Grčka

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Krf: Ostrvo za svačiji ukus
Grčki Krf idealan za posetioce koji vole da svakodnevno menjaju kupalište. Plaže najrazličitije, od dugih peščanih pa do malih stenovitih, pišu Večernje novosti.



18956460155969207bf530482610461_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
Kada pomisle na letovanje, Srbima, uglavnom, misao odlazi put Grčke. A jedna od omiljenih destinacija upravo je biser Jonskog arhipelaga i magično ostrvo Krf. Što zbog jedinstvenih plaža, specifične arhitekture nastale u sudaru Istoka i Zapada, prelepih uskih, kamenih ulica, tako i zbog prepunih, neizostavnih grčkih taverni.

Na put od Beograda do Krfa, iako ima mnogo povoljnih avionskih i autobuskih aranžmana, najbolje je poći automobilom. Samo ostrvo ne dozvoljava da mirujete, pa je neki transport za njegov obilazak obavezan, a često se više isplati i sopstveni auto, nego da se on iznajmi. Od Beograda do Igumenice, odakle se ide na trajekt, ima 915 kilometara, od čega je auto-put skoro 700 kilometara. Vožnja u proseku traje oko 13 sati, a čitav trošak goriva, prevoza i trajekta u oba pravca ne košta više od 450 evra.

- Bili smo smešteni u mestu Dasija, gde najviše ljudi iz Srbije i odseda - ispričala nam je Draga Milovanović iz Beograda. - Zaista smo se divno proveli, a ni cene nisu nešto preterano visoke, s obzirom na to da ste u turističkom mestu.

Duge peščane plaže, sa žutim ili belim peskom, stene i sitan šljunak, zadovoljavaju potrebu i najzahtevnijih gostiju. Boje mora od smaragdne, pa sve do tirkizne privlače turiste iz celog sveta. Neke od najlepših plaža nalaze se u Paleokastrici, Plavoj laguni, u Kasiopiju ili Glifadi.

Blaga, mediteranska klima, Krfu, gotovo tokom celog leta donosi sunčane ali ne i sparne dane, pa turisti ne moraju mnogo da brinu o tome da li će imati lepo vreme ili ne. Ni gastronomija nije nepoznata meštanima Krfa. Ostrvo je prepuno maslina, a samim tim i vrhunskog maslinovog ulja. Sveža riba, morski plodovi, grčka musaka, jagnjetina i čuvena pašticada, neizostavni su specijaliteti na trpezi.

I dok je gotovo čitav Krf pogodan za porodični i mladalački odmor i dobru zabavu, mnogi koji su posetili ovo ostrvo, kažu da mesto Kavos treba zaobići. Ipak, ima i onih kojima egzibicije, uglavnom, engleskih turista ne smetaju. Dodaju da je čitavo mesto napravljeno za britanske goste, pa zato ne čudi što ima više ambulanti hitne pomoći, nego prodavnica. Osamljivanja na Krfu nema, pa oni koji traže skrivene uvale na kojima će biti sami, teško će to pronaći.

Izvor: vecernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Šta čeka Srbe ovog leta na Halkidikiju

Omiljeno odredište naših turista uveliko se priprema za novu sezonu. Cene smeštaja ostale iste. Bolji putevi. Poskupeli prehrambeni proizvodi, najviše kafa

12e0f9.jpg


SOLUN

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

VREME na Halkidikiju, omiljenom odredištu turista iz Srbije, ovih dana je promenljivo, ali za vlasnike apartmana predaha nema ni po suncu, ni po kiši. Za nešto više od mesec dana, koliko im je ostalo do početka sezone, marljivi Grci moraju da "ušminkaju" svoje apartmane, preurede restorane, nabave ležaljke, poprave puteve...

U većini mesta, od Nove Kalikratije, pa sve do Pefkohorija na Kasandri, prvom "prstu" Halkidikija, majstori uveliko prave nove suncobrane od trske ili popravljaju stare, a putari su obećali da će sve radove završiti do početka glavne turističke sezone.

