Grčka

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najlepše grčke plaže

Najlepše grčke plaže

Zemlja sa neverovatnom kulturom, istorijom i tradicijom sa sigurnošću će i ovog leta biti destinacija broj 1 što se tiče turista iz Srbije. Jedna od glavnih stvari koja privlači mnogobrojne goste iz celog sveta jeste prelepa obala i razna ostrva od kojih je svako jedinstveno na svoj način...

Grčka nacionalna turistička organizacija već nekoliko godina vodi evidenciju o najposećenijim plažama, utiscima gostiju i prirodnim lepotama pa je tako sastavljena i ova lista od 10 najlepših plaža Grčke.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

21487368.jpg


38229881.jpg


38910997.jpg


74053825.jpg


60698852.jpg


1. Balos, Krit - Peščani pejzaž u dodiru sa tirkizno plavom boja mora, okružen planinama u čijoj se blizini nalazi mističan dvorac sigurno zaslužuje mesto broj 1. na ovo listi.

2. Sarakiniko, Elafonisos - Smeštena na ovom malom ostrvu u blizinu Peloponeza pruža potuni ugođaj, čija je voda mora proglašena za jednu od najčistijih.

3. Navagio, Zakintos - Jedna od onih koja se nalazi na mnogobrojnim razglednicama i fotografijama jeste upravo ova plaža do koje se stiže čamcima i brodovima. Beli pesak, plava voda, i vertikalne litice ostaviće svakog posetioca bez daha.

4. Egremni, Lefkada - Prelepi pejzaži i kristalno čisto more čine ovu plažu jednom od najposećenijih kako na ostrvu Lefkada tako i u celoj Grčkoj.

5. Mirtos, Kefalonija - Pre nekoliko godina upravo ova plaža proglašena je najlepšom od strane turista i Ministarstva turizma Grčke. Fantastična voda, svetlo beli kamenčići i strme litice čine biser zapadne obale Kefalonije.

6. Finikas, Kato Kufonisi – Sa lokacijom u Egejskom moru na pravi način predstavlja lepote ove regije smeštene u potpuno mirnom ambijentu učiniće svaki odmor savršenim.

7. Plaka, Naksos – Nalazi se na ovom prelepom ostrvu u blizini grada Naksos i čini jednu od najdužih plaža ove regije.

8. Paradise, Kos - Uz prelepo kamenje i beli pesak ova plaža smeštena je na savršenoj lokaciji na ostru Kos. Uprkos gužvi na ovoj plaži provod i uživanje su zagarantovani.

9. Porto Kaciki, Lefkada - Jedna od sigurno najpoznatijih i najlepših na ovom ostrvu očaraće svakog turistu jedinstvenom bojom mora i talasima u čije vode će se upustiti samo oni najhrabriji.

10. Elia, Mikonos - Najveća plaža ovog ostrva jeste upravo ova u čijoj se blizini nalaze mnogobrojni luksuzni hoteli i spa centri kao i bungalovi, restorani i barovi na samoj plaži koji će upotpuniti uživanje na ovoj lokaciji.

Izvor: Luxlife



 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kasandra: mir i grčka tradicija

[h=1]Kasandra: mir i grčka tradicija
[/h]B92


Kasandra, koja se nalazi na zapadu Halkidikija i na sat vremena vožnje od Soluna je najpopularnije i najnaseljenija od tri poluostrva.


7614558034fcf218a5df5a647882814_orig.jpg

Foto: Horia Varlan/Flickr

Turiste, Grke ali i one iz sveta, najviše privlače njene bele plaže i borove šume. Ovde ćete naći sve pogodnosti - hotele za svačiji džep, tradicionalne grčke taverne, diskoteke, barove i ostale vidove zabave. Međutim ono što Kasandru posebno izdvaja od ostalih mesta je mir koji ovde vlada. Kasandra ima bogatu vegetaciju i obradive površine, a lokalci su uvek ljubazni prema strancima i tretiraju ih kao prijatelje. Predstavljamo neka od popularnih mesta na Kasandri.


10564727884fcf218a6caaf461314978_v4%20big.jpg

Foto: Horia Varlan/Flickr

Ako želite da provedete miran dan na plaži, plaža Dionisiou je pravo mesto za vas. Uživajte u pogledu na horizont, dok pokušavate da razaznate plavo more od neba i slušajte zvuke talase, jer je to jedino što ćete tamo čuti. Na obližnjim stazama sve je prepuno šarenog sveća tako da vreme možete provoditi i istražujući okolinu.

Ako od odmora želite mir, koktele na plaži i svežu ribu - ovo je destinacija za vas.


[h=2]Nea Fokea[/h]
8164117484fcf218a7d1b9171239829_v4%20big.jpg

Foto: Goran Necin/Flickr

Nea Fokea je atrakcija za mnoge turiste, a nudi jedinstvenu lepotu: izolovane plaže, kristalno čisto more i veliko borovo drveće. Ovde živi oko 1.500 ljudi, ali se tokom sezone taj broj znatno uveća, pa se se dešava da ima i 10.000 ljudi. Selo ima luksuzne hotele, mesta za kampovanje i zabavu. Tu su i tradicionalni kafići, taverne koje služe morsku hranu - i ovde će biti zadovoljan i najzahtevniji turista.

