Isusov polozaj na nebu

Dal je nakon odlaska na nebo Isus jednak Jehovi?

• Jednak je Jehovi

Votes: 8 57,1%
  • Naravno da nije jednak,on je poslusan Jehovi

Votes: 6 42,9%
  • nesmem da se izjasnim za odgovor 2 zbog troicara

Votes: 0 0,0%

• Total voters
    14
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Da li je za tebe Bog Otac Jedan ili je pak trojedan??? Ili da ili ne?
Bog je Mojsiju dao titulu Bog u 2.Moj 7:1
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.(DK)
WTT Exodus 7:1 וַיֹּ֤אמֶר יְהוָה֙ אֶל־מֹשֶׁ֔ה רְאֵ֛ה נְתַתִּ֥יךָ אֱלֹהִ֖ים לְפַרְעֹ֑ה וְאַהֲרֹ֥ן אָחִ֖יךָ יִהְיֶ֥ה נְבִיאֶֽךָ׃
(Exo 7:1 WTT)
ASV Exodus 7:1 And Jehovah said unto Moses, See, I have made thee as God to Pharaoh; and Aaron thy brother shall be thy prophet. (Exo 7:1 ASV)
Nije mu dao nikakvu titulu nego si izvrnuo stih.

Pravo značenje stiha Izlazak 7,1

Odgovor ćemo dobiti ako pogledamo stihove prije ovog i nakon ovog stiha.

,29. rekao mu je: "Ja sam Jahve. Izvijesti faraona, egipatskoga kralja, o svemu što ti kažem. 30." Mojsije se pred Jahvom ispričavao: "Spor sam ja u govoru. Kako će me faraon poslušati?"

Ključni dio je taj, što Mojsije nije dobar govornik, On se žali Bogu da ga govor baš ne ide.

I kao posljedica toga Bog kaže da će postaviti kao Božanstvo faraonu, ne zbog titule, nego to znači da će Mojsije mnogo bolje govoriti i da će njegova volja biti iznad faraonove.

Takođe je bitno da Mojsije smatra da ga faraon neće poslušati. I kao odg.

Na to što je Mojsije rekao u stihu Izlazak 6,30 Bog je rekao Mojsiju da ga postavlja kao Boga, faraonu, to nije titula nego pod brojem 1 sasvim logičan odg.

Na Mojsijevu dvoumljenje.

Dakle Bog ga hrabri, da bi Mojsije pristao na ono što Bog od njega traži. I sasvim je jasno da u stihu Izlazak 7,2 stoji da ono što će Bog Mojsiju reći to će se i ostvariti, Tako da Bog stavlja Mojsijevu volju iznad faraonove. Tj. svoju volju.

Dakle ne radi se ni o kakvoj tituli kako neki žele da prikažu.

Zapazimo da je Mojsije postavljen za božanstvo samo faraonu. Dakle ovdje nema govora o nekoj tituli. Jer Jehovini svjedoci žele da predstave ovaj dio Biblije kao dokaz da je Otac dao titulu Boga Isusu i da Isus nije pravi Bog. Ali Bog nikome ne da svoje slave ni imena.A dao je jedino Isusu koji jeste Bog.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Bog je Jedan u Tri Licnosti.
Nema tu nikakvog mnogobostva kao sto ti tvrdis.
Pitao bih te, da li je covek jedan, ili je Dva?
Pise: ''I stvori Bog coveka na svoju sliku'' a potom kaze ''I stvori Bog coveka musko i zensko stvori ih''
''I covek ce se prilepiti k zeni svojoj i bice DVOJE JEDNO TELO''.
Njih dvoje postaju, sta: ''Jedno Telo''.
Kao sto je Bog ''Jedan u Tri'' , tako stvara i coveka ''na svoju sliku'', pa je i covek ''Jedan u Tri''.

Bog se sastoji od Tri osobe:
-Otac [koji je glava i on je Bog]
-Sina [Koji je pomocnik i Bog]
-Svetog Duha [Koji Drzi sve ovo na okupu]

Covek se sastoji od Tri osobe:
-Covek [koji je glava telu]
-Zena [koja je pomocnik]
-Duha Bozjeg (ili duha covecjeg) [koji ovo bice objedinjava i odrzava na okupu, kao i bracnu zajednicu]

Ne zaboravi da je covek bez zene ne-potpun, on nije kompletno bice, i uvek ce mu nesto nedostajati , a to je zato sto je zena uzeta od coveka.
I kao sto zena moze da se odvoji od tela(''bracne zajednice'') da zivi i radi, tako moze i svaki deo Trojstva da se odvoji i vrsi svoju funkciju koja mu je dodeljena, zato ne treba da nas cudi kako Isus silazi na zemlju i radi nezavisno od Oca..

Tekst sto si postavio ne kaze da je Mojsije ''Bog faraonu'' niti mu u tom tekstu On dodeljuje ''titulu'' kako ti tvrdis.
Original teksta glasi:
''Gospod rece Mojsiju: Evo, nacinicu te da budes kao Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok.(DK)

Nije mu dao titulu ''Bog'' nego je rekao da ce biti ''kao'' Bog.
Sto ovoj recenici daje potpuno drugo znacenje.

