Član
- Učlanjen(a)
- 28.03.2013
- Poruka
- 13.330
Posto je bilo nemoguce govoriti o suboti i nedelji, a da se ne osvrnemo na zakon 10 zapovesti , te na kompletnu Toru, na istoriju i na sedmicni ciklus stvaranja, jer su usko povezani i neophodni za diskusiju, otvorio sam novu temu, gde se o tome moze raspravljati..
Dakle, ovde mozete raspravljati o:
*Deset Zapovesti
*Istorijskim i biblijskim dokazima Subota vs Nedelja
*Tori, tj. kompletnom zakonu Mojsijevom(ako diskusija to trazi)
*Sedmicnom ciklusu stvaranja
Medjutim sta je on pod ''zakonom'' ovde mislio?
Adventisti tvrde da je Isus ovde govorio o ''10 zapovesti'', i da su stoga ''deset zapovesti vecne'', jer ni Hristos nije dosao da ih ''ukine''.
Ali ako pogledamo nacin na koji su Jevreji delili Bibliju, to je bilo na ''Zakon, Pisma i Proroke''.
I Hristos tako deli Bibliju na drugom mestu>>
''Trebalo je da se ispuni sve što je o meni pisano u Mojsijevom Zakonu, u Prorocima i Psalmima." (Luka 24,27.44)).
Dakle, kada Hristos kaze ''zakon'', on uopste ne govori o ''zakonu 10 zapovesti'', vec govori o ''Tori'', i kaze da je on dosao da ''ISPUNI'', ''sve ono sto je u Zakonu(Tori) prorocanski o njemu pisano''.
I ''Mojsije o meni Pisa'', kaze Hristos.
Dakle kad Isus kaze ''ispunim'' on time misli ''ispuniti prorocanstva'' a ne ''izvrsiti zakon''.
''Ni jedne jote ili jedne crtice neće nestati iz zakona dok se sve ne zbude.''
- Sta ''dok se ne zbude''? Dok se ''ne ispune prorocanstva'', dotle zakon Mojsijev vazi.
Sto se tice recenog: ''Ko, dakle, ukine jednu od ovih najmanjih zapovesti i tako nauči ljude, najmanji će se nazvati u carstvu nebeskom;'', on tu ne misli na ''Mojsijev zakon''(deset zapovesti) uopste, vec na ovaj zakon, koji je ''upravo objavio na Gori'', a to je Hristov Zakon...
Da je ovo tacno i da postoji, ''drugi'' - ''Hristov zakon'', vidimo iz sledecih stihova:
"Nosite bremena jedan drugoga pa ćete tako ispuniti Hristov zakon." (Galatim 6:22)
-To je ''Novi Hristov Zakon''.
''jer niste pod zakonom, nego pod blagodaću.''(Rim. 6:14-15)
-To je ''Stari Mojsijev Zakon'' koji je Hristos svojom smrcu ukinuo.
Da su 10. zapovesti stvarno ukinute Hristovom smrcu, vidimo i po recima apostola Pavla:
''Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima, bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje:
A kamoli neće mnogo većma služba duha biti u slavi?''(2. Kor. 3:7-8)
Pavle kaze da su ''10 zapovesti''(ono sto je bilo ''u kamenju izrezano slovima'') > ''SLUZBA SMRTI'', i da sada imamo ''SLUZBU DUHA''.
I ne samo to, on kaze da su ''10 zapovesti'' ONO STO PRESTAJE :
''Jer kad je slavno ono što prestaje, mnogo će većma biti u slavi ono što ostaje.''(2. Kor. 3:11)
Ono sto prestaje su > ''10 zapovesti''
Ono sto ostaje jeste > ''Hristov zakon''
Dakle, ovde mozete raspravljati o:
*Deset Zapovesti
*Istorijskim i biblijskim dokazima Subota vs Nedelja
*Tori, tj. kompletnom zakonu Mojsijevom(ako diskusija to trazi)
*Sedmicnom ciklusu stvaranja
Medjutim sta je on pod ''zakonom'' ovde mislio?
Adventisti tvrde da je Isus ovde govorio o ''10 zapovesti'', i da su stoga ''deset zapovesti vecne'', jer ni Hristos nije dosao da ih ''ukine''.
Ali ako pogledamo nacin na koji su Jevreji delili Bibliju, to je bilo na ''Zakon, Pisma i Proroke''.
I Hristos tako deli Bibliju na drugom mestu>>
''Trebalo je da se ispuni sve što je o meni pisano u Mojsijevom Zakonu, u Prorocima i Psalmima." (Luka 24,27.44)).
Dakle, kada Hristos kaze ''zakon'', on uopste ne govori o ''zakonu 10 zapovesti'', vec govori o ''Tori'', i kaze da je on dosao da ''ISPUNI'', ''sve ono sto je u Zakonu(Tori) prorocanski o njemu pisano''.
I ''Mojsije o meni Pisa'', kaze Hristos.
Dakle kad Isus kaze ''ispunim'' on time misli ''ispuniti prorocanstva'' a ne ''izvrsiti zakon''.
''Ni jedne jote ili jedne crtice neće nestati iz zakona dok se sve ne zbude.''
- Sta ''dok se ne zbude''? Dok se ''ne ispune prorocanstva'', dotle zakon Mojsijev vazi.
Sto se tice recenog: ''Ko, dakle, ukine jednu od ovih najmanjih zapovesti i tako nauči ljude, najmanji će se nazvati u carstvu nebeskom;'', on tu ne misli na ''Mojsijev zakon''(deset zapovesti) uopste, vec na ovaj zakon, koji je ''upravo objavio na Gori'', a to je Hristov Zakon...
Da je ovo tacno i da postoji, ''drugi'' - ''Hristov zakon'', vidimo iz sledecih stihova:
"Nosite bremena jedan drugoga pa ćete tako ispuniti Hristov zakon." (Galatim 6:22)
-To je ''Novi Hristov Zakon''.
''jer niste pod zakonom, nego pod blagodaću.''(Rim. 6:14-15)
-To je ''Stari Mojsijev Zakon'' koji je Hristos svojom smrcu ukinuo.
Da su 10. zapovesti stvarno ukinute Hristovom smrcu, vidimo i po recima apostola Pavla:
''Ako li služba smrti koja je u kamenju izrezana slovima, bi u slavi da sinovi Izrailjevi ne mogoše pogledati na lice Mojsijevo od slave lica njegovog koja prestaje:
A kamoli neće mnogo većma služba duha biti u slavi?''(2. Kor. 3:7-8)
Pavle kaze da su ''10 zapovesti''(ono sto je bilo ''u kamenju izrezano slovima'') > ''SLUZBA SMRTI'', i da sada imamo ''SLUZBU DUHA''.
I ne samo to, on kaze da su ''10 zapovesti'' ONO STO PRESTAJE :
''Jer kad je slavno ono što prestaje, mnogo će većma biti u slavi ono što ostaje.''(2. Kor. 3:11)
Ono sto prestaje su > ''10 zapovesti''
Ono sto ostaje jeste > ''Hristov zakon''