Idolopoklonstvo - što je i primjeri

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Da li to znaci da covek treba da crta slike ljudi,andjela itd i da se tim slikama i kipovima moli??? prema 5.Moj 4:15-20 ,da im se klanja ,ljubi ih,moli im se ???
Evo svestenik se ovde moli likovima andjela, kako optuzujete nas pravoslavne, zasto ne optuzite tako i njih?

arkmoses.jpg

Dragi moj Mire,
cekaj malo,ne zuri tolko brzo. ajmo deo po deo,
ajmo prvo o toj bakarnoj zmiji sto ju je Mojsije napravio.
Ajde ti meni prvo reci na sta tebi ova slika lici? Kad ne bi znao sta svestenik radi? Zar ne bi rekao da je idolopoklonik?

Prvo jel je nju Mojsije napravio po svojoj zelji,ili po Bozjoj naredbi???

Po Bozjoj naredbi je nacinio sliku, isto kao i mi! Ako je mogao reci Mojsiju da nacini sliku, zasto smatras da nama nije?

Drugo : Jel ju je napravio da joj se SVI,bas SVI Ljudi mole i klanjaju ili pak samo oni koje je zmija ujela???

Nije ovde poenta zmija, vec i kovceg sa likovima andjela koji je sluzio u 'posrednom obozavanju', njemu je svestenik kadio, ispred njega se molio i pomazivao ga je krvlju! Pa cak i padao nicice ispred njega!

Tako i mi ispred slike kadimo i vrsimo svetu sluzbu, ali to ne znaci da mi obozavamo sliku jer to radimo ispred nje!

To moze samo tako izgledati posmatracu, koji ne zna sta mi radimo..

Isto je i sa zmijom, za sta im je trebala zmija? Zasto taj rekvizit ako su likovi u posrednom obozavanju zabranjeni?

Znaci da nisu zabranjeni likovi! I to je poenta!

Cetvrto: kako su je to Jevreji obozavali?,kako su joj se klanjali i molili joj se??? jel to negde pise u Bibliji?

Zaokrete, nije bitan stil, polozaj tela i nacin! Ti mozes ciniti i obican naklon a to moze predstavljati obozavanje ili ne moras cak ni to, mozes mirno stajati a Bog ce te kazniti, jer si srcem obozavao!

Isto tako, ako neko poljubi sliku, jer su ga nagnale emocije da to uradi, to ne znaci da on obozava tu sliku srcem.. Mozda je njegovo obozavanje u 'prenosnom smislu' upuceno Bogu!

Vidi sta radi ovaj jevrej, on ljubi zid, ali to ne znaci da je on idolopoklonik:
(vi nas optuzujete za nista!)

december-16-2013-jpg.108011

o zavetnom kovcegu drugi put,kad zavrsimo sa zmijom...

Ti bi da zavrsis, ali ne mozes zavrsiti s ovim, jer nisi u pravu!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
U zemaljskoj Svetinji se nije sluzila idolopoklonicka sluzba.

Sve sto se nalazilo u Svetinji bilo je unutar Svetinje, i van pogleda ljudi.

Kovceg sa deset zapovesti se nalazio unutar drugog odeljka, i nije bilo nikakve idolopoklonicke sluzbe pred njim.

Svakodnevna sluzba u toku godine se sastojala u tome, da je Svestenik prinosio zrtve za grehe naroda na oltar koji se nalazio u dvoristu ispred Svetinje, i potom uzimao tu krv i ulazio u Svetinju i tom krvlju prskao zavesu koja je delila Svetinju od Svetinje nad Svetinjama.

Jednom godisnje na praznik ociscenja Svetinje Prvosvestenik je prinosio zrtvu, uzimao krv, i ulazio u Svetinju nad Svetinjama i pomazivao tom krvlju stranice kovcega.

Ova sluzba je bila TIPOS ili predslika Hristove sluzbe koju ce on obavljati u novozavetnom periodu u nebeskoj Svetinji, gde ce prinositi zasluge svoje zrtve i krvi prolivene na krstu za grehe ljudske.

Kontradiktorno bi bilo reci da je Bog dao ljudima drugu zapovest da se ne gradi ikakav lik rezan ili kakva slika, i da im se ne klanja i sluzi, a da onda sam zapoveda da ljudi to cine.

Dakle, mora se odvojiti pojam "IDOLOPOKLONSTVO" elementima koje nacini covek u svom krivom religijskom shvatanju Bozje volje - poput kipova i sika ili laznih Bogova, od plana spasenja koji je Bog dao u TIPOLOSKIM elementima koje ne podrazumevaju i ne znace idolopoklonstvo.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Evo svestenik se ovde moli likovima andjela, kako optuzujete nas pravoslavne, zasto ne optuzite tako i njih?

arkmoses.jpg

Ajde ti meni prvo reci na sta tebi ova slika lici? Kad ne bi znao sta svestenik radi? Zar ne bi rekao da je idolopoklonik?

Po Bozjoj naredbi je nacinio sliku, isto kao i mi! Ako je mogao reci Mojsiju da nacini sliku, zasto smatras da nama nije?

Nije ovde poenta zmija, vec i kovceg sa likovima andjela koji je sluzio u 'posrednom obozavanju', njemu je svestenik kadio, ispred njega se molio i pomazivao ga je krvlju! Pa cak i padao nicice ispred njega!

Tako i mi ispred slike kadimo i vrsimo svetu sluzbu, ali to ne znaci da mi obozavamo sliku jer to radimo ispred nje!

To moze samo tako izgledati posmatracu, koji ne zna sta mi radimo..

Isto je i sa zmijom, za sta im je trebala zmija? Zasto taj rekvizit ako su likovi u posrednom obozavanju zabranjeni?