Sada mi citiraj gde se to kaze da su ''andjeli bogovi''?

Prevoda ima puno,ali original je jedan i to na jevrejskom gde pise "Bog faronu" U svakom slucaju faraon je imao mnogo mnogo bogova,pa sta bi mu falio jos jedan?
WTT Exodus 7:1 וַיֹּ֤אמֶר יְהוָה֙ אֶל־מֹשֶׁ֔ה רְאֵ֛ה נְתַתִּ֥יךָ אֱלֹהִ֖ים לְפַרְעֹ֑ה וְאַהֲרֹ֥ן אָחִ֖יךָ יִהְיֶ֥ה נְבִיאֶֽךָ׃
Nadalje u mom prevodu DK jasno pise :
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
verovatno ti koristis neko drugo DK izdanje od neke druge godine stampanja...

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Prevoda ima puno,ali original je jedan i to na jevrejskom gde pise "Bog faronu" U svakom slucaju faraon je imao mnogo mnogo bogova,pa sta bi mu falio jos jedan?
1 I Gospod reče Mojsiju: Evo, postavio sam te da si Bog Faraonu; a Aron brat tvoj biće prorok tvoj.
U kom smislu? Ali svakako nije titula, a Isus nije Bog što ga je neko stvorio pa mu dao titulu, nego zato što je rođen od Boga. Od Boga što izlazi je Bog, od mačke mačka itd.

Pa da mu je bio Bog pustio bi ga odmah sa narodom da ide. Osim toga Isus se izjednačio sa Ocem jer su iste prirode. Tako da je tu prevod nebitan, bitan je kontekst. I kada se pogledaju stihovi iza i ispred jasno je da nema govora o tituli. Pa Bog je i demone nazvao bogovima "Rekoh bogovi ste... ali u kom smislu i zbog čega. A to je Isus citirao. Bog postavlja Mojsija faraonu da je Bog u smislu da ćeon i Jevreji sigurno izaći, samo se faraon nije klanjao Mojsiju niti ga je smatrao Bogom, tako da ti je smiješna konstatacija što faraon ima toliko bogova pa može i još jednoga, pa faraon je sebe smatrao za boga.

Koji je kontekst sam jasno objasnio. I Isus je fariseje nazvao bogovima citirajuću Psalam. U kontekstu to ću drugi put. Zato ti možeš da nastaviš da zamišljaš da Isus nema isti položaj kao i Otac, ali te Biblija dematuje Otkrivenje 5,13

Ili valjda misliš da bi Bog dozvolio da se nekom klanjaju i odaju mu čast zajedno sa Njim.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330

Citirao sam ''American Standard Bible'' a ne DK. Taj prevod glasi:
''Then the LORD said to Moses, " See, I make you as God to Pharaoh, and your brother Aaron shall be your prophet.''
Sto je u skladu sa hebrejskim tekstom.

Ako hoces nase prevode:

Ivan Saric:
''A Gospod reče Mojsiju: "Evo, učinit ću da budeš prema faraonu moćan kao Bog; a brat tvoj Aron bit će govornik tvoj.''

U originalnom tekstu ne postoji misao o davanju titule, niti se iko Mojsiju ikada obracao sa ''Bog'' , niti je on sebe predstavljao kao ''bozanstvo''. Upravo suprotno on je predstavljao Jehovu.
To je jasano i iz sledeceg stiha:

''On neka za te govori narodu, i on neka bude govornik mjesto tebe[Aron], a ti ćeš njemu biti mjesto Boga!''

Govoriti ''umesto nekog'' znaci predstavljati ga..
Biti ''na mesto nekoga'' znaci predstavljati ga..
Da li su Mojsija zvali ''Boze moj Mojsije''???
NE! TO BI BILA HULA!
OVE RECI SU ZNACILE JEDINO DA ON IMA AUTORITET DA PREDSTAVLJA BOGA.
ON NEMA TITULU KOJOM GA LJUDI SMEJU OSLOVLJAVATI ''BOG''!

On nije ''Bog'' titulom, vec ''JE KAO BOG'' jel ga predstavlja.

Znaci ako ti tvrdis da je ovo ''TITULA'' moras mi naci iz Biblije da su se Mojsiju direktno obracali sa ''BOZE MOJ'' jer to je ''titula'' znaci on nosi ''taj naziv''.
Dakle cekam da vidim dokaz da ga je Aron ili bilo ko drugi zvao ''BOZE'' , jer tekst kaze da je on njima bio ''umjesto Boga!''.

Daj dokaz!?
Ali ako nemas, znaci da mu nije data ''titula'' ''Bog'' uopste, nego je samo ''predstavljao Boga''!

Zamisli da ja nekom dam titulu: ''Predsednik'' ali ga niko nikad ne zove tako?
To je smesno!

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
U kom smislu? Ali svakako nije titula, a Isus nije Bog što ga je neko stvorio pa mu dao titulu, nego zato što je rođen od Boga. Od Boga što izlazi je Bog, od mačke mačka itd.

