Eto svi smo svedoci da se danas desilo veliko CUDO, evo naseg sagovornika Ris, ipak je resi da nam se javi. Zaokret , to je od tebe jako lepo i mi cemo se radovati da nam objasnis neke stvari i da nam propovedas.
Pre svega, ne mozes ti doci na moju temu pa meni naredjivato sta cu ja pisati. Tema je Hronoligija JS, ali o toj vasoj hrobnlogiji visi vasa teologija, kao kraj svetaa, Hristov dolazak, odnosno prisustvo, onda sasvim je ispravno navesti sve sto je vezano za vasu hronologiju, a za nju je vezano sve sto ste ucili.
Kao drugo mi smo dugo pisali i na beogradskom forumu dok je postojao,pa smo nastavili ovde na temi 1914.,kako se doslo do te godine i naveo sam sve podatke .
To je istina, da ste mnogo pisali o toj vasoj hronologiji i upravo sada cu priloziti vase izjave i molio bih te da nam ih objasnis. A najvazije je da nam na kraju kazes koja je danas vasa hronologija?
Kolko sam primetio mi se ne slazemo samo u datumu razaranja Jerusalima od strane navuhodonosora ili ima jos neslaganja ,ali
jedno po jedno.
Ajde da vidimo prvo sta vas muci.[/QUOTE]
V
ec imas masu pitanja koja smo postavili od pocetka teme, mozda bi mogao da pocens od pocetka.
Odlicno Rise icicemo jednu po jednu, ja cu navesti vase izjave, a ne moje, iz vase literature, a ti objsni nam sta je to i da li i danas tako verujete.
Ovde cu navest ono sto je Rasll izjavio i sto su vasi pisali. Nista nije moje, sve je vasel
Icicemo po godinama, a pocinjemo od 1877.
1877
. Kraj ovoga sveta koje je kraj jevandjelja i pocetak mileniuma je blize, nego sto mnogi ljudi misle. Naravno mi smo vec usli u period promene, koje ce biti vreme velike nevolje, koja nije bila odkako je sveta.” C.T. Russell, Three Worlds, and the Harvest of This World, p. 17).
Pitanje:
Da li je kraj ovoga sveta i kraj Jevadjerlja bio od 1877 do dana?"
1880 "Nema potrebe da ponovo cujemo dokaze da je sedma truoa pocela sa svojom vescu A.D., 1840. i da ce nastaviti sve do 1914, kad pocinje vreme neznabozaca.
Biblija dokazuje da Gospod dolazi po svoju Nevestu 1874. godine
(Zion's Watchtower November, 1880 p. 1)
Rise, kako to danas objasnjavate? Svi smo svedoci da se ovo nije ispunilo.
1886.
Doslo je vreme da Mesija preuzme vlast i uspostavi mir na Zermlji.
(Zion's Watchtower, January, 1886;Watchtower reprints I, p. 817)
Da li je Mesija preuzeo vlast na zemlji tada?
1888
"Biblijski dokazi stizu do 1914. Kada ce bit kraj vladanju nesavrsenih ljudi."
(The Time Is At Hand, 1888, p. 76, 77)
Da li je bio kraj vladavine nesavrsenih ljudi te godine?
Za ovaj put toloko je dosta, jer treba da imas vremena da odgovoris na ova pitanja.
Sve najbolje
Postovanje Cosmos,
kao sto vidis ima nade da cemo poceti diskutovati sa JS i da cemo dobiti odgovore na nasa pitanja. Malo su zakasnili, ali poslovica kaze Bolje ikad, nego nikad. Zato svoja pitanja uputi Zaokretu, on dobro pozanje ucenje JS i nadamo se da ce imati odgovor na svako opitanje.
Da postavim jos neka pitanja:
1889 "Nemojte biti iznenadjeni
1889 "Nemojte biti iznenadjeni kad vam iznesemo dokaze da je Bozije carstvo veec pocelo. koje pocinje 1878. Koje ce se zavrsiti 1914. potpunim zbacivanje svetskih vladara, sto je vec pocelo." (Studies in the Scriptures, Vol. 2, The Time Is At Hand, 1889 Ed., p. 101. The 1915 Edition of this texts changed "A.D. 1914" to read 'A.D. 1915')
Rise, da li je zaista Bozje carstvo pocelo 1878? Kakvo bi to bilo Bozje carstvo u kom su bili toliki ratovi i krvoprolica?
1889. Objavili su: "Ovde smo obezbedili dokaze da od stvaranja Adama zavrsilo se set hiljada godina 1873.”
(Studies in the Scriptures, Vol. 2, p. 39. 1889)
Da li se zaista zavrsilo 6000 godina od Adama do te godine?
