- Učlanjen(a)
- 07.07.2014
- Poruka
- 18.400
" Zakon i proroci su do Jovana ; otsele se carstvo Božije propovijeda jevanđeljem, i svaki navaljuje da uđe u njega."
E protiv Hrista ne mozete nista, on sam vas pobija, ako ovde tvrdite da se radi o 10 zapovesti...
Misliš? Mogu oni i protiv Krista. Nije li im proročica, i svi pioniri, vjerovala i naučavala kako je Isus 22.10.18444. prestao posredovati za grešnike?
Za tebe je smiješno sve vezano za zakon.
Iz svega što pišeš vidljivo je da ti uopće ne znaš što je Zakon (Tora).
Rugači.
Možda vam se netko nekada i naruga, ali to je sitnica koliko se vi sami svojim tvrdnjama i pisanjem rugate sami sebi, Svetom Pismu i Bogu.
Bolje da se uozbiljite, ko ne održi sve zapovijesti sa subotom neće biti spašen.
Pazi da ti taj smjeh ne pređe u žalost. Tako i svakome ko ne drži svih 10.
Ali ovo nisi pročitao u Svetom Pismu, nego u knjigama Jelene bogohulnice. Kome vjerovati, Crkvi i Svetom Pismu ili bogohulnici?
Isus sam kaže da je održao zapovijsti Očeve.
Misliš na ovo: Iv 15,10: Budete li čuvali moje zapovijedi, ostat ćete u mojoj ljubavi; kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga te ostajem u ljubavi njegovoj.? Ovo nisu zapovijedi Zakona sa Sinaja, koji rađa za ropstvo. Ovdje je riječ o zapovjedima ljubavi, a što ljubav ima s ropstvom. Pročitaj dva retka neposredno nakon ovih gornjih Isusovih riječi, evo ih:
Iv 15,14-15: Vi ste prijatelji moji ako činite što vam zapovijedam. Više vas ne zovem slugama jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; vas sam nazvao prijateljima jer vam priopćih sve što sam čuo od Oca svoga.
Pogledaj, Zakon sa Sinaja rađa za ropstvo i sluge, kako kaže sveti Pavao, a Isus apostolima zapovjeda kao prijateljima svojim. I onda opet dva retka dalje Isus im kaže:
Iv 15,17: Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.
"Da ljubite jedni druge", gdje je ova ili slična zapovijed u Dekalogu? Nema je.
I kako ovo ukida zakon? Nikako. Ovo je proročki dio koji je za Isusa pisan. Mojsije j i prorok.
Očigldno to nisi znao. Kao što i n znaš da svaka knjiga SZ je pisala o Isusu.
Očigledno tebi stvari oko Zakona nisu poznate. Mi kršćani imamo čitav Zakon u svojim Biblijama, ni potezić nije nestao, samo nas kršćane taj Zakon ne obvezuje, nikada nam nije ni dat. Ali vi adventisti se pozivate na Zakon (Toru), i citirate Isusove riječi - "ni jedno slovce, ni jedan potezić iz Zakona neće proći", dokazujući kako i nas kršćane Zakon obvezuje. Ako Zakon obvezuje kršćane, a vi adventisti se deklarirate kršćanima, zašto ne činite sve ono što Zakon propisuje, zašto ste licemjeri? Zašto se ne obrezujete, zašto ne pogubite one koji rade kakav posao u subotu? Samo ne pravite ljude budalama i ne vrijeđajte im zdrav razum tezama i tvrdnjama kako je u Zakonu ipak nešto promjenjeno, jer ponavljate i citirate Isusove riječi kako nije došao ništa ukinuti i promijeniti.
A gdje piše da je najavio ukidanje zakona?
Sam Isus kaže da nije došao ukinuti Zakon, tko bi onda tvrdio da ga je ukinuo? Mi kršćani vjerijemo i tvrdimo da smo dobili i da smo pozvani živjeti u "Novom zakonu" - Kristovu zakonu.
Opet lupaš gluposti. Pa kako misliš da ispuniš tu zapovijst ako ne poštuješ dekalog vezan za dužnosti prema čovjeku. To su 5. 6. sve do 10. Jel misliš da činiš prljubui i da ljubiš bližnjeg, da ne poštujš roditelj i da ljubiš bližnje.
Pa to se i odnosi na dekalog. Osim toga napisano je u SZ. Pa i ne treba da navodi 10, a ni 6 jer sa tom zapoviješću obuhvaćno svih 6. To čak kažu i popovi. Opet kod vas konfuzija. Svako tumači kako mu se ćefne.