Ovde se nalaze i arheološke znamenitosti oput Vizantijske tvrđave, koja je izgrađena 1407. godine i posvećenje Apostola Pavla.


[h=2]Hanioti[/h]
5083253384fcf218a8d2f0860436076_v4%20big.jpg

Foto: Goran Necin/Flickr

Hanioti se nalazi između sela Polihrono i Pefkohori, a po legendi ime je dobilo po osnivaču sela koji je došao iz grada Hania na Kritu. Klasično letovalište na Kasandri, privlačno za parove i porodice s decom. Veliki izbor smeštaja i taverni, sa dugom, Blue Flag peščanom plažom. Specijalitet mesta je šumski med.

Svaki posetilac će biti očaran ovim malim, živopisnim rajom. U selu se nalaze luksuzni hoteli koji imaju sve što je potrebno za opušten i nezaboravan odmor. Oni turisti avanturističkog duha ovde će imati šansu da istraže selo automobilom ili motorom.

ovi autoput omogućava lak pristup Kasandri, a za pola sata možete stići i do Moudanije i Sitonije.


[h=2]Athitos[/h]
4643584134fcf218a9a698557977350_v4%20big.jpg

Afitos, Foto: Shkumbin/Flickr

Athitos ili Afitos je savršena kombinacija mora, neba i prirode. Ovo mesto je san svakog arhitekte jer je mešavina prirodne lepote i čovekovog rada. Afitos po mnogima jedno od najlepših sela na Halkidikiju.

Danas ima nekoliko većih turističkih kompleksa, ali je i dalje uspelo da sačuva tradicionalan izgled sa starim kamenim kućama. Selo je odlično pozicionirano, sa fascinantnim pogledom duž zaliv Toronaios, između Kasandre i Sitonije.

Šetajte se kaldrmom i posmatrajte tradicionalno seoce sa divnim primerima grčke arhitekture, i činiće vam se da je vreme stalo na početak prošlog veka. U selu se nalazi crkva Svetog Dimitrija, koja je sagrađena 1858. godine, i jedina je bazilika na Halkidikiju.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Porto Kaciki - da li je najlepša u Grčkoj?











Izvor:
B92.net









Porto Kaciki (Porto Katsiki) je jedna od najpopularnijih i najlepših plaža na Zapadnoj Lefkadi, ali i u celoj Grčkoj. Udaljena je oko 40km od Kathisme, s tim što je put do nje prilično zavojit i pun penjanja i spuštanja. Odlikuje je sitan šljunak sa uskim kamenitim pojasom.


16054312404fe08bd00f43e831237927_orig.jpg



Međutim problem može biti dolazak do Porto Kacikija jer se ona nalazi na prilično nepristupačnom mestu. Putić je uzak, tako da ne mogu ni dva automobila da se mimoiđu, a saobraćajna gužva dostiže vrhunac tokom jula i avgusta. Benzinske pumpe između Lefkade i Porto Kasikija ne postoje i zato morate napuniti rezervoar do vrha, pre nego što se uputite ka njoj.

Što se tiče “usluga” na plaži, postoji jedan kiosk,a mesto nije pogodno za parking kamp prikolica tako da ovde možete dolaziti samo na izlete. Porto Kaciki je mnogima omiljena plaža, ali se može reći da je bila omiljenija pre nego što je postigla ogromnu popularnost. Sada na njoj vlada velika gužva, prilično je bučna pa se ni u plivanju ne može toliko uživati.



14786513214fe08bd01f5dc989273077_v4 big.jpg



Za takvu situaciju su delom zaslužni brodići koji svakog jutra dovoze turiste iz Nidrija i Kefalonije. Na sve to, gužve u saobraćaju znaju biti toliko velike, da automobili ponekad stoje i po pola sata u mestu.

Ali kada se konačno dokopate plaže, videćete da je vredelo truda. Ako stignete pre 11 pre podne, cela plaža biće u senci litice koja se nalazi iznad nje, dok se popodne stvaraju talasi koji dopiru čak do polovine plaže. Ako želite da uživate u sunčanom danu na mirnijem mestu, možete posetiti obližnju plažu Egremni.

Do nje se stiže na još komplikovaniji način (morate savladati na stotine stepenica), ali ćete zaista uživati u plivanju i sunčanju na jednoj od najlepših grčkih plaža. Ako zaista želite da uživate u Porto Kacikiju, posetite plažu tokom ranog leta.

Kraj maja i početak juna je pravo vreme jer nema gužvi i do nje se lakše stiže. Ako odlazite u jeku sezone, kolima – najbolje je da na plažu krenete rano izjutra ili kasno popodne.