1889 " U vremenu od 26, godina sve svetske vlade bice oborene i rasformirane.”
(C.T. Russell, Studies in the Scriptures, Vol. 2, p. 98-99, 1889)
Rise, sta kazes na to?
1889 "Iznosimo biblijske dokaze koji pokazuju da je 6000 godina od stvaranja Admama zavrseneIn 1872. godine." (Studies in the Scriptures, Vol. 2, p. 33, 1889)
Rise, pa dali se 6000 godina zavrsilo 1873. ili 1872.????
Svoje vernike su uveravali da je njihiova hronologija Bozje otkrivenje koje nikad ne moze da promasi. Da li je to istina ili nije?
Unapred hvala na trudu i odgovorima
Dobro Zaokret, obecao si da ces odgovarati na nasa pitanja, pa ipak nema te.
Mozda si zauzet, ali pozuri se, jer svi cekamo na tvovje odgovore!!!
[/QUOTE]
Dragi moj cika Miko,
Ja nemam te podatke kojima ti raspolazes,pa ne znam kako da ti odgovorim .
Lepo sam ti rekao da je tih godina Carls Rasel tek poceo da proucava Bibliju.
Dal hoces da istrgnes nesto i iz mog dnevnika kad sam bio mali pa lupetao gluposti???,ili mozda tvog dnevnika???
Ono sto je interesantno jeste da je Carls Rasel oznacio 1914 godinu kao veoma bitnu.
On je imao lepa ocekivanja da ce tada da se uniste svi zli na zemlji pa sad kazi jel to nesto ruzno?Jel to on nesto lose zeleo???
Ta 1914 godina jeste bitna jer te godine izbija I svetski rat
matej 24;
6 Čućete ratove i glasove o ratovima. Gledajte da se ne uplašite; jer treba da to sve bude, ali nije još tada kraj.
7
Jer će ustati narod na narod i carstvo na carstvo; i biće gladi i pomori, i zemlja će se tresti po svetu.
8
A to je sve početak stradanja.
Ovom dogadjaju je prethodilo zbacivanje sotone sa neba na zemlju i o tome pise i Jovan u Otkrivenju 12 glave
9 I zbačena bi aždaha velika, stara zmija, koja se zove đavo i sotona, koja vara sav vasioni svet,
i zbačena bi na zemlju, i anđeli njeni zbačeni biše s njom.
Carls Rasel je verovao da ce te godine biti i pocetak i zavrsetak,ali dok je ispravno zakljucio za pocetak,lose je zakljucio za zavrsetak. Sve je to nebitno prema onom dobrom sto je ucinio za razumevanje Biblije i licni primer koji je nacinio.
Tolko po ovom pitanju,a slican odgovor ce biti verovatno i za sledeca mnogobrojna...
Nastavak:
Ovo je izjavio Charkl Rasli, prvi predsednik Jjehovinih svedoka:
“Pronasli smo da 3457 inci predstsavljaju 3457 godina tako Piramide svedoce da je blizu 1914. godina kada ce poceti vreme nevolje.”
1897 "Ovo pokazuje da oktobra 1914. dolazi karaj politickom i eklezioloskom sistemu cime se zavrsava vreme neznabozaca."
(C.T. Russell, Studies in the Scriptures, IV, p. 622, 1897)
Nijedno od ovoga nije se ispunilo. Nije dosao kraj Ekleziologije (svestenstva) ni kraj Politickog sistea,
Evo jos jedne zanimljive izjave:
1902 "Prem jakim biblijskim dokazima koje se odnosi na vreme neznabozaca, mi to smatramo kao utvrdjenu istinu i konacni karaj vlada ovoga sveta, a puno uspostavljanje Bozjeg carstva zvrsice se 1914. godine.” The Time Is At Hand, 1902 edition, p. 99)
I sta misliute, da li se i ta "istina" ispunila? Da li je dosao kraj vladama ovoga sveta i da li je uspostavljeno Bozije carstvo ?????????????????
To za 3547 inca pise tvoja Elen Vajt.
Ovo drugo sto si napisao ispod je tacno
1897
"Ovo pokazuje da oktobra 1914. dolazi karaj politickom i eklezioloskom sistemu cime se zavrsava vreme neznabozaca."
Tacno je da se zavrsilo 7 vremana neznabozaca.
Eto to je zakljucio te 1897 ili nebitno vec koje godine,samo barem 10 godina pre 1914 godine.
Ja ti nisam izneo taj dokaz po 3000+ inca tvoje Elen vajt vec prema Bibliji,a ti se ismejavas tim dokazima koje sam sve potanko zapisao u mojoj temi 1914 godina.
Jel treba copy-paste za pismene?