Gluposti ti lupaš. Mi kršćani ne ljubimo bližnjega zato što je to napisano na kamenim pločama, nego zato što Isus kaže: Mk 12,30-31: Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!" "Druga je: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Nema druge zapovijedi veće od tih." Osim toga, da ljubimo bližnjega svoga uopće nije zapisano i zapovjeđeno na kamenim pločama. Pogledaj apsurda u vašoj tvrdnji kako je Dekalog pokazatelj "Božjeg karaktera". Isus nas uči da je najveća zapovjed, pored Boga, ljubiti bližnjega svoga, a nju uopće ne nalazimo na kamenim pločama (Dekalogu).
Očigledno je da ti ne znaš. Ne znaš čak ni šta sam Zakon znači.
Vidjesmo da ipak ti pojma nemaš o tome.
Pa zapovijesti ceremonijalnog zakona su se odnosil posebno na sveštnstvo. Pošto je Isus postao sveštenik po Melhisdkovom redu, jasno je da svi ceremonijalni zakoni ne važe više jer je ukinuta žrtva i svštenstvo jevrejsko.
Ti uopšte ne razlikuješ da postoje dva tipa zakona, moralni i ceremonijalni. Pa ono što za ceremonijalni piše hoćeš da poturiš za moralni i obratno.
Besmislica. Sveti Pavao kaže da se Zakon mijenja, a ne dio ili dijelovi Zakona. Osim toga, jedino vi adventisti, suprotno svim novozavjetnim piscima, dijelite i kasapite Zakon (Toru).
Nivo rezonovanja djeteta od 5,6, 7 godina, ako nešto striktno ne piše tako onda nije to. Na dsetine mjsta u SZ piše zapovijsti i odnosi se na dekalog. Nije Biblija pisana za nivo djece koji ne izlaze iz konkrethnog načina razmišljanja do 9 godine.
Ova tvoja teza nije ni na kakvom nivou. Zapovijedi, (na hebrejskom מִצְוָה, a na grčkom ἐντολάς) su općeniti termin za bilo koju zapovijed, a termin za Dekalog (Deset riječi) je na hebrejskom עֲשֶׂ֣רֶת הַדְּבָרִ֔ים i na grčkom δεκα λογουσ. I upravo suprotno tvojoj tvrdnji, terminom zapovijedi (hebrejski מִצְוָה i grčki ἐντολάς) nikada se, niti u Starom niti u Novom zavjetu, ne imenuje i ne označava Dekalog.
Počni da razlikujš dvije vrste zakona. Moralni i ceremonijalni. Ima i građanski "oko za oko".
Zašto ljude nagovaraš da razumijevaju suprotno Svetom Pismu i suprotno onome kako su razumijevali i Isus i apostoli kao Židovi. Židovima je bilo svetogrđe dijeliti i kasapiti Zakon.
Dokaz da ne poznaješ dva tipa zakona. NI kako s zakon dijelio u Izraelu.
Evo kako Židovi poimaju i razumijevaju Zakon (Toru):
Pisana Tora je prvi i najvažniji pisani izvor židovske literature. Sva kasnija književnost oslanja se na pisanu Toru. Sve što je napisano u Tori, njezini odsječci, riječi, slova i znakovi najpoznatiji su i najautoritativniji izvor židovske literature, a osobito literature židovskog prava. Sve proročke knjige i Spisi, te usmena Tora, oslanjaju se na nju. Pisana Tora ili Mojsijeva Tora ( תורת משה ) poznata je i kao Petoknjižje. Ona ima najvišu svetost u hijerarhiji svetih spisa.
Kao izvor židovskih vjerskih propisa, pisana i usmena Tora dane su Mojsiju na Sinaju. To je vjersko načelo, jer kasniji proroci nisu imali ovlasti na području židovskog prava. Tora je Mojsiju dana u cijelosti i ne smije joj se ništa dodati ili od nje oduzeti. (Rabin Kotel Da-Don, Židovstvo)
Evo što kaže židovski rabin. Tora ili Mojsieva Tora je sve ono što nalazimo u prvih pet kniga Biblije i nedjeljiva je - "ne smije joj se ništa dodati ili od nje oduzeti". Zato se još naziva i Petoknjižje. Deset zapovijedi (Dekalog) je samo dio te Mojsijeve Tore.
Poslednja izmena: