Šta je novo?
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.323
Krf: Ostrvo za svačiji ukus
Grčki Krf idealan za posetioce koji vole da svakodnevno menjaju kupalište. Plaže najrazličitije, od dugih peščanih pa do malih stenovitih, pišu Večernje novosti.18956460155969207bf530482610461_v4%20big.jpg

Foto: Thinkstock
Kada pomisle na letovanje, Srbima, uglavnom, misao odlazi put Grčke. A jedna od omiljenih destinacija upravo je biser Jonskog arhipelaga i magično ostrvo Krf. Što zbog jedinstvenih plaža, specifične arhitekture nastale u sudaru Istoka i Zapada, prelepih uskih, kamenih ulica, tako i zbog prepunih, neizostavnih grčkih taverni.

Na put od Beograda do Krfa, iako ima mnogo povoljnih avionskih i autobuskih aranžmana, najbolje je poći automobilom. Samo ostrvo ne dozvoljava da mirujete, pa je neki transport za njegov obilazak obavezan, a često se više isplati i sopstveni auto, nego da se on iznajmi. Od Beograda do Igumenice, odakle se ide na trajekt, ima 915 kilometara, od čega je auto-put skoro 700 kilometara. Vožnja u proseku traje oko 13 sati, a čitav trošak goriva, prevoza i trajekta u oba pravca ne košta više od 450 evra.

- Bili smo smešteni u mestu Dasija, gde najviše ljudi iz Srbije i odseda - ispričala nam je Draga Milovanović iz Beograda. - Zaista smo se divno proveli, a ni cene nisu nešto preterano visoke, s obzirom na to da ste u turističkom mestu.

Duge peščane plaže, sa žutim ili belim peskom, stene i sitan šljunak, zadovoljavaju potrebu i najzahtevnijih gostiju. Boje mora od smaragdne, pa sve do tirkizne privlače turiste iz celog sveta. Neke od najlepših plaža nalaze se u Paleokastrici, Plavoj laguni, u Kasiopiju ili Glifadi.

Blaga, mediteranska klima, Krfu, gotovo tokom celog leta donosi sunčane ali ne i sparne dane, pa turisti ne moraju mnogo da brinu o tome da li će imati lepo vreme ili ne. Ni gastronomija nije nepoznata meštanima Krfa. Ostrvo je prepuno maslina, a samim tim i vrhunskog maslinovog ulja. Sveža riba, morski plodovi, grčka musaka, jagnjetina i čuvena pašticada, neizostavni su specijaliteti na trpezi.

I dok je gotovo čitav Krf pogodan za porodični i mladalački odmor i dobru zabavu, mnogi koji su posetili ovo ostrvo, kažu da mesto Kavos treba zaobići. Ipak, ima i onih kojima egzibicije, uglavnom, engleskih turista ne smetaju. Dodaju da je čitavo mesto napravljeno za britanske goste, pa zato ne čudi što ima više ambulanti hitne pomoći, nego prodavnica. Osamljivanja na Krfu nema, pa oni koji traže skrivene uvale na kojima će biti sami, teško će to pronaći.

Izvor: vecernje novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Šta čeka Srbe ovog leta na Halkidikiju

Omiljeno odredište naših turista uveliko se priprema za novu sezonu. Cene smeštaja ostale iste. Bolji putevi. Poskupeli prehrambeni proizvodi, najviše kafa

12e0f9.jpg


SOLUN

SPECIJALNO ZA „NOVOSTI“

VREME na Halkidikiju, omiljenom odredištu turista iz Srbije, ovih dana je promenljivo, ali za vlasnike apartmana predaha nema ni po suncu, ni po kiši. Za nešto više od mesec dana, koliko im je ostalo do početka sezone, marljivi Grci moraju da "ušminkaju" svoje apartmane, preurede restorane, nabave ležaljke, poprave puteve...

U većini mesta, od Nove Kalikratije, pa sve do Pefkohorija na Kasandri, prvom "prstu" Halkidikija, majstori uveliko prave nove suncobrane od trske ili popravljaju stare, a putari su obećali da će sve radove završiti do početka glavne turističke sezone.

