Ima li na forumu proroka?

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne, nisi u pravu. Njih sa onim u šta veruju i šta čine NIKADA NE BI SMO MOGLI PRIHVATITi. NE BI SMO SMELI PRIH.... Oni ne veruju u istog BOGA.

Rekao sam kada ne bi bilo drugih razloga i kada bi verovali u istog Boga, praksa ne bi bila problem.. Praksa nikada nije problem, sve dok je ne nameces i ne insistiras na njoj, mislim tu na praksu koja nije obavezna i nije srediste vere.. Ni njihovo subotarenje ne bi bilo problem, kada ga ne bi nametali i sve one koji rade suprotno ne bi osudjivali.. Pavle kaze da prihvatimo slaboga u veri lepo, i to crkva radi, nisu problem nikakvi praznici i slicno.. On je svoju netepeljivost projektovao na nas..

Još jednom te pozivam da mi navedeš stihove iz pisma za vaše prakse o Mariji

Ti si nemoguc..

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Vidim da počinješ da pokazuješ otvoren duh prezira prema neistomišljeniku.

Ne, nisam iskazala prezir, niti bilo koji drugi negativni osjećaj. I ne osuđujem te. Budući da te ne poznam, ne znam kakva si osoba. Mogu zaključiti samo na temelju onoga što pišeš, a pišeš hereze. I samo sam odgovorila na tvoj post i tvoju rečenicu: "Jasno je da se nama koji je praktikujemo nema se šta prigovoriti." napisala sam da se opravdavaš s lažima. To i sada kažem. Vama se ima mnogoštošta prigovoriti jer ste izopačili apostolski nauk, pa prema tome s apostolima nemate ništa. Vi imate Ellen White.
Ako pripadaš adventistima, onda si sektaš. Ako te to vrijeđa onda sam istraži i uvjeri se sam da svi adventiste nazivaju sektom. Ako nije tako, napiši tko vam vjeruje i tko vas priznaje.

Draga Izabel, vidiš kako malo treba nepreporođenom srcu da pokaže zapravo svoje pravo stanje. Razmisli o ovome..menjaj karakter, menjaj srce uz Hrista...tada nećeš nazvati neismišljenica"sektašem", "lažovom"...i sl.

Hvala lijepa. Krist nas sve poziva na obraćenje i svetost života, pa tako i mene. Ipak, ne mislim da sam se ogriješila o tebe. Ja sam našla svoj biser našla i za svoju vjeru sam se borila i izborila. Vjerujem u ono što sam sama iskusila živeći u toj vjeri. Nema šanse da se složim s tobom i tvojim krivoverjem.
Za sve drugo, ponavljam, niti te sudim niti osuđujem. Bog neka ti sudi i neka ti bude milostiv. Možda ne znaš bolje, možda si upoznao samo tu nesretnu adventističku doktrinu...to je tvoja stvar i tvoja odgovornost i baš zato moraš biti spreman pretrpjeti kad drugi ne dijele tvoje uvjerenje.
Zar protestanti ne napadaju Crkvu već 400 godina, a katolici/pravoslavci odolijevaju njihovim zanovjetanjima i dalje žive u svojoj vjeri? Tako morate i vi ako ste doista uvjereni da imate pravu vjeru, a ako sumnjate, onda tražite i molite i dat će vama se Svijetlo.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Isabel, moja tvrdnja da nam se po pitanju Marije nema šta zameriti, jednostavno je tako, jer Biblijom mi stojimo tu potpuno ispravno.

Ako pak gledamo vašu tradiciju, to je nešto drugo. Ali sa aspekta apostolskog nasleđa ja ću primiti kritiku, ako mi pokažeš Pismom da su apostoli upražnjavaluži vašu praksu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, zašto si nasjeo na njegovu đavolsku laž i podvalu? Neistina je, đavolska je laž, da u Novom zavjetu nema potpore za čašćenje Isusove Majke Marije, kako to činimo mi kršćani. Sveta Elizabeta, nadahnuta Duhom Svetim, Isusovu Majku Mariju naziva Božjom majkom. Zbog toga je mi častimo kao Bogorodicu. A ovome ovdje, "Martinovom mudžahedinu", kao Židovu Isusova Majka je kurva. Da je ne smatra kurvom, koja je još rodila desetero djece, zvao bi je "Blaženom", a on je nikada nije nazvao blaženom, kao i njegova pijana proročica.

Nisam ja naseo, ja sam mu taj stih i citirao. On ga izvrce i trazi jos dokaza, njemu nije dovoljno sto Jelisaveta casti Mariju, vec trazi apostolsku praksu. Kao da mi ne mozemo imati praksu koja nije apostolska.. Ja mogu odrediti sebi cak i petak za Bogosluzenje i sprovoditi tu praksu, a crkva me nece odbaciti, jer ako nesto nije suprotno onda to nije jeres! Ovo u vezi Marije nije suprotno veri, pa cak i da apostoli to nisu radili (mi ne znamo jesu li), no to nije bitno..