Najvažnija vest za veliki broj srpskih turista, koji će se i ovog leta odmarati na obalama Egejskog mora, jeste da su cene smeštaja, popularnih apartmana, iste kao i prošle godine. Sve ostalo je poskupelo, pre svega hrana. Ne preterano, ali sasvim dovoljno da u "letnjem budžetu" treba da bude više evra nego prošle sezone.

- Ako nas je država, zbog većeg poreza, "častila" poskupljenjem hrane, bar možemo da goste dočekamo sa starim cenama smeštaja - poručuje Jorgos Posejdonis, jedan od vlasnika apartmana i trgovac iz Pefkohorija. - Ima dosta Srba koji će se kod nas odmarati već u maju jer su, posredstvom turističkih agencija, desetodnevni boravak, sa prevozom, platili samo 110 evra.

Što se iznajmljivanja apartmana tiče, oni će u junu dnevno koštati 40 evra, u julu, za četiri osobe, između 50 i 60 evra, do sredine avgusta 60 evra dnevno, a onda se cene vraćaju na 50 evra. Mnogi će možda platiti i manje - sve zavisi od dogovora sa vlasnikom apartmana.

I dalje ima srpskih turista koji na letovanje u Grčku ponesu "pola špajza", kao i onih koji se, zbog povoljnijih cena u odnosu na privatne markete, snabdevaju u "Masutisu", "Galaksijasu", a najčešće u "Lidlu", gde su cene najpovoljnije, a popusti na prehrambene proizvode gotovo redovni. Grčki domaćini su na svoj državni aparat najviše ljuti zbog poskupljenja cigareta, a pogotovo kafe.

Kafići koji su, godinama, domaću kafu, sa flašicom vode, naplaćivali 1,5 evra bili su prinuđeni da cenu, zbog povećanja poreza, podignu na 1,8 evra. Gosti su u početku negodovali, da bi na kraju prihvatili gorku činjenicu da je za sve kriva država, a ne ugostitelji.

Šta će još dočekati naše turiste ovog leta na Halkidikiju? More je tradicionalno čisto, plaže su manje-više uređene, restorani uvek imaju domaće specijalitete. Ono što će obradovati one koji se upute na Kasandru svakako su novi putevi. Tako smo ovih dana od Nea Mudanje do Kalitee videli putare kako po ceo dan rade na novoj magistrali. Put liči na pistu, a svi radovi će biti završeni do početka sezone.

Renoviraju se i pojedini hoteli. Luksuzni, porodični hotel "Ikos Okeanija" u Nea Mudanji dobiće nove sadržaje, još lepšu plažu, modernije bazene. I na Sitoniji, drugom "prstu" Halkidikija, renoviraju se hoteli. Osim Srba, kojih je prošle godine bilo oko milion na grčkim plažama, ovde će se odmarati i Rusi, Nemci, Englezi, Makedonci, Bugari, Rumuni, Albanci...

CENE HRANE

*Meso 8
*Mleko 1
*Hleb 0,80-1
*Sir 4-8
*Jaja (10 kom). 2-2,5
*Kiselo mleko 1-1,5
*Krompir 0,70
*Riba 5-20
*Piletina 4
*Kafa 96 g 1,45
*"Nutela" 630 gr 4,49
*Ajran (jogurt) 1
*Maslinovo ulje 6
*Benzin 1,5-1,6
Cene su u evrima

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Omiljeno letovalište Srba pod vodom krije jednu od najvećih misterija Evrope

Mnogo turista iz Srbije posetilo je ovo grčko ostrvo, ali koliko ih zna za jedan neobičan grad koji se odmah pored njega nalazi? Nova studija pokazuje šta se to zaista krije pored Zakintosa...

1c6123.jpg

Šta je to u vodama Zakintosa?

Nedavna studija je otkrila da su podvodne strukture za koje se smatralo da su ostaci drevne civilizacije zapravo prirodne geološke formacije.

Studija koja je objavljena u časopisu Marine and Petroleum Geology otkrila je da je davno izgubljeni grad kod Zakintosa, za koji se smatralo da predstavlja ostatke davno zaboravljene civilizacije, zapravo posledica prirodne pojave, koja je nastala pre više od milion godina, piše Time.

