Hardware Chat arhiv - {rešeni problemi}

Ko je bolji?

• ATI

Votes: 67 45,9%
  • Nvidia

Votes: 79 54,1%

• Total voters
    146
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
859
ja volim da eksperimentisem sa kompjuterima ali zato svakim mjesec dana barem jednom mora na reinstralaciju ali meni je otac rekao da se graficka gleda po broju sto je vesi da je jaca a ako nije tako kako da onda gledam koja je bolja graficka

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
ja volim da eksperimentisem sa kompjuterima ali zato svakim mjesec dana barem jednom mora na reinstralaciju ali meni je otac rekao da se graficka gleda po broju sto je vesi da je jaca a ako nije tako kako da onda gledam koja je bolja graficka

Zasto svaki mesec mora komp na reinstall OS?
I kazi po kom broju, odnosno koje brojeve gledas (ako vec mislis da su toliko bitni)

Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
859
ja stalno eksperimentisem i instaliram nove stvari koje mi donesu smetnje , virus , spyware ,...

a gledam brojeve moja graficka je asus gt 9500 gt

i taj broj 9500 sto je veci je bolji jeli tako ili nije ako nije kako se onda gleda

Član
Učlanjen(a)
17.11.2009
Poruka
164
taj broj je broj modela i proizvoćači na sledeći model obično stave nešto veći broj da se u imenu razlikuje od predhodnog i da označi da je to novija kartica.Ali ti gledaj koliko ima radne
memorije i koliko je brza pogledaj koji je prozviđač i koji je model i sigurno ako te zanima pogledaj cjenu.

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
ja stalno eksperimentisem i instaliram nove stvari koje mi donesu smetnje , virus , spyware ,...

a gledam brojeve moja graficka je asus gt 9500 gt

i taj broj 9500 sto je veci je bolji jeli tako ili nije ako nije kako se onda gleda

Ono sto treba da gledas je radni takt graficke memorije i radni takt Grafickog procesora.
Druga stvar koja se gleda da li poseduje novi tip graficke memorije( naj noviji je GDDR5 on se mnozi sa taktom memorije, primera radi 800Mhz(takt memare)x 5 = 4GHz.
To je to brate da znas.
Treca stvar koja je takodje bitna je OpenGL(to imas u Everest-u malo bolje poledaj u Display), stiglo se do 5-te verzije(ili 6-te), ili kako ga neki zovu Pixel Shader,
on ti odredjuje strukturu slike, grafike, boje, ivice(u igrama da budu mekse), senke i uopste kvalitet slike.
Cetvrta stvar su DirectX driveri, vecina igrica koristi verziju 9.0c, ali ima i DX10(kao tvoja karta) i DX11(na najnovijim kartama), on ti odradjuje 3D video graficke elemente zahtevnog tipa, a koristi se upste za multimediju i koriste ga mnogi programi u sirokoj primeni.
On osvezava sliku da bude jos ostrija, jasnija, meksa, otvorenija i olaksava grafickom driveru rad sa ostalim komponentama.
Koriste ga iskljucivo zahtevnije Video Igre i Video visoke rezolucije(za obradu i prerender HD - Video itd).
Ja mislim da ti je sad jasno.

Dodato posle 4 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

I da ne bi instalirao viruse umesto programa koristi AV, nadji ga u pretrazi foruma...

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Ne znam sta je to, moras preciznije, rekao sam ti da koristis Everest, tu je sve precizno, ili slikaj i posalji i sve cu ti objasniti.

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
koja je graficka bolja GeForce 8800 GTS ili asus gt 9500

Pa tu su negde, mada ja dajem malu prednost 8800GTS(zbog interfejsa, to su pre par godina bile vrh karte), ali ih nema vise u prodaji (ili ih je veoma tesko naci i to Ultra modeli).
9500 GT ima DDR2 memoriju, a 8800GTS DDR3 i radi na vecim taktovima.
Interfejs na 9500GT(1GB memorije) je 128-bitni, a kod 8800GTS je 256-bitni(512MB memorije).
DirectX 10 je kod obe karte zastupljen.
9500GT je nasledik 8xxx serija, s tim sto je 9500GT jevtinija karta danas i dostpna je svuda.
Tako da ti brojevi nemaju veze, jedino se 9800 serije odvojila (mada odnos cene/performanse nisu dobre, jer ne vredi te pare, imas ATI serije koje su jevtinije, abolje cak do 50% u istom cenovnom rangu), kao npr:
GeForce 9800 GT 512MB GDDR3 EN9800GT HYBRIDPOWER HTDI i
Radeon HD 5770 1GB GDDR5 CUCORE/2DI/1GD5 .
Bolje da si uzeo ATI Kartu zato sto je uglavnom bolja na AMD Cipsetovima (zbog diverske kompatibilnosi sa cipsetom.
Intel ide sa nVidiom, a Ati sa nForce(AMD).

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
859
a sta mislite o ASUS HD 5450 EAH5450/DI/1GD3 LP jeli bolja od asus gt 9500

Natrag