3876427954fe08bd0306e5971274781_v4 big.jpg



Ne zaboravite da na njoj zaista nema nikakve infrastrukture, ali je prednost ove plaže svakako njena izdvojenost od ostalih mesta. Postoji nekoliko “restorana” i objekata koji udvostručuju broj parking mesta, dok su toaleti i ostale potrepštine ovde pravi luksuz.

Kada ste već sve to saznali, ako se nalazite u Lefkadi, Porto Kaciik ne smete zaobići; jer iako ima dosta nedostataka u vidu komplikovane pozicije i nedostatka infrastrukture, ova plaža je zaista spektakularna i neće nimalo zažaliti na trudu koji ste uložili da biste stigli do nje.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Porto Kaciki - da li je najlepša?

Porto Kaciki - da li je najlepša?

Porto Kaciki (Porto Katsiki) je jedna od najpopularnijih i najlepših plaža na Zapadnoj Lefkadi, ali i u celoj Grčkoj. Udaljena je oko 40km od Kathisme, s tim što je put do nje prilično zavojit i pun penjanja i spuštanja. Odlikuje je sitan šljunak sa uskim kamenitim pojasom.

249287_portokatsikilefkas_f.jpg
Uverite se i sami ako možete

Međutim problem može biti dolazak do Porto Kacikija jer se ona nalazi na prilično nepristupačnom mestu. Putić je uzak, tako da ne mogu ni dva automobila da se mimoiđu, a saobraćajna gužva dostiže vrhunac tokom jula i avgusta. Benzinske pumpe između Lefkade i Porto Kasikija ne postoje i zato morate napuniti rezervoar do vrha, pre nego što se uputite ka njoj.

Što se tiče “usluga” na plaži, postoji jedan kiosk, a mesto nije pogodno za parking kamp prikolica tako da ovde možete dolaziti samo na izlete. Porto Kaciki je mnogima omiljena plaža, ali se može reći da je bila omiljenija pre nego što je postigla ogromnu popularnost. Sada na njoj vlada velika gužva, prilično je bučna pa se ni u plivanju ne može toliko uživati.

Za takvu situaciju su delom zaslužni brodići koji svakog jutra dovoze turiste iz Nidrija i Kefalonije. Na sve to, gužve u saobraćaju znaju biti toliko velike, da automobili ponekad stoje i po pola sata u mestu.

Ali kada se konačno dokopate plaže, videćete da je vredelo truda. Ako stignete pre 11 pre podne, cela plaža biće u senci litice koja se nalazi iznad nje, dok se popodne stvaraju talasi koji dopiru čak do polovine plaže. Ako želite da uživate u sunčanom danu na mirnijem mestu, možete posetiti obližnju plažu Egremni.

Do nje se stiže na još komplikovaniji način (morate savladati na stotine stepenica), ali ćete zaista uživati u plivanju i sunčanju na jednoj od najlepših grčkih plaža. Ako zaista želite da uživate u Porto Kacikiju, posetite plažu tokom ranog leta.

Kraj maja i početak juna je pravo vreme jer nema gužvi i do nje se lakše stiže. Ako odlazite u jeku sezone, kolima – najbolje je da na plažu krenete rano izjutra ili kasno popodne.

Ne zaboravite da na njoj zaista nema nikakve infrastrukture, ali je prednost ove plaže svakako njena izdvojenost od ostalih mesta. Postoji nekoliko “restorana” i objekata koji udvostručuju broj parking mesta, dok su toaleti i ostale potrepštine ovde pravi luksuz.

Kada ste već sve to saznali, ako se nalazite u Lefkadi, Porto Kaciki ne smete zaobići; jer iako ima dosta nedostataka u vidu komplikovane pozicije i nedostatka infrastrukture, ova plaža je zaista spektakularna i neće nimalo zažaliti na trudu koji ste uložili da biste stigli do nje.

Izvor: Večernje novosti




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Letnji provod na mirnom Tasosu

Letnji provod na mirnom Tasosu

Ako još niste odlučili gde ćete ovog leta provesti godišnji odmor, razmislite o Tasosu...

Tasos je najzelenije grčko ostrvo, poznato po redovima maslinjaka i borovih šuma na planinama. Zbog toga ga nazivaju i "šuma koja pliva".

67952505.jpg


2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Temperatura tokom cele godine je prijatna, a vazduh ispunjen najlepšim mirisima.

Pritom, tu je i veliki izbor plaža - od peščanih do kamenih, kako ko voli. Za odmor vam i ne treba više, zar ne?

Izvor: Vesti online




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Upoznajte predivno grčko ostrvo Naksos

Upoznajte predivno grčko ostrvo Naksos

Kao mrlja bele bole u tirkiznim vodama Egejskog mora, ostrvo Naksos je jedinstven spoj drevnih ruševina i luksuznih plaža.

1.jpg
Naksos, biser Egejskog mora privlači turiste iz celog sveta

Najveće od Kikladskih ostrva, Naksos je bio dom ni manje ni više nego Zevsu, odnosno kralju bogova, u njegovom detinjstvu. Po dolasku u Naksos, pešačite preko nasipa do Palate, gde Portara, kamena kapija drevnog hrama koji više ne postoji, stoji usamljena, kao simbol ostrva. Uz zalazak sunca, pogledajte ostrvo i more, taj pogled će vam sigurno oduzeti dah.