Kako kaže vodeći istraživač Džulijan Endrjuz, bilo je i ranijih tragova da sve ono što je upućivalo na ostatke popločanog poda, kolonada, dvorišta nije zapravo pravi podvodni grad.

- Bilo je naznaka nečega što je na prvi pogled delovalo kao osnova kružnih stubova i asfaltiranih podova, ali nije bilo drugih znakova života, kao što su grnčarija, novčići, bilo čega što se inače nalazi na ovakvim mestima - rekao je Endrjuz za Smithsonian.

Endrjuz i njegov tim su analizirali formacije i shvatili da su ipak u pitanju mikrobi u sedimentu, koji su zajedno sa gasom i morskim strujama, napravili strukture u obliku diskova, a ne drevna grčka civilizacija.

- Istraživali smo naselje, koje je bilo između dva i pet metara ispod vode i otkrili da je zapravo u pitanju prirodni geološki fenomen - kaže Endrjuz.

- Ova vrsta fenomena je veoma retka u plitkoj vodi. Najsličnija otkrića se obično pronalaze na više stotina, pa čak i hiljade metara pod vodom - dodaje Endrjuz.


(Nationalgeographic.rs)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MAGIJA GRČKOG OSTRVA KOS Kopno ukrašeno savršenstvom različitosti

12dc622f9c527a8b3.jpg


Kos je Hipokritovo ostrvo, udaljeno samo četiri milje od turskog Bodruma i obala Male Azije. Zavičaj oca medicine rođenog na Kosu u 5. veku pre naše ere. Ostaci prve medicinske škole i bolnice ikad osnovane i napravljene, mogu se i danas posetiti...Čisto more, čarobne plaže, živopisna mesta i značajna arheološka nalazišta čine ovo grčko ostrvo izuzetno atraktivnim za sve brojnije turiste iz celog sveta. Istoimeni glavni grad, smešten na severnoj obali, najposećenija je ostrvska destinacija za kojom sve manje zaostaje gradić Kardamena s autentičnom turističkom ponudom i prostranom peščanom plažom...

Po veličini treće je ostrvo Dodekadskog arhipelaga, odmah iza Rodosa i Karpatosa. Zbog bujnog zelenila i elegantnih parkova još ga nazivaju i „vrtom egejskog mora“. Kos je poznat ne samo po svojoj vegetaciji već i po brojnim atrakcijama. Na njemu je veliki broj turističkih centara sa puno zabave i bučnim noćnim životom.

27811c973c2fdc79f.jpg


Asklepion je najpoznatija isorijska građevina ostrva. Reč je o dobro očuvanom spomeniku antičke epohe iz 3. veka p.n.e. Kompleks hramova je posvećen bogu lekarstva i medicine Asklepijusu ili Eskulapu, sinu Apolona. Legenda kaže da je u davnim vremenima Hipokrat baš na Kosu osnovao medicinsku školu.

3ca50154fa61a1959.jpg


U gradu Kosu je loše sačuvana tvrđava ritera jovanovaca iz 15. veka pa se po njenoj teritoriji mora hodati oprezno. Nasuprot tvrđavi, preko mosta, stoji poduprt gredama platan Hipokrata. Stablo je staro, prema ostrvskim izvorima, oko 700 godina i smatra se potomkom onog platana pod kojim je „otac medicine“ razgovarao sa studentima pre 2500 godina. Takođe se mogu videti ruševine rimske agore a može se odšetati i do trga Elefterias i pijace čija je glavna dekoracija džamija Gazi-Hasan i mnogobrojni kafići oko nje.

4af8ca43d20b45933.jpg


U centru grada je još jedan grčkorimski spomenik, vila Kasa Romana izgrađena u 2. veku sa skulpturama, bazenima, fragmentima bareljefa i originalnim posuđem.

Kefalos je gradić 34 kilometra zapadno od Kosa, gradić sa tri živopisne peščane plaže: Kamari, Agios Stefanos i Paradiso. Na južnoj obali je gradić Kardamena. Oko njega su uglavnom divlje plaže sa mešavinom kamena i peska. Dobre plaže su i na severu ostrva u mestima Marmari, Mastihari i Tigaki.