Ok, Mire. Ako je tako kako kažeš, onda mi ne grešimo što se držimo samo apostolske prakse? Vi imate svoju, ok. Ali možeš li onda potvrditi da ni mi ne grešimo što ne držimo vašu?

Mogu potvrditi da nije vazno da li se vi drzite prakse u vezi Marije. Problem je u vasem shvatanju znacaja biblije i insistiranja na pukom slovu, proglasavanju svih onih koji prevazilaze te okvire krivovercima. I Hristos je prevazilazilo okvire pisanog teksta! Ni on se nije zadrzavao na pukom slovu i pisanom tekstu, iako je bio sa njim u skladu..

Tako ni mi se ne zadrzavamo na samom slovu, iako smo sa njim uskladjeni..

Ja ću samo pozvati i one koji imaju drugačiju praksu ako hoće i žele da slede apostolski i da imamo svi to apostolski jedinstvo po tom pitanju

Vidis, ovo je pogresno. Pavle u vreme kada su mnogi drzali razlicite praznike i imali razlicitu praksu postove u crkvi nije pozivao da svi imaju istu praksu, nego je rekao da svako ostane na svom.

Pavle kaze:

"Koji razlikuje dane, Gospodu razlikuje; i koji ne razlikuje dana, Gospodu ne razlikuje. Koji jede, Gospodu jede: jer hvali Boga; i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga... Zato da ne osuđujemo više jedan drugoga, nego mjesto toga ovo gledajte da ne postavljate bratu spoticanja ili sablazni"

Ne treba pozivati nikoga da sledi tvoju praksu, vec postovati tudje i ne osudjivati.. Tebe niko ne osudjuje za subotu recimo, nego sto istu nameces kao obaveznu.. To je sa vama slucaj, da nas osudjujete sto mi ne drzimo..

Ali sa aspekta apostolskog nasleđa ja ću primiti kritiku, ako mi pokažeš Pismom da su apostoli upražnjavaluži vašu praksu.

Ne treba ona nista da ti dokazuje. Ti ostani na svom. Niko te ne osudjuje sto ti ne drzis nasu praksu, zamerka nije vezana za to.. Nego sto ti insistiras da mi budemo ograniceni tekstom i slovom, da ne smemo imati nista drugo sto to prevazilazi. To je pogresno.. To je duh farisejstva.. Nas je Hristos oslobodio, da zivimo slobodni u shvatanju i razumevanju smisla.. Nije vera ogranicena slovom.. Vera je mnogo vise od toga, ali ti kao "Sola Scriptura" to ne razumevas..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Mogu potvrditi da nije vazno da li se vi drzite prakse u vezi Marije.

Ok, bar nije pogrešno što ne držimo istu praksu. To je uredu sa tvoje strane. No, ne msile svi isto..ima ih koji nas optužuju što eto ne držimo sve prakse i kažu da mnogo grešimo.

Vidis, ovo je pogresno. Pavle u vreme kada su mnogi drzali razlicite praznike i imali razlicitu praksu postove u crkvi nije pozivao da svi imaju istu praksu, nego je rekao da svako ostane na svom.

Ja sam samo pozvao na praksu apostola..tj. da kažem da se svi poštujemo ono što nam je zajedničko kroz Pismo..i da svi to sledimo. No, ja nisam ih optužio ako ne prihvate. Samo poziv. Dobronameran. Ako žele. A Pavle ovde priča nešto drugo. Nije tako presudno kao u vezi prakse oko Marije(radi se o danima posta..kada ko želi praktikovati dane posta..tipa Mire ti hoćeš u četvrtak da postiš a ja recimo u ponedeljak. E to je nešto drugo, takva praksa zaista je potpuno slobodna). I što je važno..pomenuta je od apostola. Vidiš, i to je razlika. Tu možemo pričati o apsotolskom viđenju ove stvari i pomen toga a u ovom drugom slučaju nemamo ništa. No, dobro, rekoh, i to da svako primi po savesti.

Ne treba ona nista da ti dokazuje. Ti ostani na svom

Ne mora..naravno. Samo neki od njih stoje tvrdo da je ovakav pristup sa naše strane pogrešan..e pa oni bi trebali da pokažu zašto. Znači, samo za one koji govore da je pogrešno ne držaati tu praksu, oni bi trebali. Ali oni koji to ne smatraju presudnim(kao u tvom slučaju) onda je to baš tako kako si i rekao..nema potrebe.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ok, bar nije pogrešno što ne držimo istu praksu. To je uredu sa tvoje strane. No, ne msile svi isto..ima ih koji nas optužuju što eto ne držimo sve prakse i kažu da mnogo grešimo.

Gresite jedino u tome sto ne drzite pravilno prakse koje su nam zajednicke, koje su temelj vere. Tu mislim na euharistiju i krstenje.

A dalje gresite sto ne razumevate pravilno Trojstvo i sto pogresno tumacite prvu i drugu zapovest o slikama, sto zagrobni zivot poricete i sto na cetvrtoj zapovesti insistirate. I onda nas osudjujete za sve to, umesto da iskazete toleranciju.. Ali to je vec druga tema..

