Hardware Chat arhiv - {rešeni problemi}

Ko je bolji?

• ATI

Votes: 67 45,9%
  • Nvidia

Votes: 79 54,1%

• Total voters
    146
Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Brate to je u redu, ploca podrzava EPU-Six engine chip i AI Nap ASUS Power Saving, to su software-ske tehnologije nadlezne za stednju energije, dakle i posle iskljucenja racunara, imaces minimalnu potrosnju uradjaja i rad chipset kotrolera koji je zaduzen za perifrne uredjaje i koji trose do 1A na 5V (t je uslov napajanja da ima 1A na 5V), te funkcije su vezane za APM konfiguraciju u BIOS-u i ACPI funkciju sleep, hibernate i Suspend rezima rada.
Sto bi ti to smetalo, to je cak i vrlina s druge strane jer mozes koristiti periferne uredjaje i kad je komp iskljucen.
Na sajtu ASUS-a imas software vezan za EPU 6 engine pod stavkom Utilities

Član
Učlanjen(a)
06.12.2012
Poruka
406
da da.pa nasuprot dobro je ,nesmeta mi,al nisam znao da to tako funkcionise,pa sam hteo da pitam nekog ko je strucniji,te postaavke se verovatno mogu menjati u bios-u?

Član
Učlanjen(a)
06.12.2012
Poruka
406
nema veze sto je mozda neke stavke u specifikaciji jace od pomenute grafike(ljudi obicno najvise gledaju graficki ram 1GB-2GB...,neobracajuci paznju na ostatak hardwera tip memorije,tehnologiju izrade,GPU,DirectX, i dr......),

jako bitna stavka u specifikacijama na koju pocetnici neobracaju paznju je godina izdavanja,tj tehnologija izrade cipseta, GPU i grafickog rama, sto inplicira da ako je graficka znatno mladja a specifikaciono losija ,mozda ce bolje podnositi novije i zahtjevnije igre, ista stvar je odnosi i na CPU , maticne ploce i drugo.
tako da odes i vidis kada se ta tvoja graficka pocela proizvoditi i igrice koje su nastale pre graficke kartice bi trebale raditi,naravno ako graficka zadovoljava RAM I GPU.
igrice koje su izasle posle izlaska(2-3god) navedenog modela graficke kartice mogu procesuju odredjene igre ali su performanse u igricama znatno losije.

Primer
vi imate graficku karticu od 1gb, ci je prvi model napravljen 2006 godine
instalirali ste igru koja trazi minimum 512MB grafickoj karti, a igrica je izasla 2011 godine
zna se desiti da u ovakvom i slicnim slucajima dodje do smanjenja performansi u igri (seckanje,stekanje) sto nas kao korisnike jako nervira.
zato je jako bitna godina izdavanja modela graficke karte i godina izdavanja igrice,naravno preporucuje se da graficka bude sto mladja i sto boljim hardwerom za nesmetano uzivanje u igricama.
obratite paznu bar na cijenu ako se nerazumete u hardwer racunara,jer svedoci ste da ljudi NAJVISE TRCE za ram memorijom graficke kartice koja je nazaloost i prodaje u danasnjici,
primjera radi
odredjena graficka kartica od 2 GB kosta 40eura, drugi model graficke kartice od 2 GB kosta 150-200-pa i vise --eura
​ZAPITAJTE SE KOJA JE BOLJA?

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
EFI BIOS je Extensible Firmware Interface, odnosno, princip po kome funkcionise azuriranje , recovery i podesavanje BIOS-a, kao sto i sam naziv kaze EFI je Prosiriv firmverski interfejs, dakle, poenta je u pragmatizmu i primeni novih firmware-skih resenja, koja olaksavaju povratak i azuriranje BIOS-a, s tim da azuriranje za tu plocu moze da se uradi i iz Windows okruzenja, UEFI BIOS je jos laksi jer se za korisnicki interface moze koristiti i mis za podesavanja u BIOS-u.
BIOS Utilities su alati kojim se moze azurirati BIOS, kao i prosirenje iz legacy u EFI BIOS preuzimanjem P5Q Deluxe EFI file-a koji je u Beta izdanju, dok pod Utilities mozes preuzeti aplikacioni upravljacki software za driver-e, maticnu plocu i manipulisati raznim mogucnostima koje ploca poseduje bez potrebe da se ista podesavaju u BIOS-u.
Kako vidim sa te slike, uopste nema podesavanja u BIOS-u za tu funkciju koju ti zelis da eliminises, moguce je da postoje ispravke u poslednjem BIOS-u, koji mozes preuzeti sa ASUS-a i azurirati iz OS-a pomocu ASUS Update programa ili da jednostavno na formatiran USB Flash iskopiras raspakovani .ROM file, koji ces skinuti sa ASUS-a.
Ovaj drugi nacin se zove EZ Flash 2 metod, njemu mozes pristupiti na 2 nacina:
1. da prilikom POST-a pritiskas tastere Alt+F2,
2. da odes u BIOS, Tools i tu pronadjes Asustek EZ Flash 2, kliknes na enter, zatim pronadjes drive (u tvom slucaju USB flash drive), zatim potvrdis i sacekas da se proces zavrsi, sistem ce se sam restartovati.
Dakle formatiras flash u FAT32, iskpoiras ROM file, restartujes komp, cim se pojavi POST pritiskas ALT+F2, ostalo znas.
U Uputstvu nema nikakvih objasnjenja vezano za to sto si trazio da iskljucis napajanje iz USB-a, probaj da nadjes negde resenje, ako update BIOS-a ne pomogne u dodatnim podesavanjima.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.12.2012
Poruka
406
meni i odgovara da imam napajanje na USB,mogu nekad nakacit nesto da se puni i slicno,samo me interesovalo dali to tako treba da bude.
praticu tvoje uputstvo ,skinucu UEFI gledao sam na youtube i svidja mi se, i skinucu upravljacki softwer za driver-e,da imam evidenciju o update drivera uredjaja.
ja sam samo skidao za driver za cipset ,audio i lan onako direktno i instalirao posebno,ali znam da postoji taj software al sam zaboravio na njega kada sam reinstalirao sistem.
hvala ti druze ko bratu ,pomogao si mi mnogo,i dugujem ti,da je bar jos tako dobrih ljudi koji zele da pomognu

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Nista brate, samo javi kako je proslo i ima li promena sa poslednjim BIOS-om, ti imas mogucnost za EFI BIOS, ne za UEFI, on je kod novijih ploca dostupan.
Nista brate, uzivaj.....

Član
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruka
358
Slažem se sa Jovicom, bolje ti je doći u radnju i reći hoću takve i takve komponente i neka ti oni to sve sastave, daju garanciju itd... jer svaka konfiguracija koju oni nude može se poboljšati a i njima je u interesu....

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.389
Taj CPU i nije bas za novije igre, gotovo svaki Dual core ili Core 2Duo je bolji od njega za min 20%, plus dosta su bolji za OC i manje se greju, grafika je isto slaba, to je low profil grafika sa pasivnim hladnjakom, nije bas za OC jer ce se vise grejati.
Sto si spustio FSB CPU-a, radice sporije, njegov FSB klok po default-u je 200Mhz, kod tebe stoji 170Mhz, ako imas bolje hladjenje mozes ga podici do 220mhz za stabilan rad.
I instaliraj Win 8 ili 8.1, imaces bolji odziv u radu i manju potrosnju resursa, vidim da si podigao win 7 bez SP1, ako imas 4GB RAM-a iskljuci virtualnu memoriju ili postavi 200MB, cisto da imas error code u slucaju BSOD-a.

Poslednja izmena:
Natrag