(Blic Online)
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209

Romantična grcka ostrva – savršena destinacija za putovanje u dvoje


romanticna-grcka-ostrva.jpg


Širom sveta poznato je da su romantična grčka ostrva - savršena destinacija za putovanje u dvoje, a lako je shvatiti i zašto je tako. Tu su opuštajuće plaže, istorijska mesta koje možete obići, i mnoštvo restorana sa spektakularnim pogledom u kojima možete večerati, uz poznatu grčku muziku i njihovu dobro poznatu gostoljubivost.

U stvari, grčka ostrva nude šarmantan odmor za partnere, mladence i parove koji jednostavno žele da se odmore. Zato su upravo ona, vrlo česte destinacije na kojima mladenci provode medeni mesec, a stariji parovi ih biraju za proslavu godišnjica.

A koja su najbolja ostrva za takve prilike? Pa, ima ih mnogo, ali mi mislimo da bi ova trebalo da se nađu u užem izboru...

#Santorini


Santorini.jpg


Santorini je jedna od najromantičnijih destinacija na svetu, i idealno mesto za nezaboravan odmor. To je vulkansko ostrvo u koje je veoma teško ne zaljubiti se, jer zaista oduzima dah. Dom je stotinama romantičnih butik hotela koji će vam pružiti savršeno intiman i luksuzan odmor.


Vulkanska aktivnost ovde je stvorila prelep pejzaž, tako da ćete, ako se odlučite da svoj odmor provedete na ovom ostrvu, uživati u neverovatnim pogledima i zalascima sunca. Uske uličice skrivaju mnoštvo radnji u kojima možete uživati u kupovini, u beskrajnim šetnjama dugim pešačkim stazama, u sjajnoj lokalnoj hrani i različitim mogućnostima za plivanje i ronjenje. Istorijskih znamenitosti takođe ima mnogo, tako da će se i za najzahtevnije parove, pronaći neka zabava.

Mnogo je toga što možete raditi na Santoriniju, kao što je kupanje u moru na veoma slikovitim plažama (poput crvene plaže), a možete i otići na krstarenje oko ostrva. Ili, ako želite nešto opuštenije, tu je Imerovigli, savršeno mesto za posmatranje zalaska sunca pre večere.

#Krit


Krit.jpg


Najveće od svih grčkih ostrva, Krit, jedno je od najboljih za odmor parova. Inače, Krit je bilo prvo mesto koje je profesionalno posluživalo posetioce, i može se reći da je do danas ostalo poznato kao najbolje organizovana grčka turistička destinacija, sa mnogo različitih sadržaja za turiste.


Na primer, oko 70 km južno od Hanje, naći ćete slikovito selo Loutro. Sa svojom prirodnom lepotom, savršeno je mesto za degustaciju sveže ribe u nekoj od taverni, nakon čega sledi veče uz sveće na plaži, sa posmatranjem zvezda. Provedite dane istražujući drevni Knosos, i otkrijte pećine za koje se kaže da su rodno mesto vrhovnog boga, Zevsa.

Krit nudi izuzetne prirodne lepote, posebno duž obale, sa nekim od najlepših plaža na Mediteranu, idealnim za odmor i opuštanje. Ali, ako ste par koji voli da se zabavlja, Malia je destinacija poznata po zanimljivom noćnom životu. Tako da, ako odlučite da svoj odmor provedete na Kritu, sasvim sigurno ćete pronaći nešto po svojoj meri.

#Rodos


Rodos.jpg


Sa kilometrima plaža, planinama, dvorcima, crkvama čiji su zidovi prekriveni freskama, jednim od najlepših srednjovekovnih gradova na celom Mediteranu koji nosi isto ime kao i ostrvo, i čak osam sunčanih meseci u godini, Rodos je idealno mesto za odmor parova.


