Hristov dolazak na zemlju ili PRISUTNOST?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Нису три особе (бића), већ три ипостаси (личности) које чине једног Бога - једно биће. Нису независне и делују као један једини Бог. Све што говорите, а не разумете, датира још из времена Аријеве јереси.

Ипак је Лаодикеја на правом путу иако још увек не разуме потпуно, али бар разуме приближно. Не оспорава Сина и Духа Светога као ви. А ипак сте поткачили Аријеву јерес обојица:

Током вишедеценијског аријанског спора (318—381), хришћански свет је био подељен у погледу тријадолошких питања. Арије и његови истомишљеници су сматрали да је:

1) Син створење сродно Оцу по вољи, не по природи и (заговарају "сведоци")

2) да су личности Свете тројице по суштини различите. (заговарају адвентисти)

Адвентисти колико видим кажу да је једна суштина, али тврдећи да су независни (Отац, Син и Свети Дух) и да имају различита "тела" (духовна или физичка, како год), они заправо говоре да имамо три независна Бога која су заједно. То је немогуће јер само једносуштно може бити - једно.

Да пробам да објасним: ако помешамо воду, вино и уље - добијамо три различита елемента која су заједно, а ако помешамо воду, воду и воду - добијамо једно те исто једињење - воду. Три ипостаси су међусобно прожете (Отац у Сину, Син у Оцу, Дух у Сину и из Оца). Нема ту подела када је све Дух (Бог), једино Син је оваплоћен - видљив. Он и (об)јави Оца, да можемо ми и анђели видети нешто. То што се роди назва се Син Божији. Тако Исус и рече Филипу да је Оца видео јер је видео Сина.

Раније сам Бога описао као бесконачни Океан Духа из кога је захваћено у мали суд какво је људско тело, те тако доби обличје човека Исуса. Тај мали суд је таква минијатура и унижавање за Божију величину, да то апостол назва - обличје слуге.

Сад, да ли је Океан Духа Бог? Да ли је Његова суштина у том минијатурном суду (људско тело)? Е, тако су Дух Свети Божији и Логос који се оваплотио као Исус из Назарета Бог, и са Оцем (Океаном) из кога изиђоше такође један Бог. Један једини и нераздељиви, непромењиви.

Сигуран сам да Драган (Лаодикеја) није имао злу намеру када је рекао "различите личности", јер да је рекао "исте личности", онда је у питању само једна личност и Свето Тројство нема смисла. Једина грешка је што каже да су НЕЗАВИСНЕ. Ту је главни проблем, јер онда показује неразумевање ЗАЈЕДНИЦЕ Оца, Сина и Светога Духа. Ту је узрочно-последични однос, тј. Отац је "узрок" (Извор) из кога изиђоше Логос (Реч Божија) кроз који је све створено и Дух Свети од кога се оваплоти Логос и који нас подучава и води до доласка нашег Господа.

Бог Отац
Основна истина откривена у Старом завету јесте да је Бог један, творац света, небеса, видљивих и невидљивих створења. Исус Христос продубљује јеврејско схватање Бога називајући га Оцем.
Хришћанска догматика учи да Отац од вечности рађа Сина и исходи Духа. Отац је узрок у Тројици, што никако не значи да је постојао пре двојице. Истинско постојање Оца јесте једино као Оца Сину и Оца Духу.

Бог Син
Бог ствара свет Речју — Логосом својим и одржава га Њиме. Тим Логосом ће Бог (Отац) и узхтеднути да спаси свет. Хришћанство учи да Отац Светим Духом шаље Сина који се рађа од девојке Марије, узима људску природу и постаје истински човек. Исус Христос је Божја Реч — Логос, којим је све створено.
Исус Христос није само добри учитељ и исцелитељ болесних, већ је он, према хришћанском схватању, наново успоставио целу творевину и вратио је у послушност Оцу. Смрт је последњи непријатељ којег је Христос победио својим Васкрсењем. Њега као Сина, Бог Отац је подигао Духом Светим из мртвих.

