Ili će kršćanstvo uskrsnuti ili će s njim pasti ova civilizacija

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Kada kršćanstvo nestane, pohlepa, zavist i požuda izmisle tisuću ideologija da se opravdaju.

Čovjek je važan samo ako je točno da je Bog umro za njega.

Nitko, ništa, na kraju ne oprašta. Osim Krista.

(Kršćanstvo, Crkva i Bog – N.G. Dávila)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Suoblićenje ovome svijetu prisutnio je u svim religijama. Mi sada govorimo o protestantizmu koji se javno pdržava nove ideologije i modernizam, ali ima toga svugdje, i u Katoličkoj Crkvi.

Ima, toga svugdje, ali se ne može govoriti o tome da Crkva modernizam unosi u svoje učenje, niti taj modernizam brani Pismima.

Ipak nitko od nas, osim Krista, ne može s sigurnošću znati koji su Kristovi. Pokazat će se.

Ono što je za nas prošlost, sadašnjost, ili budućnost.... za Boga je sada.

Dakle pokazuje se.

Jesam li grešan? Jesam.

Prikazujem li sebe boljim od drugoga? Ne.

Tražim li Boga? Tražim.

Suobličavam li Boga svom umu? Ne

Kada kršćanstvo nestane, pohlepa, zavist i požuda izmisle tisuću ideologija da se opravdaju.

Čovjek je važan samo ako je točno da je Bog umro za njega.

Nitko, ništa, na kraju ne oprašta. Osim Krista.

(Kršćanstvo, Crkva i Bog – N.G. Dávila)

Da se radi samo o tisućama. Nego su u pitanju mirijade.

Samo je u Kristu Mir.

Radije mi je život izgubiti nego li "uživati" u miru ljudskom.

Radije mi je ako je Volja Kristova i u pakao, nego li drugog Boga služiti.

Radije mi je da mi Krist kaže: "Sudio si" nego li da shabate "posmatram" i gatam kada će On doći.

Radije mi je da budem sam, nego li da prihvatam "bližnje" koji djecu kidaju na komade zarad "slobode" i novca.

Draže mi je umrijeti za Krista, nego li Ga izdati i nekakvog "čovjeka" čekati i židove imitirati.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Optuziti ateizam je ironicno, jer iz iskustva nekih perioda - drustveno i moralno stanje sveta je bilo tada cak i bolje nego u Teokratskom poretku.

Možda je bilo, ali iz straha.

Licno smatram da su crkve uz drustvo najodgovorije za postojece stanje u kome se svet nalazi.
Crkve su unistile sve sto se dalo unistiti, i svet se nalazi na rubu propasti.

O? :rolleyes: Opet jedno od tvojih ekstremnih odgovora.

Ja licno imam resenje za prevalzilazenje ovakvog poretka, ali ono ce se tek ostvariti na kraju, jer u ovom sadasnjem poretku na zemlji ta stvar nece biti ostvarena.

Misliš na vaše uvjerenje o milenijumu? Jel se tako zove to vrijeme nakon Kristovog drugog dolaska?

1. UKINUTI SVE SADASNJE SISTEME I STRUKTURE VLASTI ZAJEDNO SA VOJSKAMA I POLICIJAMA.

3. UKINUTI SVE VERE I PORUSITI SVE CRKVE.

4. UKINUTI SVE DRUSTVENE I OBRAZOVNE SISTEME.

Ovo bi bilo nasilje. U ovome si jako zastranio jer tako baš govore i te neke nove ideologije.

Nakon toga izgraditi novi poredak na novim temeljima koji podrazumeva nov nacin misljenja, delovanja, zivota na osnovu biblijskih principa, gde bi Bog tvorac bio vrhovni vodja covecanstva.

Ovo je utopija.
I tko bi izgradio tak novi svijet?

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Ima, toga svugdje, ali se ne može govoriti o tome da Crkva modernizam unosi u svoje učenje, niti taj modernizam brani Pismima.

Za sada ne. Još smo tradicionalni i staromodni. :)Jedna odlična misao od ovog Chesterton-a.

