Isus krist nije uskrsnuo u nedjelju

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Jurice moj
kako mozemo da pricamo o 8 danu u Bibliji po Varnavinom jevandjelju,kad svi dobro znamo da postoji samo 7 dana .
Znas li ko je ubacio pricu o slavljenju nedelje? Pa onaj ko je zeleo da se svetkuje Dan Sunca,jer nedelja je na engleskom SunDay.
Hocemo li da pricamo i o braku Isusa sa Marijom Magdalenom???,zar i to nije cinjenica iz neke x apokrifne knjige?
Ali mi ovde pricamo o tome da li je Isus uskrsnuo u nedelju ili u ponedeljak ili neki drugi dan.
O braku Isusa i Magdalene nema nigdje riječi ni u kakvoj apokrifnoj knjizi, izuzev u žutoj štampi. I nemoj da se hvataš za osmi dan, jer ni to nije bitno. Bitno je da se pominje nedelja kao dan Gospodnji još u prvom vijeku, a irelevantno je pod koji je redni broj dana to stavljeno. Uostalom, to je na jednom mjestu tako, šta je sa ostalim faktima? Takođe je jasno da se nedelja u paganstvu slavila kao dan sunca, ali je isto tako činjenica da je Isus vaskrsnuo u nedelju. Ako je Car Konstatin to kasnije ozvaničio kao dan Gospodnji, opravdano se može postaviti pitanje da li je to uradio radi sunca ili radi Isusa?

Član
Učlanjen(a)
13.05.2013
Poruka
20
šta reći na ovu bogohulnu izjavu? Bolje čitati vladiku Nikolaja Velimirovića nego slušati naklapanja.

Član
Učlanjen(a)
13.05.2013
Poruka
20
ja i ne želim da trošim reči na glupost i objašnjavam da li je Isus vaskrsnuo ili nije.Čitam vladiku Nikolaja što preporučujem i ostalima kako bi razgraničili šta je bohohulno.Sa ateistima ne vredi trošiti reči.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
ja i ne želim da trošim reči na glupost i objašnjavam da li je Isus vaskrsnuo ili nije.Čitam vladiku Nikolaja što preporučujem i ostalima kako bi razgraničili šta je bohohulno.Sa ateistima ne vredi trošiti reči.
Hej, čitaj pažljivo! Ovdje nije riječ o tome da li je Isus vaskrsnuo ili nije, nego o nečemu sasvim drugome. I ne nazivaj olako glupostima mišljenja drugih.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Jurice
pa kako da se ne hvatam za 8 dan kao dan Isusovog vaskrsenja po Varnavinom jevandjelju koje si mi poturio pod nos.
Nije li ovo tvoje sto si mi dao na uvid?
(Obdržavamo osmi dan s radošću, dan u koji je Isus ustao od mrtvih“ (Barnabina poslanica, 15, 6-8, 74. god.))..

Kako se zove taj 8 dan kad je Isus vaskrsnuo iz mrtvih?
Postavi nesto pametno,a ne neke ludorije.
I da li si siguran da je Isus vaskrsnuo u nedelju?
Sta cemo ,ako je vaskrsnuo u ponedeljak?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
To uopšte nije bitno, ponavljam. Postavio sam ti i ovo:
“…dolaze do spoznaje nove nade, ne svetkujući više subotu, već Dan Gospodnji, dan u koji se naš život preporodio njegovom smrću'' (Ignacije Antiohijski, Poslanica Magnežanima, 8, 107. god.)

''Nedjelja je dan u koji se skupljamo u zajedništvo, jer je to prvi dan u koji je Bog, preobrazivši tamu i materiju, počeo stvarati svijet; i Isus Krist, naš Spasitelj, u isti dan je ustao od mrtvih'' (Justin Mučenik, Prva apologija, 67, 155. god.).

ali ti to prenebregavaš, nego se hvataš za taj osmi dan, za koji niko ne može reči koji je to dan. No, u kntekstu onoga o čemu raspravljamo, bjelodano je da je zabilježeno da se i u prvom vijeku, među nekim hrišćanskim zajednicama, nedelja slavila kao dan posvećen Gospodu. Prema tome, ne stoji tvoja tvdnja da se nedelja u hrišćanstvu počela slaviti tek u 4 vijeku.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Jure
pa zar ne vidis da ovo sto postavljas nije iz I veka nase ere?
107,pa 155 g.n.e???

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Poenta je u sledecem.
Jos u I veku nase ere nastajali su otpadnici koji su iskljuceni iz hriscanske skupstine.
Ti sektasi su bili zadrzavani sa zadnjim apostolom Isusa hrista,Jovanom koji je napisao svoju zadnju knjigu 98.g.n.e
Da pojasnim nesto sto je veoma bitno.
Sve ostale knjige koje se budu pisale nece biti "nadahnute" od Boga
Otkrivenje 22:18,19
Jer svedočim svakome koji čuje reči proroštva knjige ove; ako ko dometne ovome, Bog će nametnuti na njega zla napisana u knjizi ovoj [SUP]19[/SUP] I ako ko oduzme od reči knjige proroštva ovog, Bog će oduzeti njegov deo od knjige života, i od grada svetog, i od onog što je napisano u knjizi ovoj.
Da te podsetim jos nesto iz galata 1:8
[SUP]8[/SUP] Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!
I da li si sada razumeo poentu pisanije od II veka na ovamo?

Natrag