Ovo popularno grčko ostrvo ima 200 km obale, i savršeno je za miran odmor. Ima mnogo hotela, taverni u odličan izbor barova duž peščanih plaža. Pun je srednjovekovnog blaga, tako da će vas osvojiti svojom istorijom čak i ako niste tip koji inače voli da obilazi takva mesta. Jedna od njegovih glavnih atrakcija je grad Rodos, gde možete posetiti citadelu koja je povezana sa poznatim vitezovima Svetog Jovana, a jedna je od najbolje očuvanih u Evropi.

A ako ste zainteresovani za nešto energičnije, na severu ostrva je prestonica klabinga, Faliraki, sa mnogo barova i klubova dugim skoro kao plaža. Ali ako krenete južno od ove lokacije, stići ćete do Lindosa, prepunog belih kuća i prelepih kaldrmisanih ulica.

#Krf


Krf.jpg


Krf je predivna destinacija, mešavina plaža, prirode i arhitekture. Sa svojim slikovitim malim selima koja okružuju ostrvo, ukusnom kuhinjom i snažnim venecijanskim uticajem, nema sumnje da ćete se ovde lepo provesti.


Smešten je nedaleko od severozapadne obale kopnene Grčke, i poznat po svom bogatom, multikulturalnom nasleđu. Iako na Kritu ima mnogo toga što možete da radite, on je opušteniji i mirniji od ostalih grčkih ostrva, što ga čini savršenim ako birate mesto za opuštajući odmor.

Posetite Stari grad Krf, sa uskim uličicama samo za pešake, koje su prepune prodavnica i popularnih restorana, a izlet u sela Kasiopi i Paleokastrica, takođe je obavezan deo vašeg odmora na Krfu. Živahan noćni život je takođe fantastičan, nudi barove i kafiće sa muzikom za svačiji ukus, a postoji i mnogo velikih noćnih klubova koji se nalaze izvan grada Krfa.

Ako tražite dobar noćni izlazak, uputite se na opuštajuću večeru u tavernu po vašem izboru u jednoj od tihih uvala, i gledajte kako sunce zalazi, sa čašom vina u ruci. Nakon toga, plešite celu noć u živahnim barovima i družite se sa drugm posetiocima i lokalnim stanovništvom. Za one od vas koji vole kupovinu, postoje razne prodavnice koje prodaju kvalitetne i tradicionalne grčke proizvode, kao i modernu odeću.

#Zakintos


Zakintos.jpg


Zamislite niz zadivljujućih plaža i planina koje su stvorene za romantiku, a onda i sebe kako sa svojom voljenom osobom, držeći se za ruke, šetate plažom i slušate talase... Dobrodošli na Zakintos!

Smešten južno od Kefalonije, Zakintos je svetski poznat po svojim kristalnim plažama i intenzivnom noćnom životu, koji ga čine poželjnom destinacijom za mlađe generacije. Sa popularnim plažama kao što su Vasilikos, Gerakis i Spancia, na kojima vas čeka zlatni pesak i predivno toplo more, Zakintos će vas potpuno razmaziti.

I ne zaboravite da pazite na morske kornjače koje se ovde gnezde, upravo zbog mekog toplog peska i čiste vode. Isto tako, ne propustite priliku da odete na izlet brodom u Navagio i Plave pećine dok ste ovde, jer to je predivno iskustvo koje treba podeliti sa onim koga volite.

Za razgledanje, držite se većih mesta kao što je grad Zakintos, ali nemojte zanemariti i sela. Većina njih ima šarmantnu lokalnu crkvu koja je dom različitih relikvija, ili je jedinstvena arhitektonska građevina. Tu je i više manastira raštrkanih širom ostrva.

Ima i sjajne restorane sa predivnim pogledom na zalazak sunca, ali i odličnom hranom i vinima koja svakako treba probati. Zakintos ima sve što je potrebno za nezaboravan odmor u dvoje.

I to bi bilo to...


par-u-restoranu.jpg


Postoji još nešto, što je dobro za nas, kada su grčka ostrva u pitanju a to je njihova dobra povezanost sa kopnom, i blizina Srbije, tako da se na ovakvo putovanje možete otisnuti i sopstvenim, ili autom iznajmljenim kod rent a car agencije MMS AutoRent. Sve o uslovima najma vozila, možete pročitati na našem sajtu.

