- Učlanjen(a)
- 21.09.2015
- Poruka
- 1.460
On je arijanac, veruje u nize i vislje Bozanstvo, kao gnostici koji su verovali u postojanje 365 bogova od kojih je najnizi Jahve i on je zao bog starog zaveta.IZnad tih nebesa i svega poznatog van svega sto mozemo zamisliti nalazi se bice koje je stvorilo razum, a razum je rodio rec, rec je rodila mudrost i mudrost i celomudrenost su stupili ubrak i rodili 365 nebesa, nas univerzum je najnize nebo,a mi smo bogovi zaroblejni u materijalnom svetu, SZ bog JAhve(demijurg) cuva prolaz na vise sfere sa svojim arhontima i vraca one koja ga ne pobede nazad u prvo nebo u telo nizeg bica kao sto je npr. pas.Ap. Pavle je po MArkionu bio uznet na 3 nebo samo, ali gnostici mogu se popeti i na vise sfere.Vrhovni tvorac razuma ne moze da prisustvuje materijalnom svetu jer je transcedentalan i samim ti Hristos nije bog vec covek koji je imao potomstvo sa MArijom Magdalinom kako uci Markion na osnovu cijeg jevandjelja je nastala fikcija o gralu i muslimansko verovanje da je Hristos imao potomstvo.Drugi gnostici kao Valentijan i Vasilis su ucili da je Hristos nizi bog i sin transcedentnog bica koje je stvorilo razum i samim tim on nije bio razapet i to je sve bilo iluzija, zapravo je razapet Simon Kririnejac, a Hristos se smejao u gomili ljudskoj ogranicenosti i ludosti.Samo sam razmišljao o onome sto si ti pisao i u jednom trenutku prihvatio, jer je bilo neuobicajeno ucenje.
Pogresio sam(Slap je u pravu kada je rekao, ti ces se preko noci vratiti starom verovanju), ne moze se ovo braniti Biblijom, jer tada bismo imali "dva Boga" a Biblija nije politeisticka knjiga.
Arije takodje veruje u ovako nesto tj. on veruje da Hristos nije slican coveku i andjelima, ali On nije Bog jer nije uvek psotojao, a samim tim OTac nije bio uvek Otac i time Arije je ogranicio Boga vremenom, Vulfila je bio arijanac i kainos veruje u ono sta je Vulfila propovedao.