Internet Radio i Televizija - Kutak za druzenje

Član
Učlanjen(a)
19.08.2009
Poruka
930
Da ponovim, kao sto sam napisao @dsuki -ju u poruci:

Opciju citanja poruka imaju samo administratori koliko ja znam. Koliko sam ja upoznat, @boki71 je na svoj zahtev trazio iskljucio tu opciju sebi. Tako da ako stvarno mislite da neko cita poruke, prijavite nekom od adminsitratora. Mislim da ne postoji drugi nacin, osim da neko od adminsitratora cita poruke, cisto sumnjam da je neko uspeo da probije xenforo. Ukoliko vise ljudi ima u poruci, verovatnije je da je neko odatle izneo...

Inace normalna stvar je da adminsitratori mogu da pogledaju poruke, kako bi drugacije utvrdili da li neko stvarno nekoga maltretira preko poruka? Koliko ja znam mislim da svaka forumska platforma to omogucuje, naravno samo administratorima. Administratori foruma su obicno ljudi od velikog poverenja, zato im se poverava takva funkcija..

Postavljeno bas ovakvo pitanje Opstinskom Javnom Tuzilastvu, evo odgovora:

Kod:
Povreda tajnosti pisama ili drugih pošiljki

Član 72 KZ RS

(1) Ko neovlašćeno otvori tuđe pismo ili telegram ili kakvo drugo zatvoreno pismo ili pošiljku, ili na drugi način povredi njihovu tajnost, ili ko neovlašćeno zadrži, prikrije, uništi ili drugom preda tuđe pismo, telegram, zatvoreno pismeno ili pošiljku, kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu, saopšti drugom tajnu koju je saznao povredom tajnosti tuđeg pisma, telegrama ili kakvog drugog zatvorenog pismena ili pošiljke, ili se tom tajnom posluži, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.
(
3) Ako delo iz st. 1 i 2 ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(4) Gonjenje za dela iz st. 1 i 2 ovog člana preduzima se po privatnoj tužbi.

Dakle, navedeni član Krivičnog zakona Republike Srbije bi mogao biti primenjen ekstenzivnim tumačenjem i to kao ostvarenje elementa bića dela *zadržavanje*. Ipak, gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi, tako da nema osnova za službeno postupanje Javnog tužilaštva, s obzirom da smatram da se stav 3 člana odnosi na radnike JP "PTT Srbija" kao i pisma, pakete i telegrame, mada ne bih mogao do kraja da isključim i drugačija tumačenja termina *službeno lice*.

U svakom slučaju, smatram da bi pre pokretanja eventualnog krivičnog postupka trebalo kontaktirati ISP i tražiti da se ne vrši filtracija spam poruka. Namera ISP-a skoro sigurno nije u tome da se nanese šteta bilo kome, već da se korisnici zaštite od neželjenih poruka.

Branko Stamenković
zamenik II OJT

Sto znaci da ako saznas da ti neko na nekom sajtu, forumu, i slicno citao privatne poruke, i imas dokaz, sadrzaj tvojih poruka se negde pojavi, mozes da tuzis vlasnika sajta.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
05.05.2010
Poruka
1.533
Da ponovim, kao sto sam napisao @dsuki -ju u poruci:

Opciju citanja poruka imaju samo administratori koliko ja znam. Koliko sam ja upoznat, @boki71 je na svoj zahtev trazio iskljucio tu opciju sebi. Tako da ako stvarno mislite da neko cita poruke, prijavite nekom od adminsitratora. Mislim da ne postoji drugi nacin, osim da neko od adminsitratora cita poruke, cisto sumnjam da je neko uspeo da probije xenforo. Ukoliko vise ljudi ima u poruci, verovatnije je da je neko odatle izneo...

Inace normalna stvar je da adminsitratori mogu da pogledaju poruke, kako bi drugacije utvrdili da li neko stvarno nekoga maltretira preko poruka? Koliko ja znam mislim da svaka forumska platforma to omogucuje, naravno samo administratorima. Administratori foruma su obicno ljudi od velikog poverenja, zato im se poverava takva funkcija..
Evo sad si i sam priznao da mogu da citaju .Sta je nekog briga sta ja doticnom saljem ili pisem .Ako ga vrijedam pa nek javno objavi poruku.I politicari su od velikog poverenja pa svi do jednog kradu toliko o moralu.Znaci po tome se svaka poruka moze procitati da se vidi dali ima sto unutra nelogicno.I sad na kraju nisam ja administratore izabrao zasto da im ja vjerujem ako oni citaju poruke i ne vjeruju npr. meni.I sam si mi rekao nedugo da povjerenje i misljenje o nekoj osobi trebas steci.Sto nije javno napisano poruke vam se mogu citati pisete i saljete liste na vlastitu odgovornost.Strasno to ti je 21 stoljece jedino na wc imas privatnost ako ti neko ne pokuca na vrata.