A nama preostaje samo da vam u ime cele rent a car agencije poželimo srećan put i prijatan odmor!

Izvor: MMS AutoRent
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
209

Grčka ostrva na kojima se može lepo živeti tokom cele godine​

grcka-ostrva.jpg


Kada neko pomene grčka ostva, na šta prvo pomislite? Na letovanje, peščane plaže, romantične taverne, sirtaki, uzo i odličnu hranu, naravno. A ipak, grčka ostrva su mnogo više od toga, mada na većini njih van sezone nema neke naričite živosti. Sve je podređeno turistima pa tako, van sezone, malo toga uopšte radi. Ipak, postoji nekoliko grčkih ostrva na kojima se može lepo živeti tokom cele godine.


I upravo zbog toga, sve je više Srba koji kupuju nekretnine u Grčkoj, bilo da u njima žive, ili ih pretvaraju u pansione za izdavanje. Ništa čudno, jer Grčka je zemlja koja od turizma živi, tako da mnogi žele deo tog kolača. Više puta su bili na odmoru u Grčkoj, dobro se proveli, pa poželeli da se jednog dana tamo povuku i uživaju u opuštenijem i mirinijem životu.


A ako i vi žudite za tim, a pritom volite more i sunce, Grčka je verovatno jedno od najboljih mesta na planeti. Pritom, dovoljno je blizu Srbije da ćete uvek moći da skoknete do kuće ukoliko vas uhvati nostalgija, ili treba da završite neki posao.


Ipak, kao što smo već rekli, mnogo tih mesta koja su preko leta turistički raj, u periodu od novembra do marta, potpuno su pusta, i na njima je život izuzetno težak. 80% radnji ne radi, a meštani često zatvaraju kuće i zimu provode na nekom drugom mestu, tako da ono malo stanovništva što ostane tamo tavori do proleća uz oskudne mogućnosti nabavke osnovnih potrepština, smanjenu mogućnost lečenja, a o kulturnom životu nema ni govora.


Zato, ako sanjate o životu na nekom od grčkih ostrva, dobro razmislite na kome od njih. Jer na sreću, postoji nekoliko ostrva koja su potpuno naseljena tokom cele godine. Ova ostrva su raznolika, ima ih i većih i manjih, a nalaze se na potezu od lokacija blizu Italije na zapadu, pa sve do Turske na istoku. Hajde onda da vidimo koja su to ostrva i kako se na njima živi.



#1. Povežite se sa tradicionalnom grčkom kulturom na Kritu​


Krit.jpg


U poređenju sa nekim ostrvskim državicama kao što je recimo Malta, skoro da nije fer Krit nazvati ostrvom, jer se prostire na 8.331.231 kvadratni kilometar površine, što ga stavlja na 88. mesto spiska najvećih ostrva sveta. Svakako je jedno od najvećih ostrva na Mediteranu. Ima svoj, poseban dijalekt, i većina starosedelaca će vam reći da su oni prvo Krićani, a tek onda Grci.


S obzirom na to da su kroz istoriju bili ratnički narod, mnogi Krićani i danas poseduju oružje, što se posebno vidi (i čuje) na njihovim venčanjima. Mnogo se puca u vazduh, kao što je i kod nas nekada bio običaj. Čvrstog su karaktera koji ne trpi nonsense.


Ostrvo je uglavnom planinsko, sa visokim vrhovima, dubokim gudurama, jezerima i klisurama. Popularne atrakcije uključuju plažu Elafonisi, sa svojim prepoznatljivim pastelno ružičastim peskom, klisuru Samaria, područje za pešačenje od petnaestak kilometara, koje je 1962. godine postalo nacionalni park, zatim palatu Knosos, drevne minojske ruševine koje se nazivaju najstarijim gradom u Evropi. Palata Knosos je takođe mesto gde se odvija mitološka priča o Tezeju i Minotauru.