"Kada kažu da je katolička Crkva staromodna, to je zapravo kompliment. Jer samo nešto što je istinski vrijedno može tako dugo živjeti."

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
O. Brownson:

Protestantizam propada kroz tri stanja
; prvo, podvrgavanje religije civilnoj vlasti; drugo, odbacivanje autoriteta temporalne vlasti i podvrgavanje religije pod kontrolu vjernika; treće, individualizam koji "prepušta religiju kontroli pojedinca, koji izabire vlastito vjerovanje ili ga osmišljava po svojoj želji, osmišljava vlastito bogoslužje i disciplinu, ne podvrgava se nijednome ograničenju kojeg nije sam postavio." Kada se dođe do posljednje faze, raspad vjerskog duha je neminovan; jer čovjek nije dovoljan sam sebi, nepotpomognuti um ne može zadržati vjeru, potreban je Autoritet kako bi očuvali kršćanstvo od degeneracije u skup fanatičnih sekti i egotističnih profesija.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Sta mislite o ovom poglavlju? Da li vidite razliku izmedju Jevreja i Hriscana i koju opomenu treba da prihvatimo???
Rimljanima, glava 11
13 Jer vama govorim neznabošcima; jer, budući da sam ja apostol neznabožaca, hoću da hvalim svoju službu;
14 Ne bih li kako razdražio svoj rod, i spasao koga od njih.
15 Jer kad je odmet njihov primirenje svetu, šta bi bilo primljenje, osim život iz mrtvih?
16 Ako je kvasac svet, to je i testo; i ako je koren svet, to su i grane.
17 Ako li se neke od grana odlomiše, i ti, koji si divlja maslina, pricepio si se na njih, i postao si zajedničar u korenu i u masti od masline;
18 Ne hvali se granama; ako li se, pak, hvališ, ne nosiš ti korena nego koren tebe.1
19 A reći ćeš: Odlomiše se grane da se ja pricepim.
20 Dobro! Neverstvom odlomiše se, a ti verom stojiš; ne ponosi se, nego se boj.
21 Jer kad Bog rođenih grana ne poštede, da i tebe kako ne nepoštedi.
22 Gledaj, dakle, dobrotu i nepošteđenje Božije: nepošteđenje na onima što otpadoše, a na sebi dobrotu Božiju, ako ostaneš u dobroti; ako li pak ne, i ti ćeš biti odsečen.
23 A i oni, ako ne ostanu u neverstvu, pricepiće se; jer ih je Bog kadar opet pricepiti.
24 Jer kad si ti odsečen od rođene masline, i pricepio se na nerođenu pitomu maslinu; a kamo li ovi koji će se pricepiti na rođenu svoju maslinu!
25 Jer vam, braćo, neću zatajiti tajnu ovu (da ne budete ponositi), slepoća Izrailju pade u deo dokle ne uđe neznabožaca koliko treba.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Za sada ne. Još smo tradicionalni i staromodni. :)Jedna odlična misao od ovog Chesterton-a.

U mnogočemu sam i tradicionalan i staromodan. U mnogočemu. Pa i u vjeri.

"Kada kažu da je katolička Crkva staromodna, to je zapravo kompliment. Jer samo nešto što je istinski vrijedno može tako dugo živjeti."

Upravo tako. Crkva je prošla test vremena, a prošla ga je jer je Ustanovljano od Večnoga za Večnost.

Protestantizam propada kroz tri stanja; prvo, podvrgavanje religije civilnoj vlasti; drugo, odbacivanje autoriteta temporalne vlasti i podvrgavanje religije pod kontrolu vjernika; treće, individualizam koji "prepušta religiju kontroli pojedinca, koji izabire vlastito vjerovanje ili ga osmišljava po svojoj želji, osmišljava vlastito bogoslužje i disciplinu, ne podvrgava se nijednome ograničenju kojeg nije sam postavio." Kada se dođe do posljednje faze, raspad vjerskog duha je neminovan; jer čovjek nije dovoljan sam sebi, nepotpomognuti um ne može zadržati vjeru, potreban je Autoritet kako bi očuvali kršćanstvo od degeneracije u skup fanatičnih sekti i egotističnih profesija.

