Idolopoklonstvo - što je i primjeri

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Po tvojoj tvrdnji ljudi pre Adama su imali slobodu da ubijaju, kradu, cine preljube, ne postuju roditelje..itd..

Ljudi prije Adama!?!? :) Koji?

Dakle, ipak su tvoje nebiblijske filozofije idiotske, a ne biblija, i ono sto pise Ellen White a sto je u skladu sa biblijskim kontekstom.

Eto, ja sam idiot, a mudraci ste vi koji ste stariji od Adama. ;)

Ako po tebi ljudi pre Adama ..

Koliko je tvoja baba starija od Adama?

P.S. Bože nas sačuvaj!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Ljudi prije Adama!?!? :) Koji?

Lusi i ostali? Ako na to misli, onda nisu "young earth kreacionisti".. :)

Eto, ja sam idiot, a mudraci ste vi koji ste stariji od Adama. ;)

Za sledbenike "duha proroštva" iz Mejna, svi koji ne prihvataju njihovu "veru" su idioti.

Koliko je tvoja baba starija od Adama?

P.S. Bože nas sačuvaj!

Več nas čuva, jedino što moramo da trpimo Mileritske "umotvorine" i nasrtljivost. No to je deo našeg Križa.

Učlanjen(a)
30.01.2016
Poruka
371
Браво! Како мало времена треба да се сачека да од љубопитљтвог суботара или сведока видимо прави циљ и утврђеног посвећеника који паганизује хришћанство.

Рисе, ако ти је ово шеснаести налог - није ти фора.

Сама чињеница да се плашите и зазирете од крста и крви много говори.
Izvini ovo je moj prvi nalog ovde :)
Pogadja te istina?

Učlanjen(a)
30.01.2016
Poruka
371
Ajd ti nama reci zašto je idolopoklonstvo klanjanje predmetima?

Objasni nam.
Zato sto je to idolopoklonstvo, klanjanje kipovima idolima slikama u religiozne svrhe.
To je definiciaj idolopoklonstva.
A Imas u Bibliji navela sam gde Bog mrzi idole i naziva ih gadovima.
Pitaj Boga Bog ti kaze preko svoje reci sta mrzi i zasto mrzi.
A i razmisli malo sam.
Ikone su pravljenje u svrhu obozavanja Boga i to ih cini idolima
Krst isto, zato je idol.

Njima se sluzi, klanja im se moli im se...ili direktno ili posredno...
Mozemo videti u crkvama gde se ljudi mole ispred ikone, poklone joj se ljube je...
Takodje se krst koristi na isti nacin, zato su to idoli...

Dok Biblija kaze
2 Mojsijeva 20
4 Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.
5 Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj,

Samo izradjivanje IKONA je idolopoklonstvo
a kamoli postovanje, sluzenje im, klanjanje i vise od toga
i samo drzanje ikona kao idola je greh
Takodje i koriscenje KRSTa kao idola.

eto objasnila sam
sve sam objasnila u mom postu samo to ne citate

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Casopis ne moze biti ikona niti obicnas slika ilustracija. :)

Bog je jasan, da ne može biti jasniji. Evo iz tvojih usta:

(Matej 24 Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje.

A onda vi Jehovini svjedoci, potpuno suprotno i u inat Božjoj zapovijedi radite slike onoga što je gore na nebu i dolje na zemlji. Evo dolje:

1578640410722.png

"Ikona" Jehovinih svjedoka - Stražarska kula, Br. 5/2017.

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A onda vi Jehovini svjedoci, potpuno suprotno i u inat Božjoj zapovijedi radite slike onoga što je gore na nebu i dolje na zemlji. Evo dolje:

Ništa bolji nisu ni braća im po ćaći Mileru, prepune su im publikacije slika...

No oni će , i jedni i drugi tvrditi da to nije idolatrija...

Ps. Postoji još jedan oblik idolatrije, a obe Mileritske sekte su duboko u tome. Radi se o Bibliolatriji.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Samo si isfilozofirao opravdavas otvoreno idolopoklonstvo.

Nisam ja nista filozofirao! Biblija tako uci..

Vidi neces ti imati problem sa mnom nego sa Bogom za to samozavaravanje i opravdavanje ociglednog.