Bez obzira da li tražite prirodne lepote, drevna istorijska mesta ili živahan gradski život, Krit je jedan od najboljih izbora za život u Grčkoj tokom cele godine. Sa populacijom od preko 630.000 stanovnika, ostrvo je potpuno funkcionalno 365 dana u godini. Najveći grad je Heraklion, sa populacijom od preko 200.000 ljudi, pa pošto je ostrvo tako veliko, dobro je povezano sa kopnom. Što se avio prevoza tiče, poseduje čak tri aerodroma i funkcionalnu medicinsku infrastrukturu. Osim toga, Krit je jedno od retkih grčkih ostrva koje može samostalno da se izdržava čak i bez turizma.


Po mnogo čemu, Krit je veoma impresivan, ali naravno, život na ovom ostrvu ima i neke nedostatke. Zima može biti hladna, a ako tražite internacionalne restorane, verovatno ćete van velikih gradova biti pomalo razočarani. Ipak, ako želite da iskusite tradicionalni grčki život, Krit je odličan izbor kao ostrvo na kome se lepo može živeti tokom cele godine.



#2. Uživajte u bogatom kulutrnom životu na Sirosu​


Siros.jpg


Ako tražite malo manje ali kulturno raznoliko ostrvo, vredelo bi razmisliti o Sirosu. Nalazi se na oko 78 nautičkih milja od Atine, i administrativna je prestonica grupe ostrva pod nazivom Kikladi. Upravo zbog toga, ovo ostrvo ostaje potpuno otvoreno i funkcioniše svih 12 meseci u godini. Iako ste verovatno bolje upoznati sa nekim drugim ostrvima koja takođe pripadaju Kikladima kao što su Mikonos, Santorini, Paros i Naksos, Siros je dom više od 20.000 stanovnika koji ga naseljavaju preko cele godine.


Ovo ostrvo poznato je po bogatom kulturnom životu, jer se na Sirosu održavaju filmski festivali, izložbe, koncerti i predstave, a ima i fine restorane i radnje koje rade preko cele godine. Arhitektura ima malo severnoevropskog nasleđa sa kaldrmisanim ulicama i neoklasicističkim vilama, ušukanim u uske krivudave uličice.


Nije poznat po plažama, ali sa Mikonosom od koga ga deli kratka vožnja trajektom, Siros vam pruža dobru kombinaciju svega što možete da zamislite kada čujete izraz “grčko ostrvo”. Mnogi Atinjani imaju po dve rezidencije, jednu u Atini, a jednu na Sirosu. Pa zato, ako ste neko ko traži ostrvo koje ima lak pristup kopnenoj Grčkoj i dobru povezanost sa okolnim ostrvima, Siros je ostrvo o kome vredi razmisliti.



#3. Uživajte u ukusima Italije na Krfu​


Krf.jpg


Krf je smešten u Jonskom moru, u neposrednoj blizini Italije (i Albanije), i spada u još jedno odlično mesto za život na grčkom ostrvu preko cele godine. Srednje je veličine, sa površinom od 579 kvadratnih kilometara, i populacijom od preko 100.000 stanovnika.


Stotinama godina bio je pod vlašću Venecije, pa se italijanski uticaj oseća i danas. Restorana sa italijanskom kuhinjom ima gotovo isto koliko i grčkih taverni, a limončelo je podjednako popularno piće kao i grčki uzo. I dok ostrva u velikoj meri zavise od turizma, Krf ima poljoprivrednu privredu u razvoju, uključujući i veliki izvoz maslinovog ulja, proizvodnju specijalnih vrsta sireva i uzgoj egzotičnih citrusa poput kumkvata i bergamota.


Poznate lokacije na Krfu, su i Stari grad Krf, koji je na listi svetske kulturne baštine UNESCO, neka zanimljiva sela u centru ostrva, kao i Angelokastro, vizantijski zamak koji se nalazi na najvišem vrhu obale ostrva.


