Gramatičke nedoumice

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Evo i ovo za koje ne znaju. U osnovi srpskog jezika nalazi se novostokavski dijalekat ijakavskog i ekavskog izgovor. Tako da se ekavica znalazi vec u osnovi srpkog knjizevnog jezika.

A da mene pitate vi biste se svi vratili u peti osnovne:vorred:

Prosto je zadivljujuće koliko nas ovdje ima pametnih, ili onih koji misle da su to, i to u tolikoj mjeri da druge nonšalantno upućuju u peti razred osnovne škole! Ustvari,takva gesta sve govori o njihovoj pameti!
Znam vrlo dobro šta je Vuk uzeo kao osnovu za svoj pravopis, ali u mom komentarisanom postu govorim o tome da je trebao uzeti samo ekavicu za tu osnovu.

Član
Učlanjen(a)
15.08.2009
Poruka
67
Prosto je zadivljujuće koliko nas ovdje ima pametnih, ili onih koji misle da su to, i to u tolikoj mjeri da druge nonšalantno upućuju u peti razred osnovne škole! Ustvari,takva gesta sve govori o njihovoj pameti!
Znam vrlo dobro šta je Vuk uzeo kao osnovu za svoj pravopis, ali u mom komentarisanom postu govorim o tome da je trebao uzeti samo ekavicu za tu osnovu.
Da znas ne bih sigurno napisala ono sto jesi. Ono sto sam napisala stojim iza toga, buduci da sam skolovano za to, a ti bi u najmanju ruku treba da mi budes zahvalna, posto si ipak nesto naucila.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Da znas ne bih sigurno napisala ono sto jesi. Ono sto sam napisala stojim iza toga, buduci da sam skolovano za to, a ti bi u najmanju ruku treba da mi budes zahvalna, posto si ipak nesto naucila.

Pa, vidi se koliko si školovana, kad ne razlikuješ ni rodove u jeziku???
Od takvih učiteljica, neka me Gospod sačuva. A i ne preostaje ti ništa drugo nego da stojiš! Iza čega? Pa, iza svoje umišljenosti, iz čega bi drugog!

Član
Učlanjen(a)
15.08.2009
Poruka
67
Pa, vidi se koliko si školovana, kad ne razlikuješ ni rodove u jeziku???
Od takvih učiteljica, neka me Gospod sačuva. A i ne preostaje ti ništa drugo nego da stojiš! Iza čega? Pa, iza svoje umišljenosti, iz čega bi drugog!
Ne bih vise da ti odgovaram ali moram:). U srpskom jeziku, imenice zenskog roda se zavrsavaju na a. Eto preporuka za tebe da se ne krijes iza zenskog roda, ako si vec musko:dance2:

Ovde zavrsavam vise diskusiju o gramatici. Jos jednom otvorite gramatiku pa tek onda diskutujte. wacko2

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne bih vise da ti odgovaram ali moram:). U srpskom jeziku, imenice zenskog roda se zavrsavaju na a. Eto preporuka za tebe da se ne krijes iza zenskog roda, ako si vec musko:dance2:

Ovde zavrsavam vise diskusiju o gramatici. Jos jednom otvorite gramatiku pa tek onda diskutujte. wacko2
Šta ćeš drugo nego završiti priču. A za tvoju informaciju, školovana učiteljice, u srpskom jeziku se ne završavaju na a samo ženska imena, nego i muška. Zaista neko treba ponovo otvoriti gramatiku.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
:)
negacija negacije + htio ili htjeo.

Ja mislim tj. gotovo sam 1000% sigurna da je samo HTIO. Što se za ženski rod ne može reći. Tu bi bilo HTJELA. E sada novo pitanje je zašto je to tako?
Mi kao da generalno imamo problem sa brojevima i rodovima. Tako i sa onim mojim devojkama (5) i sa jabukama i dečicom.

Član
Učlanjen(a)
08.10.2009
Poruka
174
Negde pročitah "sa čime plenite",što je po meni neispravno.
I imam nedoumicu da li je "seci" ili "seči"?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
:)
negacija negacije + htio ili htjeo.

Ja mislim tj. gotovo sam 1000% sigurna da je samo HTIO. Što se za ženski rod ne može reći. Tu bi bilo HTJELA. E sada novo pitanje je zašto je to tako?
Mi kao da generalno imamo problem sa brojevima i rodovima. Tako i sa onim mojim devojkama (5) i sa jabukama i dečicom.

I ja sam bio ubijeđen da je HTIO. Međutim, u djelu "Zlatna knjiga svjetske ljubavne poezije", u pojedinim pjesmama, zavisno od prevodioca, nalazim i HTIO I HTJEO. To me je, ustvari i ponukalo da se zapitam šta je ispravno, - ili je, možda obadvoje korektno?

Natrag