Isus krist nije uskrsnuo u nedjelju

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Prvo, otpadnici od hrišćanske crkve nisu ograničeni samo na prvi vijek. Njih je bilo tako reći, kroz čitavu istoriju hrišćanstva, pa sve do današnjih dana.
Drugo, nije poenta to što je rekao Jovan u najmlađem kanonizovanom jevanđelju, on je time htio da osigura prihvatanje njegovog poimanja hrišćanstva, nego je poenta u činjenici da postoje zapisi koji potvrđuju da se nedelja slavila još u prvom vijeku, a ne da se počela slaviti tek u 4. Što Jovan satanizuje i prijeti onima koji budu mijenjali njegove riječi (čitaj, mislili drugačije nego on), ne mijenja tu činjenicu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Prvo:Slazem se u potpunosti s tobom da otpadnici od hriscanstva nisu ograniceni samo na prvi vek,vec kroz citavu istoriju hriscanstva pa sve do dana danasnjeg.Samo te otpadnike je Konstantin u IV veku sakupio i udruzio,stavivsi ih pod svoju kontrolu,kao kerove.

Drugo:Tacno je da je poenta da je Jovan osigurao svojim poslanicama i otkrivenjem tacnost i skladnost biblijskih knjiga,u kojima se nigde ne spominje da su hriscani slavili dan vaskrsenja Isusa,pa bilo to subota,nedelja,ponedeljak ili bilo koji drugi dan.
Cinjenica je da su Rimljani i mnogi pagani slavili nedelju kao dan Sunca,ali oni nisu bili hriscani i za nas su potpuno nebitni.
Naravno vremenom su takvi poceli prihvatati Isusa i eto kako su postali "hriscani"....

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Pa, dabome, kanonizovano je ono što je u datom trenutku odgovaralo i svjetovnoj i duhovnoj vlasti, a odbačeno ono što se nije uklapalo u tadašnje interese i jednih i drugih.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Nije u "datom trenutku"
Slavljenje nedelje je bilo potpuno strano za hriscane iz doba Petra,Pavla,Jovana...
Sta mislis ,da li je Isus nakon svog vaskrsenja rekao svojim ucenicima da slave nedelju?
Da bi se nesto slavilo,potrebno je da postoji naredbodavac,zar ne?
Ko je taj ko je naredio "takozvanim hriscanima" da slave nedelju,ako to nisu ucinili ni Isus Hrist,ni Petar ni Pavle ni Jovan,Ko je to naredio?,znas li?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Pa, dabome, kanonizovano je ono što je u datom trenutku odgovaralo i svjetovnoj i duhovnoj vlasti, a odbačeno ono što se nije uklapalo u tadašnje interese i jednih i drugih.

Hoces da kazes da je biblija imala urednike koji su tokom vekova oduzimali, dodavali i prepravljali rec bozju?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Nije u "datom trenutku"
Slavljenje nedelje je bilo potpuno strano za hriscane iz doba Petra,Pavla,Jovana...
Sta mislis ,da li je Isus nakon svog vaskrsenja rekao svojim ucenicima da slave nedelju?
Da bi se nesto slavilo,potrebno je da postoji naredbodavac,zar ne?
Ko je taj ko je naredio "takozvanim hriscanima" da slave nedelju,ako to nisu ucinili ni Isus Hrist,ni Petar ni Pavle ni Jovan,Ko je to naredio?,znas li?
Nije tačno da je slavljene nedelje bilo strano hrišćanima prije Petra, Pavla i Jovana. Citati koje sam priložio svjedoče o tome. Što se ti kačiš za, u ovom slučaju nebinu stvar, osmi dan, ne mijenja činjenicu da se tu pominje nedelja kao dan slavlja.
Ne znam niti mogu znati ko je u to vrijeme naređivao slavljenje nedelje. Za pretpostaviti je da je do toga dolazilo spontano, jer su ljudi željeli da obilježavaju dan u koji je Isus vaskrsnuo.

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Dragi moj Jurice
a koji su to hriscani bili pre Petra,Jovana,Pavla,kazi mi srece ti?
tvoje reci su ['Nije tačno da je slavljene nedelje bilo strano hrišćanima prije Petra, Pavla i Jovana.]

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Hoces da kazes da je biblija imala urednike koji su tokom vekova oduzimali, dodavali i prepravljali rec bozju?
Dabome da je imala "urednike", koji se itekako vodili računa šta će se kanonizovati a šta ne, već prema tome šta je odgovaralo datoj strukturi svjetovne i duhovne vlasti.

Dragi moj Jurice
a koji su to hriscani bili pre Petra,Jovana,Pavla,kazi mi srece ti?
tvoje reci su ['Nije tačno da je slavljene nedelje bilo strano hrišćanima prije Petra, Pavla i Jovana.]
Dobro, bre, zar ne vidiš da je u pitanju lapsus sa riječi "prije"? Rekao sam da tvoja tvrdnja: "Slavljenje nedelje je bilo potpuno strano za hriscane iz doba Petra,Pavla,Jovana...", nije tačna i postavio citat koji to dokazuje. Istina, citat se odnosi na 70. godinu, a Petar i Pavele su pogubljeni u Rimu 60-tih godina, ali razlika od 10 godina se po svim kriterijima može smatrati istim dobom.
Kako god, ni ova tvoja tvrdanja, kao ni ona ranija - da se nedelja počela slaviti u 4 vijeku, nisu tačne.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Dabome da je imala "urednike", koji se itekako vodili računa šta će se kanonizovati a šta ne, već prema tome šta je odgovaralo datoj strukturi svjetovne i duhovne vlasti.

Ma nije moguce.:D Jel to bilo editovanje kao "isti autor i tema" ili su bili inspirisani svetim duhom? U stavri, sad sam shavtio, ti kada menjas postove ti si inspirisan svetim duhom.:D
Uh, moram da prestanem da hulim, naljuticu neke clanove.

Natrag