Uprkos tome što je ostrvo veoma živo tokom cele godine, ako se odlučite da se tamo preselite, primetićete razliku između sezonskih i vansezonskih meseci. Sela u unutrašnjosti ostrva mogu biti pomalo prazna preko zime jer je vreme hladno i vlažno. Ali grad Krf ostaje i živ i živahan tokom cele godine. Omiljeni lokalni restorani ostaju otvoreni preko zime, tako da u njima možete uživati u dobrim grčkim vinima i hrani, uz pucketanje vatre u kaminu. Deluje kao spoj svega pomalo, što Krf zaista i jeste.



#4. Prepustite se uživanju u srednjovekovnoj atmosferi Rodosa​


Rodos.jpg


Na istočnoj strani Grčke, oko 365 nautičkih milja od Turske, nalazi se Rodos, još jedno grčko ostrvo na kome se tokom cele godine može sasvim lepo živeti. Kao i Siros, ovo je glavno ostrvo koje služi kao administrativni centar arhipelaga Dodekanezi. Sa površinom od oko 1.400 kvadratnih kilometara, Rodos podržava populaciju od preko 115.000 stanovnika tokom cele godine.


Rodosovu slavu proneo je Kolos sa Rodosa, statua grčkog boga Heliosa koja je nazvana jednim od sedam svetskih čuda starog veka. Nažalost, ova kolosalna bronzana statua visoka čak 31m, koja je blještala na suncu, dok su između njegovih nogu brodovi uplovljavali u luku, srušila se u zemljotresu 266. godine pre nove ere, posle samo 66 godina od postavljanja. Sirotom Kolosu, zemljotres je polomio kolena.


Osim njega, na Rodosu postoji i srednjovekovna tvrđava, a mnoga sela na ostrvu imaju i svoje zamkove. Grad Rodos je glavni grad na ostrvu i živahan je i atraktivan tokom cele godine. Iako je tokom zime malo tiše, unutrašnjost ostrva ima neka lepa sela i fantastičan pejzaž. Kao i Krit, i Rodos nudi mnogo prirodnih raznolikosti, uključujući i park Rodini, koji se nalazi nedaleko od grada Rodosa, koji je jedan od najstarijih parkova na svetu. Rododendron racemosum ili kamena ruža na Rodosu je toliko rasprostranjena, da je ostrvo dobilo nadimak “Ostrvo ruža”.



I da zaključimo…


otvorena-vrata-grcka-ostrva.jpg


Ako sanjate o životu na grčkom ostrvu, ova četiri su definitivno najbolja opcija za to.
Ali ako je vaš san usredsređen na život na nekom manjem, ne gubite nadu. Možete usvojiti način života mnogih Grka koji šest meseci provode na ostrvu, a šest na kopnu.


Za razliku od većeg dela Evrope, grčki život je veoma fokusiran na leto, a ritam zemlje to i odražava. Zato je sasvim normalno da letnju sezonu provedete na ostrvu, a za zimu se preselite u Atinu, Solun ili bilo koji grad na kopnu. Letnja sezona tradicionalno počinje pravoslavnim Uskrsom i traje do sredine oktobra. Atina nudi iznenađujući kulturni život van sezone, dok je u avgustu veoma pospana. U Atini, tokom zime možete pronaći odlična pozorišta, restorane, galerije, čuti razna predavanja i još mnogo toga.


I bez obzira da li želite da živite samo na ostrvu, ili da imate fleksibilnost koju nudi kombinovani način života, Grčka ima mnogo načina da vam pruži dom i priveže vas za sebe. To je deo kulture “filoksenije”, jedinstvene grčke reči koja znači “ljubav prema strancima i želju da se pokaže gostoprimstvo”. Dakle, za šta god da se odlučite, uživaćete u grčkom gostoprimstvu, pa ako poželite, i sami postati deo toga.


Grčka ostrva su kroz istoriju bila dom mnogo velikih umetnika koji su na njima napravili svoja najznačajnija dela. U današnje vreme, njihova mesta sve više zauzimaju digitalni nomadi, koji rade u IT industriji, onlajn, pa mogu da žive bilo gde, jer im je važno samo da imaju dobru internet konekciju.


A da li i vi sanjate san o tome da živite na nekom od prelepih grčkih ostrva? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.


Fotografije: Unsplash.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.rs
 
Natrag
Top