Nije mi žao. Uz
stoji "confused", dakle, zbunjen.
Nisam video, šta ću, nosim naočale.
No da se vratimo na temu. Pitanje koje svako ko se ikada susreo sa JW treba da postavi, pod uslovom da mu duhovna glad nije zamutila razum, je odakle uopšte isti crpu svoje "umotvorine". Biblija je lako dostupna, ako nekoga mrzi da prelistava, dovoljno je da iskoristi Internet i pretraži pojmove. i sam pročlita. Drugo, što svakome ko se sretne sa njima, ali i sa adventistima (koji su da ne bude zabune mnogo lukaviji, i kriju se iza razbnoraznih predavnja o "zdravom životu" i tome slično) treba da bude sumnjivo, zašto se oni najviše pojavljuju u vreme ekonomskih, političkih, i ostalih kriznih situacija. Gde su kada je sve nauzgled kako treba? Treće, treba biti veoma oprezan i ne dozvoliti da nas osećanja bezizlaznosti, ili ljubaznosti zavedu.
Ranije sam pominjao da su moji roditelji, poznavali dve osobe, koje su pripadale jedna JW, a druga adventistima. Ova koja je otišla u JW, bila je (preminula je još 1998) imala je tu nesreću da se razboli od dečije paralize. Desna noga joj je bila nepokretna. Ne razumevanje okoline ju je dovelo da duhovnu "utehu" prvo traži kod adventista, a onda kod JW. Dakle, ne razumevanje okoline, ne prihvatanje stanja u kome se našla, duhovna glad i životna kriza navode nju, koja je pre toga bila ateista, naovde je da prihvati propagandu, u toj meri da je iako udata za pravoslavca, svakog sveštenika koji bi joj došao u kuću isterivala kao da se, kako je to govorila radi o samom
sotoni.
Onu koja je pripadala adventistima, u iste je regrutovala životna kriza,, tačnije saznanje da ju je suprug ostavio sa dvoje male dece zbog druge žene. I tu je kao što se može videti životni lom uticao na prihvatanje propagande. Za razliku od ove koja je pripadala JW, i čiji su se ispadi protiv Crkve svodili na besomučno ponavljanje nekakvih JW teza i isterivanje sveštenika, ova druga je zelotski držala zapovesti Ellen Gould White. Prilikom poseta mojima, svaki put kada bi ugledala ikonu, krst, posebno kipić Blažene Djevice Marije i Sv. Antuna, padala bi u "zelotski" trans držeći "tripološke" monologe oko "Idolopoklonstva" i potrebe da se sluša Biblija.
Obe su mi dom punile literaturom, tako da sam imao prilike da pročitam sve ono što i jedno i drugo čedo Milerovo piskaraju i tvrde. Samo zahvaljujući Bogu, niko od mojih, uključujući tu i mene nije pao na tu propagandu. Čak uprkos tome što smo kao i svi prolazili kroz životne krize.
Ove tirade, posebno ove adventistkinje, trpeli smo sve dok ona nije bila u poseti kod nas, istog dana kada je naš župnik dolazio da blagoslovi dom. Videvši ko je došao, započela je sa tiradom, da bi je župnik Stipe ućutkao ponudom da ako je već interesuje Biblija, može da ga pita šta želi da zna, jer po njemu ima još mnogo toga da nauči.