Hristov Zakon ili Deset Zapovesti (Tora)? Subota VS Nedelja?

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ja sam izjavio: "U pocetku, Bog nije dao svoj zakon "napismeno" , vec su ga oni ''imali napisanog u srcu"!!! -

Pa i kasniej je upisivan u srcu, uvijek treba da je u srcu. Šta kao poslje nije upisan u srcu.

Psalam 40,8Volju tvoju činiti, Bože moj, meni je slast; zakon tvoj nosim u srcu.

Tek kasnije se spominje "zakon" kod Avrama, a to je nakon potopa...

Netačno, ne bi mogla biti osuda ljudi u dobu NOja bez zakona.

Rimljanima 4,15Jer zakon gradi gnjev; jer gdje nema zakona nema ni prijestupa.

Zakon je dat i prije, jer po čemu bi bili kažnjeni oni u dobu Noju ako nije bilo Zakona, Pavle kaže gdje nema zakona nema ni prestupa. Znači da je bio zakon tj. svih 10 zapov. i ostale, bila je i Pasha jer su žrtvu imali Avelj i Noje. Dakle sve je bilo prije Avrama.

Zakon je radi poznanja grijeha i radi osude. Dakle bio je i prije Avrama, od samog stvaranja.

I tu Bog "obucava" Avrama kako da prinosi zrtve, "uci ga obrednom zakonu"!

A šta Avelja nije podučavao, pa to je ista žrtva. Dakle i obredni Zakon je bio odmah.

1. Mojsijeva 4,4

A i Avelj prinese od prvina stada svojega i od njihove pretiline. I Gospod pogleda na Avelja i na njegov prinos,

Jevrejima 11,4
Vjerom prinese Avelj Bogu veću žrtvu nego Kain, kroz koju dobi svjedočanstvo da je pravednik, kad Bog posvjedoči za dare njegove; i kroz nju on mrtav još govori.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Netačno, ne bi mogla biti osuda ljudi u dobu NOja bez zakona.

Rimljanima 4,15Jer zakon gradi gnjev; jer gdje nema zakona nema ni prijestupa.

Zakon je "u srcu" (glas savesti), nije bilo "pisanog" niti "usmeno prenosenog zakona" do Mojsija ili najranije do Avrama..

Ti dokazi drugacije..

A šta Avelja nije podučavao, pa to je ista žrtva. Dakle i obredni Zakon je bio odmah.

1. Mojsijeva 4,4

A i Avelj prinese od prvina stada svojega i od njihove pretiline. I Gospod pogleda na Avelja i na njegov prinos,

Jevrejima 11,4
Vjerom prinese Avelj Bogu veću žrtvu nego Kain, kroz koju dobi svjedočanstvo da je pravednik, kad Bog posvjedoči za dare njegove; i kroz nju on mrtav još govori.

"VEROM PRINESE AVELJ BOGU VECU ZRTVU" , dakle ne po nekom "zakonu", vec "iz srca verom"!

Kako je mogao Kain "pogresnu zrtvu prineti", ako je "znao zakon"!?

NIJE BOG ODBIO KAINOVU ZRTVU ZBOG "VRSTE PRINOSA" - VEC ZBOG "SRCA" - TO KAZE PAVLE!!!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, slazem se sa tobom da je rec "nasilje" koju nas prevod naziva bezakonjem je u 1. Mojsijeva 6,13. Tu je nrec nasilje, a to je isto sto i bezakonje.
Medjutim, u 11. stihu nije rec nasilje, nego KORUPCIJA. To su sinonimi koji imaju isto znacvenje, ijedno i drugu se suprotstavlja Bozjem zakonu.

Dalje ti kazes:
Tek kasnije se spominje "zakon" kod Avrama, a to je nakon potopa...
I tu Bog "obucava" Avrama kako da prinosi zrtve, "uci ga obrednom zakonu"!
Zasto ako je on to "primio usmenim predanjem" kako ti tvrdis???

Zao mi je Mire, ali ti si ovde dodao rec "obrednom zakonu" a to ne pise u tekstu.

Evo kako to pise: "Zato sto je Avram slusao glas moj, i cuvao naredbu moju, zapovesti moje, pravila moja i zakone moje." 1. Mojsijeva 26,5
Vidis Mire, da je Avram poznavao sve vrste zakona, a ne samo obredni. Narednu, zapovesti,pravila i zakone.