Pavle ovde priča nešto drugo. Nije tako presudno kao u vezi prakse oko Marije(radi se o danima posta..kada ko želi praktikovati dane posta..tipa Mire ti hoćeš u četvrtak da postiš a ja recimo u ponedeljak. E to je nešto drugo, takva praksa zaista je potpuno slobodna).

Ne radi se ovde jedino o postu, nego o praznicima takodje (jevrejskim praznicima na kojima su neki insistirali)..

"Gledate na dane i mesece, i vremena i godine. Bojim se za vas da se ne budem uzalud trudio oko vas." (Galtima 4:10)

---> neki su insistirali da se jevrejski praznici moraju i dalje drzati i nametali su to drugima.. Pavle je bio protiv toga.

što je važno..pomenuta je od apostola. Vidiš, i to je razlika

Opet ti isto! Kada ces vec jednom shvatiti da ne mozes ti insistirati na slovu! Nisu apostoli pisali poslanice da bi tebi posluzile da na tome zasnivas svoju dogmatiku, oni su ih pisali da bi razresili trenutne probleme u crkvi, i da bi ohrabrili i podstakli verne.. Nisu uopste nameravali da pisu NOVI ZAVET ili neki PRAVILNIK!

Pogresno upotrebljavas Pismo!

Posebno Novi zavet, jer on nije pisan kao PRAVILNIK, da ti na osnovu forenzike ili analize iz njega izvalcis dogmu.. A cim moras da "izvlacis" dogmu, i ako to nije dato u obliku "pravila", sta ti to onda govori cemu je taj tekst bio namenjen?

Znaci jako gresis sto insistiras na tekstu! Novi Zavet nije pisan da bi bio zbornik nekakvih pravila i zakona!

Ali oni koji to ne smatraju presudnim(kao u tvom slučaju) onda je to baš tako kako si i rekao..nema potrebe.

Niko to ne smatra presudnim! Presudno je onda kada vi na tome insistirate i namecete suprotno ili nas nagovarate da se mi toga odreknemo i predjemo na vasu praksu. Onda nastaje problem..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Gledate na dane i mesece, i vremena i godine. Bojim se za vas da se ne budem uzalud trudio oko vas." (Galtima 4:10)

---> neki su insistirali da se jevrejski praznici moraju i dalje drzati i nametali su to drugima.. Pavle je bio protiv toga.

Taj tekst je nevezan za onaj prethdoni.

Opet ti isto! Kada ces vec jednom shvatiti da ne mozes ti insistirati na slovu!

Ja insistiram..na onom slovu koje je jasno. A jasno je da nemamo takvu praksu..i da po tom slovu kako ti kažeš..mi ne grešimo.

Znaci jako gresis sto insistiras na tekstu! Novi Zavet nije pisan da bi bio zbornik nekakvih pravila i zakona!

Ipak imamo dovoljno rečeno. Jer sve što je najvažnije je tu.

Niko to ne smatra presudnim!

Smatra Nenad Italijan i Željko. Ti ne i Isabel se lomi..ali oni smatraju veoma važnim. Vidiš da ti to Željko stalno spočitava? Ali dobro..da se ti i ja ne uplićemo u ovo..ostavimo po strani pa ćemo videti njih šta kažu.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Taj tekst je nevezan za onaj prethdoni.

Tebi nista nije kako pise.. Nije li se Pavle podvrgao ociscenju u hramu i nije li odrzao obicaj da bi pokazao da i sam drzi zakon, da ne bi sablaznio one koji takodje drze? Znaci, Pavle je bio tolerantan i nije zahtevao da se striktno moras odreci obicaja kad postanes Hriscanin, vec da samo ovo ne nameces drugima!

Ja insistiram..na onom slovu koje je jasno. A jasno je da nemamo takvu praksu..i da po tom slovu kako ti kažeš..mi ne grešimo.

Ne gresite u ovom jer je nebitno. Ali gresite sto insistirate na slovu i osudjujete one koji izlaze izvan okvira pisanog teksta..

Ipak imamo dovoljno rečeno. Jer sve što je najvažnije je tu.

Zato sto je crkva sakupila tekstove koji su se najvise citali, i od toga je napravila knjigu - NOVI ZAVET. Samo nisu bas uspeli, jer mnogo toga tamo nije zapisano.. Sad na osnovu toga vi forenzikom i analizom pokusavate da ozivite "prvu apostolsku crkvu" i da kopirate njene prakse!

To je bezveze, pogotovo ako uzmemo u obzir da se prakse menjaju, da nisu striktne, a NOVI ZAVET nije doktrinarno jasan, nije ni pisan u tom stilu (uglavnom su poslanice), pa mora neko to da tumaci..

Smatra Nenad Italijan i Željko. Ti ne i Isabel se lomi..ali oni smatraju veoma važnim. Vidiš da ti to Željko stalno spočitava? Ali dobro..da se ti i ja ne uplićemo u ovo..ostavimo po strani pa ćemo videti njih šta kažu

Ko je Zeljko?

Ovo ti je stav i crkve. Ne bi bio problem da crkva prihvati drugaciju praksu, kada bi samo to bio uslov, ali na zalost razlike su jos dublje..

Natrag