LEGEND
- Učlanjen(a)
- 14.09.2009
- Poruka
- 8.464
Infrakt - infarkt
Naravno, svi znamo šta je isprvno... Mene zanima odlake i zašto ljudi često u govoru koriste ovo prvo. Čak se i Miri Adanji Polak pre nedelju, dve na TV-u omaklo ovo prvo. Do duše samo jednom i na početku emisije ali se omaklo.
Liči mi na ono Namastir..............Manastir :grin:
Ne znam, da ti pravo kažem. Ako većina govori tako, a govori, onda pravilo treba preispitati i priolagoditi tome izgovoru. A što se tiče namastira, u ruralnim sredinama se nakada zista tako govorilo. Vuk je samo to preuzeo iz narodnog govora.
Mislim da većina nas koji ovdje raspravljao o srpskome jeziku zaboravlja jednu vrlo važnu stvar, a to je da jezik EVOLUIRA! Pogledajte samo riječi koje se gotovo svakodnevno dodaju, kako stranim jezicima, tako i srpskome jeziku. Ranije se govorilo prijem ( audicija, ketering), šifra ( pasvord )....... Važno je napomenuti da dodavanje stranih izraza, većinom su to engleske riječi ( pretpostavljam zbog informatičke revolucije ), škodi naslijeđu svakoga naroda. Više nije potrebno da izumre narod nego je dovoljno da izumre njegov jezik, kao najvažniji dio toga naroda. Pojedine riječi gotovo u jednom danu postanu arhaizmi, a sjetićete se da su najveći mozgovi mjesecima lupali glavom kako da nazovu lebdenje astronauta u svemiru ( leonovanje ). Drago mi je da postoji ova tema, jer se o njoj svakako može mnogo toga reći. Puno pozdrava!
U sociološkoj definiciji nacije jezik zauzima najvažnije mjesto, kao njeno obilježje. Međutim, gledano na duže vrijeme, jezik, ne samo srpski, nego svi indo-evropski jezici, postepeno i neminovno se utapaju jedan u drugi. To je nazaustavljivi trend. Pri tome, naravno, dominantni jezici dominiraju i ovdje. Daleko više, recimo, engleskih riječi preuzimaju drugi jezici i to će se tako nastaviti. Zna se razlog zašto je to tako.