Učlanjen(a)
23.12.2011
Poruka
732
72295581dcd1.gif
idemo dalje sve je jasno , jedno pitanje i svi vipovci su tu , cak su i oni imali tu konverzaciju u svojoj sobi , jblud zbunjenog sve se otelo kontroli ,vazno je da znamo da nismo sami tu,i da pozdravimo sve koju su se javili u zadnjih nekoliko minuta saznali smo da su ok ,i da netreba da brinemo za njih

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.077
Nemam sta da priznajem :) To je opcija koja postoji na svim forumskim platformama. Da li to koristi neko, ne znam, ali cisto sumnjam, kao sto rekoh, znam da je Bokiju ta opcija iskljucena, jer je jednom prilikom to pomenuo, od ostalih adminsitratora, mislim da niko i ne zalazi u ovu temu, niti ih zanima ova tema previse. Inace da ne bude zabune, adminsitratori su samo oni sa crvenim nick-om. Tako da ja cisto sumnjam da je to neko od njih uradio. Najverovatnije je ta poruka procurila od nekog iz te poruke.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2012
Poruka
746
Ajde bre dosta vise sa svakodnevnim prozivanjem. Te ovo mi smeta te ono mi smeta. Ako imate nesto vazno nekome da napisete valjda i sami znate da se to ne radi putem PP. Sto se ne bunite sto vam google zna svaki korak i svaku poruku i poziv? Ovde smo svi gosti vlasnika foruma koji moze kad hoce sve ovo da ugasi. Jel iko ovde dao dinara za forum? Mislim da smo svi imali samo koristi a sad sto te nesto nervira i sto se s necim ne slazes to je jbg druga prica. Sto ljudi sto cudi.

Učlanjen(a)
10.06.2014
Poruka
1.301
Postavljeno bas ovakvo pitanje Opstinskom Javnom Tuzilastvu, evo odgovora:

Kod:
Povreda tajnosti pisama ili drugih pošiljki

Član 72 KZ RS

(1) Ko neovlašćeno otvori tuđe pismo ili telegram ili kakvo drugo zatvoreno pismo ili pošiljku, ili na drugi način povredi njihovu tajnost, ili ko neovlašćeno zadrži, prikrije, uništi ili drugom preda tuđe pismo, telegram, zatvoreno pismeno ili pošiljku, kazniće se zatvorom do jedne godine.

(2) Ko u nameri da sebi ili drugom pribavi kakvu korist ili da drugom nanese kakvu štetu, saopšti drugom tajnu koju je saznao povredom tajnosti tuđeg pisma, telegrama ili kakvog drugog zatvorenog pismena ili pošiljke, ili se tom tajnom posluži, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.
(
3) Ako delo iz st. 1 i 2 ovog člana učini službeno lice u vršenju službe, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

(4) Gonjenje za dela iz st. 1 i 2 ovog člana preduzima se po privatnoj tužbi.

Dakle, navedeni član Krivičnog zakona Republike Srbije bi mogao biti primenjen ekstenzivnim tumačenjem i to kao ostvarenje elementa bića dela *zadržavanje*. Ipak, gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi, tako da nema osnova za službeno postupanje Javnog tužilaštva, s obzirom da smatram da se stav 3 člana odnosi na radnike JP "PTT Srbija" kao i pisma, pakete i telegrame, mada ne bih mogao do kraja da isključim i drugačija tumačenja termina *službeno lice*.

U svakom slučaju, smatram da bi pre pokretanja eventualnog krivičnog postupka trebalo kontaktirati ISP i tražiti da se ne vrši filtracija spam poruka. Namera ISP-a skoro sigurno nije u tome da se nanese šteta bilo kome, već da se korisnici zaštite od neželjenih poruka.

Branko Stamenković
zamenik II OJT

Sto znaci da ako saznas da ti neko na nekom sajtu, forumu, i slicno citao privatne poruke, i imas dokaz, sadrzaj tvojih poruka se negde pojavi, mozes da tuzis vlasnika sajta.
I na tarabi pise nesto...

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.077
Ja sam 99,99% siguran da ovde to niko adminsitratora ne radi, niti ima potrebe da radi. Inace opcija postoji, jer je proizvodjac platforme napravio. To nikako ne znaci da se koristi....

Učlanjen(a)
05.05.2010
Poruka
1.533
Ajde bre dosta vise sa svakodnevnim prozivanjem. Te ovo mi smeta te ono mi smeta. Ako imate nesto vazno nekome da napisete valjda i sami znate da se to ne radi putem PP. Sto se ne bunite sto vam google zna svaki korak i svaku poruku i poziv? Ovde smo svi gosti vlasnika foruma koji moze kad hoce sve ovo da ugasi. Jel iko ovde dao dinara za forum? Mislim da smo svi imali samo koristi a sad sto te nesto nervira i sto se s necim ne slazes to je jbg druga prica. Sto ljudi sto cudi.
Jeste u pravu i ali znas kako se veli da svaki gost je uvijek u pravu tako se veli kod nas u HR;)

Natrag