Naksos je popularna turistička destinacija, sa nekoliko lako dostupnih ruševina. Ovo predivno ostrvo ima nekoliko plaža, kao što su Agia Anna, Agios Prokopisu, Alikos, Кastraki, Mikri Vigla, Plaka, i Agios Georgios, većina njih blizu Hora.


Naksos je najplodnije ostrvo Кiklada. Ima dobro snabdevanje vodom u regionu, gde je voda obično neadekvatna. Planina Zevs (1003 metara) je najviši vrh u sklopu Кiklada, i uglavnom je zamka za oblake, čime se prave veće kiše.

Bez sumnje, Naksos je jedna od najomiljenijih letnjih destinacija zbog svojih predivnih i luksuznih plaža. Idealan za porodice, ekstremni sportiste ili romantične parove u potrazi za privatnim plažama. Najbolje plaže Naksosa uglavnom se nalaze na njegovoj zapadnoj strani, odmah posle Naksos Hora.

Izvor: Lux life
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
03.01.2013
Poruka
5
Колико стотина и хиљада плажа има ова прелепа земље,где радо боравим свако лето.Поменућу неке:Глифада на острву Крф,Ксенија на првом прсту пар километара од Пефкохорија,Бабилон 20-так километара од Ставроса итд...
 
Član
Učlanjen(a)
12.03.2013
Poruka
12
Moj putopis

Solun, tamo gde cveta limun žut

Koja vam je prva asocijacija na Grčku?Znam, mnogi od vas će reći Atina, Akropolj, neki će pomenuti masline i feta sir, a meni sa druge strane prva asocijacija je Solun i stara izreka "Do Soluna tri somuna", mada sada već nije baš tako.

