Problem je što vi tvrdite da mi grešimo veoma što ne držimo vašu praksu,
Ne, Jovane,
ne praksu. Pusti praksu, to je promjenljivo. Vi griješite jer
ne držite Božju Riječ koja je toliko važna, pa ju nazivamo Objavom. Razlikuj bitno
, što je Duh, koje su (nepromjenljive) istine naše vjere, a što je praksa i običaji.
Mire ti je napisao jako dobar post. I meni je koristio, ne kao da ja to ne znam, ali drago mi je bilo pročitati. Govorio ti je dobrodušno i napisao ti je kao mlađem bratu, bez obzira na vaše godine, ti jesi mlađi brat.
Vi adventisti ste od "jučer", puno toga vama nije jasno i jedino što vam je važno jest da vjerujete kako ste baš vi ti koji su izabrani. I kad ti Mire kaže da ste kao mala djeca, ja bih samo dodala - mala djeca s prljavim pelenama.
te se navodno mnogo ogrešujemo o Mariju što ne radimo onako kao vi
Marija je Majka Božja. To je istina Evanđelja, a sve drugo iz toga proizlazi.
I ne griješite vi ako je ne častite kao katolici i pravoslavci, ali griješite kada je ne priznajete
Bogorodicom.
Vi ste ti koji potencirate ovu praksu kao važnu, i svodite nedržanje te prakse na bogohulništvo. Pa te pitam ako je ta praksa tako važna, kako je apostoli nisu držali? Jesu li oni bogohulili onda kada se nisu držali vaše prakse?
Jovane, nemate vi prava pozivate se na apostole jer vi s njima nemate ništa. Ali, dobro...odgovorit ću ti.
Jesu li apostoli bogohulili? Nisu, naravno. Isus je apostolima dao drugu važnu misiju: navjestiti Radosnu vijest i položiti život za Krista. Bilo bi smiješno da im je bilo povjereno da šire štovanje Gospe.
Ali važan je onaj detalj kad su bili okupljeni u molitvi s Isusovom majkom. Da li su u ono vrijeme žene molile zajedno s muškarcima?
Dakle, još jednom. Mi ne potenciramo nikakvu praksu, već branimo istinu vjere koja nam je dana po Evanđelju.
Ti si sad na teškom zadatku jer nigdje ne nalaziš poveznicu onoga što činimo danas s onim što su činili apostoli i prvi kršćani. Znači da ne poznaješ povijest Crve i ne razumiješ Evanđelje. Primjer naše liturgijske prakse i svete Mise sadržan je u Evanđelju:
Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama (Dj 2,42).