Nemam ja problem sa Bogom. Samozavaravanje postoji samo ako je osoba neiskrena i samu sebe ubedjuje u lazi..

Ako Bog kaze da je to greh onda je to greh...Ti nisi procitao moj post.

Naravno da sam procitao ceo post..

Biblija je protiv idola i idolopoklonstva a u crkvi se klanja idolima i sluzi im se

Niko u crkvi ne smatra da je sama slika ili kip bozanstvo! Oni su samo predstave nebeskih realnosti, i kao takvima im se ne klanja niti im se sluzi! Oni se samo postuju kao sveti predmeti!

Dakle, nema tu idolatrije, jer za nas ti kipovi i slike nisu bozanstva!

I jevreji su u crkvi imali 'svete stvari' i predmete, koje je bilo greh oskvrniti! Bog je kaznio vavilonskog kralja koji je skvrnio svete predmete iz hrama!

Na isti nacin i mi danas imamo svete predmete u nasoj crkvi!

I jevreji su takodje imali kipove!

Jevrejski svestenik je vrsio sluzbu ispred kovcega na kojem su se nalazili kipovi dva andjela! On bi ulazio u svetinju nad svetinjama, a Bog bi se javljao izmedju zaklopca i likova andjela i tom prilikom bi svestenik padao na zemlju klanjajuci se!

Takodje je "sluzio skiniji" kaze biblija, odnosno pomazivao bi kovceg krvlju i kadio bi pred njim, isto kao sto i mi kadimo pred slikom!

Neko od vas bi mozda gledajuci to izjavio da je svestenik idolopoklonik i da obozava idole andjela i da sprovodi idolatriju, ali to nije tacno, jer ti likovi iznad kovcega i sam kovceg su bili samo predstave nebeskih realnosti!

Tako i mi danas kada sluzimo ili se poklonimo ispred slike, to ne znaci da se mi klanjamo predmetu!

A vi ne razumete ni smisao Bozje zapovesti protiv gradnje likova! On uopste nije zabranio same likove kao takve, vec je zabranio likove "drugih bogova"!

Bizja zapovest kaze:

"Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje Misirske, iz doma ropskoga. Nemoj imati DRUGIH BOGOVA uza me."

---> prva zapovest kaze da ne smes imati "drugih bogova" a sledeca zapovest se nadovezuje na prvu:

"NE GRADI SEBI LIKA REZANA niti kakve slike od onoga što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodi ispod zemlje. NEMOJ IM SE KLANJATI, JER JA SAM GOSPOD BOG TVOJ, BOG LJUBOMORAN, koji pohodim grijehe otačke na
sinovima do trećega i do četvrtoga koljena, ONIJEH KOJI MRZE NA MENE
"

---> kaze lepo "nemoj im se klanjati" (u mnozini a ne u jednini) , sto dokazuje da se to ne odnosi na lik naseg Boga koji je jedan. Takodje kaze da je "ljubomoran" a kako bi bio ljubomoran ako kroz sliku obozavamo njega, i jos kaze da onaj koji pravi takve likove - "mrzi na Boga", a ne moze mrzeti ako je napravio lik Jahvea. Jasno je dakle da se ovde uopste ne radi o predstavi nasega Boga vec se to odnosi na "tudje bogove"!

Da je ovo tacno, pokazuje i Mojsije, koji je nacinio bakrenu zmiju, koja je bila "predstava Hrista" a koja je sluzila u svrhe obozavanja, jer se kroz nju iskazivala vera u Hrista mesiju!

To ti pokazuje, da slike nisu zabranjene u "posrednom obozavanju" Boga, jer i Bog ih pravi, vec je zabranjeno takve slike smatrati da su one bozanstva"!

A niko od nas katolika i pravoslavaca ne smatra te slike "samim bozanstvima"!

U staro doba Bog je unistavao ljude zbog idolopoklonstva.

Unistavao je Bog narode zato sto su sluzili demonima! Nema to veze sa samim likovima! Ne gadi se Bog na sliku!

Idolopoklonmstvo je obozavanje bilo cega osim pravog Boga JHVH...
Mogu se obozavati i ljudi i to je idolpoklonstvo...
Samo Bogu JHVH pripada obozavanje.a ne onome sto je on stvorio...

Tako je! A ko kaze da mi obozavamo predmet? Zar nasa crkva uci da je taj predmet Bog?