Pa da mu je bio Bog pustio bi ga odmah sa narodom da ide. Osim toga Isus se izjednačio sa Ocem jer su iste prirode. Tako da je tu prevod nebitan, bitan je kontekst. I kada se pogledaju stihovi iza i ispred jasno je da nema govora o tituli. Pa Bog je i demone nazvao bogovima "Rekoh bogovi ste... ali u kom smislu i zbog čega. A to je Isus citirao. Bog postavlja Mojsija faraonu da je Bog u smislu da ćeon i Jevreji sigurno izaći, samo se faraon nije klanjao Mojsiju niti ga je smatrao Bogom, tako da ti je smiješna konstatacija što faraon ima toliko bogova pa može i još jednoga, pa faraon je sebe smatrao za boga.

Koji je kontekst sam jasno objasnio. I Isus je fariseje nazvao bogovima citirajuću Psalam. U kontekstu to ću drugi put. Zato ti možeš da nastaviš da zamišljaš da Isus nema isti položaj kao i Otac, ali te Biblija dematuje Otkrivenje 5,13

Ili valjda misliš da bi Bog dozvolio da se nekom klanjaju i odaju mu čast zajedno sa Njim.
I Adam je izasao od Boga,pa nije Bog,i mi smo izasli od Boga pa nismo bogovi.
Osim toga Isus se nigde i nikad nije izjednacavao sa svojim Bogom Ocem.
Filibljanima 2:6
6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
I Adam je izasao od Boga,pa nije Bog,i mi smo izasli od Boga pa nismo bogovi.
Osim toga Isus se nigde i nikad nije izjednacavao sa svojim Bogom Ocem.
Filibljanima 2:6
6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije se otimao da se uporedi s Bogom.
Nije se otimao, a to ne znači da se nije izjednačio sa Ocem.

A jeste ili možda misliš da je Jevrejima tek onako palo na pamet da ga kamenuju. Ili je možda Isus po tebi imao problema sa govorom.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
,,Ne kamenujemo te za dobra dela, NEGO ZA HULU STO TI COVEK BUDUCI GRADIS SE BOGOM'' to su rekli fariseji Isusu, pa krenuli da ga kamenuju.

Za jevreje ''bog'' nije bila ''titula'', i nikad nije, jer ima samo ''JEDAN BOG'' i jedan naziv za njega i ta ''titula'' je koja se ne sme dati nikom drugom jer to je hula.

''Nemoj imati DRUGIH BOGOVA''

''Nemoj imati drugih koji se zovu bogovima''.
Ako je Isus sebe nazvao ''bog'' i ako su ga drugi tako nazivali a on to nije bio, onda je to krsenje 1. Bozje zapovesti direktno!
I po zakonu je Isus i zasluzio da umre jer u ovom slucaju je stvarno pocinio ''hulu''.
Dakle ili je bio lud -pomahnitao pricajuci za sebe da je Bog, ili je bio teski egoista i samoljubiva osoba pa je ovako nesto ustvrdio. Znamo da nije bio ni jedno od toga..

Da li se Isus stvarno samo ''titulisao''?
Ne, uopste nije, jer to bi onda bilo direktno krsenje Bozje zapovesti, i ako idemo ovom analogijom onda su i ''andjeli bogovi'' a to je nemoguce po bibliji-oni nisu ''bogovi'', jer se time porice i sam uzrok pobune na nebu a to je da su ''andjeli i sotona zeleli POSTATI BOGOVIMA''
PA KAKO SU HTELI NESTO STO SU VEC IMALI?

Ovo je poricanje same pobune i uzroka greha na nebu, ciniti Isusa ''andjelom-bogom'' i sve druge ''andjele-bogove'' to je poricanje uzroka greha, izjednacivanje ''stvorenja sa = Stvoriteljem'' i uzdizanje greha.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Nije se otimao, a to ne znači da se nije izjednačio sa Ocem.

A jeste ili možda misliš da je Jevrejima tek onako palo na pamet da ga kamenuju. Ili je možda Isus po tebi imao problema sa govorom.
Poenta je u tome sto su hteli da ga eliminisu zbog 1001 razloga,a na kraju su uspeli na osnovu priznanja da je sin Bozji. Medjutim Isus nigde i nikada nije govorio za sebe da je Otac Bog,i mnogo puta je dokazao da je on potpuno razlicita osoba od svoga oca po pitanju bivstvovanja.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Poenta je u tome sto su hteli da ga eliminisu zbog 1001 razloga,a na kraju su uspeli na osnovu priznanja da je sin Bozji. Medjutim Isus nigde i nikada nije govorio za sebe da je Otac Bog,i mnogo puta je dokazao da je on potpuno razlicita osoba od svoga oca po pitanju bivstvovanja.

Dva izvrsna koraka. Još samo "zakorači" - Isus je deklarirao: "Ja jesam". Dakle, Otac i Sin su dvije Osobe, i Sin je Bog.

Natrag