Sad već pomalo davnog leta 2009. godine letovao sam baš u Solunu pa bih ukratko podelio svoje impresije sa vama.Za podrobniju analizu čari ovog prelepog grada na obalama Egejskog mora svakako je potrebno mnogo, mnogo više od 10 dana koliko sam ja proveo.Ja spadam u one ljude koji ništa ne vole da prepuste slučaju pa sam i aranžman za letovanje u Solunu uplatio preko turističke agencije sa kojom već duži niz godina imam jako pozitivna iskustva.
Nisam mnogo razmišljao već sam na njihovu preporuku uplatio smeštaj na bazi polupansiona u hotelu Egnatia Street.Iako svakako nije najjeftinije putovali smo avionom.Kad kažem mi mislim na suprugu i dete.
solun-ulica-jumbo.jpg
Do Soluna se iz Beograda stiže za oko 3 sata leta, a hotel u kome smo imali uplaćen smeštaj pronašli smo uz pomoć taksija.Taksi u Solunu treba izbegavati.Pored toga što nije jeftin(cena je kao u Beogradu) dodatni udar na vaš letnji budžet učiniće katastrofalno stanje u saobraćaju.Mahom su ulice jednosmerne i uske što je zapravo glavni razlog svakodnevnih gužvi, a teaksimetar otkucava... Hotel u kome smo odseli Egnatia Street je jako lep i povoljan što nam je bilo važno.Sam hotel je jako uredan i čist i ja lično od hotela na moru zaista i ne tražim više.Osoblje hotela je bilo jako ljubazno i uvek na raspolaganju gostima.Među njima je bio i jedan naš čovek koji nas je često informisao gde treba da odemo, šta da posetimo, i što je najbitnije koja je plaža lepa i uređena. "Uređena" bih podvukao jer sam grad u nekim delovima ne deluje baš kao primer higijenskog turističkog mesta.Naime, smeće ima dosta po ulicama, a da ne pominjem oko kontejnera.No da ne počnem ovaj putopis nekim manje lepim starnama Soluna držaću se lepših momenata, onih koji ostaju u sećanju i koji najduže traju.Stigli smo tog prvog dana na aerodrom Solun Makedonija ( na grčkom Κρατικός Αερολιμένας Θεσσαλονίκης «Μακεδονία») oko 11:15 Jat Airways-ovim avionom.
hotel-egnatia-solun.jpg
Ne mogu nikako reći kao prethodnih godina da sam bio izmoren od putovanja, jer let od Beograda traje oko 160 minuta.Aerodrom je pozicioniran 15 km jugoistočno od Soluna u mestu Mikra u blizini predgrađa zvanih Teramikos i Kalamaria pa smo kao što rekoh taksijem morali da se prevezemo do grada i hotela a već je bilo oko 12:30.Nakon što je supruga raspakovala jedan od četiri kofera u kojima su nam bile kako ona voli da kaže "najnužnije stvari" odmah smo se odlučili da odemo na plažu.Pošto nismo imali mnogo vremena, a želeli smo da što pre osetimo more, otišli smo na plažu Agia Triada koja se nalazi na nekih 25 km od Soluna.Do plaže se jako brzo stiže jer mini busevi iz Soluna idu na svakih 15 minuta, a karte možete kupiti na trafikama po ceni od 0,8 eura.Vremenski je potrebno oko pola sata vožnje pa smo razgledali usput okolinu sa nestrpljenjem isčekivavši naš prvi susret sa Egejskim morem.Uskoro je vozač skrenuo sa glavnog puta i to je značilo da smo stigli.Baš smo se radovali.
agia-triada-jumbo.jpg
Inače, plaža Agia Triada je veoma uređena pa otuda i odgovor na pitanje zašto je uvek puna turista.Ubrzo smo našli mesto za nas a ja verujte nisam znao o kome više da pazim, sinu koji je neplivač i kome treba napumpati šlaufe ili supruzi koja želi onako još zagrejana da što pre uđe u vodu.Tog dana sam ipak uživao.Situacija je kasnije ipak došla pod kontrolu, supruga je vodila računa o detetu a ja sam mogao da se posvetim sebi ispijajući hladna piva i povremeno ulazeći u sve topliju vodu kako se dan bližio kraju.Napomenu bih samo da smo ležaljke iznajmljivali.Iako pomalo umorni još na plaži je sklopljen dogovor da uveče prošetamo Solunom, uživamo u girosu i maksimalno se potrudimo da zaboravimo Beograd.To prvo veče šetali smo ulicom Nikis koja se nalazi tik uz samu obalu mora.Jako je prometna i prepuna kafića u kojima kafu možete popiti za oko 3,4 eura.Već oko 19 sati sratili smo se sa plaže u hotel, malo "sredili" i rešili da po preporuci momka sa recepcije odemo do jednog restorana gde smo probali pravi grčki giros.Fenomenalan je zaista.
nikis-solun.jpg
Na osnovu kasnijeg boravka mogu vam reći da bez obyira gde odlučili da ručate ili večerate nećete se pokajati.Zaista je hrana svugde ukusna i sveža, a restorana i kioska brze hrane ima dosta, mada ne bi trebalo svoj odmor da posvetite ispitivanju kvaliteta hrane, već da što više upoznate Solun kao kulturno-istorijski bogat grad.Iz tog razloga narednih dana odmara isplanirali smo da jedan deo dana provedemo na plažama kojih je mnogo u okolini Soluna, a drugi deo da posvetimo obilascima mnogih obeležja grada.Plaže koje smo obišli tih vrelih julskih solunskih dana su: Angelohori koja se nalazi na oko 30 km od grada, preporučio bih vam i plažu Aretsov, koja se meni najviše dopala.Ima jako lep pesak i obilje borova u čijoj se neposrednoj blizini nalazi mala luka gde možete videti usidrene male luksuzne jahte i brodiće.Ova plaža je jako mirna naročito predveče gde će svi oni koji vole mirno veče moći uz večeru u nekom od kafića da neometano posmatraju zalazak sunca.
angelohori.jpg
Slična ovoj plaži samo dosta življa je plaža Nei Epivates Paliria koja je od Soluna udaljena 23 km.Mada je dugačka svega 200m jako je lepa, obrasla osvežavajućim mirisnim zelenilom.Ova plaža pored uživanja u suncu nudi i mnoštvo vodenih sportova u kojima se možete okušati, kao moj sin.Poseduje i otvoreni bioskop koji radi u večernjim časovima.Ovo su samo neke od plaža koje su na mene lično ostavije najjači utisak, mada se mojoj supruzi najviše dopala Asprovalta koja se nalazi na sat vremena vožnje od Soluna.Jako je živa, ima dosta barova i koliko sam primetio uglavnom dolaze mladi.Do ovih i drugih plaža iz Soluna postoji organizovan prevoz, kojim je usled mogućih gužvi na putevima i eventualnog nedostatka parking mesta najpraktičnije ali i najjeftinije ići.Kada već pominjemo termine jeftino i skupo, u Grčkoj važi pravilo da se za sve treba cenjkati.Bukvalno svemu i na svakom mestu može se spustiti cena.Većina zna da su nekada u "srećno vreme" stare Jugoslavije naši ljudi rado odlazili u Solun da šopinguju po povoljnim cenama.
solun-shopping-jumbo-travel.jpg
Ako planirate šoping treba da imate na umu da ponedeljkom radnje rade skraćeno, dok su muzeji i spomenici kulture zatvoreni ponedeljkom.Solun je i inače jedan veliki šoping centar prepun radnji u kojima možete pazariti šta god zaželite.Koliko sam uspeo da primetim postoji dosta kafića smeštenih u stambenim objektima.Svratili smo u jedan i sasvim uživali posle šetnje uz jeftini espreso, mnogo jeftiniji od onog koji služe na plaži.U Ikeu i Cosmos shopping centar nismo želeli da odlazimo, jer kao što rekoh, došli smo na more i svaka sličnost sa beogradskim životom nam nije prijala.Vreme smo provodili posetivši Zejtinlik- srpsko vojničko groblje gde smo najjednostavnije rečeno bili ponosni na naše poreklo i pretke koji su život dali za neko naše bolje sutra.Mnogi ljudi i zaplaču pred takvom svetinjom.Smatram da je dečaku godina mog sina mnogo korisnije da nauči nesto nego li da šeta po šoping centrima.Ne bih vam mnogo pričao o Zejtinliku i slavnoj istoriji koja ga prati, to možete na internetu i sami pronaći, samo ukoliko posećujete Solun nikako nemojte propustiti da posetite ovo Sveto mesto.
zejtinlik-jumbo-travel.jpg
Mnogo je zaista pravih znamenitosti koje treba obići u Solunu.Jedna od njih je Bela Kula, simbol Soluna koja se nalazi na šetalištu pored mora i uvek je veoma posećena.Ova kula je nekada bila zatvor, pa smo posetili njene zatvorske ćelije, svakako kao turisti.U sklopu kule postoji i muzej.Od istorijskih spomenika izdvojio bih crkvu Svetog Dimitrija koja je najpoznatija crkva u gradu, a ovaj svetac je zaštitnik grada i crkvu možete pronaći u istoimenoj ulici.Zanimljivo je to da ako malo bolje obratite pažnju sve ulice u Solunu su paralelne sa morem.Sam Solun se deli na dve oblasti Ano Poli, viši deo grada na strmom području i Kato Poli niži deo grada koji se pruža do luke.Za svih 10 dana koliko smo boravili u Solunu ideja je bila obići i posetiti sve a pri tome ne zapostaviti plažu.Obilazeći sve te znamenitosti često nas je put vodio u neki od kafića na Aristotelovom trgu.Ovaj trg predstavlja centarlni deo grada a do njega se dolazi ulicom Nikis koju smo pominjli.Izlazi na glavnu šoping zonu.
aristotelov-trg-jumbo.jpg
Kada turisti posete ovaj trg obično se pitaju da li postoji neko u Solunu ko radi. Trg je prepun ljudi koji sede u kafićima i ispijaju svoje frapee, ali to ne bi bilo neobično toliko da takva situacija nije tokom celog dana, bez obzira na doba dana. Cigarete u ustima i nezaobilazna igra tavli svakodnevna su slika Aristotelovog trga. Jedan od možda najlepših kafića je "Garson", kako kažu srpski turisti spada u vlasništvo slavnog srpskog košarkaša Predraga Stojakovića. Da li je istina ili ne, kažu da kafić treba posetiti što zbog divnog enterijera, tako i zbog usluge. Na levoj strani trga nalazi se "Electra Palace Hotel" sa pet zvezdica, dok se sa desne strane nalazi jedno od gradskih najpoznatijih pozorišta "Olympion Theatre". Za sve one koji vole putovanja i šoping, Solun je svakako grad u koji treba otići, a Aristotelov trg obavezno posetiti. Pored Aristotelovog Trga verovatno najupečatljiviji objekat u gradu predstavlja Hotel Grand Palace, verovatno i najlepša zgrada u Solunu koja odiše luksuzom gde god pogledate.
hotel-grand-palace-solun.jpg
Pretpostavljam da za ovaj hotel baš i nismo platežno sposobni ali to nije razlog da ne napravimo par fotografija. Sabirajući utiske o Solunu, eto posle 4 godine, dolazim do zaključka da ovaj grad zavređuje više poseta ukoliko želite da ga zaista upoznate što ću ja svakako učiniti sledeće godine. Dosta je toga što nisam obišao u Solunu ali o tome vam mogu pričati nekom narednom prilikom. Šta kažete da sledeće druženje zakažemo za godinu dana?
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lezbos: smaragdno ostrvo usađeno usred veličanstvenog mora