I ocem ne zovite nikoga na zemlji, jer je samo jedan Otac vaš, onaj koji je na nebesima. (Matej 23:9)

Zar ti svog zemaljskog oca neces nazvati ocem? Ovakva bukvalizacija uopste ne pali. Nije Isus mislio doslovno da nikog ne smemo tako zvati, vec je time rekao da nikome ne smemo dati prednost ispred Boga! Ni zemaljskom ocu ni majci a tako ni svesteniku kojeg nazivamo duhovnim ocem. U bibliji i Pavle Avrama naziva "ocem", a ne bi ga tako nazvao da je Hristos mislio doslovno!

Znaci nije!

Samo izradjivanje IKONA je idolopoklonstvo

Eto u koju krajnjost idete, znaci cak je i umetnost zabranjena? Pa sto onda tvoji slikaju Hrista po casopisima?

i samo drzanje ikona kao idola je greh
Takodje i koriscenje KRSTa kao idola.

Samo posedovanje slika je greh?
Onda ste i vi gresni!

Rekao sam, ako neko sliku ne smatra bozanstvom, onda to ne moze biti idolatrija!

Po vama bi za idolatriju trebalo da osudimo i zenu koja nosi sliku svog unuka u novcaniku, pa je izvadi i poljubi!

5 Mojsijeva 7:25,26 “Ognjem ces rezane bogove njihove spaliti. Na srebro I na zlato sto je na njima neces se polakomiti, I neces ih za sebe uzeti, da ti ne budu zamka, jer je to GADNO pred Jehovom Bogom tvojim.
26 neces unositi GADA u dom svoj, da ne budes PROKLET kao I ON, nego se GADI na nj I GROZI se od njega, jer je proklet.”

Naravno, treba spaliti i unistiti sve likove i slike tudjih bogova, ali se to ne odnosi na likove nasega Boga! Jer bi onda trebali spaliti i kovceg zaveta i bakrenu zmiju koju je nacinio Mojsije! I sam hram jer se i njemu klanjaju po vama.

Nigde nema dokaza da je Isus koristio neke simbole ili idole

Svestenik je koristio i simbole i predmete, svetu vodicu, sveto ulje..
Postojali su obredi, vi kao da ne poznajete bibliju..

U Hristovo vreme su takodje sinagoge bile prepune slika, pa on nije ovo osudio!

Ako bi te podbadao brat tvoj, sin matere tvoje, ili sin tvoj ili kći tvoja, ili žena tvoja mila, ili prijatelj tvoj koji ti je kao duša tvoja, govoreći ti tajno: hajde da služimo drugim bogovima

"HAJDE DA SLUZIMO DRUGIM bOGOVIMA" - sam tekst potvrdjuje ono sto sam rekao, da se Bozja zapovest o gradnji likova odnosi na druge Bogove!

Na primer IKONE su idoli, Jer su izradjene u RELIGIOZNU SVRHU i sluzi im se.

Onda je i jevrejski svestenik bio idolopoklonik jer je imao kovceg zaveta sa likovima andjela ispred kojeg je sluzio i koji je bio izradjen U RELIGIOZNE SVRHE!

Molim im se, klanja, vrsi im se sluzenje....

Onda je i jevrejski svestenik idolopoklonik jer se klanja i sluzi ispred kovcega zaveta, kadi mu i skropi krvlju!

Moze se videti u crkvama kako se moli pred njima, klanja im se ljube se... znaci sluzi im se ... A to je idolopoklonstvo…

Svestenik sluzi kovcegu, kadi ispred njega , moli se ispred njega, izuva obucu, klanja se ispred njega, znaci sluzi tom predmetu i to je onda idolopoklonstvo!

Kada neko samo poseduje IKONU, to je idolopoklonstvo jer Bog kaze da se idoli ne unose u dom.

Onda je jevreski svetenik najveci idolopollonik, jer je imao KIPOVE andjela, kaze se da se ne unose idoli u kucu a on ga uneo u hram Bozji!

Strasno!

5 Mojsijeva 7:25,26 “Ognjem ces rezane bogove njihove spaliti.

Biblija kaze da "tudje bogove spalis", a ne svoje likove andjela i kovceg zaveta!

Poslednja izmena:
Natrag