Hristov Zakon ili Deset Zapovesti (Tora)? Subota VS Nedelja?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Na nebu ne postoji pisani zakon, vec je zakon "upisan u srce svakog stvorenja" jel su ona "odraz njega samog".

Pa i sada treba da bude upisan u srce inače je formalizam.

Zar onome koji je "karakterno slican Bogu" treba zakon!?

Ne treba!

Ne treba u smislu osude jer ga drži, a treba jer je mjerilo pobožnosti i jer ga osvjedočava za grijeh.

Zakon je dat u obliku "propisa", i bio je potreban palim stvorenjima, u kojima je "narusena slika Bozja" (tj. savest), odnosno koji su "izgubili slavu Bozju", i koji mu vise "nisu bili slicni"!

Potreban je i onima koji nisu pali da ne bi pali. Jer oslikava karakter Boga.

Zato njima treba "spoljasnji zakon" - "ne opipaj, ne okusi , ne dotici se.." , jer kao sto se stoka usmerava tako se i oni usmeravaju, da idu u odredjenom pravcu, tako je bilo do Hrista..

A šta je to nešto novo od Isusa? Ajd daj samo jednu stavku.

Zato i pise, da ce "Bog upisati zakon u nase srce", a to znaci "obnovu karaktera", "obnovljenje" i "uzrastanje u Hristu" i usvajanje njegovog karaktera.

To znači i za anđele koji nisu pali, šta hoćeš reći da njima ne treba zakon u srcu.

Takvome vise i ne treba "spoljasnji zakon", jel on po prirodi cini ono sto je u zakonu, odnosno "on je u potpunosti uskladjen sa Bogom" i on u odredjenim situacijama cini "ono sto bi i Bog cinio da je na njegovom mestu"!

Pa vidiš da mu opet treba zakon jer je zakon duhovan i oslikava karakter Boga i opet je upisan u srce. Svakome je upisan u srce ko ga drži ispravno i anđelima i ljudima.

Ne postoji pisani zakon na nebu, on je podat ljudima radi greha..

Pa nije bio pisan ni do Mojsija. bitno je da zakon postoji. Što PC negira. Jer napada subotu a samim tim i zakon.

A to sto ti verujes drugacije nikako ne umanjuje cinjenicu da Bog na nebu uopste nema pisanog zakona,

Da znaš da je zakon duhovan ne bi se bavio time da je pisan, Bog je napisao zakon Mojsiju jer ih je tada već bilo dosta pa da ga čitaju, a tvoji pravos. kažu da nema subote do Sinaja, pa vi ništa nemate zajedničko, svako svoju nauku o svemu.

Ja ti ocigledno ovo ne mogu dokazati Biblijom, jer ti si ucen drugacije, a to je da Bogu i njegovim stvorenjima treba "spoljasnji pisani zakon", a sama Biblija uci drugacije, da je "zakon napisan u nasem srcu" - PA KAKO JE ONDA NAPISAN NA KAMENIM PLOCAMA???

Na pločama je napisan da bi se čitao ljudima, a ne da bi Bog urezao u ploču zakon, na polčama je i izrazloga jer je ploča simbol vječnosti, što znači da je zakon vječan.

Dok PC kaže nije vječan, jeste vječno 9 zapov. a 4. o suboti nije vječna, ona je samo za Jevreje.

Evo kratkog rezimea obaranja arg. onih koji napadaju subotu a samim tim i zakon. Vi cijeli dekalog napadate.

ovo su arg. pravosl. JS i dr.

Nemojmo nametati breme na ljude,a i sami ih teško nosimo!
--------------------------------------------------------------------

Ko vjeruje u sebe, njemu su zapovjesti teret:

"Napisah mu velike stvari u zakonu svom, ali mu se čine kao nešto tuđe." (Osija 8,12)

"Ja znam da dobro ne živi u meni, to jest u telu mojemu. Jer hteti imam u sebi, ali učiniti ne nalazim. Jer dobro što hoću ne činim, nego zlo što neću ono činim. ... Ja nesrećni čovek! Ko će me izbaviti od tela smrti ove?" (Rimljanima 7, 18-19.24)

A za one koji se uzdaju u Boga važi što apostol Jovan kaže "zapovesti Njegove nisu teške", a sam i Hristos "... jer je jaram moj blag, i breme je moje lako." (1.Jovanova 5,3; Matej 11,30) "Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno." (Filibljanima 2,13).

U Mar.10 kad Isus nabraja zapovjesti iz dekaloga bogatom mladicu,on preskace zapovjest o drzanju subote.Zasto?
-----------------------------------------------------

Nije spomenuo nijednu od prve četiri zapovesti po tome ne treba držati ni prve 4.

´Zapovesti znaš: ne čini preljube; ne ubij; ne ukradi; ne svedoči lažno; ne čini nepravde nikome; poštuj oca svog i mater." (Marko 10,19)

Zato sto je Isus mir nas.Isus je istinski shabat.
--------------------------------------------------

Ovo nema veze sa razumom.

Pa ne drži se zakon da bi se imao mir sa Bogom već iz ljubavi prema Bogi i bližnjem.

Na mnoga mesta u Novom Zavetu piše da je Zakon ukinut ali u ovom stihu PAVLE OBJAŠNJAVA NA KOJI JE NAČIN Zakon ukinut .
---------------------------------------------------------

No, hvala Bogu, Isus uči da nije došao da zakon ukine:

"Ne mislite da sam ja došao da pokvarim zakon ili proroke: Nisam došao da pokvarim, nego da ispunim. ... Jer vam kažem da ako ne bude veća pravda vaša od književnika i fariseja, nećete ući u carstvo nebesko." (Matej 5,17-20)

I mi treba da ispunjavamo zakon:

"Da se pravda zakona ispuni u nama koji ne živimo po telu nego po duhu; Jer koji su po telu telesno misle, a koji su po duhu duhovno misle. Jer telesno mudrovanje smrt je, a duhovno mudrovanje život je i mir. Jer telesno mudrovanje neprijateljstvo je Bogu, jer se ne pokorava zakonu Božijem niti može. A koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi. A vi niste u telu nego u duhu; jer Duh Božji u vama živi. A ako ko nema Duh Hristov, on nije Njegov." (Rimljanima 8,4-9)

Za razliku od onih koji žive po tijelu (koje se ne pokorava zakonu Božjem) oni koji žive po Duhu imaju zakon upisan u svoja srca:

"Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod: metnuću zakon svoj u njih, i na srcu njihovom napisaću ga, i biću im Bog i oni će mi biti narod." (Jeremija 31,33)

"I daću vam novo srce, i nov ću duh metnuti u vas, i izvadiću kameno srce iz tela vašeg, i daću vam srce mesno. I duh svoj metnuću u vas, i učiniću da hodite po mojim uredbama i zakone moje da držite i izvršujete." (Jezekilj 36,26-27)

Ali kako je naša priroda grešna, nama stalno treba zakon da bismo zadžali svijest o grešnosti i samim tim zavisnost od oslanjanja na Isusovu pravednost:

“Nego ja greha ne poznah osim kroz zakon; jer ne znadoh za želju dok zakon ne kaza: ne zaželi.” (Rimljanima 7,7) Svrha zakona je “da bude greh odviše grešan zapovešću.” (Rimljanima 7,13) “Jer kroz zakon dolazi poznanje greha.” (Rimljanima 3,20)

* * *

Lk10,25-28Na pitanje Zakonika što treba učiniti da bi dobio vječni zivot Isus ga pita:Što stoji pisano u Zakonu? I učitelj Zakona nije naveo ni jednu zapovest iz Dekaloga ,nego spominje zapovesti iz knjige Zakona koja je pored Kovčega.on citira reči iz 5 Mojsijeve 6,5 .I Isus ga nije prekorio što nije citirao Dekalog nego mu reče:Pravo si odgovorio.

A što bi mu citirao zapovjesti dekaloga, kada bi time podražavao zabludi zakonika da on drži zakon? Isus mu je citirao stihove Starog zaveta koji otkrivaju ono što je njemu nedostajalo, a to je smisao zakona - ljubav.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527
Postovanje brate Mire,
Hvala ti na tako dobrom i opsirnom komerntaru.
Posebno mi se svidja to sto priznajes da je zakon postojao i pre pisnog na plocama.
Slazem se sa tobom da je Bom priliko stvaranja coveka usadio u njegov um saznanje o onome sto je dobro i sto bi bilo dobro za njegovo potomstvo, a to jeste zakon koji je temelj Bozje vladavine.I to moze da bude isto sto ti kazes da je od stvaranja zakon bio napisan u srcu.

Slazem se i sa tim da je Bog stvorio coveka po svojoj slici, slicnoga Njemu.

Ti pitas:
Zar onome koji je "karakterno slican Bogu" treba zakon!?

Svakako da mu je potreban zakon, jer zakon mu kaze sta je pravo a sta krivo.
Mmedjutim, vernik ne cini nesto zato sto to zakon odobrava ili zabranjuje, nego to cini zato sto je to pravedno, i on bi to cinio kad zakona ne bi ni bilo.

Dalje tvrdis:
Zakon je dat u obliku "propisa", i bio je potreban palim stvorenjima, u kojima je "narusena slika Bozja" (tj. savest), odnosno koji su "izgubili slavu Bozju", i koji mu vise "nisu bili slicni"!

Ako je tako, zbog cega su Adam i Eva kaznjeni, postali smrtni i isterani iz Edema? Zar nije zbog greha? Pa ako je tako, vidis da im je bio potreban zakon i PRE PADA U GREH.
Zakon je izraz Bozjeg karaktera, to je ono sto Bog zeli od coveka. Taj zakon postojao je od stvaranja. Upravu si da taj zakon tada nije bio pisan, nego je prenosen od pokolenja na pokolenje uzmenim predanjem. Slazem se i sa tim da je Bog usadio u ljudsko bice moc rasudjievanja da po svojoj savesti zna sta je doboro a sta nije, a to jeste izraz Bozjeg zakona.

Mire:
Zato njima treba "spoljasnji zakon" - "ne opipaj, ne okusi , ne dotici se.." , jer kao sto se stoka usmerava tako se i oni usmeravaju, da idu u odredjenom pravcu, tako je bilo do Hrista..

Pa sad smo videli da im je bio potreban zakon i pre pada u greh. Ne postoji unutrasnji zakon na suprot pisanom. Zakon moze biti prenosen usmenui predanjem, a moze biti prenoseni i u pisanom obliku, a to je jos uvek isti zakon. Kao sto se Bog ne menja, tako se ne menja ni Njegov zakon. Bozji zakon je temelj ili ustav Bozje vladavine i kako se Bog ne menja, tako se ni Njegov zkaon ne menja.

Mire:
Takvome vise i ne treba "spoljasnji zakon", jel on po prirodi cini ono sto je u zakonu, odnosno "on je u potpunosti uskladjen sa Bogom" i on u odredjenim situacijama cini "ono sto bi i Bog cinio da je na njegovom mestu"!

Ovo ti je odlican zakljucak, ali ne mozes reci da i takvome nije potreban zakon, da zakon nije potreban, ne bi ga Bog dao ljudima. Tako Zakon je uvek potreban, a slazem se da ce svaki vernik ciniti ono sto je pravedno i onda kada zakon ne bi to zabranjivao. Vidis, Mire nismo mi toliko daleko kao sto ti misis.

Mire:
Ja ti ocigledno ovo ne mogu dokazati Biblijom, jer ti si ucen drugacije, a to je da Bogu i njegovim stvorenjima treba "spoljasnji pisani zakon", a sama Biblija uci drugacije, da je "zakon napisan u nasem srcu" - PA KAKO JE ONDA NAPISAN NA KAMENIM PLOCAMA???

Mire, sad si me malo zbunio. Slazem se da je zakon napisan u srcu svakog vernika, ali ni ti ne mozes negirati da Dekalog nije bio napisan i na kamenim plocama. Ne postoji unutrasnji zakon na suprot pisanom, to je isti zkaon, moze biti napisan u srcu i to treba da bude, ali je isto tako bio napisna i na kamenim plocama. I to sam Bog ga je nsapisao, pa kada je tako ne mozemo reci da to nije bilo potrebno, obadvoje je potrebo.

Sve najbolje

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ako je tako, zbog cega su Adam i Eva kaznjeni, postali smrtni i isterani iz Edema? Zar nije zbog greha? Pa ako je tako, vidis da im je bio potreban zakon i PRE PADA U GREH.
Zakon je izraz Bozjeg karaktera, to je ono sto Bog zeli od coveka. Taj zakon postojao je od stvaranja. Upravu si da taj zakon tada nije bio pisan, nego je prenosen od pokolenja na pokolenje uzmenim predanjem. Slazem se i sa tim da je Bog usadio u ljudsko bice moc rasudjievanja da po svojoj savesti zna sta je doboro a sta nije, a to jeste izraz Bozjeg zakona.

Pa naravno da moraju da napadaju Zakon kada bi ga držali iz legalizma i kada ne shvataju da je zakon duhovan i da oslikava karakter Boga.

Zato i piše u Bibliji.

Osija 8,12 Napisah mu velike stvari u zakonu svom; ali mu se čine kao nešto tuđe.

Negiranje zakona je dokaz nedostatka ljubavi prema Bogu. Zato im je zakon teret jer nemaju ljubavi.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Hristov zakon je bitniji od 10 zapovedi,jer svako ko zeli da se odrzi na 10 zapovedi ne priznaje isusovu zrtvu .

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
A

Ajd navedi odredbe tog Hristovog zakona.

Psalam 147:19,20
Реч своју говори Јакову,Прописе своје и законе своје Израелу.20 Није тако учинио ниједном другом народу,И законе његове они не знају.Хвалите Јах!
Sto se tice Isusovih zapovedi
Procitaj Isusovu propoved na gori i videces njegove zakone
Naprimer matej 5:21-47

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Psalam 147:19,20
Реч своју говори Јакову,Прописе своје и законе своје Израелу.20 Није тако учинио ниједном другом народу,И законе његове они не знају.Хвалите Јах!
Sto se tice Isusovih zapovedi
Procitaj Isusovu propoved na gori i videces njegove zakone
Naprimer matej 5:21-47

Ma ne vide oni tamo njegove zapovesti, kada kaze "ko ukine jednu od ovih NAJMANJIH ZAPOVESTI" - misleci time na "svoje zapovesti", oni kazu da on tu govori o "dekalogu".

Moze biti, "moze biti da je zapovesti dekaloga nazvao NAJMANJIM"

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ma ne vide oni tamo njegove zapovesti, kada kaze "ko ukine jednu od ovih NAJMANJIH ZAPOVESTI" - misleci time na "svoje zapovesti", oni kazu da on tu govori o "dekalogu".

Moze biti, "moze biti da je zapovesti dekaloga nazvao NAJMANJIM"

Stari zakon ,dekalog i jos par stotina sitnih zakona ,Bog otac je dao samo Jevrejima.Nije ih dao drugim narodina.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Stari zakon ,dekalog i jos par stotina sitnih zakona ,Bog otac je dao samo Jevrejima.Nije ih dao drugim narodina.

Ali da su Jevreji bili poslušni Bogu i da je ostvareno ono što u prorocima stoji o budućnosti Izraela svi bi narodi dolazili tamo i učili bi se od Izraela jer bi Bog učinio carstvo Izraela večno pa bi tada i ostali narodi bili edukovani. Izrael je trebao da bude svetlost svetu zato je Bog i izabrao taj narod. Nije trebalo da Zakon Božiji dat Jevrejima samo za njih da zadrži jer se svtlost svetiljke ne drži pod sudom pokriven:).

Natrag