Najvažnija vest za veliki broj srpskih turista, koji će se i ovog leta odmarati na obalama Egejskog mora, jeste da su cene smeštaja, popularnih apartmana, iste kao i prošle godine. Sve ostalo je poskupelo, pre svega hrana. Ne preterano, ali sasvim dovoljno da u "letnjem budžetu" treba da bude više evra nego prošle sezone.

- Ako nas je država, zbog većeg poreza, "častila" poskupljenjem hrane, bar možemo da goste dočekamo sa starim cenama smeštaja - poručuje Jorgos Posejdonis, jedan od vlasnika apartmana i trgovac iz Pefkohorija. - Ima dosta Srba koji će se kod nas odmarati već u maju jer su, posredstvom turističkih agencija, desetodnevni boravak, sa prevozom, platili samo 110 evra.

Što se iznajmljivanja apartmana tiče, oni će u junu dnevno koštati 40 evra, u julu, za četiri osobe, između 50 i 60 evra, do sredine avgusta 60 evra dnevno, a onda se cene vraćaju na 50 evra. Mnogi će možda platiti i manje - sve zavisi od dogovora sa vlasnikom apartmana.

I dalje ima srpskih turista koji na letovanje u Grčku ponesu "pola špajza", kao i onih koji se, zbog povoljnijih cena u odnosu na privatne markete, snabdevaju u "Masutisu", "Galaksijasu", a najčešće u "Lidlu", gde su cene najpovoljnije, a popusti na prehrambene proizvode gotovo redovni. Grčki domaćini su na svoj državni aparat najviše ljuti zbog poskupljenja cigareta, a pogotovo kafe.

Kafići koji su, godinama, domaću kafu, sa flašicom vode, naplaćivali 1,5 evra bili su prinuđeni da cenu, zbog povećanja poreza, podignu na 1,8 evra. Gosti su u početku negodovali, da bi na kraju prihvatili gorku činjenicu da je za sve kriva država, a ne ugostitelji.

Šta će još dočekati naše turiste ovog leta na Halkidikiju? More je tradicionalno čisto, plaže su manje-više uređene, restorani uvek imaju domaće specijalitete. Ono što će obradovati one koji se upute na Kasandru svakako su novi putevi. Tako smo ovih dana od Nea Mudanje do Kalitee videli putare kako po ceo dan rade na novoj magistrali. Put liči na pistu, a svi radovi će biti završeni do početka sezone.

Renoviraju se i pojedini hoteli. Luksuzni, porodični hotel "Ikos Okeanija" u Nea Mudanji dobiće nove sadržaje, još lepšu plažu, modernije bazene. I na Sitoniji, drugom "prstu" Halkidikija, renoviraju se hoteli. Osim Srba, kojih je prošle godine bilo oko milion na grčkim plažama, ovde će se odmarati i Rusi, Nemci, Englezi, Makedonci, Bugari, Rumuni, Albanci...

CENE HRANE

*Meso 8
*Mleko 1
*Hleb 0,80-1
*Sir 4-8
*Jaja (10 kom). 2-2,5
*Kiselo mleko 1-1,5
*Krompir 0,70
*Riba 5-20
*Piletina 4
*Kafa 96 g 1,45
*"Nutela" 630 gr 4,49
*Ajran (jogurt) 1
*Maslinovo ulje 6
*Benzin 1,5-1,6
Cene su u evrima

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Omiljeno letovalište Srba pod vodom krije jednu od najvećih misterija Evrope

Mnogo turista iz Srbije posetilo je ovo grčko ostrvo, ali koliko ih zna za jedan neobičan grad koji se odmah pored njega nalazi? Nova studija pokazuje šta se to zaista krije pored Zakintosa...

1c6123.jpg

Šta je to u vodama Zakintosa?

Nedavna studija je otkrila da su podvodne strukture za koje se smatralo da su ostaci drevne civilizacije zapravo prirodne geološke formacije.

Studija koja je objavljena u časopisu Marine and Petroleum Geology otkrila je da je davno izgubljeni grad kod Zakintosa, za koji se smatralo da predstavlja ostatke davno zaboravljene civilizacije, zapravo posledica prirodne pojave, koja je nastala pre više od milion godina, piše Time.

