Ima li na forumu proroka?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Iv 19, 26-27: Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: "Ženo! Evo ti sina!" Zatim reče učeniku: "Evo ti majke!" I od toga časa uze je učenik k sebi.

Zaboravljaš da Isus je takođe pomenuo da postoji još jedna vrsta bratstva ,sestrinstva, očinstva i majčinstva. To je duhovno srodstvo..Isus je rekao "ko sluša moju reč onaj je moj otac i mati i brat i sestra". Jovan se od svih apostola držao najbolje, i bio je najverniji Hristu u natežim momentima. Gde je Petar, gde je Jakov, gde su drugi apostoli kraj krsta? Samo Jovan. I zaboravio si napomenuti važan segment u tekstu koji si citirao: Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio , jasno ukazuje zašto je Jovan baš taj "duhovni" sin Mariji njegovoj "duhovnoj" majci jer se Jovan izdvaja kao učenik koga je Isus posebno voleo. Jovan je "duhovni" sin i u tom kontkstu jedino Jovan ispunjava taj zadatak. U tom smislu je Jovan izdvojen ne zato što Marija nema decu već zato što jedino Jovan ispunjava kriterijum da bude duhovni sin.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Prije smrti Isus predaje svoju majku na skrb ljubljenom učeniku, što nam ponovno pruža važnu poveznicu s ovom temom. Zamislimo li otvorenom mogućnost da je Marija pored Isusa imala i druge djece, samorazumljivim nameće se zaključak da će upravo kod njih naći utočište. Teško bismo tada mogli zamisliti Isusovu odluku, kojom praktično razvrgava obiteljske veze - tim više jer su Isusova ''braća'' bili sastavni dio početne kršćanske zajednice (Dj 1,14). Naprotiv, ovaj Isusov čin razumljiv je jedino u svjetlu činjenice da su Isusova ''braća'' samo Isusovi rođaci.

Drugo, tu je i sam Mojsijev "zakon", koji je jasan da jasniji ne može biti po tom pitanju.

Po tom zakonu, sinovi udovičini (a Marija je bila udovica) moraju voditi brigu o majci. Ukoliko udovica ima drugih sinova osim onog koji je sprečen (smrću) da brine o njoj, drugi sinovi su obavezni da brinu o njoj.

Preneseno na Isusa, to bi, ukoliko bi mantranje sotoninih "istraživača Pisama" bilo ispravno, značilo da bi Isus de fakto morao svoju majku na skrb ostaviti Šimunu, Jakovu, Judi ili kome već god.

No, Isus svoju majku ostavlja najmlađem od učenika. Ostavlja je strancu.

Ivan je naime imao žive i oca i majku.

Šta onda to znači?

Da Marija nije imala druge djece osim Isusa.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Samo kada znamo kontkest da nije onda adelfos može značiti brat iz sporedne grane familije. Bez konteksta uvek znači brat i sestra.

Čestitam, mudžahedine. Dakle, radi se o Isusovoj "braći iz sporedne grane familije".

Za Hrista, nemamo kontekst koji nas upućuje da su te sestre i braća van obiteljskog porekla. Kada je tasko uvek je po sredi krvni brat ili sestra.

Imamo, tu Isusovu "braću" je rodila Marija Kleofina (Alfejeva).

P.S. Zašto je Isus ostavio svoju Majku Mariju na skrb apostolu Ivanu, kad je imao "desetero žive braće i sestara"?

1630230772350.png

Zaboravljaš da Isus je takođe pomenuo da postoji još jedna vrsta bratstva ,sestrinstva, očinstva i majčinstva. To je duhovno srodstvo..Isus je rekao "ko sluša moju reč onaj je moj otac i mati i brat i sestra". Jovan se od svih apostola držao najbolje, i bio je najverniji Hristu u natežim momentima. Gde je Petar, gde je Jakov, gde su drugi apostoli kraj krsta? Samo Jovan. I zaboravio si napomenuti važan segment u tekstu koji si citirao: Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio , jasno ukazuje zašto je Jovan baš taj "duhovni" sin Mariji njegovoj "duhovnoj" majci jer se Jovan izdvaja kao učenik koga je Isus posebno voleo. Jovan je "duhovni" sin i u tom kontkstu jedino Jovan ispunjava taj zadatak. U tom smislu je Jovan izdvojen ne zato što Marija nema decu već zato što jedino Jovan ispunjava kriterijum da bude duhovni sin.

Lažeš i bogohuliš mudžahedine. Sam sveti apostol Ivan piše da je "uze k sebi". Dakle, Isusova Majka Marija je ostatak života provela sa Ivanom.

P.S.S. Zašto je Isus ostavio svoju Majku Mariju na skrb apostolu Ivanu, kad je imao "desetero žive braće i sestara"?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Adelfos bez kontesta uvek znači krvni brat i sestra od oba roditelja.

Ne lažem, Isus je govorio sam "ko je moj brat i sestra"...tu ističe da je "duhovna" srodnost jača i od krvne...i zato Isus u toj rečenici i potvrdđuje da su mu oni krvni srodnici ali da su veći srodinici oni "duhovni". Jovan je veći srodnik Hristu nego rođena braća i sestre pa i majka ako ne ostane na putu vere.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ocat, posebno ako je od lošeg grožđa, kada se ukiseli (provri) doista može imati "miris" po sumporu. Svaka domaćica to zna. No nešto drugo me je podsetilo na sumpor.

Sjećaš se da ovdje postoji i tema o UFO u Bibliji? E pa vidiš, svi oni koji su navodno imali "susrete" s vanzemaljcima (bliski susreti III i IV vrste) su tvrdili (tvrde i dalje) da se oko "vanzemaljaca" širio miris sumpora.

Toga sam se i ja prisetio i oni zaudaraju na sumpor! A na pomen Hristovog imena beze.. Ne treba zaboraviti da oni postavljaju cipove u ljude, da su prvi patentirali uzgajanje embriona u spremnicima, vestacku oplodnju odavno praktikuju, touch screen koji danas ima svaki telefon su oni patentirali (jer im je nezgodno sa tri prsta pritiskati dugmice, to su u pocetku koristili), dok danas komuniciraju umom medjusobno i sa bazom, kao i sa letelicom (to su unapredili jer im je nezgodno bilo da pritiskaju), imaju sposobnost materijalizavije i dematerijalizacije, a danas mi imamo istu tu tehnologiju, kao i tehnologiju NLO-a.. Odakle nama sve to? Odgovor je jasan, u pitanju su demoni ili njegove radilice, koje je djavo nacinio da obavljaju njegov prljav posao..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Adelfos bez kontesta uvek znači krvni brat i sestra od oba roditelja.

U slučaju Isusa i "braće mu" (Jakova, Josipa, Šimuna i Jude) kontekst je da su to sinovi Marije Kleofine (Alfejeve). Dakle, njih nije rodila Isusova Majka Marija.

Iv 19,25: Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena.

Mt 10,2-3: A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej ....

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mt 10,2-3: A ovo su imena dvanaestorice apostola: prvi Šimun, zvani Petar, i Andrija, brat njegov; i Jakov, sin Zebedejev, i Ivan brat njegov; Filip i Bartolomej; Toma i Matej carinik; Jakov Alfejev i Tadej ....

Jakov u Mateju 13,55.56 je jedno a Jakov Alfejev pomenut u Mateju 10.2.3 je nešto drugo.

Kao drugo spekulacija da Marija Kleopova ima isto značinje kao i Marija Alfejeva..kada je taj Jakov, učenik pomenut. Dakle, nikakve dodirne tačke.

Natrag