Protestantizam je shodno ovome u terminalnoj fazi.

No, problem je u tome što oni Autoritet nemaju, tačnije stavljen im je u ljudskom rukom pisanom, i ljudskim umom tumačenom tekstu.

Lanac Autoriteta koji je od Boga uspostavljen prekinut je onog trenutka kada je Crkva zamenjena Pismima.

Što je Krist rekao Apostolima? Šta je učnio pre nego što će im to reći?

Dahnuo je na njih, rekavši im: "Primite Duha Svetoga" (otuda filioque), "Što god svežete na zemlji, svezano je i na Nebesima, Što god razriješite na zemlji, razriješeno je na Nebesima".

Na Pedesetnicu je to delegiranje autoriteta opečaćeno silaskom Duha Svetog na Apostole.

Uspostavljen je jasan stup, lanac "autoriteta".

Krist - Bog, glava je i Autoritet, izvor istog.

Crkva je Tijelo Kristovo, nosilac Autoriteta.

Crkva "rađa" Sveto Pismo i daje mu autoritet.

Pismo bez Crkve autoriteta nema.

Otuda i 50.000 "denominacija"...

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Možda je bilo, ali iz straha.

O? :rolleyes: Opet jedno od tvojih ekstremnih odgovora.

Misliš na vaše uvjerenje o milenijumu? Jel se tako zove to vrijeme nakon Kristovog drugog dolaska?

Ovo bi bilo nasilje. U ovome si jako zastranio jer tako baš govore i te neke nove ideologije.

Ovo je utopija.
I tko bi izgradio tak novi svijet?

Jeste utopija, i covek to ne moze da uradi jer je svet podeljen u milion stvari, i ljudi ne zele promenu niti da se sami menjaju.
A osim toga - ne treba zaboraviti da nije sve tako lako, jer knez ovoga sveta je djavo, i on kreira i ljudsko drustvo, i religije, i ljudsko ponasanje, i zivot coveka, i politiku, i sve drugo..

To ce urediti i moze uraditi samo Bog.

Secam se jedne scene iz nekog filma u kome su neke dve suprodstavljene vojske vojske vodile rat, a na to ih je svojom silom navodio Ares bog rata.

Tada je neka boginja ubila Aresa, i njegova sila je nestala, a ove vojske su oslobodjene ove sile bacile oruzje, i placuci pocele bratski da se grle.

Ovo slika ma koliko bila filmska i uz to mnogobozacka - pokazuje danasnju realnost - da je svet pod uticajem demonske sile, i da mu treba oslobodjenje, a sa njim bi se i svet okrenuo ka Bogu.

To ce uraditi sam Bog uskoro, objavice se celom svetu, i osloboditi ga sotonske sile, sto ce dovesti do globalnog verskog probudjenja.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Komunizam je zlo nanio Istoku, a Protestantizam zapadu. A puno veću štetu u duhovnoj sferi pretrpio je Zapad od "protestantizma bez Krista" nego Istok od militantnog komunističkog antiteizma.

Da, ali je zapad i još goroj situaciji. Mnogo goroj. Na tlo zatrovano protestantizmom i svim oblicima istoga, zasadio se korov Marksizma. I to ne onog koji je Istok davio, nego mnogo, mnogo goreg oblika, kulturalnog i Maoističkog.

Sex, točnije blud protestantizma i kulturalnog marskizma je dao ploda, ploda kome danas prisustvujemo i koji pred sobom, potpuno nalik Zvijeri što iz mora izlazi, guta sve pred sobom.

Markuze, Lukasz, i ostala Frankfurtska "braća" ne odoše u Moskvu, ne nastaniše se u Varšavi, Pragu, Beogradu, Zagrebu, nego u Parizu, Londonu, Washingtonu.

Ne gore crkve po Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Rusiji, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, nego po Zapadu.

Ne naseljavaju prisilno, tone ljudskog, sunećenog rasplodnog mesa po Istoku, nego po zapadu.

Gdje god da je protestantizam pustio svoj otrov, tu je kultur marksizam našo plodno tle.

Natrag