Postovanje Nelsome,
Da li to znaci da Bog nije znao da napise dobre i savrsene zapovesti pa zato je potreban lektor i korektor?
Tako mi radimo u pripremi tekstova za stampu.
Kako se ta tvoja izjava slaze sa Pavlovom izjavom:
"Tako je dakle, ZAKON SVET I ZAPOVEST SVETA I PRAVEDNA I DOBRA." Rimljanima 7,12
Ako je nesta SVETO pravedno i dobro, kakva dopuna mu je potrebna?
Sve najbolje
O Marko, kako si brate?
Nije Neslim tu, otisao je..
Evo moj odgovor:
Zapovest jeste "sveta, pravedna i dobra", i kao sto rece Pavle "kroz zapovest dolazi poznanje greha".
Ali takodje je istina, da zapovest obracenom coveku vise nije potrebna, nakon sto se izvezba u pravednosti.
Kao sto rece Pismo onaj ko "usvoji Hristov um", njemu Bog "zapisuje zapovesti u srce".
Tako on pocinje da razmislja kao Hristos, da cini dela Hristova, pa vise "ne moze gresiti", po recima Jovanovim.
On dakle vise nema sklonosti ka grehu.
Mi smo pozvani, da se "usavrsavamo"!
Da se "preobrazavamo u oblicje Hristovo"!
Kao sto rece Hristos - "budite savrseni, kao sto je Otac vas nebeski savrsen".
Oni koji jos nisu dostigli taj nivo, grese tu i tamo, i za njih vazi Hristova zrtva, sve dok postepeno ne dozive "preobrazenje".
Zato sam ja ranije pisao, da su zapovesti date na odredjeno vreme, "poradi greha", i da su one kao "vaspitac" do Hrista. Da palog coveka "uzdignu" i nauce ga poslusnosti!
Zato ostaje ono sto kaze: "oslobodjeni ste od zakona"!
I to je za one koji su savrsenstvo dostigli, za njih vise nema zakona, jel ne treba niko vise da im govori: "ne okusi, ne dotici, ne opipaj". Jel oni vec prirodno osecaju srcem da to ne smeju, jel njihova savest im brani, njihov um i njihovo srce je kroz Hrista obnovljeno do te mere, da ne mogu gresiti..
Dakle, Pavle ovde ne uzdize dekalog. Rec "zakon" - ne znaci "dekalog"!
On govori o zakonu da je dobar za one koji grese, i da treba da se njim upravljaju, ali takodje na drugom mestu kaze "slobodni ste od zakona" - to je za one koji su potpuno preobrazeni u Hristu, i njima zakon vise nije potreban jer oni prirodno cine sto je u zakonu...
Vi ste dakle ovo pogresno razumeli, pa zato delite zakon na dva dela..
Pozdrav.