Ostrvo Lezbos je treće po veličini u grčkim arhipelazima, ima poseban status u turističkoj ponudi, jer je ukotvljeno na mestu gde se antičke legende prepliću sa spomenicima prohujalih vremena. Turisti preko dana mogu uživati u prirodnim lepotama, uveče u lokalnim tavernama sa ukusnim specijalitetima, diskotekama ili noćnim klubovima, kao i na gradskim trgovima, gde se tokom sezone uvek nešto događa.

1_zps67ff0dc7.jpg

Ostrvo Lezbos l foto: M.Nikolić

Lezbos je izuzetno bogat borovom šumom pa ima epitet “smaragdnog” ostrva. Uz mnogobrojne borove na njemu raste i 11 miliona stabala maslina. Takođe, ostrvo je meka za ljubitelje ptica, a ujedno i najveće stanište selica, pa se ovde često mogu videti flamingosi, sokolovi, sove i pelikani. Ostrvo je udaljeno 15 kilometara od granice sa Turskom, a uticaj ove države može primetiti na svakom koraku. Kolika je velika veza između naše zemlje i ovog ostrva govori i činjenica da je Despot Stefan Lazarević bio oženjen Jelenom, ćerkom Frančeska II Gatiluzija, koji je vladao Lezbosom u XV veku.

