Hriscanska Muzika

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.297
Muzika se često zloupotrebljava kao navodni lek protiv stresa ali može se i upotrebiti, ako se čovek čuva da u njoj ne traži satisfakciju (ako se njom ne opija).

Pronalazač telegrafa Samjuel Morze je bio svestan njene zloupotrebe i u verske svrhe pa je pisao o štetnom efektu zloupotrebe i muzike i slikarstva (kod katolika):

"Pogledao sam naokolo po crkvi da utvrdim kakav je bio efekat na mnoštvo koje se sakupilo. Žene, klečeći u svojim klupama, mnoge čitajući svoje molitvenike za vreme cele ceremonije, izgledale su samo delimično uključene u praktikovanje bogosluženja... ali ovo ću reći, da je sve oko njih, umesto da potpomogne bogosluženju, bilo sračunato da ga potpuno uništi. Sve je bilo usmereno na podsticanje imaginacije; muzika i slikarstvo bili su u službi ne religije, već sasvim suprotno – odvođenju uma od razmišljanja o svemu što je praktično u religiji ka šarmu puke senzualnosti. Nije data nikakva instrukcija; izgleda da niko nikada to nije ni činio. Šta osim neznanja može da se očekuje kada takav sistem preovlada? ... Kako je zadivljujuće smišljen svaki deo strukture ovog sistema da zarobi maštu! To je religija mašte; sva umetnost imaginacije je stavljena u njenu službu; arhitektura, slikarstvo, vajarstvo, muzika, pozajmili su sav svoj šarm da očaraju čula i da umu nametnu fikcije poezije i obmanjujuća osećanja kao zamenu za svečane istine Božje Reči koje se obraćaju razumu. Pozorište je ćerka ove plodne "majke mrzostima" (Otkrivenje 17,5), i dete je dostojno njenog prokletstva. Lekcije moralnosti navodno podučavaju obe, i većinom na isti način, scenskim efektima i pantomimom, a plodovi su umnogome isti.

Ponekad sam prisiljen da posumnjam u legitimnost moje sopstvene umetnosti kada uvidim njenu prostituciju, i tada nisam baš ubeđen da sama umetnost, kada se koristi u legitimne svrhe, predstavlja jedan od najvećih korektora vulgarnosti i promotera prefinjenosti." (Samuel Finley Breese Morse, Volume 1, 324, 398-399)
 
Natrag
Top