Znaci da nisu zabranjeni likovi! I to je poenta!

Zaokrete, nije bitan stil, polozaj tela i nacin! Ti mozes ciniti i obican naklon a to moze predstavljati obozavanje ili ne moras cak ni to, mozes mirno stajati a Bog ce te kazniti, jer si srcem obozavao!

Isto tako, ako neko poljubi sliku, jer su ga nagnale emocije da to uradi, to ne znaci da on obozava tu sliku srcem.. Mozda je njegovo obozavanje u 'prenosnom smislu' upuceno Bogu!

Vidi sta radi ovaj jevrej, on ljubi zid, ali to ne znaci da je on idolopoklonik:
(vi nas optuzujete za nista!)

december-16-2013-jpg.108011

Ti bi da zavrsis, ali ne mozes zavrsiti s ovim, jer nisi u pravu!

Pa dobro bre Mire,
Zasto ne zelis da idemo prvo po redu???
Poceli smo sa bakarnom zmijom,dao sam ti objasnjenje,i ako ti se svidja ,verovatno da priznajes da si pogresio u shvatanju,
pretpostavljam da si onda presao ha zavetni kovceg i heruvime??? pa da objasnim i to???

Slika svestenika Arona (pretpostavljam) pred zavetnim kovcegom sa heruvimima,ako mislis na sliku gore navedenu,ona ne sluzi za idolopoklonstvo da se ljubi ,da joj se moli i klanja kao ikonama i kipovima. To je nesto kao istorija jevrejske religije u slikama,a moze i film da se snimi. To ti je ogromna razlika ,kao noc i dan.
E sad paz ovo.
Ti kazes da kao sto je Mojsije po Bozjoj naredbi dao se napravi zavetni kovceg,da je i tebi naredio da pravis ikone???,ako sam dobro razumeo???
Samo slikanje i crtanje i vajanje,i drvodeljanje nije nista strasno. To je umetnost..Moze i da se pozlati, i to je lepo...Ali dragi moj Mire,problem je kad neko pocne da moli tu sliku za nesto,da joj se klanja,da je ljubi...,e to je vec idolopoklonstvo za svako zaljenje...
A ova slika sto Jevreji ljube zid placa??? pa to je takodje idolopoklonstvo... Isus i apostoli i proroci pre apostola su ih milion puta upozoravali na idolopoklonstvo i nista... Svako bira svoj put,a ti se seti reci Isusa Navina na samrti kad je dao Jevrejima izbor kome ce da sluze,ako nisi zaboravio...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ajd objasni psihološke efekte idolopoklonstva.

Ti si najbolji primjer na kojem se vide psihološki efekti idolopoklonstva. Kako si ti "neizlječivi" idolopoklonik židovskog Zakona, posljedično tome ne možeš obuzdati mržnju prema svakom onome za koga ti procjeniš da krši židovski Zakon. Takvi kao što si ti, idolopoklonik židovskog Zakona, neće ni trepnuti na kasapljenje nerođene djece, ali će se zgražati nad tim da netko jede svinjetinu. Svu opakost i naopakost ovih tvojih "psiholoških efekata idolopoklonstva" nije potrebno ni isticati.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ti si najbolji primjer na kojem se vide psihološki efekti idolopoklonstva. Kako si ti "neizlječivi" idolopoklonik židovskog Zakona, posljedično tome ne možeš obuzdati mržnju prema svakom onome za koga ti procjeniš da krši židovski Zakon. Takvi kao što si ti, idolopoklonik židovskog Zakona, neće ni trepnuti na kasapljenje nerođene djece, ali će se zgražati nad tim da netko jede svinjetinu. Svu opakost i naopakost ovih tvojih "psiholoških efekata idolopoklonstva" nije potrebno ni isticati.

Sve to je samo posledica "verskog" slepila i idolatrije nečemu što nema kapaciteta da razume. Uostalom takav je bio i Calvin, pre njega Luther, Cromwell i mnogi drugi koje je navodno "Biblija" navela da počine gnusna zlodela.

Setimo se samo "moralnih" protestantskih "pastora" i političara, koji su isto kao i ovaj trol bili zagovornici "prohibicije". U svojoj idolatriji, nisu videli dalje od nosa, pa su kriminalu omogućili da procveta tokom godina prohibicije.

Uostalom, o stanju "duha" (da upotrebim njima omiljeni "argument" iako oni argumenata i nemaju, jer su smrtno alergični na iste) govori i to da su Katolicima spremni da zameraju sve i svašta, glumeći nekakve "pravednike" i "sudije" (veruju valjda da im iskasapljeno i izokrenuto Pismo daje pravo da sude), a ne vide paganizam, okultizam i magijašenje u svojim sopstvenim redovima.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Sve to je samo posledica "verskog" slepila i idolatrije nečemu što nema kapaciteta da razume.

Zato vi imate favele, a vidim opet neki protesti.

Uostalom takav je bio i Calvin, pre njega Luther, Cromwell i mnogi drugi koje je navodno "Biblija" navela da počine gnusna zlodela.

E tamo je blagostanje gde su oni začeli veru.

Setimo se samo "moralnih" protestantskih "pastora" i političara, koji su isto kao i ovaj trol bili zagovornici "prohibicije". U svojoj idolatriji, nisu videli dalje od nosa, pa su kriminalu omogućili da procveta tokom godina prohibicije.

Zato vas razara kriminal. Od 20 najopasnijih država po krimosu čak 14 je gdje dominanta KC.

O SAD ne treba ni pričati, najveći krimosi došli iz Meksika i Kolumbije.

Koliko je jadna tvoja nauka. Zato dela pokazuju veru ili neveru.

Natrag