Свети дух
Хришћанство спомиње Светог Духа као последњу личност Тројице која се непрестано открива, увек дајући и откривајући и Оца и Сина. Улога Духа је да одржава и чини све дејственим. Та дејственост пре свега значи давање вечнога постојања свему ономе што истински постоји. Духом се Христос оваплотио, Духом Отац одржава створења и целу твар у животу. Време и улога Духа је увек и без престанка, јер без њега нико не може бити у заједници Оцем и Сином.

Православна теологија

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
[FONT=&amp]Св. Игњатије Богоносац (погубљен 106. године у Риму) пише: „Тако је Господ, послао Апостоле да уче међу свим народима, заповедивши им да „крштавају у име Оца, и Сина и Светога Духа“, не у једну личност која има три имена, нити у три личности које су се оваплотиле, него у Тројицу који имају исту славу.“ (глава ii)

[/FONT]
@laodikeja
nemoj da te prijevarni duh zavodi
ako je jedan u trojici već nije jedan
pročitaj u šta su vjerovali pioniri adventizma,
sve dok nisu u adventističku crkvu prodrli jezuiti idolopoklonici i odvratili vjernike od istine

ćitaj šta piše sestra White i brat James o Bogu

Сада ми је јасно. Ви сте изворни адвентисти, тј. заговарате да је Исус анђео Михаило, а оспоравате Тројство. Божијом промисли сте се појавили на овом форуму да се докаже да смо били у праву да су адвентисти у почетку заговарали многе јереси које су "Јеховини сведоци" задржали. Ви сте негде између адвентиста и сведока, тачније почетна фаза. Оне две групације су касније додавале нове доктрине.

Како се сада зове ваша црква, ако није проблем да сазнамо?

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Bitno je sta biblija kaze, a ne ljudska misljenja, a to smo vec videli iz predhodnih biblijskih citata.

Ovo sto si napisao je vec progresivnije tumacenje, da postoje trojica koja cine jednog Boga, a ne jedan koji po potrebi uzima tri oblicja, i u jednom trenutku je Otac, u drugom Sin, a u trecem Sveti Duh, i ovo je vrlo bitno za pravilno razumevanje ove istine.

Sin Bozji se utelovio i postao covek, za to vreme Bog Otac i Sveti Duh su bili na nebu i zajednickim snagama ucestvovali u planu spasenja coveka.
Hristovim vaznesenjem on je otisao na nebo i potom seo Bogu Ocu sa desne strane, a kasnije usao u nebesku svetinju nad svetinjama kao novozavetni prvosvestenik ili nas zastupnik, a Sveti Duh je sisao na zemlju da obavlja ulogu utesitelja.

Prema tome, uloge Bozanskih licnosti u novom zavetu su razlicite, na nebu Bog Otac je sudija, Isus je prosvestenik ili nas zastupnik u nebeskoj svetinji nad svetinjama, a Sveti Duh je na zemlji nas utesitelj ili pomagac.

Odgovor za Spedy

Adventisti su uvek ucili da je Bog trojedini, i Ellen White to jasno pise u svojim spisima.
Nemoj da ljude dovodis u zabludu, jer tvoja ucenja su neka mesavina Jehovistickog - Rimokatolickog - Adventistickog ucenja.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
[FONT=&amp]не у једну личност која има три имена, нити у три личности које су се оваплотиле, него у Тројицу који имају исту славу.“ (глава ii)[/FONT]

Znaci tri boga koja imaju istu slavu odnosno jednaki su. Ali mislim da je Ignjatije pogresio u proceni jer Isus kaze da je otac veci od njega sto implicira da je Jahue na visem polozaju u hijerahiji u odnosu na Isusa. Iz Isusovih reci je jasno da nisu jednaki.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Син је дошао као слуга у телу човека, још није био прослављен. Нормално је да се није отимао да се упореди са Богом (Оцем) јер онда би био врхунски лицемер. Толико је био понизан да је и апостолима ноге опрао:

6. Онда дође к Симону Петру, и он Му рече: Господе! Зар Ти моје ноге да опереш?
7. Исус одговори и рече му: Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати.
8. Рече Му Петар: Никад Ти нећеш опрати моје ноге. Исус му одговори: Ако те не оперем немаш део са мном.
9. Рече Му Симон Петар: Господе! Не само ноге моје, него и руке и главу.
......