Kako kaže vodeći istraživač Džulijan Endrjuz, bilo je i ranijih tragova da sve ono što je upućivalo na ostatke popločanog poda, kolonada, dvorišta nije zapravo pravi podvodni grad.

- Bilo je naznaka nečega što je na prvi pogled delovalo kao osnova kružnih stubova i asfaltiranih podova, ali nije bilo drugih znakova života, kao što su grnčarija, novčići, bilo čega što se inače nalazi na ovakvim mestima - rekao je Endrjuz za Smithsonian.

Endrjuz i njegov tim su analizirali formacije i shvatili da su ipak u pitanju mikrobi u sedimentu, koji su zajedno sa gasom i morskim strujama, napravili strukture u obliku diskova, a ne drevna grčka civilizacija.

- Istraživali smo naselje, koje je bilo između dva i pet metara ispod vode i otkrili da je zapravo u pitanju prirodni geološki fenomen - kaže Endrjuz.

- Ova vrsta fenomena je veoma retka u plitkoj vodi. Najsličnija otkrića se obično pronalaze na više stotina, pa čak i hiljade metara pod vodom - dodaje Endrjuz.


(Nationalgeographic.rs)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
MAGIJA GRČKOG OSTRVA KOS Kopno ukrašeno savršenstvom različitosti

12dc622f9c527a8b3.jpg


Kos je Hipokritovo ostrvo, udaljeno samo četiri milje od turskog Bodruma i obala Male Azije. Zavičaj oca medicine rođenog na Kosu u 5. veku pre naše ere. Ostaci prve medicinske škole i bolnice ikad osnovane i napravljene, mogu se i danas posetiti...Čisto more, čarobne plaže, živopisna mesta i značajna arheološka nalazišta čine ovo grčko ostrvo izuzetno atraktivnim za sve brojnije turiste iz celog sveta. Istoimeni glavni grad, smešten na severnoj obali, najposećenija je ostrvska destinacija za kojom sve manje zaostaje gradić Kardamena s autentičnom turističkom ponudom i prostranom peščanom plažom...

Po veličini treće je ostrvo Dodekadskog arhipelaga, odmah iza Rodosa i Karpatosa. Zbog bujnog zelenila i elegantnih parkova još ga nazivaju i „vrtom egejskog mora“. Kos je poznat ne samo po svojoj vegetaciji već i po brojnim atrakcijama. Na njemu je veliki broj turističkih centara sa puno zabave i bučnim noćnim životom.

27811c973c2fdc79f.jpg


Asklepion je najpoznatija isorijska građevina ostrva. Reč je o dobro očuvanom spomeniku antičke epohe iz 3. veka p.n.e. Kompleks hramova je posvećen bogu lekarstva i medicine Asklepijusu ili Eskulapu, sinu Apolona. Legenda kaže da je u davnim vremenima Hipokrat baš na Kosu osnovao medicinsku školu.

3ca50154fa61a1959.jpg


U gradu Kosu je loše sačuvana tvrđava ritera jovanovaca iz 15. veka pa se po njenoj teritoriji mora hodati oprezno. Nasuprot tvrđavi, preko mosta, stoji poduprt gredama platan Hipokrata. Stablo je staro, prema ostrvskim izvorima, oko 700 godina i smatra se potomkom onog platana pod kojim je „otac medicine“ razgovarao sa studentima pre 2500 godina. Takođe se mogu videti ruševine rimske agore a može se odšetati i do trga Elefterias i pijace čija je glavna dekoracija džamija Gazi-Hasan i mnogobrojni kafići oko nje.

4af8ca43d20b45933.jpg


U centru grada je još jedan grčkorimski spomenik, vila Kasa Romana izgrađena u 2. veku sa skulpturama, bazenima, fragmentima bareljefa i originalnim posuđem.

Kefalos je gradić 34 kilometra zapadno od Kosa, gradić sa tri živopisne peščane plaže: Kamari, Agios Stefanos i Paradiso. Na južnoj obali je gradić Kardamena. Oko njega su uglavnom divlje plaže sa mešavinom kamena i peska. Dobre plaže su i na severu ostrva u mestima Marmari, Mastihari i Tigaki.

(Blic Online)
 
Top