2_zps9ba7d0d4.jpg

Ostrvo Lezbos - taverna l foto: M.Nikolić


Ponuda letovanja na Lezbosu je nova za naše turiste. Najčešći gosti na ostrvu danas su Holanđani, Nemci i Englezi. Ostrvo je preplavljeno malim, porodičnim hotelima koji garantuju da će se gost osećati kao kod svoje kuće. Svi hoteli imaju bežični internet, što je danas gotovo neophodna stavka u turističkoj ponudi.

Ime ostrva je zapravo Lezvos
Prvi engleski turisti koji su došli na ostrvo 1968. godine “krivi” su za pogrešno ime ostrva, jer su umesto slova “v”, upotrebili “b” i takvo ime je brzo ušlo u uši, a za ispravku, već bilo kasno. Danas su u upotrebi oba imena. Prema legendi, bog sunca, je veoma voleo ostrvo, pa je i tokom zimskih dana tamo slao svog sina Makara. Inače Lesbos je poznato kao ostrvo sa najvećim brojem sunčanih dana u godini.

Prema legendi kralj Makar je imao devetoro dece, pet ćerki i četiri sina. Ostrvo je podelio ćerkama u miraz, na šest delova, jer jedan deo zemlje zadržao za sebe. Najomiljenijoj ćerki Mitilini je dao najbolji komad zemlje oko zamka, njoj je pripala i luka, a i danas glavni grad nosi ime po njoj. Mitilini se prema legendi udala za momka sa kopna po imenu Lezvos. Kad je kralj Makar umro, Lezvos je došao na presto i ostrvo je ponelo ime po njemu.

Prvi uzo napravljen je na Lezbosu
Na Lezbosu se pravi nadaleko poznato grčko nacionalno piće - uzo. Tamo se i danas nalaze fabrike najpoznatijih brendova: Barbajanis, Mini, Kefi i Plomari. Grci tvrde da se najbolji uzo danas proizvodi baš tamo gde je i nastao. Takođe, tamošnja klima povoljno utiče na kvalitet anisa koji određuje ukus i aromu ove žestine. „Barbajanis” destilerija koja se nalazi u gradu Plomari na jugoistoku ovog ostrva, važi za jedan od najboljih brendova. Ideja Grka Barbajanisa da se iz ruske luke Odese doseli na Lezbos kako bi započeo proizvodnju rakije, bila je prelomna za nastanak ovog pića.

On je primetio da na ostrvu ima dosta biljaka koje je ubacivao u rakiju i dobio zaista specifičan ukus. Bačve sa rakijom držao je u podrumu svoje kuće, sa natpisom “to use” (za upotrebu). Često je slao ženu da mu donese piće, uputivši je da donese ono da označenih burića, vrlo brzo od te reči je i nastalo ime - uzo. Grci tvrde da ne postoji najbolji uzo, već samo da ima više vrsta i da sve treba probati. Uz uzo, obavezan je i “meses” (meze), koji se sastoji od sira, maslina, usoljenih sardina... Uzo se najčešće pije u uskim, visokim čašama sa vodom i ledom.

3_zps102c037b.jpg

Ostrvo Lezbos l foto: M.Nikolić


Pesnikinja Sapfo otvorila prvu školu za devojke
Lesbos je i zavičaj grčke pesnikinje Sapfo, koja je rođena u gradiću Eresos. Postala je poznata po svojoj poeziji, koja je bila upućena ženama. Sapfo je živela u 16. veku pre nove ere, u vreme kad ženama nije bilo dozvoljeno bilo šta drugo, osim da rađaju i gaje decu. Nije im bilo dozvoljeno ni da imaju prijatelje, kao ni da komentarišu bilo šta.

Sapfo je imala tri brata, a kako ju je otac, inače uticajni aristokrata, obožavao, dozvolio joj je da ima učitelja filozofa koji ju je krišom podučavao. Udala se sa 14 godina, što je bilo kasno za to vreme, a nešto kasnije rodila je ćerku. Njena porodica je bila politički aktivna, što joj je omogućilo da puno putuje. Često je prisluškivala razgovore svog oca i političara koji su dolazili kod njega, a nekoliko puta se i umešala u te rasprave na veliko iznenađenje prisutnih muškaraca.

Kad joj je muž umro preselila se u glavni grad Mitilini, gde je otvorila školu za devojke, što je u to vreme bilo nedopustivo. Tada su je optužili da voli žene. Škola je trajala dve godine. Neke devojke su često bile u njenom društvu, ali niko ne može da sigurnošću da kaže da li je to bilo u seksualnom ili prijateljskom smislu. Bila je lirski pesnik koji je razvio svoju posebnu metriku, poznatu kao sapfička strofa. Sapfo je pisala pretežno ljubavnu poeziju, ali su pesme sačuvane samo delimično, osim jedne jedine cele pesme, Himne Afroditi. Neke od njenih pesama su upućene ženama, odakle se razvila njena reputacija lezbejke. Zbog homoseksualnog sadržaja i otvorene erotičnosti, njen rad je bio u nemilosti hrišćanske crkve, što je i razlog što najveći deo njenog rada nije preživeo, delom zbog toga što nije kopiran, delom što je namenski uništavan.