13. Ви зовете мене учитељем и Господом; и право велите: јер јесам.
14. Кад дакле ја опрах вама ноге, Господ и учитељ, и ви сте дужни један другом прати ноге.
15. Јер ја вам дадох углед да и ви тако чините као што ја вама учиних. (Јован 13)

Он је узор какви људи ми морамо да постанемо у сваком погледу, ту се види људска страна Богочовека Исуса. Он је Син човечији у том погледу, а са друге стране је и Син Божији, што је Његова друга природа јер Дух Свети Божији је на Њему. То је била Његова мисија. Након мисије се враћа Оцу (Вазнесење) да Га Отац прослави у Себи. То је ствар Духа, а не материје. Зато и представља камен спотицања за многе који замишљају нашег Бога као неког измишљеног који има децу свуд около, па и са женама (ако не са "богињама"). Он је Светлост од Светлости, и у Очевој светлости (слави) обитава сада, влада Универзумом. Зато ће и доћи са славом Очевом и са свим Својим анђелима.

Као што је већ речено, Бога нико не може видети, па ни анђели небески. Једино видљиво што нам је дато је Бог који се отеловио у виду Богочовека. Тако се (об)јавио, у том обличју.

5. Јер ово да се мисли међу вама шта је и у Христу Исусу,
6. Који, ако је и био у обличју Божијем, није се отимао да се упореди с Богом;
7. Него је понизио сам себе узевши обличје слуге, поставши као и други људи и на очи нађе се као човек.
8. Понизио сам себе поставши послушан до саме смрти, а смрти крстове.
9. Зато и Бог Њега повиси, и дарова Му име које је веће од сваког имена.
10. Да се у име Исусово поклони свако колено оних који су на небу и на земљи и под земљом;
11. И сваки језик да призна да је Господ Исус Христос на славу Бога Оца. (Филибљанима 2)

Bitno je sta biblija kaze, a ne ljudska misljenja, a to smo vec videli iz predhodnih biblijskih citata.

Ovo sto si napisao je vec progresivnije tumacenje, da postoje trojica koja cine jednog Boga, a ne jedan koji po potrebi uzima tri oblicja, i u jednom trenutku je Otac, u drugom Sin, a u trecem Sveti Duh, i ovo je vrlo bitno za pravilno razumevanje ove istine.

Sin Bozji se utelovio i postao covek, za to vreme Bog Otac i Sveti Duh su bili na nebu i zajednickim snagama ucestvovali u planu spasenja coveka.
Hristovim vaznesenjem on je otisao na nebo i potom seo Bogu Ocu sa desne strane, a kasnije usao u nebesku svetinju nad svetinjama kao novozavetni prvosvestenik ili nas zastupnik, a Sveti Duh je sisao na zemlju da obavlja ulogu utesitelja.

Prema tome, uloge Bozanskih licnosti u novom zavetu su razlicite, na nebu Bog Otac je sudija, Isus je prosvestenik ili nas zastupnik u nebeskoj svetinji nad svetinjama, a Sveti Duh je na zemlji nas utesitelj ili pomagac.

Т
и си заговарао говорећи да имају различита духовна тела. Отац је увек стајао у Сину Духом Светим, тако да та заједница никада није прекидана/раздељена.

Ако већ мени не признајеш речи, онда прочитај шта твоји адвентисти пишу:

Među Ličnostima trojedinog Boga ne postoji nikakva razlika. Sve tri Ličnosti su božanske, ali, ipak, dele svoje božanske moći i osobine. U ljudskim organizacijama konačna izvršna vlast počiva na jednoj osobi - na predsedniku, kralju, premijeru. U Božanstvu konačna izvršna vlast počiva na sva tri Člana. Dok Božanstvo nije jedno u ličnosti, Bog je jedan u ciljevima, umu i karakteru. Jedinstvo ne poništava jasno obeležeje ličnosti Oca, Sina i Svetoga Duha niti razdvojenost ličnosti u Božanstvu razara monoteističko isticanje Svetog pisma da su Otac, Sin i Sveti Duh jedan Bog.

http://www.
hacbg.org/biblija-i-sveto-trojstvo.shtml

Нису независне и делују као један једини Бог.

Ја и кажем да ти добро мислиш, али погрешно исказујеш. Видиш ли да говорим исто што и вас уче?

jedan koji po potrebi uzima tri oblicja

Господ Исус је увек био у обличју Божијем, Он не узима Божије обличје по потреби. Таквим резоновањем и долазите до закључка да је Логос узео обличје (арх)анђела Михаила, онда да се отеловио као човек. То нема везе са хришћанском теологијом наших апостола, већ са јересима које су касније настајале. Логос је био у Бога и Бог беше Логос.

Не може Бог узимати обличја Тројства по потреби јер Он јесте Тројство по суштини. Само што поједина ипостас (личност) чини одређене ствари. Може узети обличје човека, а то је Христ. Зато Исус Христ и јесте Богочовек, јер је и у обличју Божијем (Син Божији), и у обличју људском (Син човечији).

Hristovim vaznesenjem on je otisao na nebo i potom seo Bogu Ocu sa desne strane, a kasnije usao u nebesku svetinju nad svetinjama kao novozavetni prvosvestenik ili nas zastupnik

То је ваша доктрина да оправдате лажно пророчанство из 1843. и 1844. године, јер:

6. А кад ово беше тако уређено, улажаху свештеници свагда у прву скинију и савршиваху службу Божију.
7. А у другу улажаше једном у години сам поглавар свештенички, не без крви, коју приноси за себе и за народна незнања. 8. Овим показиваше Дух Свети да се још није отворио пут светих, докле прва скинија стоји;

9. Која остаде прилика за садашње време, у које се приносе дари и жртве, и не могу да се сврше по савести оног који служи.
10. Осим у јелима и пићима, и различном умивању и правдању тела, које је постављено до времена поправљења.
11. Али дошавши Христос, поглавар свештенички добара која ће доћи, кроз бољу и савршенију скинију, која није руком грађена, то јест, није овог створења,
12. Ни с крвљу јарчијом, нити телећом, него кроз своју крв уђе једном у светињу, и нађе вечни откуп.
13. Јер ако крв јунчија и јарчија, и пепео јуничин, покропивши њом опогањене, освећује на телесну чистоту;
14. А камоли неће крв Христа, који Духом Светим себе принесе без кривице Богу, очистити савест нашу од мртвих дела, да служимо Богу Живом и Истинитом?
15. И зато је новом завету посредник, да кроз смрт, која би за откуп од преступака у првом завету, обећање вечног наследства приме звани. (Јеврејима 9)

Дакле, приневши Себе на Крст, уђе у светињу над светињама и принесе крв Своју. Није ушао 1844. како су вас обманули, а ви обмањујете цео васиони свет да оправдате лажног пророка Милера, творца јереси ваше.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Син је дошао као слуга у телу човека, још није био прослављен. Нормално је да се није отимао да се упореди са Богом (Оцем) јер онда би био врхунски лицемер. Толико је био понизан да је и апостолима ноге опрао:

6. Онда дође к Симону Петру, и он Му рече: Господе! Зар Ти моје ноге да опереш?
7. Исус одговори и рече му: Шта ја чиним ти сад не знаш, али ћеш после дознати.
8. Рече Му Петар: Никад Ти нећеш опрати моје ноге. Исус му одговори: Ако те не оперем немаш део са мном.
9. Рече Му Симон Петар: Господе! Не само ноге моје, него и руке и главу.
......

13. Ви зовете мене учитељем и Господом; и право велите: јер јесам.
14. Кад дакле ја опрах вама ноге, Господ и учитељ, и ви сте дужни један другом прати ноге.
15. Јер ја вам дадох углед да и ви тако чините као што ја вама учиних. (Јован 13)

Он је узор какви људи ми морамо да постанемо у сваком погледу, ту се види људска страна Богочовека Исуса. Он је Син човечији у том погледу, а са друге стране је и Син Божији, што је Његова друга природа јер Дух Свети Божији је на Њему. То је била Његова мисија. Након мисије се враћа Оцу (Вазнесење) да Га Отац прослави у Себи. То је ствар Духа, а не материје. Зато и представља камен спотицања за многе који замишљају нашег Бога као неког измишљеног који има децу свуд около, па и са женама (ако не са "богињама"). Он је Светлост од Светлости, и у Очевој светлости (слави) обитава сада, влада Универзумом. Зато ће и доћи са славом Очевом и са свим Својим анђелима.

Као што је већ речено, Бога нико не може видети, па ни анђели небески. Једино видљиво што нам је дато је Бог који се отеловио у виду Богочовека. Тако се (об)јавио, у том обличју.

5. Јер ово да се мисли међу вама шта је и у Христу Исусу,
6. Који, ако је и био у обличју Божијем, није се отимао да се упореди с Богом;
7. Него је понизио сам себе узевши обличје слуге, поставши као и други људи и на очи нађе се као човек.
8. Понизио сам себе поставши послушан до саме смрти, а смрти крстове.
10. Да се у име Исусово поклони свако колено оних који су на небу и на земљи и под земљом;
11. И сваки језик да призна да је Господ Исус Христос на славу Бога Оца. (Филибљанима 2)

Lose tumacenje, umesto troboga trebali da slavite jednog i po, posto je Isus pola-pola.

Ovaj stih ih jasno razdvaja. Nisu ni isto, nisu ni jednaki. Ponizio se u odnosu na apostole kada se spustio na njihov nivo posto je on polubog ili kako si napisao bogocovek sto znaci iznad apostola ali ipak ispod boga. Bez obzira sto ima neke bozanske karakteristike, nije se usudio da bude ravan ocu te je otac njegovu skromnost nagradio. Stihovi koje si naveo govore o tome.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Можда у твом уму нешто може бити полу/нешто (сачувај ме, Боже!). Исус Христ је потпуно Човек (савршен, безгрешан, богобојазан, човекољубив, понизан, љубаван - нови Адам), али је и потпуно Бог. То није смеша две материје, већ залази у нешто што ти или не желиш да разумеш, или ти причињава задовољство да овако пишеш безбожно, што је раније био случај.

Заиста ми је жао што је тако, волео бих да можемо да пишемо "на равној нози" као два обична човека, али је очигледно да ти мене и све остале вернике посматраш као ментално заостале. Чак сте и написали на некој теми да је побожност у корелацији са интелигенцијом. Побожност је у корелацији са чистоћом срца и ума, а не са мозгом.

Да пробам да опишем: имаш најбољи процесор у рачунару са огромним могућностима, али ти је софтвер затрован вирусима и систем не може правилно радити. Тако је и са интелигентним човеком који је затрован злим мислима и пожудама.
Најгоре је када човек не жели да инсталира антивирус, онда се количина инфекције повећава...а најбоље је инсталирати потпуно нов софтвер који у себи садржи заштиту.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Можда у твом уму нешто може бити полу/нешто (сачувај ме, Боже!). Исус Христ је потпуно Човек (савршен, безгрешан, богобојазан, човекољубив, понизан, љубаван - нови Адам), али је и потпуно Бог. То није смеша две материје, већ залази у нешто што ти или не желиш да разумеш, или ти причињава задовољство да овако пишеш безбожно, што је раније био случај.

Заиста ми је жао што је тако, волео бих да можемо да пишемо "на равној нози" као два обична човека, али је очигледно да ти мене и све остале вернике посматраш као ментално заостале. Чак сте и написали на некој теми да је побожност у корелацији са интелигенцијом. Побожност је у корелацији са чистоћом срца и ума, а не са мозгом.

