Apsolutno tačno. Pavle je pao na 10-toj zapovesti i na svim ostalim. I mi padamo na svim zapovestima na ovaj ili onaj način. Međutim, Pavle zato ukazuje na spasavanje "milošću" tj. zaslugama Hristovim. Šta to znači? To znači da mi svakako kao telesni i slabi naviknuti na greh doista nismo u stanju da održimo zapovesti savšeno ali isti Pavle takođe tvrdi da ako se već spasavamo milošću dužni smo da "živimo po zapovestima" tj. da ih sprovodimo u svom životu oslanjajući se na milost Hristovu i Njegove zasluge. Mi nismo oslobođeni držanja zakona samo zato što smo slabi već naprotiv mi trebamo da ga održavamo baš zato što smo milošću Hristovom spaseni te sada iz zahvalnosti držimo zapovesti. Pavle samo ističe da ako zapovesti pokušavamo da držimo u svojoj sili i bez Hristove milosti bićemo svakako osuđeni zbog kršenja Zakona ali ako ih držimo u Hristu i kroz Njegovu milost onda nam se naš greh neuračunava već nam se pripisuje Hristova savršena pravednost
. Tako mi sad Zapovesti držimo ne da bismo se spasili već zato što smo spaseni u Hristu.
Pozdrav.
Dragi moj Jovane,
Niko jos od nas nije spasen,mi to samo umisljamo...
Za spasenje treba proci kusnje delima,a ne recima,inace ne bi ni trebalo da Bog unistava ovaj svetski sitem kad je tako dobar i mi u njemu super,zar ne?
Onda Isus Hrist izmislja Armagedon kao Bozje sredstvo iskorenjavanja zlo na zemlji...Eto mi smo bolji i od judejaca i od muslimana i od hundusa,budista,ma pogotovo mi Srbi od par miliona mi smo najbolji od svih na celome svetu?,zar ne?
Od apostola do dana danasnjeg pre svih Jevreji,a potom i svi ostali spoticu Bozji narod na svakom koraku.
Pocelo je sa teranjem hriscana da se obrezuju ,pa ovo,pa ono....itd,itd,a Novi savez kaze da smo pod Hristovim zakonom,i da svi koji pokusavaju da se opravdaju sa 10 zapovedi ruze Isusovu zrtvenu smrt.
A sad ti vidi dal si za Hristov zakon ili za 10.zapovedi.
Jevrejima 1:1,2
1
Bog koji je nekada mnogo puta i različitim načinom govorio očevima preko proroka,
govori i nama u posledak dana ovih preko sina,
2
Kog postavi naslednika svemu,
kroz kog i svet stvori.
Jevrejima 8:13
13 A kad veli: nov zavet, prvi načini vethim; a šta je vetho i ostarelo, blizu je kraja.
Sto se tice sta jesti,ne jesti koji dan slaviti ili ne,dovoljno je zapisano u
Rimljanima 14 glave
1 A slaboga u veri primajte lepo, da se ne smeta savest.
2
Jer jedan veruje da sme svašta jesti, a koji je slab jede zelje.
3 Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osuđuje onog koji jede; jer ga Bog primi.
5 Tako jedan razlikuje dan od dana, a drugi drži sve dane da su jednaki: svaki da bude uveren za svoju misao.
6 Koji razlikuje dane, Gospodu razlikuje; i koji ne razlikuje dana, Gospodu ne razlikuje. Koji jede, Gospodu jede: jer hvali Boga; i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga.
Ukratko 10 zapovedi je dato Jevrejima preko Mojsija,a ne ostalim narodima.
Hristov zakon je dat hriscanima ,tojest onima koji slede Hrista,
pa izaberite koji cete zakon da slusate,a ja cu Hristov zakon.