Nisam ja nista filozofirao! Biblija tako uci..
Nemam ja problem sa Bogom. Samozavaravanje postoji samo ako je osoba neiskrena i samu sebe ubedjuje u lazi..
Naravno da sam procitao ceo post..
Niko u crkvi ne smatra da je sama slika ili kip bozanstvo! Oni su samo predstave nebeskih realnosti, i kao takvima im se ne klanja niti im se sluzi! Oni se samo postuju kao sveti predmeti!
Dakle, nema tu idolatrije, jer za nas ti kipovi i slike nisu bozanstva!
I jevreji su u crkvi imali 'svete stvari' i predmete, koje je bilo greh oskvrniti! Bog je kaznio vavilonskog kralja koji je skvrnio svete predmete iz hrama!
Na isti nacin i mi danas imamo svete predmete u nasoj crkvi!
I jevreji su takodje imali kipove!
Jevrejski svestenik je vrsio sluzbu ispred kovcega na kojem su se nalazili kipovi dva andjela! On bi ulazio u svetinju nad svetinjama, a Bog bi se javljao izmedju zaklopca i likova andjela i tom prilikom bi svestenik padao na zemlju klanjajuci se!
Takodje je "sluzio skiniji" kaze biblija, odnosno pomazivao bi kovceg krvlju i kadio bi pred njim, isto kao sto i mi kadimo pred slikom!
Neko od vas bi mozda gledajuci to izjavio da je svestenik idolopoklonik i da obozava idole andjela i da sprovodi idolatriju, ali to nije tacno, jer ti likovi iznad kovcega i sam kovceg su bili samo predstave nebeskih realnosti!
Tako i mi danas kada sluzimo ili se poklonimo ispred slike, to ne znaci da se mi klanjamo predmetu!
A vi ne razumete ni smisao Bozje zapovesti protiv gradnje likova! On uopste nije zabranio same likove kao takve, vec je zabranio likove "drugih bogova"!
Bizja zapovest kaze:
"Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga. Nemoj imati DRUGIH BOGOVA uza me."
---> prva zapovest kaze da ne smes imati "drugih bogova" a sledeca zapovest se nadovezuje na prvu:
"NE GRADI SEBI LIKA REZANA niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. NEMOJ IM SE KLANJATI, JER JA SAM GOSPOD BOG TVOJ, BOG LJUBOMORAN, koji pohodim grijehe otačke na
sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, ONIJEH KOJI MRZE NA MENE"
---> kaze lepo "nemoj im se klanjati" (u mnozini a ne u jednini) , sto dokazuje da se to ne odnosi na lik naseg Boga koji je jedan. Takodje kaze da je "ljubomoran" a kako bi bio ljubomoran ako kroz sliku obozavamo njega, i jos kaze da onaj koji pravi takve likove - "mrzi na Boga", a ne moze mrzeti ako je napravio lik Jahvea. Jasno je dakle da se ovde uopste ne radi o predstavi nasega Boga vec se to odnosi na "tudje bogove"!
Da je ovo tacno, pokazuje i Mojsije, koji je nacinio bakrenu zmiju, koja je bila "predstava Hrista" a koja je sluzila u svrhe obozavanja, jer se kroz nju iskazivala vera u Hrista mesiju!
To ti pokazuje, da slike nisu zabranjene u "posrednom obozavanju" Boga, jer i Bog ih pravi, vec je zabranjeno takve slike smatrati da su one bozanstva"!
A niko od nas katolika i pravoslavaca ne smatra te slike "samim bozanstvima"!
Unistavao je Bog narode zato sto su sluzili demonima! Nema to veze sa samim likovima! Ne gadi se Bog na sliku!
Tako je! A ko kaze da mi obozavamo predmet? Zar nasa crkva uci da je taj predmet Bog?
Zar ti svog zemaljskog oca neces nazvati ocem? Ovakva bukvalizacija uopste ne pali. Nije Isus mislio doslovno da nikog ne smemo tako zvati, vec je time rekao da nikome ne smemo dati prednost ispred Boga! Ni zemaljskom ocu ni majci a tako ni svesteniku kojeg nazivamo duhovnim ocem. U bibliji i Pavle Avrama naziva "ocem", a ne bi ga tako nazvao da je Hristos mislio doslovno!
Znaci nije!
Eto u koju krajnjost idete, znaci cak je i umetnost zabranjena? Pa sto onda tvoji slikaju Hrista po casopisima?
Samo posedovanje slika je greh?
Onda ste i vi gresni!
Rekao sam, ako neko sliku ne smatra bozanstvom, onda to ne moze biti idolatrija!
Po vama bi za idolatriju trebalo da osudimo i zenu koja nosi sliku svog unuka u novcaniku, pa je izvadi i poljubi!
Naravno, treba spaliti i unistiti sve likove i slike tudjih bogova, ali se to ne odnosi na likove nasega Boga! Jer bi onda trebali spaliti i kovceg zaveta i bakrenu zmiju koju je nacinio Mojsije! I sam hram jer se i njemu klanjaju po vama.
Svestenik je koristio i simbole i predmete, svetu vodicu, sveto ulje..
Postojali su obredi, vi kao da ne poznajete bibliju..
U Hristovo vreme su takodje sinagoge bile prepune slika, pa on nije ovo osudio!
"HAJDE DA SLUZIMO DRUGIM bOGOVIMA" - sam tekst potvrdjuje ono sto sam rekao, da se Bozja zapovest o gradnji likova odnosi na druge Bogove!
Onda je i jevrejski svestenik bio idolopoklonik jer je imao kovceg zaveta sa likovima andjela ispred kojeg je sluzio i koji je bio izradjen U RELIGIOZNE SVRHE!
Onda je i jevrejski svestenik idolopoklonik jer se klanja i sluzi ispred kovcega zaveta, kadi mu i skropi krvlju!
Svestenik sluzi kovcegu, kadi ispred njega , moli se ispred njega, izuva obucu, klanja se ispred njega, znaci sluzi tom predmetu i to je onda idolopoklonstvo!
Onda je jevreski svetenik najveci idolopollonik, jer je imao KIPOVE andjela, kaze se da se ne unose idoli u kucu a on ga uneo u hram Bozji!
Strasno!
Biblija kaze da "tudje bogove spalis", a ne svoje likove andjela i kovceg zaveta!