Да пробам да опишем: имаш најбољи процесор у рачунару са огромним могућностима, али ти је софтвер затрован вирусима и систем не може правилно радити. Тако је и са интелигентним човеком који је затрован злим мислима и пожудама.
Најгоре је када човек не жели да инсталира антивирус, онда се количина инфекције повећава...а најбоље је инсталирати потпуно нов софтвер који у себи садржи заштиту.

Pa ne moze da bude potpuno covek i potpuno bog. Ili je jedno ili drugo ili pola-pola. Ne moze sladoled od jagode u isto vreme da bude i sladoled od cokolade.
E sad, analogija sa softverom ti nije losa ali moze da se odnosi na obojicu. Mozda je problem u tvom softveru. Mozda je problem u podacima koji ti stizu na obradu odnosno bibliji, mozda je problem u tumacenjima iste jer cim nesto moras toliko da racionalizujes i cim je nesto toliko zapaljivo i deli ljude mozda to nesto i nije toliko dobro. Jer si probao svojim softverom da obradis tu misao?

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Ne moze sladoled od jagode u isto vreme da bude i sladoled od cokolade.

Као што кажем: није ствар само материје, већ духа.
Зато се каже да је Христ у телу дошао. Бог није тело, већ Дух. Разумеш? Нису се помешала два тела у једно. Као када укрстиш лава и тигра, па добијеш нешто пола/пола. Тело је Христово савршено, неукаљано, за разлику од нашег. Зато је Он савршен у сваком погледу. Као Бог је савршен, и као Човек је савршен. Онда имамо многе који покушавају да докажу како је Христ радио нешто што не приличи Месији, само да унизе Његово савршенство. Јер онда могу сами себи да умире савест. Отуда и одбацивање постојања Бога, јер ако нема Бога и закона Његовог, онда можемо чинити како је нама по вољи.

Јеси ли имао некада прилике да сретнеш завидне људе? Када ти нешто урадиш добро, а они завидни на све могуће начине покушавају да покажу како си ти лош, како си неспособан итд., само зато што си указао да нешто може боље и квалитетније да се уради. Одскачеш са врлинама и делима, а то почне да смета онима који воле да остану у својим навикама, лењости, бахатости, неспособности...

Тако је и са онима који желе да унизе Христа, јер ако нема УЗОРА, онда нема потребе да постајем бољи. Овако ме неко стално пореди са тим узором, а то ме страшно нервира!

Jer si probao svojim softverom da obradis tu misao?

Мислиш да сам ја одувек овако веровао и говорио, да сам заговарао добра дела? Вараш се, веома. Ни по чему ја нисам бољи од тебе или било кога. Мислиш ли да и сам нисам био "инфициран"? Охо, можда сам чак био много гори од многих безбожника. Сам Бог зна, моји греси и погане речи су ништа мање ужасне од туђих. Нисам ја растао под "стакленим звоном", чак напротив. Богу хвала и речи Његовој, те могу и да ти кажем (да сведочим) која је разлика сада од онога што беше.

Ако је "софтвер" наука Христова, могу ти посведочити да систем функционише одлично. Раније је много пута "закуцавао и падао".

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Kako je duh dosao dole a komunicira sa duhom gore. Kome se obraca duh koji je dole? Koliko puta se Isus obratio bogu? I poslednje reci Isusa (ne mozemo biti sigurni koje su stvarno poslednje, posto se kao sto znas jevandjelja bas ne slazu medjusobno na tu temu) su upucene ocu u neverici i razocarenju: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?
Jel se obraca sam sebi? Jel sam sebe iznenadio? Jel je sam sebe razocarao?
Dakle nisu isto, nisu jednaki.

Sto se softvera tice, ako ti je ovaj bolji od prethodnog i ako ti radi posao onda ok. Sto ne znaci da ne mozes da nadjes i drugi softver koji moze da funkcionise kvalitetno.

Natrag