Član
- Učlanjen(a)
- 15.01.2013
- Poruka
- 555
To je upravo smisao proročke misije, objava budućih događaja i pozivanje ljudi da se pokaju i obrate Bogu, jer u biblijskom kontekstu proroci su uvek najavljivali bitne događaje koji su se ticali vremena prestanka Božje milosti u određenim periodima istorije i početka izlivanja Božjih sudova, s time da ljudi imaju slobodnu volju da ove vesti poslušaju ili ne.
Ovakvim sledom najave budućih događaja se posebno odlikuju knjige proroka Danila i Otkrivenje Jovanovo, ali i mnoge druge biblijske knjige.
Evo samo nekih primera:
"И дође реч Господња Јони други пут говорећи:
Устани, и иди у Ниневију град велики, и проповедај му оно што ти ја кажем.
И устав Јона отиде у Ниневију по речи Господњој; а Ниневија беше град врло велик, три дана хода.
И Јона поче ићи по граду један дан хода, и проповеда и рече: Јоште четрдесет дана, па ће Ниневија пропасти.
И Ниневљани повероваше Богу, и огласише пост, и обукоше се у кострет од највећег до најмањег.
Јер кад дође та реч до цара ниневијског, он уста са свог престола, и скиде са себе своје одело, и обуче се у кострет и седе у пепео"
И прогласи се и каза се по Ниневији по заповести царевој и кнезова његових говорећи: Људи и стока, говеда и овце да не окусе ништа, ни да пасу ни да пију воде.
Него и људи и стока да се покрију кострећу, и да призивају Бога јако, и да се врати сваки са свог злог пута и од неправде која му је у руку.
Ко зна, еда се поврати и раскаје Бог и поврати се од љутог гнева свог, те не изгинемо" ( knjiga proroka Jone 3. 1 - 9 )
Potom se vrati Jeremija iz Tofeta kuda ga beše poslao Gospod da prorokuje, i stade u tremu doma Gospodnjeg, i reče svemu narodu:
Ovako veli Gospod nad vojskama, Bog Izrailjev: Evo, ja ću pustiti na taj grad i na sve gradove njegove sve zlo koje izrekoh za nj, jer otvrdnuše vratom svojim da ne slušaju reči moje" ( Jeremija 19. 14 - 15 )
"To je upravo smisao proročke misije,..."
Otkrio si smisao proročke misije iz mog predhodnog teksta?
Osećam se polaskano ... stvarno ...
Baš ti hvala!
(to što priznaš sam sebi postojanje ličnih problema na koje sam ti ukazao, to jest prvi, ali je i najvažniji korak ka njihovom rešavanju. Ja čvrsto verujem u tebe i dajem ti svestranu podršku. To što si zastranio kao odpadnik odpada i odao se duhovnom razvratu, ne znači više ništa jer si se iskreno pokajao u srcu,čvrsto odlučio da više nećeš grešiti. Siguran sam da će te u tvojoj iskonskoj i izvornoj duhovnoj zajednici ponovo dočekati raširenih ruku, pa čak i slaviti tvoj slavni povratak kao izgubljenog sina. Čestitam ti na donošenju ispravne životne odluke da okreneš leđa morbidnim duhovnim zabludama i povratku u svet ljubavi i širenju dobrote. Svaka ti čast. Više nego ugodno si me iznenadio. Smatrao sam te okorelim sektašem i nepovratno izgubljenom dušom, pa sad nemam reči da opišem koliko sam srećan što nisam bio u pravu jer ako si ti mogao da seostavišćoravih sektaških poslova, onda može svatko ...)