njim, spase ih. Ljubavi svoje radi i milosti svoje radi On ih izbavi, i podiže ih i nosi ih sve vreme. Ali se odmetaše i žalostiše Sveti Duh Njegov; zato im osta neprijatelj, i ratova na njih." (Isaija 63,8-10.)
Zapazimo da je Bog Otac onaj subjekat, koji se pominje u ovim stihovima. Dva Bića su pomenuta u stihovima; Bog Otac koji je nazvan "Višnji", kao i "njihov Spasitelj" i Hrist koji je nazvan "anđeo, koji je pred Njim" ili "anđeo Njegove (Očeve)
prisutnosti"(prevod King James)
Isus je, međutim, nazvan "Sin Višnjega"
"I povikavši iza glasa reče: šta je tebi do mene, Isuse Sine Boga Višnjega? Zaklinjem te Bogom, ne muči me." (Marko 5,7.)
"A kad vide Isusa, zavapi i pade pred njega, pa reče glasno: što je tebi
do mene, Isuse, Sine Boga Najvišega? Molim te, ne muči me." (Luka
8,28.)
Gore navedeni stihovi jasno prave razliku između Oca i Sina. Otac je nazvan "Višnjim" ili "Najvišim" dok je Isus nazvan "Sinom Najvišeg Boga
Otac je stariji od Isusa
"Čuste da vam Ja kazah: idem i doći ću k vama. Kad biste imali ljubav k meni, onda biste se obradovali što rekoh: idem k Ocu; jer je Otac moj veći od mene." (Jovan 14,28.)
U gore navedenom stihu reč "veći" dolazi iz reči "meizon" (G3187) koja može značiti "stariji", kao što je prevedeno u Rimljanima 9,12. "Ne za dela, nego onoga radi koji poziva reče joj se: veći će služiti manjemu" (stariji - sin, služiće mlađem - prevod Kinmg James)
Otac je veći od svih
"Otac moj koji mi ih dade veći je od svih; i niko ih ne može oteti iz ruke Oca mojega." (Jovan 10,29.)
Otac je Glava Hristu:
"Ali hoću da znate da je svakome mužu glava Hristos; a muž je glava ženi; a Bog je glava Hristu." (1.Korinćanima 11,3.)
Otac je iznad svih
"Jedno telo, jedan duh, kao što ste i pozvani u jednom nadu zvanja svojega. Jedan Gospod, jedna vera, jedno krštenje, Jedan Bog i Otac svih, koji je nad svima, i kroza sve, i u svima nama." (Efescima 4,4-6.)