Okamenjana šuma

4_zpsd4dc57ec.jpg

Okamenjena sekvoja


Na ostrvu postoji okamenjena šuma, koji čine raznobojni okamenjeni ostaci drvenih sekvoja. Pre 20 miliona godina usled erupcije vulkana, šuma je bila pokrivena lavom. Nakon iskopavanja, pronađene su velike količine okamenjenih stabala, a u mestu Sigri, nalazi se muzej posvećen u kom su izloženi fosilni ostaci drveća i životinja.


Izvor: Superodmor.rs
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Kolima u Grčku velika avantura!
Šta sve možete da obiđete ako automobilom krenete na Halkidiki, Tasos ili u Olimpijsku regiju: Prednost je i to što svaki dan možete da se okupate na drugoj plaži.

IZVOR: NOVOSTI
959447480558e4e4a25561337111863_v4%20big.jpg


Letovanje počinje onog trenutka kada sednete za volan i krenete automobilom na more. Naročito ako je vaš krajnji cilj sever Grčke. I pored toga što ćete do najpopularnije srpske turističke destinacije voziti stotinama kilometara (zavisno od toga koja vam je polazna tačka), put do Halkidikija, Tasosa ili Olimpijske regije nije zahtevan, a korišćenje četvorotočkaša u lokalu će ulepšati vaš odmor.

Takođe, dobro izvagajte prednosti i mane dnevne i noćne vožnje. Noću su manje gužve, naročito na granicama, nije vrućina, a kroz Grdeličku klisuru, farovi vozila iz suprotnog pravca će vam najaviti da dolaze iza krivine. Mnogi roditelji se odlučuju za ovaj termin i zbog toga što noću deca uglavnom prespavaju put, ali i zbog želje da “im ne propadne dan za kupanje”.Pre polaska, pripremite pasoše i zeleni karton (neophodan za Makedoniju, ne i za rutu kroz Bugarsku) i što je najvažnije - ne žurite! Niste krenuli na trke, već na odmor, a njegov deo je i udobna i bezbedna vožnja do mora.

S druge strane, vožnja danju je neuporedivo bezbednija, a turisti ne samo da će moći da uživaju u prirodnim lepotama, već i da organizuju usputne izlete. Dobar savet je i da za polazak izbegavate vikende i “okrugle” datume, kao što su prvi i petnaesti u mesecu, jer su tada najveće gužve.

Problema na putu nema, ali ipak treba obratiti dodatnu pažnju na delu magistrale između Leskovca i Vranja, gde se zbog radova na Koridoru 10, saobraćaj usmerava na dve zaobilaznice. Kroz Makedoniju više nema neprijatnih iznenađenja (osim poskupljenja putarine - ukupna cena oko 4,5 evra). Ipak, u smeru ka Srbiji i dalje su aktivni radovi na delu auto-puta između Velesa i Katlanova, pa se saobraćaj usmerava u jednu traku.

Velika prednost putovanja kolima je i to što ne zavisite od hotelske plaže, pa možete svaki dan da se okupate na drugom mestu. Preporuka je plaža Karidi, koja se nalazi u blizini mesta Vurvuru na Sitoniji, ali i Ksenija, smeštena između Pefkohorija i Paljurija. Na ove plaže treba doći ranije kako bi se zauzelo dobro mesto i što duže uživalo u sitnom belom pesku.

“Fri šop” na graničnom prelazu “Evzoni” nema ništa što ne može jeftinije da se kupi u Solunu. Pored odlične pijace i nekoliko ulica (poput Via Egnacija, Cimiski, Nikis ili Venicelou), u gradu i oko njega postoji i nekoliko velikih tržnih centara - “Kosmos”, “Apolonija”, “Makedonija”, “Platea”, “Mega autlet”, “Siti gejt”, a tu je i “Ikea”. Svi imaju dovoljno parking mesta, a od “Ikee” polazi i gradski prevoz sve do centra Soluna. Ko letuje na Tasosu, može da svrati u šoping centar u Seresu.

Automobil će vam posebno značiti na Tasosu, jer se magične uvale i tropske plaže (kao što je Mermerna) nalaze gotovo iza svake krivine. Jednostavno, mnogo toga može da se vidi i doživi na severu Grčke ukoliko turista ima kola na raspolaganju. Recimo, zanimljivo je u Vergini videti nedavno otkriveni Filipov grob sa prekrasnim krunama od suvog zlata. Pela, mesto rođenja Aleksandra Velikog, bila je prestonica Makedonije, ali ostaci koji se mogu videti pokazuju da je bila naseljena od praistorije. Manastiri Meteori su blizu turistima u Paraliji i Olimpik biču. Pažnju privlači i Petralona, najpoznatija pećina u Grčkoj, u kojoj su pronađene kosti praistorijskih ljudi i prelepi stalaktiti. Petralona se nalazi na putu ka Halkidikiju, nedaleko od Akvaparka.

U povratku se može obići Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu ili otići do Kajmakčalana.
 
Natrag
Top