- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
Znam, ali ja ne pricam o 55 000 sekti, govorim o crkvama koje imaju dugu tradiciju i vaze za protestantske crkve.
55 tisuća protestantskih sekti je činjenica, a svatko tko ima 'nešto u glavi' neka sam za sebe iz ovoga zaključuje.
Daj mi nekog crkvenog oca iz tog perioda, koji kaze da se hleb i vino doslovno pretvaraju u telo i krv, i ja cu to prihvatiti odmah!?
Zar ti ne vjeruješ Pravoslavnoj Crkvi koja ovo vjeruje i ispovjeda?
A kad već tražiš, evo ti i svjedočenja crkvenih otaca:
Ignacije Antiohijski (107. god. spaljen u Rimu jer se nije mogao (niti htio) odreći svoga Spasitelja i Boga Isusa Krista) – učenik apostola Ivana
Želim kruh Božji, nebeski kruh, kruh života, koji je tijelo Isusa Krista, Sina Božjeg, koji je potom postao sjeme Davidovo i Abrahamovo; i želim piće Božje, naime Njegovu krv, koja je nekvarljiva ljubav i vječni život. (Rim. 7)
Ignacije Antiohijski o docetistima koji u skladu sa svojim nijekanjem Kristove tjelesne naravi nemaju Euharistiju.
Oni [docetisti] ne pričešćuju i ne mole se, jer ne priznaju da je Euharistija tijelo našega Spasitelja Isusa Krista… (Smi. 7)
Justin Mučenik (150. god)
Jer mi ih ne primamo kao običan kruh i obično piće, nego kao što je Isus Krist, naš spasitelj, postavši tijelom po Riječi Božjoj, imao i tijelo i krv za naše spasenje, tako smo i mi naučeni da hrana koja je blagoslovljena molitvom Njegove riječi, i kojom se naše tijelo i krv pretvorbom (transmutacijom) hrani, jest tijelo i krv onog Isusa koji je postao tijelom.
Prihvatio bih sve sto je on rekao, ali ja trenutno ne vidim u ovim recima doslovnost.
Baš ovako kao ti, neki koji su čuli ove Isusove riječi, ne mogoše prihvatiti doslovnost ovih Isusovih riječi. I oni rekoše: Iv 6,52: Židovi se nato među sobom prepirahu: "Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo? Kasnije čitamo od Ivana, kako ovakvi "odstupiše od Isusa i više nisu išli s Njime". Ja bih ovome dodao - i danas od Isusa odstupaju i s Isusom ne idu oni koji odbijaju prihvatiti vjeru Kristove Crkve da euharistijski kruh i vino postaju pravo Tijelo i prava Krv Kristova.
P.S. Interesentno, svi ovakvi stadoše u Ivanov redak: Iv 6,66.
Pavle kaze da se on "prinese JEDNOM da uzme grehe mnogih", a ne da se uvek iznova zrtvuje.
Tako je. Samo jednom je Krist krvno (na križu) žrtvovan, ali na milijunima svakodnevnih euharistijskih okupljnja kršćana, po molitvi svećenika, kruh i vino postaju pravo Kristovo Tijelo i Krv.
Bogu je sve moguce. Uvek sam verovao da je on u hlebu i vinu.. Samo, koja je korist da znam sta se tacno desava kod Euharistije? Ako je to doslovno ok, ali zar je ovo toliko vazno znati?
Ignaciju Antiohijskom, spaljen zbog vjere u Krista, ovo je bilo jako važno. Justinu Mučeniku (ime Mučenik je dobio jer je i on mučeničkom smrću svjedočio vjeru u Krista, a ne zbog toga što je on 'zaje*bav'o' i mučio subotare) ovo je također bilo jako važno. I mnoštvu drugih Kristovih ugodnika. I Kristova Crkva dva tisućljeća ovako vjeruje, pa ti sada sam sebi odgovori je li ovo važno znati?
Ako kazem da verom prihvatam da je on u hlebu i vinu, a na koji nacin se to desava, ja ne znam i ne zelim u to ulaziti? Da li sam ja onda antihrist?
Nisi. Jer jedino se vjerom i može prihvatiti ono što je iznad čovjekova razuma. Ni u Boga ne vjerujemo po tome što "razumijemo fiziku (psiho-fiziologiju) funkcioniranja Boga. Upravo je obrnuto, antikristi su oni koji su u laboratorijima htjeli dokazivati kako to nije ni tijelo ni krv ljudska, pa onda ni Kristova.
Tako sam uvek verovao.. Ja licno ne znam sta se desava, ako je doslovno ok, ali sto je meni bitno da to znam?
Neki kažu (i ovdje) - meni je nebitno je li Isus pravi Bog ili nije.
Reci cu ti i za protestante, da oni ni svagdasnji hleb ne bacaju, jer u njemu vide doslovno Hrista, a kamo li Euharistijski hleb, u njemu pogotovo vide Hrista, i odnose se sa njim sa strahopostovanjem..
Tako ja mislim da je ovo skroz nebitno..
Rekoh, nebitno je znati "mehanizam transupstancijacije", jer to ne možemo ni znati. Ali, smatrati da je nebitno tako vjerovati, je teška hereza. A u tome ustrajati, znači stati na stranu antikrista.