Isto tako, zaboravio si da navedes i ovo sto dokazuje da zakon jeste prenosen usmenim predanjem: "JER ZNAM DA CE ZAPOVEDITI SINOVIMA SVOJIM I DOMU SVOJEMU NAKON SEBE DA SE DRZE PUTIOVA GOSPODNJIH I DA CINE STO JE PRAVO I DOBRO." 1. Mojsijeva 18,19.

Jel vidis, da je Bog izjavio za Avrama de ce on nastojati da njegova porodica nastavi da postuje Bozje odredbe, zapovesti i uputstva a to ti je usmeno prenosenje.

Ja ne vidim zakon pre Avrama, to bi mogao prihvatiti verom, jel nemam dokaza..

Avram je prenosio zakon, ali "svojim sinovima", nisu drugi narodi znali za postojanje nekog zakona, pa kako ih je onda Bog sudio, po cemu?

Po cemu je Bog osudio sodomu i gomoru, kad nisu znali zakon?

Ili ti stvarno mislis da su znali?

Zar su mogli znati obredne propise, i 600 i vise pravila Mojsijevog Zakona drugi narodi???

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Čak je i naslov glupo postavljen, kao da je Isusov zakon nešto drugo u odnosu na 10 zapov.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Zakon je "u srcu" (glas savesti), nije bilo "pisanog" niti "usmeno prenosenog zakona" do Mojsija ili najranije do Avrama..

Ti dokazi drugacije..

Vidim da si dao dokaz iz Biblije, naravno da ćeš da izbjegneš dio koji govori o osudi ljudi u dobu Noja.

"VEROM PRINESE AVELJ BOGU VECU ZRTVU" , dakle ne po nekom "zakonu", vec "iz srca verom"!

Al je zakon mjerilo vjere i jeste i po zakonu. Zakon i vjera idu zajedno.

To je tebi nepoznato.

NIJE BOG ODBIO KAINOVU ZRTVU ZBOG "VRSTE PRINOSA" - VEC ZBOG "SRCA" - TO KAZE PAVLE!!!

A ko je rekao da je zbog toga? Pa to je bio dokaz da je njegovo srce zlo.

Pa i on je znao, ali nije postupio po vjeri i zakonu.

upamti to ide zajedno. Vjera i zakon.

Zakon je dokaz vjere, kao i djela.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Neka mi nko nađe samo jednu razliku izmđu onoga što govori SZ i Isus što je govorio.

Učlanjen(a)
15.02.2015
Poruka
3.527

Ti dokazi drugacije..

Postovanje brate Mire,

Zakon i glas svaesti nije isto. Preko savesti na svakoga od nas utice Sveti Duh, koji nas opominje, savetuje i kara, ako gresimo. Onaj u cijem srcu je Bozji zakon, on ga ne prestupa i Sveti Duh nema zasto da ga ukorava.

Drugo, ako nije bilo usmenog predanja zakona, otkuda su Kajin i Avelju uopste i znali sta Bog od njih trazi. Posle greha Bog je licno opstio sa Adamom i dao mu uputstva sta treba da cini kako moze da bude izbavljen. Ako Adam nije poutio svoje sinove u potrebu prinosenja zrtava, ko ih je mogao ouciti?

Trece, ako nije bilo zakona pre Avrama, otkud "bezakone" pre potopa? "I zemlja se pokvari pred Bogom i napuni se zemlja bezakonja" (1. Mojsijeva 6.11) Moze li bezakonje postojati i tamo gde nema zakona?

Cetvrto, Biblija svedoci da je Bog kaznio prepotopni svet zbog bezakonja i pokvarenosti. Ako zakon nije bio poznat, da li je Bozje unistenje prepotopnog sveta bilo pravedno? Moze li pravedni Bog da unisti nekoga za prestup nepostojeceg zakona, a i dalje da bude pravedan?

Ako pre Avrama nije bilo zakon, zbog ceka je Bog kaznio Adama i Evu i iterao ih iz Eedemskog vrta koga je stvorio za njih. Dve zapovesti Dekaloga podsecaju nas na zakon a to su: "Ne pozeli" i "ne kradi" Adam i Eva su prestupili obe ove zapovesti iz Dekaloga i zbog toga snosili su kobne posledice.

Slazem se sa trobom da nam je to tek za vreme Avrama bilo objasnjeno, ali nema granice da je to postalo od Avrama, a da od Adama do Avrama nije postojalo.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Postovanje brate Mire,

Zakon i glas svaesti nije isto. Preko savesti na svakoga od nas utice Sveti Duh, koji nas opominje, savetuje i kara, ako gresimo. Onaj u cijem srcu je Bozji zakon, on ga ne prestupa i Sveti Duh nema zasto da ga ukorava.

Drugo, ako nije bilo usmenog predanja zakona, otkuda su Kajin i Avelju uopste i znali sta Bog od njih trazi. Posle greha Bog je licno opstio sa Adamom i dao mu uputstva sta treba da cini kako moze da bude izbavljen. Ako Adam nije poutio svoje sinove u potrebu prinosenja zrtava, ko ih je mogao ouciti?

Trece, ako nije bilo zakona pre Avrama, otkud "bezakone" pre potopa? "I zemlja se pokvari pred Bogom i napuni se zemlja bezakonja" (1. Mojsijeva 6.11) Moze li bezakonje postojati i tamo gde nema zakona?

Cetvrto, Biblija svedoci da je Bog kaznio prepotopni svet zbog bezakonja i pokvarenosti. Ako zakon nije bio poznat, da li je Bozje unistenje prepotopnog sveta bilo pravedno? Moze li pravedni Bog da unisti nekoga za prestup nepostojeceg zakona, a i dalje da bude pravedan?

Ako pre Avrama nije bilo zakon, zbog ceka je Bog kaznio Adama i Evu i iterao ih iz Eedemskog vrta koga je stvorio za njih. Dve zapovesti Dekaloga podsecaju nas na zakon a to su: "Ne pozeli" i "ne kradi" Adam i Eva su prestupili obe ove zapovesti iz Dekaloga i zbog toga snosili su kobne posledice.

Slazem se sa trobom da nam je to tek za vreme Avrama bilo objasnjeno, ali nema granice da je to postalo od Avrama, a da od Adama do Avrama nije postojalo.

Rekao sam zakon je postojao i pre, ali je "zakon bio u srcu"! I Bog je coveka stvorio sa Bozanskim karakternim osobinama, a "karakter je zakon", to i sam dobro znas.

Na nebu ne postoji pisani zakon, vec je zakon "upisan u srce svakog stvorenja" jel su ona "odraz njega samog".

Bog kad stvara coveka, stvara ga "na svoju sliku", to znaci da je "karakterom bio slican Bogu".

Zar onome koji je "karakterno slican Bogu" treba zakon!?

Ne treba!

Zakon je dat u obliku "propisa", i bio je potreban palim stvorenjima, u kojima je "narusena slika Bozja" (tj. savest), odnosno koji su "izgubili slavu Bozju", i koji mu vise "nisu bili slicni"!

Zato njima treba "spoljasnji zakon" - "ne opipaj, ne okusi , ne dotici se.." , jer kao sto se stoka usmerava tako se i oni usmeravaju, da idu u odredjenom pravcu, tako je bilo do Hrista..

Zato i pise, da ce "Bog upisati zakon u nase srce", a to znaci "obnovu karaktera", "obnovljenje" i "uzrastanje u Hristu" i usvajanje njegovog karaktera.

Takvome vise i ne treba "spoljasnji zakon", jel on po prirodi cini ono sto je u zakonu, odnosno "on je u potpunosti uskladjen sa Bogom" i on u odredjenim situacijama cini "ono sto bi i Bog cinio da je na njegovom mestu"!

Ne postoji pisani zakon na nebu, on je podat ljudima radi greha..

A to sto ti verujes drugacije nikako ne umanjuje cinjenicu da Bog na nebu uopste nema pisanog zakona, vec on stvara bica koja su mu karakterno slicna i koje vodi savest...

Ja ti ocigledno ovo ne mogu dokazati Biblijom, jer ti si ucen drugacije, a to je da Bogu i njegovim stvorenjima treba "spoljasnji pisani zakon", a sama Biblija uci drugacije, da je "zakon napisan u nasem srcu" - PA KAKO JE ONDA NAPISAN NA KAMENIM PLOCAMA???

Poslednja izmena:
Natrag