Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Evo svestenik se ovde moli likovima andjela, kako optuzujete nas pravoslavne, zasto ne optuzite tako i njih?Da li to znaci da covek treba da crta slike ljudi,andjela itd i da se tim slikama i kipovima moli??? prema 5.Moj 4:15-20 ,da im se klanja ,ljubi ih,moli im se ???
Ajde ti meni prvo reci na sta tebi ova slika lici? Kad ne bi znao sta svestenik radi? Zar ne bi rekao da je idolopoklonik?Dragi moj Mire,
cekaj malo,ne zuri tolko brzo. ajmo deo po deo,
ajmo prvo o toj bakarnoj zmiji sto ju je Mojsije napravio.
Prvo jel je nju Mojsije napravio po svojoj zelji,ili po Bozjoj naredbi???
Po Bozjoj naredbi je nacinio sliku, isto kao i mi! Ako je mogao reci Mojsiju da nacini sliku, zasto smatras da nama nije?
Drugo : Jel ju je napravio da joj se SVI,bas SVI Ljudi mole i klanjaju ili pak samo oni koje je zmija ujela???
Nije ovde poenta zmija, vec i kovceg sa likovima andjela koji je sluzio u 'posrednom obozavanju', njemu je svestenik kadio, ispred njega se molio i pomazivao ga je krvlju! Pa cak i padao nicice ispred njega!
Tako i mi ispred slike kadimo i vrsimo svetu sluzbu, ali to ne znaci da mi obozavamo sliku jer to radimo ispred nje!
To moze samo tako izgledati posmatracu, koji ne zna sta mi radimo..
Isto je i sa zmijom, za sta im je trebala zmija? Zasto taj rekvizit ako su likovi u posrednom obozavanju zabranjeni?
Znaci da nisu zabranjeni likovi! I to je poenta!
Cetvrto: kako su je to Jevreji obozavali?,kako su joj se klanjali i molili joj se??? jel to negde pise u Bibliji?
Zaokrete, nije bitan stil, polozaj tela i nacin! Ti mozes ciniti i obican naklon a to moze predstavljati obozavanje ili ne moras cak ni to, mozes mirno stajati a Bog ce te kazniti, jer si srcem obozavao!
Isto tako, ako neko poljubi sliku, jer su ga nagnale emocije da to uradi, to ne znaci da on obozava tu sliku srcem.. Mozda je njegovo obozavanje u 'prenosnom smislu' upuceno Bogu!
Vidi sta radi ovaj jevrej, on ljubi zid, ali to ne znaci da je on idolopoklonik:
(vi nas optuzujete za nista!)
o zavetnom kovcegu drugi put,kad zavrsimo sa zmijom...
Ti bi da zavrsis, ali ne mozes zavrsiti s ovim, jer nisi u pravu!